emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır, Ne Kadar?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır, Ne Kadar?
02.11.2021

Mesleki yeterlilik belgesi, kişinin çalıştığı işte yeterli ustalığa ve etkinliğe sahip olduğunu gösteren bir belgedir. Kişilerin yaptığı iş başvurularında büyük bir önemi olan belge, başvuru yapan kişilere girdikleri sınavda başarılı oldukları takdirde verilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma Zorunluluğu Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunları kapsamında bulunan yasaya göre, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş olan bazı mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilmiştir. Yasada ‘Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır’ olarak belirtilen kesin karar iş gücü ve ustalık gerektiren tüm tehlikeli işleri kapsamaktadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi, sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki verilmiş olan kurumlar tarafından alınabilir. Kurumlar, MYK tarafından her meslek dalına göre kategorize edilir. İstenen belgeye uygun olan kuruma başvuru yapılması çok önemlidir. Bu kurumları, tüm resmi işlemleri yürütme, sınav yapabilme ve belgelendirebilme haklarına sahiptir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Belge için yapılacak başvuru birkaç adımdan oluşur. Adımları tamamlayan kişiler girdikleri sınavdan sonra belgeyi almaya hak kazanır.

İzlenecek adımlar şu şekildedir:

  • İlk adım belge başvurusu yapılacak olan meslek seçimi yapılır.
  • Başvuru yapmak isteyen kişilerin seçtiği mesleğe ait, ulusal yeterliliği olan ve MYK tarafından ulusal yeterlilik sınavı yapma ve belgelendirme hakkı verilmiş olan bir kuruma gitmeleri gerekir.
  • Başvuru yapacak kişi MYK tarafından ulusal yeterlilik sınavı yapma ve belgelendirme yapma yetkisi bulunan kurumu, MYK internet sitesi üzerinden sorgulatabilmektedir.
  • Başvurular, sorgulama sonucunda çıkan ve mesleki yeterlilik belgesinin verildiği kurumlara yapılır.
  • Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve uygulamalı sınavlardan istenen başarıyı elde eden adaylar MYK mesleki yeterlilik belgesine ve taşınabilir MYK mesleki yeterlilik kimlik kartına sahip olabilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Ücreti Ne Kadardır?

MYK mesleki yeterlilik belgesi ücreti aslında meslekten mesleğe değişiklik göstermektedir. Seçilen mesleğe göre belirlenen kurs saatlerine göre, kurumlar fiyatlandırma yapılmaktadır.

Örnek olarak ücretlendirilen birkaç meslek şu şekildedir:

  • Alçı levha uygulayıcılığı sınavsız mesleki yeterlilik belgesi alım ücreti 200 TL iken, sınavlı belge alım ücreti 850 TL olarak belirlenmiştir.
  • Bitim işlemleri operatörü sınavsız mesleki yeterlilik belgesi alım ücreti 200 TL iken, sınavlı belge alım ücreti 670 TL olarak belirlenmiştir.
  • Çelik kaynakçısı sınavlı mesleki yeterlilik belgesi alım ücreti 660 TL olarak belirlenmiştir.
  • Emlak danışmanı sınavsız mesleki yeterlilik belge alım ücreti 200 TL iken, sınavlı belge alım ücreti 700 TL olarak belirlenmiştir.
  • İnşaat işçisi sınavsız mesleki yeterlilik belge alımı ücreti 230 Tl iken, sınavlı belge alım ücreti 430 TL olarak belirlenmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesinin Avantajları Nelerdir?

Mesleki yeterlilik belgesinin hem bireyler için hem de işveren için birçok avantajı bulunmaktadır.

Bireyler için avantajları şu şekildedir:

  • Uluslararası yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sınavı sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvuru yaparken bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı sunar.
  • Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler.
  • Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir.

