emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kredi Kartında Provizyonda Bekleme Nedir, Ne Kadar Sürer?

Kredi Kartında Provizyonda Bekleme Nedir, Ne Kadar Sürer?

[highlight color=”red”]Kredi kartında provizyondaki işlemler[/highlight] banka tarafından bilgilerin ve harcamanın doğrulanması için beklettiği işlemlerdir. İşlemler bu süreç içerisinde ön onaya tabi tutulur. Kredi kartında provizyonda bekletme işlemi aslında bankaların dolandırıcılık ya da hırsızlık gibi durumları önlemek için geliştirdiği bir sistemdir. Kredi kartınızla bir harcama yapmanız durumunda banka yaptığınız bu işlemi kontrol etmek ve işlemde kullanılan POS makinesini, kredi kartını kullandığınız yeri ve bilgilerinizi teyit etmek ister. Böyle bir durumda işleminiz için ön onay süresi verilir. Provizyon da aslında işte bu ön onay sürecidir.

Onay Sürecinin İşleyişi Nasıl Olur?

[highlight color=”red”]Kredi kartı işleminin onaylanma adımları aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • Müşterinin kartını ya da kart bilgilerini satıcıya iletmesiyle işlem başlar.
  • Satıcı kişi ya da işletme, müşterinin kart bilgilerini ve ürünün ya da hizmetin bedelini elektronik ortamdan bankaya iletir.
  • Müşterinin banka hesabında ürünü ya da hizmeti karşılayacak tutarın olup olmadığı banka tarafından kontrol edilir.
  • Müşterinin banka hesabında ürünü ya da hizmeti karşılayacak tutarın mevcut olduğu banka tarafından öğrenildiğinde ve işlemin sahte olmadığı onaylandığında banka tarafından müşteriye bir kod gönderilir.
  • Akabinde işlem tamamlanır.

Kredi Kartında Provizyon İşleminde Hangi Bilgiler Kontrol Edilir?

[highlight color=”red”]Kredi kartı provizyon işleminde teyit edilen hususlar aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • Kart numarası,
  • İşlemin gerçekleştiği POS makinesi,
  • İş yeri bilgileri,
  • Harcama tutarı,
  • Harcama bilgisi.

Provizyonda Bekleyen İşlemlerin Bekleme Süresi Ne Kadar?

[highlight color=”red”]Provizyonda bekleyen işlemlerin onaylanma süresi[/highlight] 1 günü bulabilmektedir. Dolayısıyla provizyona takılan işlemlerinizin bekleme süresi de 1 gün kadardır. Provizyonda olan işlemlerinizi internet bankacılığı üzerinden görüntülemeniz mümkündür. Ayrıca telefon bankacılığını kullanarak da provizyonda olan işleminizi sorgulayabilirsiniz. Provizyonda kalan işleminize dair bankanızdan bilgi almanız mümkündür. Ayrıca işlemi yapan kişi sizseniz ve yaptığınız işleme dair herhangi şüpheli bir durum söz konusu değilse işleminiz 1 gün sonra tamamlanacaktır. Bazı durumlarda ise provizyon bekleme süresinin 2 güne kadar çıktığı görülmektedir. POS cihazının kullandığınız bankadan farklı bir bankaya ait olması durumu, provizyon işlemini 2 güne çıkarıldığı durumlara örnek olarak gösterilebilir.

[tie_full_img]

kredi karti provizyon1

[/tie_full_img]

Provizyondaki İşlem İptal Edilir Mi?

Provizyona takılan işlemin iptal edilmesi mümkündür. Zira provizyonun zaten bir ön onay işlemi olduğu ve onay sürecinin de 1 günü bulduğu unutulmamalıdır. Kartınızdan yapılan işlemin size ait olmadığını ya da şüpheli olduğunu düşünüyorsanız 1 günü bulan bu onay işlemi süresince işleminizi iptal edebilirsiniz.

Provizyondaki İşlem Nasıl İptal Edilir?

[highlight color=”red”]Provizyondaki işlemin iptalini sağlamak için[/highlight] bankanızla iletişime geçmelisiniz. Müşterisi olduğunuz bankanın internet bankacılığını kullanarak provizyon işlemlerinizi görüntüleyebilir ve işlemi iptal edebilirsiniz. Mobil bankacılığın hizmetleri için de aynı işlem geçerlidir. Provizyondaki işleminizi görüntüleyerek işlemin iptalini sağlayabilirsiniz. Ayrıca müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak provizyondaki işleminiz hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu durumda provizyonda bekleyen işleminizin şüpheli olduğunu düşünüyorsanız ya da size ait olmadığını biliyorsanız müşteri temsilcisine işleminizi iptal etmek istediğinizi iletebilirsiniz. Bu durumda müşteri temsilcisi tarafından provizyonda bekleyen işleminizin iptali gerçekleştirilecektir.

Provizyonda Bekleyen İşlemler Hesapları Etkiler Mi?

[highlight color=”red”]Provizyona takılan işlemlerin etkisi[/highlight] kredi kartları ve banka kartları için aynı değildir. Kredi kartları ve banka kartları bu provizyon işleminden farklı biçimlerde etkilenir. Örneğin işlemin provizyona takılması durumunda, ön onay süresinde provizyon işlemine takılan tutar doğrudan kredi kartlı limitinden düşer. Provizyon işlemi sonlandığında ise söz konusu olan harcamaya kredi kartı hesap özetinde rastlamak mümkün olabilir.

