emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kıdem Tazminatı Hak Etme Koşulları Nelerdir?

Kıdem Tazminatı Hak Etme Koşulları Nelerdir?
SGK
08.08.2017

İşverenlerin hakları olduğu gibi işçilerinde belli başlı hakları vardır. Bazı durumlarda işçiler haklarından haberdar olmadıkları için işverenler işçilerin haklarını göz ardı edebilirler. Hiç kimseye hakkınızı yedirtmemek adına hangi haklara sahip olduğunuzu iyi bilmelisiniz. İster maden ocaklarında işçi olun ister şirketlerde çalışıyor isterseniz de devlet memuru olun hiç fark etmez, her çalışanın yasalarla korunan hakları vardır. Çalışanların iyi bir şekilde haklarından haberdar olması gerekir. Çalışanların başta gelen haklarından birisi kıdem tazminatı hakkıdır. Tazminat dediğimiz zaman genellikle insanlar korkarlar; çünkü çok yanlış bir algı vardır. Genellikle işçiler tazminat davalarının kendilerinin de açabileceğini bilmezler. Bu yüzden herhangi bir durumla karşılaştıklarında haklarını gerektiği gibi savunamazlar.

kidem tazminati hakkinda bilgi

Şartlar

Kıdem tazminatı alma şartlarına baktığımızda öncelikle çalıştıkları yerde en az 1 yıldır çalışıyor olmaları gerekmektedir. 1 yıl boyunca aynı işverenle çalışmak önemli koşullarından birisidir. 1 yıldan kısa bir süre önce herhangi bir problem yaşadığında kıdem tazminatı hakkı yoktur. Kıdem tazminatı şartlarının en temeli budur. Her 1 yılı dolduran işçi kıdem tazminatı talep edemez. Peki, kimler ve hangi durumlarda kıdem tazminatı alır?

kidem tazminati nedir

Kimler Alır?

1 yılın sonunda yapılan sözleşmenin sona ermesi veya işverenin sözleşmeyi işçinin isteği dışında sona erdirmesi durumunda işçi kıdem tazminatı hakkına sahip olur. Bir diğer durum ise eğer işçi kendi isteği ile ayrılıyor ve ayrılması için haklı bir nedeni varsa kıdem tazminatı alabilir. Erkek işçiler için geçerli olan bir neden ise askerlik nedeniyle işten ayrılıyor olması kıdem tazminatı hakkı verir. Kadın işçiler için kadın işçi çalışıyorken evlendiyse ve iş sözleşmesini evliliğinden dolayı bitirdiyse tazminat hakkı doğmaktadır.

kidem tazminati alinma kosullari

Bir başka durum ise çalışanın emekliliğinin gelmesi ve emeklilik şartlarına yerine getirmesi halinde emeklilik için başvuruda bulunması kıdem tazminatına yol açar. Aynı zamanda bir çalışan, prim gün sayısını doldurduğunda yapılan sözleşmeyi bitirdiğinde tazminat alabilir. Bir başka durum iş şartlarının sadece işveren tarafından değiştirilmesi ve işçinin bu şartlar altında çalışmak istememesi kıdem tazminatı nedenidir. Son olarak, işçi vefat ettiğinde yapılan sözleşmenin sona ermesi kıdem tazminatına yol açar ve kıdem tazminatı ölen kişinin mirasçılarına verilir.

Yorumlar

  1. Nida dedi ki:

    Merhaba,
    1999 Aralık ayı işe girişim mevcut ve haziran 2019 itibari ile 7000 gün sigortalılık süremi dolduruyorum. 1999 Eylül-2008 Nisan arası işe girişli bayanlarda;
    -7000 prim günü 58 yaş veya
    -4500 prim günü 25 yıl ve 58 yaş şartlarından,
    kıdem tazminatı alabilmek için yaş dışındaki diğer şartlardan ilkini yani 7000 gün prim günümü doldurmuş bulunmaktayım.
    SGK’dan bununla ilgili yazıyı nasıl alabilirim?
    Teşekkürler,

  2. musa dedi ki:

    mrb benim 15 yıllık hizmetim ve 3600 günüm var en son iş yerimde 3 yıldır çalışıyorum kendi isteğimle ayrılırsam tazminat hakkım doğar mı teşekkürler