2020 KOSGEB Girişimcilik Kursu Başvuru Formu Örneği
2020 yılında Kosgeb girişimcilik eğitimi başvuru formu örneğini bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Kosgeb girişimciler için binlerce sektörde yapılacak iş kurma projelerine hibe ve kredilerle destek veriyor. 2020 yılında da bu desteklerini sürdürmeye devam edecek.
İş kurmak isteyen yeni girişimcilere 50000 TL geri ödemesiz ve 100000 TL geri ödemeli kredi hibe edilen destek programına başvurmanın ön şartı, Türkiye’nin birçok ilinde belirli aralıklarla düzenlenen Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin başarıyla tamamlanmasıdır.
Kosgeb Girişimcilik Kursu Nedir?
Türkiye’de girişimciliğin yaygınlaştırması ve başarılı işletmelerin kurulması hedeflenerek girişimcilerin işletme kurma ve yönetimlerinde bilgi ve beceriye sahip olması, ayrıca iş fikirlerini iş planlarına dönüştürebilmelerini sağlamak amacıyla İŞKUR Girişimcilik Kursu, Kosgeb ve paydaş kurumlarca düzenlenmektedir.
Bu kurslarda verilen en az 32 saatlik eğitimin ardından katılımcılara sertifika verilir. Bu sertifika Kosgeb Yeni Girişimci Desteği programındaki 50000 TL’lik hibeden ve 100000 TL’lik krediden yararlanmanın ön şartıdır. Sertifika alınmazsa bu destekten yararlanılamamaktadır.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Nasıl Başvuru Yapılır?
Kosgeb girişimcilik kursu başvuru e-devlet üzerinden alınmaktadır. E-devlet web portalında Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu modülünden giriş yapılarak yönlendirilen sayfada çıkan yeni başvuru butonu seçilip karşılaşılan form doldurulur.
E-Devlet Üzerinden Başvurmak İçin TIKLAYINIZ
Formda Neler Var?
Girişimci Bilgileri: Form üzerinde e-devlet üzerinden alınan kişisel bilgiler halihazırda doldurulmuş olarak gelir. Bu bilgiler ad-soyad, T.C. Kimlik No, doğum tarihi, adres kayıt sistemindeki adres, telefon ve e-postadır. Başvurucu eğer gazi, engelli veya şehit yakınıysa bununla ilgili seçenekler işaretlenmeli, eğitim durumu en son hangi düzeydeki okuldan mezun olunduysa o seçilmelidir.
Kurs Seçimi: Bu bölümde alınacak olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin girişimci tarafından nerede alınacağının seçimi yapılır.
- Kursun alınacağı il ilk başta seçilir.
- Sonra hemen yanındaki kutucuktan da hangi Kosgeb müdürlüğünden kurs alınacağı seçilir. Kosgeb müdürlükleri büyük illerde birkaç tane olabilirken küçük illerde genelde bir tane olarak karşımıza çıkar.
- Daha sonra yanındaki kutucuktan da kurs başlangıç ve bitiş tarihlerinden başvurucu için uygun olanı seçilir. Bu tarihler Kosgeb’in ilanını resmi site üzerinden yaptığı kurs tarihleridir.
- Bu seçenekler işaretlendikten sonra hemen altta kurs yerinin adresi ve kurs ile ilgili açıklama çıkmaktadır.
İş Fikri Bilgileri: Bu bölüm yapılmak istenen işle ilgili istenen bilgilerin doldurulacağı yerdir.
- İşin kurulacağı il ve ilçe seçilir.
- Kurulması planlanan işin konusu neyse bununla ilgili bölüme yazılır.
- Varsa geçmişte iş fikrine yönelik deneyimler ilgili bölüme yazılır.
- İş ne kadar sürede kurulması planlanıyorsa ilgili bölümden seçilir.
- İşletmede eleman çalıştırılacaksa kaç kişi olacağı seçilir.
- Yapılması planlanan iş için ne kadar sermaye gerektiği ilgili bölüme yazılır.
- Bu işi kurabilmek için girişimcinin sahip olduğu sermaye miktarı ilgili bölüme yazılır.
E-devlet üzerinden yapılacak başvuru için form doldurulduktan sonra kaydedilir. Bundan sonra Kosgeb kayıt ile yapılan başvuruları inceleyerek şartlara uygun olan kişilerden eğitim verebileceği sayıda katılımcıya başvurusunun kabul edildiğini veya kabul edilmediyse bunun bilgisini iletir.
Kosgeb Müdürlüğü’ne Doğrudan Form Teslim Etme
Ayrıca direkt olarak Kosgeb il müdürlüğüne başvuru yapmak istenirse bununla ilgili Kosgeb başvuru formu Word formatında resmi internet sitesinden bilgisayar üzerinden yazıp indirilebilir ya da çıktı alıp doldurulabilir veya Kosgeb müdürlüklerinden form talep edilerek doldurulabilir. İl müdürlüğüne teslim edilecek olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvuru Formu matbu bir şekilde bilgi girilmesi istenen yerler boş olarak hazırlanmıştır.
