İşveren İçin Detaylı SGK Borç Yapılandırma Rehberi
SGK borç yapılandırması kapsamında pek çok borçlu SGK’ya olan borçlarını yapılandırarak kolay bir şekilde ödeyebilecekler. Ancak bu noktada işverenler için SGK borç yapılandırması konusunda da çeşitli sorular gündeme geliyor.
İşverenlerin Yapılandırmada Dikkat Edeceği Noktalar
Bazı alacakların yeniden yapılandırması hakkında kanun ile birlikte 31 Aralık 2020 tarihine kadar SGK’ya olan çeşitli borçlar yapılandırma kapsamına alındı. Bu bakımdan pek çok SGK’ya borcu olan kişinin borçlarını yapılandırma ve ihya etme imkânı oluştu. Ancak sadece çalışanlar için değil bu yapılandırma işverenler için de önem taşıyor. İşverenlerin de çeşitli konularda SGK’ya olan borçlarını yapılandırmaya yardımcı olan kanun, işverenlerin belirli noktalara dikkat etmesini gerektiriyor. Yapılandırma kapsamında hazırlanacak olan başvuru formunun 31 Aralık 2020 tarihine kadar e-sigorta kanalı ya da işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne elden teslim edilmek suretiyle verilmesi gerekiyor. E-bildirge şifresi aktif olanlar tarafından yapılacak olan başvurular ise e – sigorta kanalı ya da posta yolu ile yapılacak.
Konuyla ilgili olarak işyeri kapanmış olanların nasıl başvuru yapacağı da merak ediliyor. İşyeri kapanmış ya da farklı nedenler ile işyeri SGK kanun kapsamından çıkan ve daha önce e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almayan ya da e – sigorta kullanıcı kodu ve şifresini unutmuş olan işverenler e-sigorta kanalı ile başvuru yapmak mümkün değil. Bu durumda olan işverenler tarafından yeniden yapılandırma başvurularının elden veya posta kanalı ile işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne yapılması gerekiyor. Posta yolu ile başvurularda ise belgelerin postaya verildiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilecektir.
Hem Peşin Hem de Taksit Yapılandırması Yapılır mı?
Özellikle sgk borç yapılandırması konusunda bazı işverenlerin yüksek meblağda borçları bulunduğu için hem peşin ödeme hem de kalan tutarın taksitlendirme yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor. Yapılandırılmış olan borçlar için ise peşin veya taksitle ödeme seçeneğinden birisinin seçilmesi gerekmektedir. Buna göre peşin ödemenin seçilmesi durumunda kapsam dahilinde olan borçlarının tamamının 1 Mart 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar peşin ödeme yapılmadığında yapılandırma geçersiz sayılacaktır.
Borçları Taksitlendirmek İçin TIKLAYINIZ
Taksit ile ödeme seçilmesi durumunda ise yeniden yapılandırmaya temel teşkil eden borç tutarına ilişkin olarak altı eşit taksit oranında yüzde 4,5, dokuz eşit taksit için yüzde 8,3, on iki eşit taksit için yüzde 10,5, on sekiz eşit taksit için ise yüzde 15 oranında taksitlendirme farklı eklenecektir. İlk taksit ödemesi de 1 Mart 2021 tarihinde sona erecek. Kapsam dahilinde olan tüm borç türleri için aynı ödeme şekli tercih edildiği gibi bir borç türü için peşin, diğer borç türü için taksit gibi imkân da sağlanmaktadır. Önemli olan borçların farklılık taşımasıdır, aynı borç için aynı anda peşin ödeme ya da taksitlendirme yapılmıyor.
İşverenlere Göre Taksit Tutarları Nedir?
Yapılandırma taksit tutarları işverenlerin iş tanımlarına göre farklılık taşımaktadır. Yapılandırma kapsamında olacak borçlar öl sektör işverenler tarafından 18 eşit taksite kadar yapılandırılıyor. İl özel idareleri ve bunlara bağlı olan kuruluşlar ile spor genel müdürlüğü kapsamında olan ve sportif faaliyette bulunan spor kulüpleri için 24 eşit taksit uygulaması yapılmaktadır. Diğer kamu idareleri için ise en fazla 18 eşit taksit talebinde bulunulmaktadır. Taksit ile ödeme yolunun tercih edilmesi halinde taksitler ikişer taksitler ile ödeneceği için işverenlerin ödemelerini iki aylık süreler üzerinden hesaplamaları ve yapmaları gerekiyor. Ancak buna belediyeler ve belediyelere bağlı kuruluşlar dahil edilmiyor.
İŞVEREN SGK BORCU POSTA YOLUYLA BAŞVURU İÇİN BİR FORM VARMI DIR
DİLEKÇE Mİ YAZILACAK
Merhaba,
Form vasıtası ile taksitlendirme yapılacak borçlar işaretlenecektir. Yazımıza formu ekliyoruz. Gün sonuna güncellenecektir. Lütfen takip ediniz.