Mama ve Bez Yardımı Nasıl Alınır, Başvuru Şartları

Belediyelerin yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından desteklenen mama ve bez yardımı maddi geliri asgari geçim şartlarını karşılayamayan vatandaşlara verilir. Kamu kurum ve kuruluşları üzerinden gerçekleşen başvuruların sonucunda para yardımına ek olarak;
- Yenidoğan bebek destek paketi
- Bebek beşiği
- Bebek bezi ve
- Bebek maması gibi ihtiyaçlar kısa sürede karşılanır.
Vatandaşın sosyal haklarını korurken yenidoğan bebeklere de fırsat eşitliği sunarak standart bir yaşam kalitesi hazırlayan destek paketleri, devlet ve devlete bağlı çalışan kurumlar tarafından sağlanır.
Mama ve Bez Yardımı Nasıl Alınır?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi ailelerin bez ve mama yardım başvurularını kabul eder. İkamet edilen ilin kaymakamlık binalarında hizmet veren birimler üzerinden başvurular şahsi olarak tamamlanabilir.
- Başvurusu kabul edilen ailelere sunulan destek paketinin süresi 2 yıldır.
- maddi destek başvuru sahibinin hesabına yatarken
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından takip edilen bebek destek paketi adrese teslim edilir.
PTT şubeleri veya Ziraat Bankası hesaplarına yatan yardımlar başvuru sahibi tarafından çekilebilir. 2021 yılı için belirlenen ve düzenli olarak ödenen mama ve bez yardımı aylık 239 TL’dir. Destek ücretleri yıl bazında güncellenir.
Mama ve Bez Yardımı Başvuru Adresleri
Yardım başvuru adresleri çeşitlendirilerek vatandaşın ücretsiz destek hizmetine erişiminin kolaylaşması amaçlanır.
Başvurular;
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına
- Derneklere
- Belediyelere
- Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine
- Kaymakamlıklarda ilgili birimlere yapılabilir.
Başvuru şartları taşıyan herkes form eşliğinde destek hizmetinden faydalanmayı talep edebilir. İl ve ilçelerde değişiklik göstermekle birlikte bölgede yoğun istihdam sağlayan iş insanları da mama ve bez yardımı için başvuru mercii olarak düşünülebilir.
Mama ve Bez Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
Yardıma muhtaç vatandaşlar arasında eşitliğin sağlanabilmesi için mama ve bez yardımı başvuru şartları yetkili kurumlar tarafından belirlenir ve ihtiyaç halinde güncellenir.
Başvuru dosyasına eklenmesi istenen evraklar;
- Kimlik kartı ve fotokopisi
- Yardım talebinde bulunulan bebeğin kimlik kartı ve T.C. numarası
- Gelir belgesi SGK onaylı
- Bebeğin sağ ve 2015 yılından sonra doğmuş olması
- Muhtarlıkların verdiği fakirlik belgesi
- İşsizliği belgeleyen evrak SGK onaylı
- Kirada oturanlar için kontrat
- İkametgâh adresi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneğidir.
Başvuru sahibinin üzerinde araç veya taşınmaz mülk bulunması halinde başvuruları kabul edilmez. Bu destekten sadece TC vatandaşları faydalanabilir.
Mama ve Bez Yardımından Kimler Faydalanabilir?
Dar gelirli aileler, yoksullar ve muhtaçlar için dağıtılan mama ve bez yardımı başvurularından onay alabilmek için başvuru şartlarının taşınması ve istenen evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir.
- Hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri asgari ücretin 1/3’ü olanlar bu destekten faydalanabilirler.
- Mama ve bez yardımı en az 1 bebeği 0-3 yaş arasında olan ailelere yapılır.
- PTT hesabına yatırılan nakdi yardım sadece bebeğin annesi tarafından çekilebilir.
- İşsiz, çalışmayan ve dar gelirli aileler sahip oldukları yaş aralığına giren bebek sayısı kadar başvuru gerçekleştirebilirler.
e-Devlet Kapısı üzerinden tamamlanacak başvurular ve şahsen başlatılan taleplerin sonucu dijital ortamda sorgulanabilir.
E-Devlet Mama ve Bez Yardım Başvurusu
e-Devlet Kapısı üzerinden “Mama ve Bez Yardımı Başvurusu” için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğiyle sunulan Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresi ziyaret edilebilir. Bu hizmetten faydalanmaya devam etmek isteyenler kimliklerini doğrulayarak sisteme giriş yapabilirler.
e-Devlet üzerinden tamamlanacak başvurular öncesinde ikametgâh adresinin güncel olması şartı aranır.