- Başvurulacak Kosgeb müdürlüğüne hitaben hangi ilde eğitim alınacaksa form başlığındaki ilgili yere yazılmalıdır.
- ‘KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılabilmem için gereğini arz ederim’ ibaresinin altındaki tarih ve imza yeri imzalanmalıdır.
- Girişimci bilgileri yazan bölümde karşıları boş bırakılan ad-soyad, T.C. Kimlik No., Girişimci statüsü bilgileri (18-29 yaş arası, kadın, gazi, engelli, şehit yakını, diğer seçeneklerinden biri işaretlenir), cep telefonu, adresi, e-posta adresi, doğum tarihi, cinsiyet ve eğitim durumu bilgileri doldurulur.
- İş fikri bölümünde ise e-devlet başvurusundaki gibi iş fikri konusu, planlanan iş kurma süresi, işin kurulacağı il-ilçe bilgisi, iş fikrine yönelik deneyimler, işletmede çalıştırılacak kişi sayısı, iş fikri için gerekli sermaye miktarı, sahip olunan öz sermaye bilgileri doldurulur.
Doldurulup imzalanan başvuru formu, ilgili Kosgeb müdürlüğüne teslim edilir. Çalışmayan işsiz kişilerin başvuruları da İŞKUR’a yapılmalıdır.
Kurs İşleyişi ve Verilen Eğitimler
KOSGEB iş planlarının anlatıldığı projeleri değerlendirip hibe verdiğinden bu eğitimlerin de amacı kursiyerlere nasıl iş planı oluşturulacağını öğretmektir. Otuz iki saat süren eğitimler için kurs saatlerinde kurs yerine gidip iş kurma planları nasıl hazırlanır sorusunun cevabı öğrenildikten sonra eğitmenlere iş fikriyle ilgili sunum yapılır. İleride yapılacak destek başvuruları ve sertifikayı alabilmek için eğitime devamsızlık yapmadan devam etmeli ve verilen ödevleri de tam yapmalıdır.
Eğitimin ardından yapılacak sınav sonucunda başarılı olan katılımcılara kursun bitiminden bir ay sonra tören ile sertifika verilecektir. Başarılı olanların alacağı katılım belgesi yani sertifika ile hibe desteği ve devlet destekli Kosgeb kredisi için başvurulabilmektedir. Ayrıca bu sertifika ile Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankalarından teşvik kredileri alınabiliyor.
Kosgeb Kurslarına Başvuru Şartları Nelerdir?
Kosgeb başvuru şartları nelerdir? Kosgeb’in kursları kadın-erkek herkese genel ve açıktır. Sosyal yardım alanlar, sigorta ile özel özel şirketlerde çalışanlar, isteğe bağlı sigortalı olanlar, memurlar, kısaca 18 yaşını tamamlamış herkes bu kurslara katılabilir. Bazı kurslarda 18-35 yaş arası gibi kriterler aransa da genellikle herkesin katılabileceği kurslardır. Ancak kurslara çok talep olduğundan ve 20-30 civarı kursiyere kadar kota olduğundan katılımcılar yazılı veya sözlü mülakata tabi tutulabilir. Kosgeb kurslarına katılanlar için hangi amaçla kursa katıldığına dair sorular olan küçük bir mülakat yapılmaktadır.
Bu elemelerle gerçekten girişimci ruhla, gerçekçi iş fikirleriyle katılmak isteyen adayların seçilmesi sağlanır. Bir girişimcide hangi özellikler olmalı, katılımcı girişimci özelliklerini taşıyor mu, Kosgeb neden bu yatırımı katılımcıya yapmalı gibi sorularla katılımcıyı tanımaya, girişimciliğe bakış açısını anlamaya, bilgisini, tecrübesini, vizyonunu, misyonunu ölçmeye yarayacak sorular sormaktadırlar.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine başvuran katılımcıları seçmek için bir puanlama cetveli kullanılmaktadır. Katılımcı adaylarından kadın, gazi, şehit yakını, engelli, genç ve iş fikrinde üretim olanların daha fazla puan alarak katılımcı olmaya hak kazanması mümkündür. Ayrıca bu kurs için belirtilen iş fikrinden farklı bir iş fikriyle de yeni girişimci desteğine başvurulabilir. Kurs için belirtilen iş fikriyle başvurmak zorunlu değildir.
Kurs sonunda elde edilecek sertifikanın geçerliliği ömür boyudur. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler Yeni Girişimci Desteğine ve tüm Kosgeb programlarının hibe ve faizsiz kredi desteklerine bu sertifika ile başvuruda bulunabilirler.
İyi günler ben %51 görme engelli vergi indirimine tabi bir Türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım ilk öğretim mezunu ve 38 yaşında evli bir çocuk babasıyım amacım ülkeme ve bütçeme faydalı olmak üretken veya hizmet sunmaktır birden çok işdalıyla ilgilendim özel sektör veya şahsi olarak milli eğitim onaylı gaz yakıcı cihazlar kurs belgem mevcuttur izmir çiğlide yaşıyorum durumuma uygun önereceğiniz iş dalları nelerdir ilginize şimdiden teşekkür ederim