İşten Çıkarılanlara Devlet Destekleri Nelerdir, Nasıl Alınır?
2020 Devlet destekleri kapsamında verilen desteklere bazı yeni destek modelleri eklenmiştir. Tüm dünyada etkisini sürdüren covid-19 salgını sebebiyle ülkemizde de bazı yaptırımlar uygulanmaya başlanmış ve bazı kararlar alınmıştır. Bu düzenlemelere göre bazı işyeri ve kurumların çalışma saatleri azaltılmış veya işlemleri durdurulmuştur. Bu sebeple işletme sahipleri tarafından alınan kararlarla bazı işletmelerde bireylere ücretsiz izin verilmesi kararlaştırılmıştır. Aynı şekilde bazı işletmelerde ise eleman sayısının azaltılması işlemi yapılmıştır. İşten çıkarılanlara devlet desteği işte bu anlamda yaptırımlara maruz kalmış bireyler için düzenlenmiştir. İlgili düzenlemelerin yapılmasının ardından bu uygulamanın kuralları ve uygulanış tarzı belirlenerek duyurulacaktır.
Ücretsiz İzin Maaş Desteği Nedir?
Ücretsiz izin desteği işyerleri tarafından covid-19 salgını nedeniyle izne çıkarılmış bireylerden bu izin süresinde maaş almayacak bireylere verilecek olan desteğin adıdır. Bu destek devlet tarafından kararlaştırılmıştır ve ödemeler İŞKUR üzerinden yapılacaktır. Ücretsiz izin maaş desteği alabilmek için bireylerin ücretsiz izne çıkarıldığına ilişkin belgeleri ve diğer gerekli belgeler ile ilgili yerlere müracaat etmeleri gerekmektedir. Alınan bu karar ile ilgili düzenlemeler hâlâ devam ettiği için bazı konular henüz netleşmemiştir. Bu alanda alınan kararların netleşmesiyle kararların içerikleri ve detayları duyurulacaktır.
Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Şartları Nelerdir?
Ücretsiz izin maaşı başvurusu hakkında detaylı bilgiler yapılacak düzenlemelerin ardından kamuoyuna duyurulacaktır. Ancak an itibari ile gerekli olacak ilk şartın bireyin kendi isteği dışında işten çıkarılmış olması şeklinde olacağı bildirilmiştir. Yapılacak açıklamalarla getirilecek olan ek şartlarla birlikte işten çıkarılanlara devlet desteği kapsamındaki ücretsiz izin maaşını alabilecek kişiler detaylı olarak belirlenip tespit edilecektir. Daha sonra belirlenecek olan son başvuru tarihine kadar başvurular kabul edilecek ve yapılacak incelemeler sonucunda destekten faydalanacak bireyler tespit edilecek ve bu bireylere gerekli bildirimler yapılacaktır.
Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ücretsiz izin maaşı desteği başvurusunun yapılacağı makam henüz belirlenmemiş olsa da başvuruların İŞKUR tarafından alınacak olması beklenmektedir. Bu bağlamda maaş desteğinden faydalanmak isteyen bireylerin ilgili belge ve yazıları İŞKUR bünyesine teslim etmeleri gerekecektir.
Ücretsiz İzin Maaş Desteği Kaç Ay Verilecek?
Ücretsiz izin desteği süresi hakkında detaylı bir bilgi henüz verilmemiş olsa da maaş desteği süresinin en az 3 ay en fazla 6 ay süreyle olacağı hakkındaki görüşler hayli fazladır.
İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik maaşı olarak adlandırılan yardım herhangi bir sebepten ötürü işten çıkarılmış olan bireylere aylık olarak verilen desteğin adıdır. Bireyler işsiz kaldıktan sonra 30 gün içerisinde başvuru yaparak bu yardımdan faydalanabilirler. İşsizlik maaşı alabilmek için bireylerin işten kendi istekleri dışında oluşan şartlar kapsamında işten çıkarılması veya iş ile bağlantısının kesilmiş olması gerekmektedir. Bireyler işsizlik maaşı başvurusunda bulunurken gerekli evrakların tümünü eksiksiz doldurmalı ve başvuru belgelerindeki bilgilerin doğruluğunun garantisini verebiliyor olması gerekir. Aksi takdirde başvurular geçersiz sayılacak ve ilgili yasal işlemler başlatılabilecektir.
İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nedir?
İşsizlik maaş başvurusu yapmak isteyen bireyler bu işlemler için e-devlet platformu ve İŞKUR resmî internet sitesini kullanabilirler. Aynı şekilde başvuruyu bizzat müracaat ile İŞKUR il ve ilçe merkezlerine giderek de yapabilirler. Bununla birlikte bireylerin başvuruda bulunabilmeleri için işsiz kaldıkları süre üzerinden 30 günden fazla sürenin geçmemiş olması gerekmektedir. Başvuru için e-devlet platformunu kullanmak isteyen bireylerin sisteme giriş yapmaları gerekir. Sisteme giriş için kullanılacak adres https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ internet adresidir.