[tie_full_img]

kredi karti provizyon2

[/tie_full_img]

Banka kartlarında ise kredi kartlarından daha farklı bir durum gözlenmektedir. Banka kartıyla yapılan harcama işleminin provizyona takılması durumunda bu ön onay süresi içerisinde banka kart hangi hesaba bağlıysa o hesap bakiyesinde harcama tutarının eksildiği görüntülenmeyebilir. Ancak provizyon işlemi sonlandığında banka kartının bağlı olduğu hesapta harcama tutarının eksildiği görüntülenebilir.

Provizyon Kodu Nedir?

Provizyon kodu bazı durumda satıcıların talep ettiği işlem kodudur. Herhangi bir kredi kartının ya da banka kartının provizyon işlemine takılması durumunda bu ön onay süreci genellikle kart sahibinin herhangi bir müdahalesine ihtiyaç duyulmadan tamamlanır. Fakat bir harcamanın provizyona takılması durumunda bu provizyon süreci her zaman arka planda işlemez. Bazı durumlarda provizyon işleminin tamamlanması için satıcılar, müşterilerden provizyon kodu talep etmek durumunda kalabilir. Böyle bir durumda kişilerin müşterisi olduğu bankayla iletişim kurması ve provizyona düşen ödeme işleminin provizyon kodunu öğrenmesi gerekmektedir.

Çek İşlemlerinde Provizyon Olur Mu?

[highlight color=”red”]Çek işlemlerinde de provizyon[/highlight] görülmesi durumuna rastlamak mümkündür. Bu durumun en temel sebeplerinden biri de çekin bir karşılığı olup olmadığının araştırılmasıdır. Provizyon işlemi çekin sahte olup olmadığıyla alakalı bir durum değildir. Bu durum daha çok çek ödemesinin gerçekleşeceği vakit yapılmaktadır.

İnternet Alışverişlerinde Provizyon Olur Mu?

[highlight color=”red”]İnternet alışverişleri esnasında işlemin provizyona takılması[/highlight] epey sıradan bir durum olarak algılanabilir. Zira internette bulunan alışveriş sitelerinden yapacağınız alışverişler esnasında kartınızın doğrulanması amacıyla işleminiz provizyonda bekletilmektedir. İnternetten yaptığınız alışverişler için ödeme esansında bazı bilgilerini girdiğiniz karttan düşük bir kesinti yapılması söz konusudur. Akabinde bu kesintiyle birlikte cep telefonunuza gönderilen SMS kodu sisteme güvenlik amacıyla girilmektedir. Bu işlemin tamamlanması neticesinde kartınıza onay gelir ve alışveriş işleminize devam edebilirsiniz.

Provizyondaki İşlemin İş Yeri Tarafından İptal Edilmesi Mümkün Müdür?

[highlight color=”red”]Provizyonda bekleyen işlemini iş yerinin iptal etmesi mümkündür.[/highlight] Fakat provizyonda bekleyen bu işleminin iptalinin gerçekleşmesi için iş yerinin bankayla görüşmesi ve talep oluşturması gerekmektedir. Bir hizmet ya da kiralama işlemi için depozito mantığının karşılığı olması amacıyla bekletilen provizyon durumu söz konusu olabilir. Bu duruma bir araba kiralama şirketinde rastlamak olası bir durumdur. Ya da bazı otellerde hizmetin başlangıcı akabinde depozito olarak temin edilebilir. Böyle bir durumda kredi kartında harcama olarak kullanılamayan ve bununla birlikte provizyonda bekletilen bu tutar, iş yerlerinin talimatının ardından banka tarafından iptal edilir ve kredi kartındaki provizyon süreci de sonlanmış olur.

İşlemlerin Provizyonda Bekleme Nedeni Nedir?

[highlight color=”red”]Kredi kartı işlemlerinin provizyonda beklemesinin sebeplerini aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:[/highlight]

  • İnternet alışverişlerinde işlemlerin 1 gün boyunca provizyonda bekletilmesi durumu bir kural akabinde yaşanmaktadır. Bu süreç içerisinde müşterilerin bu harcamaya itiraz edebilmesi için müşterilere b1 gün süre tanınır.
  • Temassız kredi kartı ile yapılan işlemler için de 1 günlük provizyon süresi söz konusudur. Temassız kredi kartı işlemine müşteri tarafından itiraz edilirse bu işlemin herhangi bir şifre kullanmadan gerçekleşmesinden dolayı banka tarafından işlemin iptali gerçekleşir ve üye iş yerinden bu konuda dair bir açıklama talep edilir.
  • Müşterinin normal harcamalarından daha yüksek tutarda bir harcama yapması durumunda bu işlem de tedbir amacıyla 1 gün boyunca provizyonda bekletilir.
  • Bir iş yerinin gün içerisinde yapılan bir kredi harcamasının gün sonu kayıtlarında yer almaması durumunda söz konusu olan bu harcama da müşteride gözüktüğü fakat iş kayıtlarında yer almadığı için provizyonda bekletilir.
  • Araç kiralama firmalarında ya da otel işletmelerinde iş yerinin talebiyle birlikte belirlenen miktarda bir harcama provizyonda tutulur. Bu provizyon işlemi depozito mantığını çağrıştırmaktadır. Bir araç kiralama şirketi kiraladığı aracı garanti altına almak için müşterinin kredi kartına belirli bir miktarda provizyon Müşterinin aracı sorunsuz bir şekilde teslim etmesinin ardından iş yerinin bankaya talebi üzerinde bu provizyon kaldırılır.

O Harcamalar İçin Kredi Kartı Taksit Sayısı 18 Oldu!

Bankalara Yapılan Kredi Başvuruları Nasıl İptal Edilir?

Ziraat Bankası Bakiye ve Para Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.