emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Engelli Malullük Durumu Tespiti Nasıl Yapılır, Masrafı Ne Kadar?

Engelli Malullük Durumu Tespiti Nasıl Yapılır, Masrafı Ne Kadar?
27.11.2020

Engelli malullük durumu tespiti 4A ve 4B sigortalıları için Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. 4C sigortalılarının maluliyet tespiti ise; çalıştıkları kamu kurumunun ilgili yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Engelli malullük durumu tespitinde malul bireyin bir masrafının olmaması ile beraber, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünün kendilerini sevk ettikleri hastaneden sağlık raporu düzenlemeleri gerekmektedir. Rapor sonucunda verilen karar yine müracaatta bulunulan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden öğrenilebilmektedir.

Engelli Malullük Başvuru Şartları Nelerdir?

Maluliyet aylığı alabilmesi için kişinin sağlaması gereken koşullar aşağıdaki gibidir:

  • En az 10 yıldan beri sigortalı olması istenmektedir.
  • Toplam 1.800 prim günü uzun vadeli sigorta kollarından prim ödemesinin yapılması gerekmektedir.
  • Başka birinin bakımına devamlı muhtaç olduğuna dair malul olduğuna karar verilmiş ise; 10 yıl sigortalılık süresi bu kişilerde aranmamaktadır. Ancak yine de 1.800 prim gününün ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin işe girdiği tarihte malullük durumu var ise; kurum tarafından bu sayılmamaktadır. Sadece yaşlılık sigortasının erken emeklilik şartları kapsamında bu kişi değerlendirmeye alınmaktadır.
malulluk durum tespiti

Engelli Malullük Durumu Tespiti Kimler Tarafından Yapılır?

Kurumca yetkilendirilmiş olan sağlık kurulu tarafından malullük durumu tespiti yapılmaktadır. Maluliyet oranının tespiti, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kaybı oranları, erken yaşlanma durumu gibi haller dikkate alınarak malullük durumunun derecesi belirlenmektedir.

Yetkili hekimler ve diş hekimleri sağlık kurulunda yer almaktadır. Sağlık kurullarının düzenledikleri raporları ve tıbbi belgeleri kurum mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirmeye almaktadır.

Değerlendirme sonrasında 3 karar çıkabilmektedir. Kişinin malul olduğuna karar verilebileceği gibi malul olmadığına da karar verilebilmektedir. Aynı zamanda ara karar da çıkabilmektedir.

Maluliyet Aylığı İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Sigortalının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine maluliyet aylığı için başvuruda bulunulabilmektedir. Yazılı olarak başvuru yapılmalıdır. Ardından engelli malullük durumu tespiti için kişi hastaneye sevk edilmektedir.

İlgili kurumun sağlık kurulu gerekli muayeneleri yaptıktan sonra sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığı ile ilgili bir karara varmaktadır.

Engelli Malullük Durumu Tespitinde Ara Karar Nedir?

Sağlık kurulu raporunda ve başvuru dosyasında eper eksik belge veya bilgi var ise; gerekli olan tıbbi bilgilerin ve belgelerin tamamlanması gerekmektedir.

Ancak bu şekilde daha doğru değerlendirme yapılabileceği için böyle durumlarda engelli malullük durumu tespitinde ara karar alınmaktadır ve eksikliklerin tamamlanması beklenmektedir.

Engelli Malullük Durumu Tespit Edilen Kişiye Kontrol Muayenesi Neden Yapılır?

Kurumca engelli malullük durumu tespit edilmiş olan ve malullük aylığı alan kişilere kontrol muayenesi yapılabilmektedir. Kurumun kontrol muayenesine gerek görmesi halinde; kişiye bu karar tebliğ edilmektedir.

Kontrol muayenesi için bir tarih verilmektedir. Bu tarihten önce bağlı olunan kurumun ilgili ünitesine giderek müracaatta bulunulmalıdır.