Başvuruda istenecek belge ve şartlar şu şekildedir:
- Kişinin kendi isteği veya maluliyeti dışında bir sebeple işsiz kalmış olması gerekir.
- İş sözleşmesinin son 120 günü değerlendirilmektedir.
- İş sözleşmesinin iptal edilmesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekir.
- İş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde kişinin, en yakın İŞKUR merkezine giderek, e-devlet platformundan veya resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapması gerekir.
- İş sözleşmesinin son 120 günü primlerin eksiksiz yatırılmış olması gerekir.
Bununla birlikte bu şartları sağlayan bireyler, verilen desteğin yanı sıra şu desteklerden de faydalanabilmektedirler:
- Sağlık sigortası primleri
- İşsizlik ödeneği
- Meslek geliştirme ve edindirme eğitimleri
İşsizlik Maaşı Süresi Ne Kadar?
İşsizlik maaş süresi yapılan değişiklikler ve düzenlemelerle birlikte yeniden duyurulmuştur. Bireyin işsizlik maaşı alabileceği gün sayısı iş sözleşmesini sonlandırdığı kurumda kaldığı süre boyunca ödemesini yaptığı gün primlerinin sayısına göre belirlenmektedir. Buna göre işsizlik maaş süreleri şu şekilde olmaktadır:
- İşsizlik sigortası primi ödeyerek 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsiz kalmış kişilere 180 gün,
- İşsizlik sigortası primi ödeyerek 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsiz kalmış kişilere 240 gün,
- İşsizlik sigortası primi ödeyerek 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsiz kalmış kişilere 300 gün işsizlik maaşı ödenmesine karar verilmiştir.
İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?
İşsizlik maaşı almak için e-devlet platformu üzerinden başvuru yapılabildiği gibi bu başvuruların sonuçları da yine e-devlet platformu üzerinden kontrol edilebilir. Buna göre işsizlik maaşı almaya hak kazanan bireyler için her ayın 5. gününde banka hesaplarına işsizlik maaşı ödemeleri adı altında belirlenen miktarda para yatırma işlemi gerçekleştirilir. Daha önceden başvuru sonuçları bireylerin ikamet adreslerine posta yoluyla gönderilmekte iken yapılan düzenlemeler ile birlikte bireylerin başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden kontrol edebilmeleri ve sonuçların SMS yoluyla bilgilendirilmesi kararı verilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır.
İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik maaşı hesaplama işlemi belirlenen ölçülerde brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 2020 yılı itibari ile asgari ücrete yapılan zam ile birlikte işsizlik maaşları da artmıştır. İşsizlik maaşı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmakta olsa da bu tutar işsizlik maaşı kapsamında verilecek minimum tutar anlamına gelmektedir. Bununla birlikte yapılacak olan başvuruda sunulacak belge ve bilgilere göre, belirlenen prim günü sınırlarını karşılayan bireylerin işsizlik maaşı tutarları, minimum işsizlik maaşı tutarlarından daha fazla olmaktadır.
İşsizlik maaşı hesaplanırken herhangi bir standart söz konusu olmadığından ve yapılacak olan kesintiler aylık olarak değişiklik göstermekte olduğundan işsizlik maaşı hesaplama konusunda standart bir yöntem bulunmamaktadır. İşsizlik maaşı hesaplama işlemleri bireylerin sağladığı şartların tümü göz önünde bulundurularak yapılması gerektiği için maaşların tutarı kişiden kişiye değişmektedir.
2020 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İşsizlik maaşı tutarı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle 2020 yılı itibari ile asgari ücrete yapılmış olan zam işsizlik maaşı tutarını da etkilemiş ve bu tutara yansımıştır. Buna göre yapılan değerlendirmeler sonucu minimum işsizlik maaşı tutarının 1.177 TL, maksimum işsizlik maaşı tutarının ise 2.354 TL olmasına karar verilmiştir. Maaş tutarının belirlenmesi esnasında son 4 ay süresinde alınan maaşın belirli yüzdelik dilimi de hesaplanmaktadır. Bununla birlikte işsizlik maaşı tutarı, bireyin çalışırken almakta olduğu brüt maaşın %80’lik kısmından fazla olamaz.
Prim Desteği Nedir?
Prim desteği devlet tarafından verilen işten çıkarılanlara devlet desteği gibi desteklerin de içinde bulunduğu destek paketlerinden biridir. Bu destek İŞKUR ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan duyurular soncunda açıklanmakta ve belirlenen şartları karşılayan bireylere verilmektedir.
Merhaba durumun yok