Kadın Memur Ne Zaman, Nasıl Emekli Olur ?
Memurların emekli olabilmeleri diğer çalışanlara göre farklılık taşıyor. Memurların kendi içlerinde de emeklilik şartları değişkenlik gösteriyor. Kadın memurlar erkek memurlara kıyasla daha farklı şartları yerine getirdiklerinde emekli olabiliyorlar. Özellikle kadın memurların ne zaman ve nasıl emekli olacakları, erkek memurlardan farklılık içeriyor.
Kadın Memurların Emeklilik Durumu
Memur olarak çalışanlar Sosyal Güvenlik statüleri arasında Emekli Sandığı’na tabii oldukları için emeklilik koşulları da diğer çalışanlara göre farklılık taşıyor. Memurların emeklilik koşulları hem yaş, hem hizmet süresi hem de prim günü bakımından farklılık taşıdığı gibi memurlar arasında da farklılıklar görülüyor. Buna göre kadın memurların emekli olabilmeleri erkek memurlardan farklılık gösteriyor.
Esasında tüm memurlar için sosyal güvenlik kapsamına ilk giriş tarihi, tamamlanması gereken süre ve bu sürenin sonunda olunacak emeklilik yaşı önem taşıyor. Özellikle memurlar için 2002 tarihi önem taşımaktadır. Kadın memurların 20 yıllık hizmetlerini tamamlamaları için ve hizmet birleştirmeleri gibi noktaların da tamamlanması için milat alınması gereken tarih 14 Haziran 2020 olmaktadır. Bu tarih temel alındığında kadın memurlar için emeklilik için tamamlamaları gereken 20 yılı geçirmeleri ve tamamlamaları gereken yaşın da doldurulması gerekiyor.
İşe Giriş Tarih Önem Taşıyor
Bu bakımdan elbette memurlar için işe başlanan tarihler emeklilik hakkının elde edilmesi için büyük önem taşıyor. Buna göre 8 Eylül 1999 öncesi işe giren memurlar ve 2008 sonrasında işe başlayan kadın memurların emekli olmak için gereken emeklilik yaş ve süreleri birbirlerinden farklılık taşıyor. Buna göre 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren 20 yıl prim ödemiş olan kadın memurlar, yaş şartı aranmaksızın ve halihazırda çalışmaya da devam etmeleri halinde istedikleri zaman emekli olabiliyorlar ve emekli aylığına hak kazanabiliyorlar. Fakat bu şartları yerine getiremeyenler ise gerekli prim sürelerinin ve yaşlarının tamamlanmasına göre emeklilik hakkı kazanmaktadırlar.
2002 tarihi temel alınacak olursa, 20 tam yıl olmak üzere prim ödemiş olan kadın memurlar için belirli bir yaşın tamamlanarak emekliliğe hak kazanmak mümkündür. Örnek verilecek olursa 14 Haziran 2002 tarihi itibariyle kadın memurlar için 20 yıllık sürenin tamamlanmasına kalan süre şayet 2 yıl ya da 2 yıldan az ise prim ödemeleri gereken süre de 20 yıl ve tamamlanması gereken yaş da 40 olmaktadır.
2008 Sonrası İşe Giriş Farklılık Taşıyor
1 Mayıs 2008 sonrasında işe girişler için kadın memurların emeklilik şartlarında değişiklik görülüyor. Bu noktada sigorta başlangıç tarihi değil, önemli olan 9000 günlük prim ödeme gün sayısının doldurulmuş olması öne çıkıyor. Buna göre örnek olarak 1 Mayıs 2008 tarihi ile Aralık 2035 tarihleri arasında işe başlamış (başlayacak) olanlar 9000 gün prim gününü doldurmaları halinde en erken 58 yaşında emeklilik hakkı kazanabiliyorlar.
Kadın memurlar için bir diğer nokta da emekliliğe yaş haddinden dolayı hak kazanmalarıdır. 1999 tarihinde 50 ve üstü yaşlarda olan kadın memurların 61 yaşını tamamlamaları halinde veya 65 yaşın tamamlanması ile birlikte fiili hizmet sürelerinin 10 yılını dolduracakları için kendi istekleri ile emekli olmaları mümkündür. 30 Nisan 2008 tarihine kadar 50 yaş ve kalan 15 yıl kalan süre için de kadın memurların 15 yıllık prim ödeyerek 61 yaşında emekli olmaları mümkün olmaktadır. Bu tarihlerden sonra işe başlamış olanlar için ise 2008 -2035 yılları arasında 5400 gün prim ödenmesi halinde 61 yaşında, 2036’dan sonra işe girenler ise artan yıl sayısına göre sırayla 62, 63 ve 64 yaşında emekli olabilecekler.