Katkı Payı Alınmayacak Hastalıklar
Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı bazı sağlık hizmetlerinde katılım payının ödenmesi gerekmektedir, bazı hastalıklarda tedavilerde ise katkı payı ödeme durumu yoktur. Bunların dışında devlet birçok sağlık hizmetini vatandaşlara indirimli sunmaktadır. Bazı hastalıkların tedavisinde de bu katkı payı konusu sorun olmamaktadır. Katkı payı alınmayacak hastalıklar kurum tarafından belirlenmiştir.
İnsanlar hangi hastalıkta katkı payı ödenip hangi hastalıkların tedavisinde ödenmediğini merak etmektedir. Katkı payı yani diğer bir adıyla katılım payı; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşılamış olduğu sağlık hizmetlerinden faydalanmış olan kişilerin ödemesi gereken tutar anlamına gelmektedir. Bu tutarlar devlet tarafından belirlenmiştir, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık hizmetlerini nasıl ve hangi şartlarda sunacağı SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde açıklanmıştır.
Vatandaşlardan katılım payı yani katkı payı alınmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Katılım payı, sigortalı vatandaşların sosyal güvenlik bütçesine katkı yapmasını sağlar, ayrıca sağlık hizmetlerindeki gereksiz kullanımın da önüne geçer ve engeller.
Sosyal Güvenlik Kurumu, her hizmetten katkı payı almamaktadır. Katkı payı aldığı hizmetler belirlenmiştir, bu hizmetler dışındakilerden yararlananlar katkı payı ödemek zorundadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından katkı payı alınan hizmetler şunlardır:
Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenelerinde katkı payı alınmaktadır.
Ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda katkı payı alınmaktadır.
Vücut dışı protez ve ortezler söz konusu olduğunda katkı payı alınmaktadır.
Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde katkı payı alınmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açıklamasına göre ayakta tedavilerde ilaç katılım payı alınmaktadır. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ilaçlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir alanlardan ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden %10, diğer vatandaşlardan ise %20 oranında bir katılım payı alınmaktadır.
Bazı sağlık hizmetlerinde de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından katılım payı alınmamaktadır. Katılım payı alınmayan bu hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:
Acil servislerde verilen sağlık hizmetlerinde katılım payı alınmamaktadır.
Bedeli Kurumca karşılanmayan ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenelerinde katılım payı alınmamaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme yapılmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimi muayenelerinde katılım payı alınmamaktadır.
Sağlık hizmetlerinin yanında ilaçta da katılım payı uygulanmayan durumlar bulunmaktadır. Tetkik ya da tahliller ve diğer tanı yöntemlerinde kullanılmakta olan ilaçlardan, yatarak tedavide kullanılan ilaçlardan ya da sağlık raporu ile belgelendirilen bazı ilaçlarda ilaç katkı payı alınmamaktadır.
İş kazasına uğrayan kişilerden ya da meslek hastalığına yakalanmış olan sigortalı kişilerden muayene, ayakta ilaç ve tıbbi malzemeden dolayı katkı payı alınmamaktadır. Ayrıca askeri tatbikatlarda sağlanan sağlık hizmetleri için de katkı payı uygulanmamaktadır.
Katkı Payları Nasıl Alınır?
Hangi durumlarda katkı payı alınıp alınmadığı gibi katkı payının ödenme şekilleri de önemlidir. Bu katkı payının alma şekilleri vatandaşın sigortalılık statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir alanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin katkı payları gelir ve aylıklarından kesilmektedir. Bu kişiler dışındaki vatandaşlar için ise Sosyal Güvenlik Kurumuyla sözleşmeli olan eczaneler aracılığı ile alınır. Eğer ilaç yurt dışından temin ediliyorsa, katkı payları ilaçları temin edilen kuruluş ya da Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile alınmaktadır.
Crohn hastasiyim ilaclarim 1 yil raporlu (imuran 50 mg tablet ve budenofalk 3 mg) bunlara katkı payı aliniyormu