Kontrol muayenesine gerek duyulan durumlar ise şu şekildedir:

  • Kurumun yürüttüğü soruşturma sebebi ile kontrol muayenesi talep edilebilmektedir.
  • Maluliyet ile ilgili kurumun verdiği karar dolayısı ile kontrol muayenesi gerekebilmektedir.
  • Malullük aylığı almaya başlamış olan kişinin malullük durumunda artış yaşanması veya devamlı olarak başkasının bakımına muhtaç hale gelmesi gibi durumlarda kuruma bilgi verildiğinde; kontrol muayenesi yapılmaktadır.
  • Malul kişi hakkında bir ihbarda veya şikayette bulunulması halinde, kontrol muayenesine gerek duyulabilmektedir.

Engelli Malullük Durumu Tespiti Sonucu Çıkan Karara İtiraz Edilebilir Mi?

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine itiraz için dilekçe vererek, maluliyet tespit kararına itirazda bulunulabilmektedir. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu bu itirazı dikkate almaktadır. Yüksek Sağlık Kurulu’ndan bağımsızdır ve itiraz sonucunda verdiği karar geçerlidir. Bütün sağlık kurulu raporlarının ve tıbbi belgelerin incelenmesi ile beraber bir karara varmaktadır.

İtiraz süreci ile ilgili bilgi almak isteyenler; bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü aracılığı ile süreç ile ilgili bilgi talep edebilmektedirler.

Malulen Emeklilik Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama Nereden Yapılır?

E-devlet şifreniz ile birlikte, turkiye.gov.tr sisteminden ve SGK aracılığı ile yapılabilmektedir.

Yüzde 40 Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4.100 prim günü şartı bulunmaktadır.

Malulen Emeklilik Hastalık Yüzdeleri En Az Ne Kadar Olmalıdır?

Engelli malullük durumu tespiti sonrasında engel oranının en az %40 olması gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Sevgi dedi ki:

    17 yıldır iltihaplı romatizma (as) hastasıyım. Düzenli kontrollerime gidiyorum. 1 yıldır da anti-tnf ilaç kullanıyorum yani ilaçların yeterli gelmiyor ve iğneye geçildi.6 yıldır da bu hastalığa bağlı üveit atakları geçiriyorum. 97 Sigorta başlangıcım var. Prim günümde şu an 2500’lerde falan. Bunlarla rapor alabilir miyim? % kaç gibi olur? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eklemlerde hastalık nedeni ile biçim bozukluğu oluştu ve işinize engel oldu vye kalçada sürekli tutulma var ise as den ancak oran alabilirsiniz.

  2. Ahmet dedi ki:

    Romatizmal aurt ve mitral kapak yetmezliği var 2 şer derece nekadar rapor alabilirim

  3. İlker dedi ki:

    Merhaba 14yıl 4500primim var %40 raporum var kronier Kanser hastası ve raporum sürekli emekli olabiliyorum. İşe giriş tarihim 27ocak 2007

  4. Yasin Tohum dedi ki:

    Aort anevrizma ve diseksiyonu mevcut.Bunun engel oranı nedir?Halen kamuda çalışıyorum malulen emekliye ayrılabileceğim söylendi bilgi verirseniz sevinirim.

  5. SERKAN ÖZCAN dedi ki:

    Akciger kanseriyim 4.evre egitim araştrma hastanesinde kemoterapiye başladım.dr.seni emekli ederiz dedi %80 orandan.asgari ücretten çalışmaktayım.2 aydr rapor alıyorm.şimdilik 5 seansım daha var 21 günde bir 4.5 saatlik kemoterapi.sgk girişim 1991.7050 günüm var.malulen emeklilige başvursam oran aynı olurmu.raporda agır engelli yazması gerekirmi.normal emeklimi hesapladıgm zaman 1750 tl aylık görünüyor.malulen emeklilikte düşermi sizce.aylık rapor parası 1800 tl civarı yatıyor.acaba emeklilik için başvurmakmı yoksa rapor parasını almakmı avantaşlı.73 dogumluyum.bir eyt li olarak yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkr ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İhbar süresinizin üzerine 6 hafta eklenilen süreyi geçer ise iş yerinin fesih hakkı var. Yani 4 hafta ihbar süreniz var ise rapro ile birlikte 10 hafta işe gitmediğinizde iş akdiniz işveren tarafından fesih edilebilir. Tabi bu işyerinin inisiyatifinde sizin rapor ödeneğinizi etkilemez. Maaşınız mevcut göründüğü gibi yatar. Raporlu olduğunuz sürece kıdem tazminatınız artabilir. Başka bir artısı olmaz. Yani karar sizin iki durumunda bir dezavantajı veya avantajı bulunmuyor.