- Adresi yurtdışı olanlar
- Son 15 gün içinde farklı bir sosyal yardım başvurusu yapanlar
- Adres gizliliği kararı olanlar
- T.C. vatandaşı olmayanlar
- 18 yaşından küçükler işlem başlatamazlar. Başlatılan işlemlerse incelemeye alınmaz.
Değerlendirmeler hane bazlı yapılır ve il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yürütülür. Şahsen yapılacak başvurularda form, ilgili birim tarafından tedarik edilir.
Mama ve Bez Yardım Başvurusu Sorgulama
Devletin ihtiyaç sahibi ailelere verdiği mama ve bez yardımı başvurusu sonucunu öğrenmek isteyenler, e-devlet üzerinden yardımlarının dumunu sorgulayabilirler.
Mama ve Bez Yardımı Ne Zaman Ödenir?
Mama ve Bez yardımı için belirlenmiş olan aylık yardım tutarı 239 TL’dir. 2 yıl boyunca düzenli olarak hesaba yatırılan ödeme meblağ, asgari ücret artışına uygun olarak güncellenir. Annenin PTT hesabına yatırılan destek ailenin ikamet adresinin değişmesi ve bilgilerin güncellenmemesi halinde kesilir.
Bez yardımı SGK tarafından yapılır. Ziraat Bankası hesabına yatırılan destek başvuru onayını takip eden 40 günlük sürede başlatılır. Banka şubelerine kimlik kartıyla giden başvuru sahipleri onaylanan bez yardım ücretini çekebilirler.
Doğum Yapan Annelere Yapılan Diğer Yardımlar
Doğum yapan annelere özel olarak sağlanan devlet destekleri sosyal devlet anlayışının gereği ve sonucudur.
- Doğum parası
- Emzirme ödeneği
- Yarım gün çalışma hakkı ve
- Analık sebebiyle iş görmezlik ödeneği bu destekler arasında sayılabilir.
Doğum parası nedir? 2015 yılından sonra doğum yapan her T.C. vatandaşı anneye ödenir. Her doğum başına 1 defaya mahsus ödenen meblağ asgari ücrete oranlanarak belirlenir ve her yıl güncellenir.
Emzirme ödeneği nedir? SGK kapsamında olan anneye ya da anne çalışmıyorsa SGK kapsamında babaya ödenen destektir. Bu fırsattan yararlanmanın tek şartı sigortalı çalışan ebeveynlerden en az birinin prim ödeme gün sayısının 120 olmasıdır.
Yarım gün çalışma hakkı nedir? 3 yaşından küçük çocuğu olan annelere mevcut işlerinde yarım gün çalışma hakkı tanınır.
Analık sebebiyle iş görmezlik ödeneği nedir? Annenin hamilelik nedeniyle kullanmak zorunda olduğu izni kapsar. Sigortalı olarak bir işte çalışması gereken annenin prim ödeme gün sayısı en az 90 olmalıdır.
Sosyal Devlet Anlayışı Nedir?
İnsan değerinin bilindiği sosyal devlet anlayışının ana fikri fırsat eşitliğidir. Toplum ilişkilerinin güçlendirilmesini amaçlayan destekler, vatandaşın refahının sağlanmasını amaçlar. Bunun için işlevselliği etkin bir şekilde kullanan kurum ve kuruluşlar sistematik bir yapının ayrılmaz parçalarını oluşturur.
Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen çalışmalar, ALO 144 Çağrı Merkezi hattı aracılığıyla vatandaşla köprü vazifesini üstlenir. Bu hat üzerinden talep, öneri ve şikâyetlerin yanı sıra;
- Şartlı eğitim yardımları
- Şartlı sağlık yardımları
- Çoklu doğum yardımı
- Kömür yardımı
- Barınma yardımı
- Gıda yardımı
- Engelli aylığı
- Eşi vefat eden kadınlarla dayanışma gibi proje destekleri ilgili vakıflarla birlikte sürdürülür.
Hafta içi günlerde 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veren merkeze yapılan aramalar ücretsizidir. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlar için bu hizmet 0 549 441 2 144 hattı üzerinden işaret dili bilen personellerle görüntülü olarak gerçekleştirilir. ALO 144 Çağrı Merkezi Hizmetleri birden fazla dilde gelen çağrılara cevap verebilmektedir.
Rabia Eyüpoğlu Benim eşim çalışmıyor işten çıkarttılar Kirada oturuyorum çocukları Biz olamıyorum beni 3 yaşında biri de 1 yaş 8 aylık yardım istiyorum