KPSS Sınavında Görevli Öğretmenlerin Mutlaka Yapması Gerekenler
Ülke genelinde her sene birçok sınav yapılmaktadır. Üniversiteye giriş sınavları, Kamu Personeli Seçme Sınavı da bunlardan birkaçıdır. Bu sınavlar yapılacağı zaman belirlenen konulardan birisi de sınavda görevli olacak olan öğretmenlerdir. KPSS’de de görevli olacak olan öğretmenler önceden belirlenir ve belirli eğitimlerden geçirilirler. Biz de bu yazımızda KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenleri işleyeceğiz.
KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenlere geçmeden önce Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın ne olduğunu, kimlerin bu sınava girebildiğini ve bu sınavda salon görevlisi olacak olanların nasıl seçildiğini inceleyelim.
Kamu Personeli Seçme Sınavı
Her sene belirli dönemlerde kamuya alımlar için Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS yapılmaktadır. Memur olmayı bekleyen adaylar için bu sınava girmek bir zorunluluktur. Bu sınavdan belirli puanın üzerinde sonuç alınmalıdır. Tek sayılı yıllarda yani 2015, 2017 gibi yıllarda yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na lisans mezunu olanlar ve A grubu sınavlarına hazırlanan adaylar ve bunlara ek olarak öğretmen adayları girebilmektedir. Çift sayılı yıllarda yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na ise öğretmen adayları, B grubu ile atananlar, ön lisans mezunları ve lise mezunları girebilmektedir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında ilk olarak Genel Yetenek – Genel Kültür sınavları yapılmaktadır. Genel Yetenek sınavında Türkçe ve Matematik, Genel Kültür’de ise Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel bilgilerden sorular sorulmaktadır. Adaylara sınavda belirli bir süre verilmekte ve bazı alanlara ikinci bir sınav da yapılmaktadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın kapsamı bu şekildedir. Adaylar kendilerine fazla puan getirecek olan sorulara daha öncelik vermektedir. Böylece kendi alanı ile ilgili soruları çözerse, puanı daha yüksek gelebilir.
Şimdi de KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenlere gelelim. Her sene ülke genelinde yapılacak olan sınavlar için önceden görevliler belirlenir ve belirli bir eğitime tabii tutulurlar. Kamu Personeli Seçme Sınavı ile ilgili yayınlanmış olan yönetmelikte görevli, sınavlarda görev almakta olan ve sınavların uygulanması sırasında sorumluluğu bulunan kişiler olarak tanımlanmıştır.
KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenler kapsamında şimdi de sınavlarda görev bölümlerine bakalım:
- Üst Koordinatör
- ÖSYM Merkez Sınav Koordinasyon Kurulu
- ÖSYM Sınav Koordinasyon Kurulu
- ÖSYM Sınav Koordinatörü (SK) (Bölge/il/ilçe)
- Bina Sınav Sorumlusu (BSS)
- Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı (BSSY)
- Bina Yöneticisi (BY)
- Salon Başkanı (SB)
- Gözetmen/Yedek Gözetmen
- ÖSYM Temsilcisi/ÖSYM Engelli Temsilcisi
- Engelli Salon Görevlileri (Okuyucu/İşaretleyici)
- Sınav Evrakı Nakil Görevlisi
- Sınav Evrakı Nakil Güvenlik Görevlisi
- Sınav Evrakı Koruma Görevlisi
- Şehir İçi Sınav Evrakı Nakil Görevlisi
- Şehir İçi Sınav Evrakı Nakil Güvenlik Görevlisi
- Sınav Binası Güvenlik Görevlisi
- Hizmetli
- Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi
- Bina Teknik Sorumlusu
- Salon Teknik Görevlisi
- ÖSYM Sınav Gözlemcisi
Sınav esnasında en büyük görev salon görevlilerine düşmektedir. Salon görevlileri, sınavın gidişatını düzenlemekle sorumludur ve bazı görevleri vardır.
KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenler kapsamında salon başkanının görevi, sınav esnasında kurallara uyulmasıdır. Salon görevlileri, yanında giriş belgesi ve nüfus cüzdanı olmayan adaylara sınava alamaz. Bu kurallara uymayan adaylarınsa sınavları iptal edilmektedir.
KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenlerden bir diğeri de sınavdan en az 1 saat 15 dakika öncesinde sınavın olduğu binada hazır bulunmaları ve sınavın yapılacağı salonda yerlerini almalarıdır. KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenlerden birisi adayların belge kontrolüdür. Adaylar sınava gireceği zaman nüfus cüzdanları ve sınava giriş belgeleri kontrol edilmelidir.
Sınav esnasında salondaki kameralar çalışır durumda olmalıdır. Görevli öğretmenlerin bu kameraları kontrol etmesi gerekir. Salonda hem analog hem de dijital saat bulunmaktadır. Herhangi bir elektrik kesintisi durumunda dijital saat görünürlüğünü kaybedeceğinden dolayı dijital ve analog saat aynı olmalıdır.
KPSS sınavında görevli öğretmenlerin mutlaka yapması gerekenlerden birisi de sınava başlama saatinden 15 dakika önce adaylara isim kontrolü yapmaktır. Bunun için sınava giriş belgeleri kullanılmaktadır. İsim kontrolünden sonra adaylara poşet içerisinde soru kitapçıkları dağıtılır. Daha sonra soru kitapçıklarında yer alan karekod etiketleri yoklama defterine yapıştırılmalıdır. Salon görevlileri hiçbir şekilde salon dışına soru kitapçığı çıkmasına izin vermemelidir ve sınavdan çıkan adaylar hiçbir şekilde sınava geri alınamaz.