Koyun Yetiştirmek Kârlı mı, Koyun Bakmak Ne Sağlar?
Küçükbaş hayvancılık yapmak isteyenler için ilk tercih edilen koyun yetiştiriciliğinin, özellikle işe yeni başlayacaklar tarafından ne kadar kazanç sağlayacağı merak ediliyor. Buna göre örnek yıllık maliyet üzerinden hesaplama yapmak bu iş kolunu tercih edenlere de yardım sağlayacaktır.
Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Koyun yetiştiriciliği pek çok kişinin, geçmişten günümüze gelir kaynağı olmaya yardımcı olmaktadır. Ancak koyun yetiştiriciliği yapmak için bu alandaki zorlukların önceden bilinmesi bu iş kolunu tercih edecekler için oldukça önemlidir. Bu kapsamda koyunculuk işlemleri için öncelikle meraya sahip olunması gerekmektedir. Çünkü koyunların bakımları merada yapılmaktadır ve meranın büyüklüğü de koyunların sayısı ile orantılı olmalıdır. Genelde küçükbaş hayvancılık için tercih edilen meraların düz ya da hafif eğimli olmaları tercih edilir fakat bu noktaya yeteri kadar dikkat göstermeyenler tarafından çeşitli sorunlar oluşabilmektedir. Ancak koyun yetiştiriciliği yapmak isteyenler için mera göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır.
Bunun yanında yemleme noktasında da dikkatli olunması gerekmektedir. Hayvanların meralara salınmaları bir açıdan yem giderlerinden tasarruf yapmayı mümkün kılsa da hayvanların sağlıklı bir gelişim göstermeleri için yem de gerekmektedir. Bu yüzden yem harcamalarının da nasıl olacağına dair önceden planlama yapılmalıdır ve hayvanların yapısına uygun olan yemler seçilmelidir. Bu bakımdan yemlerde, vitamin, mineral ve enerji açısından zengin bir içeriğe sahip olmalıdırlar.
Koyun Yetiştiriciliğinde Önemli Noktalar
Koyun yetiştiriciliğinde dikkat edilecekler şu başlıklar altında toplanabilmektedir;
- Hayvan hastalıkları ve buna bağlı olarak oluşacak kayıplar gerek işe başlamadan önce gerekse de iş sırasında dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bazen, çok kısa süreler içerisinde sürü içinde hastalık yayılmakta ve hayvanların ölümüne neden olmaktadır.
- Koyun yetiştiriciliği özellikle yüksek sayılarda hayvanın bakımı söz konusu ise tek başına yapılmamaktadır. Bu yüzden iş gücünün maliyeti de hesaplanmalıdır.
- Meraların, hayvanların sayısına doğru orantılı bir şekilde kurulması gerekir, küçük ve dar meralar hayvanlar için zararlı olabilmektedir.
- Satışın hangi konuda yapılacağı önceden tespit edilmelidir. Koyunlardan süt için yararlanılacağı gibi etleri için de yararlanmak mümkündür. Bu alanlardan hangisinde fayda sağlanacağı iş tanımında oldukça önemlidir.
- Uygun damızlık teminine dikkat edilmelidir. Yetiştirilecek olacak hayvanların bölgenin iklim şartlarına uygun olması ve sağlık açısından herhangi bir risk taşımamaları gerekmektedir.
Yetiştiricilik için en önemli nokta anaç başına düşen koyun sayısının çoğaltılmasıdır. Böylece iş tanımında bir süreklilik sağlanır ve koyunlardan da sağlıklı nesiller üretilir. Kayıpların en aza indirgenmesi de yine temel amaçlardan birisi olmalıdır. Damızlık kuzu satmak, etçilik ve sütçülük faaliyetleri koyun yetiştirmenin ana hedefleridir. Ancak süt teminleri belirli bölgelerde yapılmaktadır ve bu yüzden süt için tercih edilecek olan yetiştirmelerin de bölgesel uyum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sertifikalı ırkların alınmasına da dikkat edilmelidir.
Koyun Yetiştiriciliği Maliyet Hesaplaması
Koyun yetiştiriciliği maliyet hesaplamak için öncelikle bir projenin olması yararlı olacaktır. Koyunlar, büyükbaş hayvanlara kıyasla daha az yer kapladıkları için mera kurulumu için her koyuna 1,5 metre kare gibi bir alanın ayrılması yeterli olacaktır. Bunun yanında çoban için barınak ve yemlerin koyulacağı alanların da hesaplaması yapılmaktadır. Buna göre 100 kapasite koyun ağılı ortalama 100 bin TL, 100 koyun için tanesi 1000 liradan 100 bin TL, yem giderleri başlangıçta 50 bin TL ve malzeme giderleri de ortalama 20 bin TL olmaktadır. Süt için bir koyunun sağlayacağı fayda günlük 1,7 TL’dir. Et için ise 50 kilogram et 700 TL’ye satılmaktadır. Bu fiyatlar üzerinden de gelir kazancı hesaplanabilmektedir.