emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kefil Olunan Kişi Ölürse Borç Ne Olur, Mirasçılara Geçer Mi?

Kefil Olunan Kişi Ölürse Borç Ne Olur, Mirasçılara Geçer Mi?

Kefil olunan kişi ölürse borç kefilin sorumluluğuna geçmektedir. Ancak kefillerin ölmeleri ile kefilliklerinin son bulması gibi bir durum yoktur. Kefillik de miras olarak sayılmakta ve kefillerin mirasçılarına geçmektedir. Kefillerin ölmesi durumunda, mirasçılarının borcu ödeme zorunlulukları bulunmamaktadır. Borcu ödememeyi tercih etmeleri durumunda; ilgili kefilden kendilerine kalan mirasın tamamını reddetmeleri gerekmektedir.

Yasalara göre mirasçıların mirası reddetmeden kendilerine geçen kefillik sorumluluğundan kurtulabilmeleri mümkün değildir. Kefilin vefat etmesi durumunda 3 ay içerisinde eğer mirası reddetmek için başvuru yapılmaz ise; borç kabul edilmiş olmaktadır ve bu durumda asıl borçlunun ödeyemediği borcu da mirasçı ödemek durumunda kalmaktadır.

Asıl Borçlunun Borç Ödemesine Başladığı Dönemde Ölmesi Halinde Ne Olur?

Asıl borçlu eğer kredi çekmiş ve kredi borcunun geri ödemesini yaptığı dönem içerisinde ölmüş ise; bankalar bu durumlar için hayat sigortası şartını sunmaktadırlar. Hayat sigortası yaptırmadan kredi alınamamaktadır. Bu sebeple asıl borçlu borçlarını ödediği dönemde ölür ise; borç sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Mirasçıları ya da kefili borcu ödemek durumunda kalmamaktadır. Asıl borçlunun o döneme kadar ödediği tutarın da geri alınabilmesi mümkün olmaktadır. Ancak asıl borçlunun kefilinin ölmesi durumunda, kefil için hayat sigortası yapılmadığı için kefilin üzerine geçen borç sigorta tarafından karşılanmamaktadır.

Kredi Alırken Hayat Sigortası Yaptırılması Zorunlu Bir Durum Mudur?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5’inci maddesi kapsamında değerlendirildiğinde; kredi alanların hayat sigortası yaptırmaları zorunlu bir durum değildir. Ancak bazı bankalar kredi alımında özellikle kredi alacak olan kişinin yaşı bakımından riskli bir durum gördüğünde hayat sigortası yaptırılmasını zorunlu kılmaktadır. Böyle durumlarda kredinin alınacağı bankadan sigorta yaptırılabileceği gibi herhangi bir sigorta şirketinden de sigorta yaptırılabilmektedir. Olası vefat durumlarında mirasçıların ya da kefillerin zor durumda kalmamaları adına, hayat sigortası yaptırılması kredi alacak olanlara tavsiye edilmektedir.

Kefil Olunun Kişi Ölürse Borç Ne Zaman Kefile Kalır?

Asıl borçlunun borcunu ödememiş olması ve ödememe durumunun da kefil olarak gösterdiği kişinin ölümünün gerçekleşmesinden sonrasına denk gelmesi halinde; borç kefile kalmaktadır. Kefil yaşamadığı için de mirasçıları borçtan sorumlu olmaktadırlar. Ancak aksi bir adli karar olur ise durum değişebilmektedir.

Asıl Borçlu Öldüğünde Borcu Ne Zaman Mirasçılarına Kalır?

Asıl borçlu eğer kredi almış ve hayat sigortası yapılmamış ise; asıl borçlu borçluluk süreci içerisinde vefat ettiğinde banka kredi borcunu kişinin mirasçılarından talep etmektedir. Mirasçıların bu borcu ödemeyi reddetme hakları bulunmaktadır. Ancak mirası alacaklar ve borçlar olarak ayırarak bir kısmını reddetmek gibi bir durum söz konusu değildir. Bu sebeple borcu reddetmek isteyen borçlu, ilgili kişiden kendisine kalan bütün mirası da reddetmek zorundadır.