  6. Buglem dedi ki:

    Ben emeklilikle ilgili sormayacagim.kardesim kamuda gorev yapiyo.iltihapli eklem romatizmasi var.sag bileginde ve kuyruk sokumunda iltihap artti.uzun sure elini kullanamiyor.kendisi katip.isi ise hep eliyle.kuyruk sokumundaki iltihaptan dolayi yarim saatten uzun oturamiyor.hastaneye basvursak engelli raporu alabilirmiyiz.tayini cikmiyor.7senedir van ercisteydi.simdi ise caldirana gonderdiler.hastaligindan dolayi suara cok zor durumda.bilgi verebilirmisiniz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hastalık çalışma ve günlük aktivitelerini etkilediğinde oran verilecektir. Romatizmanın ağır everlerinin birinde bir durumu var. %40 oran çıkabileceğini düşünüyoruz.

  7. Esra dedi ki:

    Merhaba ben hidrosefali hastasıyım buna bağlı olarak sol göz damar solması yani görmüyor sağ göz astigmat sağ kulak duyu kaybı ve baş dönmesi baş ağrısı sık sık çarpma düşme var ayrıca şeker hastasıyım ama işte çalışırken şeker hastası olanlar kredi vs alamıyor diye rapor cikartmadim sağ böbrek de büyüme var ben bu şekilde rapor almak istesem rapor yaklaşık olarak kaç oranında çıkar yada malulen emeklilik için basvurabilurmiyim yardımcı olur musunuz

  8. Fatoş dedi ki:

    Bi tanıdığım yüzde 52 ile malülen emekli oldu siz yüzde 60 yazmışsınız aslolan hangisi güncel acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporda yazan iş gücü kaybı önemli. en az % 10 iş gücü kaybı var ise malulen emekli olunabilir.

  9. Kadir aksu dedi ki:

    Ben diyabet hastasiyim aclik 300 yakin ve tokluk 400 yakin ünsülin kullaniyorum daha once badencik amaliyati ve kildonmesi analiyati oldum ve halen devam etmekte olan belfitigim var ve omurilikte iltapli romatizmam var kalici tedavi sadece ilac kiullaniyorum yüzde nekadar rapor alabilirim hastane heyetinden. Teskkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Aç karnına ve 300 den aşağı düşmeyen bir şeker hastalığı varsa % 40 ın üstüne çıkar. İltihaplı romatizma ile % 55 lerde bir oran çıkabilir.

  10. M ÇAKAR dedi ki:

    47 YAŞINDAYIM DALAGIM 6 YASINDA TRAFİK KAZASI SONUCU ALINDI ŞİMDİ YAVAŞ YAVAŞ BU ORGAN EKSİKLİGİNİN SIKINTILARINI CEKMEYE BAŞLADIM ACABA MALULEN EMEKLİLİK ŞANSIM VARMIDIR

  11. Gani dedi ki:

    Ben testis kanseriydim. 2 testisim ameliyatla alindi. Kanser degilim artik . Engelli raporu alabilirmiyim malulen emekli olabiĺirmiyim. 1800 gunum var

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Organ eksikliği çalışmaya mani olabilece düzeyde ise engel oranı çıkmakta. Durumunuza göre engel oranı çıkmaz.

  12. İsmet kılıç dedi ki:

    Karaciğer nakli oldum kontrollü malulen emekliyim iki ay sonra tekrar kontrolüm var nakil olduğum için maaşım kesilirmi

  13. fatih gezer dedi ki:

    merhaba;
    2009 yılından 2018 yılı sonuna kadar işyerim vardı ama rahatsızlıktan dolayı kapatmak zorunda kaldım… bağkurdan EK-5 Tarım geçtim işyerini kapatınca mallüllek emeklilik faydalanırmıyım?

  14. Hakan Kenar dedi ki:

    yuzde 60 raporum var ssk raporum manulen emekli olmak istiyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporunuzla birlikte bağlı bulunduğunuz sgk kurumuna müracaat ediniz.

    2. Emine Çalı dedi ki:

      Merhaba babamin %52 rporu var emekli olabilirmi