emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kimler Bağkurlu Olabilir

Kimler Bağkurlu Olabilir
28.06.2017

Yazımızın başlığında ifade ettiğimiz üzere kimlerin Bağ-Kur’lu olabileceğini bu yazımızda ele alacağız. Ancak kimlerin Bağ-Kur’lu olabileceğine değinmeden önce Bağ-Kur hakkında birkaç detayı aktarmakta fayda var.

bagkur yapilandirma

Bağkurlu Olmak Ne Demek

Bağ-kur, özel sektör veya bireysel olmak kaydı ile devlete bağlı olmayan kurumlarda çalışanların kendi adlarına prim ödemelerini yaparak sigortalı oldukları bir emeklilik sistemi olarak tanımlanabilir. Bağ-Kur’da yer alan kişiler tıpkı diğer sigortalı personellerde olduğu gibi bir miktar sigorta primi ödemek zorundadır. Yaklaşık olarak da 15-25 sene boyunca bu prim ödemesinin devamlılığı gerekmektedir. Kişi ödemelerini sürdürürken belirli bir yaşa geldikten sonra emekli olmaktadır. Emekli olan kişi Bağ-Kur emeklisi olmaktadır. Bağ-Kur sisteminde ölçümlenen emeklilik süreniz Bağ-Kur’a başladığınız andan itibaren geçerlilik kazanmaktadır.

bagkur nedir

Bağkurlu Olmanın Avantajları

Pek tabii ki sigortalı olmanın avantajlarından faydalanmak adına Bağ-Kur oldukça önemlidir. Hem sağlık masraflarınızın devlet tarafından karşılanması hem de cüzi bir ödeme farkı ile ilaç alımlarınızın karşılanması oldukça avantajlıdır. Ayrıca Bağ-Kur’dan emekli olduktan sonra emekli maaşı da almaya başlarsınız ve bu sayede belirli bir yaştan itibaren çalışmak zorunda olmadan gelir elde etmeye başlarsınız.

bagkur borc odeme

Bağkurlu Olmak İçin Gerekli Evraklar

Bağ-Kur’lu olabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Bağ-Kur’dan faydalanmak ve bu kapsamda prim ödemesi yapmak isteyenler Bağ-Kur İl Müdürlükleri’nden başvurusunu gerçekleştirebilir.

Bağ-Kur İl Müdürlüğü’nden alınan bildirge belirtilen kurumlara (vergi daireleri, vergiden muafiyet söz konusu ise oda ve sicil memurlukları) imzalatılarak ve onaylatılarak Bağ-Kur İl Müdürlüğü’ne tekrar teslim edilmelidir.

Eğer isteğe bağlı Bağ-Kur söz konusu ise yatırılması planlanmış prim miktarı belirlenerek, Müdürlükten giriş belgesi alınıp doldurularak müdürlüğe tekrar teslim etmek gerekmektedir.

Bu işlemler için nüfus cüzdanınızı ve eğer kuruma bağlı ise vergi levhanız ile kayıt formunuzun bulunması gerekmektedir.

Başvuru işlemleri gerçekleştirildikten sonra kurum tarafından kaydınız yapılır. Bildiğiniz üzere artık Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK tek bir çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu olarak birleştirildi. Bu nedenle başvurunuzu Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’nden gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aynı işlem sırasını takip ederek SGK binalarından kısa sürede isteğe bağlı Bağ-Kur kaydınızı yapabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Macide dedi ki:

    Merhaba 20 07 1956 doğumluyum ilk ssk başlangıcı 01 05 2007 2016 yılında 6 ay gibi esnafliğım oldu bu arada bağkura ödeme yapamadım sonradan yapılandırma yapıp ödedim 2017 yılında tekrar ssk olarak çalışıyorum 63 yaşındayım en kısa yoldan nasıl emekli olurum

  2. İbrahim dedi ki:

    Tarla aldim bağ kur yaparsam aynı zamanda sigortalı işte çalışıyorum nasil olacak ikisi teşekkür ederim