Borçlunun mirasçılarının reddi miras yapmaları durumunda, borçlunun mal varlığı araştırılmakta ve ilgili borcun haiz yolu ile tahsil edilip edilemeyeceğine bakılmaktadır. Ancak mirasçıların borcu reddetmesi ve borçlunun üzerine kayıtlı mal varlığının olmaması durumunda, borçlunun kefilinin olup olmadığına bakılmaktadır. Kefilinin olması halinde ise; kefilden borcu ödemesi istenmektedir. Asıl borçlunun kefili yok ise; alınan krediye batık kredi ismi verilmektedir ve bankanın borcu tahsil edebileceği olmadığı anlamına gelmektedir.

Kefil Vefat Ettiğinde Mirasçılarına Borç Kalır Mı?

Kefil olunan kişi ölürse borç kefile kalmaktadır ve kefilin de ölmesi durumunda öldüğü zamana göre borcun kefilin mirasçılarına kalıp kalmama durumu değişiklik göstermektedir. Kefilin sonradan ortaya çıkan kefilliğinden doğan borçları, mirasçılarına geçmektedir. Mirasçıları bu borçları kabul etmekle yükümlüdürler. Ancak kabul etmek istememeleri durumunda mirası da reddetmeleri gerekmektedir. Sulh Hakimliğine başvuru yaparak reddetme süresini uzatabilmeleri mümkündür.

Yorumlar

  1. Tugce dedi ki:

    Merhabalar babam kronik hasta oldu için kredi vermediler ev almak için kardeşim üzerine kredi çektiler ama babam kefildi evi aldı ödemeleride kendi yaptı borç bitti ama tabuyu almadı şuanda rahmetli oldu bizi bu evde hakımız alabiliyormuyuz

  2. Serkan dedi ki:

    Babam iki sene önce vefat etti. vefatından sonra reddi miras yaptım. Ancak senetli olan bir borcuna kefilim. Reddi miras bu kefilligimi nasıl etkiler.

  3. Hüseyin dedi ki:

    Benim babamın borcunu kefiller Ödemiş kefirlerbabam hiç mahkemeye vermemişler kanseri olduğu halde yaşarken bu sorunları çözmemişler şimdi o borçları diye kefiller iki kişi bular babamın abisi babamın karısının beyanına göre babam borcu Ödemiş inek dana vermiş çekilen krediyle hayvan almışlar bunlar bizim mahkemeye verdiler alabilirler mi borcu Ödemiş’te kabul etmiştir yıllar geçmiş ödenmiş

  4. Okay dedi ki:

    Asıl kredi borçlusu Ahmet Kefil Hakan
    Ahmet vefat ederse borcu mirasçılara geçer mi? Mirası reddetmeyen mirasçılar kredi borcunu ödemek zorunda kalır larmı?
    Kredi borçlusu değil de kefil Hakan ın vefat etmesi ile kefillik kefil Hakanın mirasçılarına geçer mi?
    Sonuç olarak;
    Kefil varken Asıl borçlu vefat ettiğinde borç kefile mi yoksa vefat eden asıl borçlunun mirasçılarına mı kalır? Yoksa her ikisine mi?
    Kefil vefat ettiğinde kefillik borcu mirasçılara kalır mı? Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Mirasçılar reddi miras yapmazlar ise borç öncelikle mirasçılara kalır. Mirasçılar reddi miras yaparlar ise borc kefile kalır.

  5. Adem Soner dedi ki:

    İyi günler, Benim babam bankaya borçlu, borcuna da dedem(babası) kefil olmuştu. Dedem(Kefil) 8 ay önce vefat etti ancak asıl borç sahibi(babam) hayatta. Kefil ölümünde borç evli kız çocuklarına kalır mı?(Yani benim halamlar oluyor). Not: Reddi miras falan olmadı bilgimiz olmadığından? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Reddi miras yapmadıkları müddetçe kefillik te mirasçılara geçer.

  6. Meltem dedi ki:

    Babam,zamanında bir yakınına ev kiralarken kefil olmuş . Bu sene babamı kaybettik. Kefil olduğu kişi kitasını ödeyememekteymiş bu borç biz mirasçılarına mı düşüyor yoksa babamın vefatından sonraki ayların borcu bizi ilgilendirmez mi? bu konuda ne yapabiliriz?