Birçok konuda avantajları bulunan mesleki yeterliliğin belgesinin işverenler için olan avantajları ise şu şekildedir:

  • İşverenler mesleğinin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmektedir ve teşvik imkanlarından yararlanabilmektedir.
  • İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü arttırmakta, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olmaktadır.
  • Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektirmeyen Durumlar Nelerdir?

MYK mesleki yeterlilik belgesi aranmayan durumlar şu şekildedir:

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı yapma ve belgelendirme yetkisi verilmiş olan kurumlara başvuru yaptıktan sonra belli bir eğitimden geçilir. Eğitim bitiminde ise aday, bir sınava tabi tutulur. Sınav sonuçları ise Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kendi web sitesi üzerinden veya e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Teslim Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesini sınavına giren adaylar sınavın açıklanma tarihinde sorgulama yaptıktan sonra, eğer başarılı olunmuşsa, hemen eğitim aldıkları kurumlardan teslim alabilirler. Sınavda başarısız olunduğu takdirde belge alınamaz ve kişinin tekrardan eğitime katılması zorunludur.

Kaç Tane Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Olunabilir?

Bir kişi, kendini geliştirmek istediği ve kendini kanıtlayabildiği meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Bunun için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından herhangi bir sınırlandırma yapılmamıştır. Kişi, ilgi ve becerilerine göre kendini ilerletmek amacıyla veya hali hazırda var olan mesleğini profesyonel olarak yapma amacıyla istediği kadar meslek grubunda başvuru yapabilir. Başarılı olunan sınavlardan sonra kişi, birçok uluslararası yetkinlik belgesine sahip olabilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler Hangileridir?

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş olan ve mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu olan bazı meslekler şu şekildedir:

  • Ahşap kalıpçı
  • Asansör bakım ve onarımcısı
  • Betonarme demircisi
  • Betoncu
  • Çelik kaynakçısı
  • Doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli
  • Elektrik pano montajcısı
  • Otomotiv kaportacısı

Europass Sertifikası Eki Nedir?

Europass sertifika eki, sadece mesleki öğretim ve eğitim sertifikası veya MYK mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan kişilere verilebilen bir belgedir. Bu belge sayesinde, AB ülkeleri ve Europass sertifika ekini kabul eden ülkelerde mesleki yeterlilik belgesinde yer alan tüm bilgileri ve içerikleri ülke dışındaki işverenlere tanıtma imkanı doğmaktadır.

Bu sayede ülke içinde profesyonel olarak yürütülen meslek, ülke dışında da yapılabilir. Europass sertifika eki; MYK mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin Ulusal Europass Merkezi ve MYK web siteleri üzerinden ücretsiz bir şekilde ulaşabileceği uluslararası normlara göre hazırlanmış bir belgedir.

MYK mesleki yeterlilik belgesinde yer alan yeterlilik birimlerine ilişkin öğrenme çıktıları ve belgenin kendisinde yer almayan belgeyi daha net açıklayıcı diğer ifadeler, ilgili ulusal yeterliliğe ait olan Europass sertifika ekinde bulunmaktadır.

Europass Sertifika Eki Hangi Özelliklere Sahip Değildir?

Europass sertifika eki şu özellikleri taşımamaktadır:

  • Orijinal MYK mesleki yeterlilik belgesi yerine kullanılamaz
  • Denkliği garantileyen otomatik bir sistem değildir.
  • Belge, kişiye özel hazırlanamaz veya değiştirilemez.

Europass Sertifika Eki Nereden Alınabilir?

Europass sertifika eki alabilmek için, internet sitesine giriş yapabilirsiniz. Burada MYK mesleki yeterlilik belgesini sorguladığınız takdirde, Europass sertifika ekini de görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda MYK mesleki yeterlilik belgesi alınan kurumdan da talep edildiği takdirde çıktı halinde bu eki alabilirsiniz.

İtfaiyeci Nasıl Olunur, Şartları ve Maaşı Ne Kadar?

İTO Faaliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

TEV Bursu Ne Kadar, Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.