  7. Gamze dedi ki:

    Merhaba babamın esnaf sanatkarlar odasına borcu var. Yıllar önce annem kefil olarak imza atmıştı . Şimdi babam vefat etti ve annem ile ben reddi miras yapacağız . Yine de borcu annemden isteyebilirler mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Reddi miras işlemi diğer borçları düşürür ancak kefaleti düşürmez.

  8. recep akca dedi ki:

    slm babamın 2006 senesinden bir senete kefil oldugunu ögrendik fakat babam vefat edeli 2010 da yani 8 sene bitti bizimde daha yeni haberimiz oldu çünki herhangi bir evrak gelmedi.sadece geçen hafta çalıştım iş yerine maaş ıma haciz geldigönd avkat bey tebligat gönderdik diyo ama benim elime geçmedi yani imzalayıp almadım
    şimdi maşıma haciz uyguluyorlar yasalmı?mahkeme ne diye açmallıyım nasıl bir yol izlemeliyim ve reddi miras edemiyoruz süresi çokolmuş geceli yadlarınız içi tkşk

  9. polat demir dedi ki:

    yüzde 70 zihinsel engelli bi vatandaşa babası ve abisinin baskısıyla kredi çekilmiş söz konusu kişilerin kredi notu düşük oldugundan baba mhatırla gönülle bu krediye kefil olmuş babam 2014 te öldü 2015 te icra başlatmışlar söz konusu borc 4000 tl civarıydı icradan sonra banka avukatları aracıgıyla borcun ödendigini beyan ediyolar fakat kalan borç varmış 545 tl bankada bu krediyi varlık şirketine devretmiş hiç bir bilgi belge tebligat gönderilmedi bu güne kadar ve borc 8000 lira diyorlar şimdi ise kefilin varisiyim diye bu parayı benden talep ediyolar kredi çeken kişi yüzde 70 zihinsel engelli ve okuma yazmasıda yok karışık bi durum yardımcı olun lütfen

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Durumu bir avukatla istişare etmeniz gerekiyor. Reddi miras yapm durumunuz var ise yapabilirdiniz. Tabi babanızın başka bir mirası yok idiyse. Konu Avukatlarımızın konusuna giriyor.

  10. Yasemin dedi ki:

    Merhaba borcuna kefil olduğum kişi 3 ay önce vefat etti. Ailesi reddi miras yaptı. Hayat sigortası da yokmuş bu kişinin bu durumda borcu ödemekle ben mi yükümlü oluyorum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef kefil olarak borcu sizin ödemeniz gerekmektedir.

  11. BERŞAH dedi ki:

    MERHABA.5 SENE ÖNCE BİR ARKADAŞIMA BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİNDEN ALIŞVERİŞ İÇİN AÇIK HESAP YAPTIRMASI İÇİN KEFİL OLMUŞTUM ANCAK BORCU ÖDEMEDİ 4 SENEDİR ÜSTÜMDE İCRASI VAR AMA BAŞKA İCRAM OLDUĞUNDAN DOLAYI HENÜZ MAAŞIMDAN BİŞİ ALAMADILAR.9 AY ÖNCE ARKADAŞIM VEFAT ETTİM ANCAK İCRA HALA ÜSTÜMDE BU BORCU BENDENMİ TAHSİL EDECEKLER.YARDIMCI OLURSANINZ SEVİNİRİM

  12. serkan alibas dedi ki:

    ben babamin kredi borcuna kefil oldum avukatlik taksitlendirme yaptirdim ama odeme guclugu cektim odeyemedim 19.04.2018 gunu mahkeme var ama gidemiyorum isten dolayi ceza yermiyim yani hapise girermiyim bilgilendirirmisiniz babamin koyde yeri var haciz gidermi oraya cevap verirmisiniz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hapis cezası ile karşılaşmazsınız. En fazla Zorla getirilme kararı çıkar.

    2. Ünsal Köksal dedi ki:

      Mahkemeye git gitmezsen hakim kanaat cezası verir, 7/ay 15 gün benim başıma geldi