2024 İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Ne Kadar Oldu?
İsteğe bağlı sigorta prim tutarları 2024 yılı asgari ücret rakamları ile birlikte değişti. En düşük isteğe bağlı sigorta primleri 2024 yılında 6.400,80 TL oldu.
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
İsteğe bağlı sigorta herhangi bir işyerinde çalışmayan ya da 4A kapsamında sigortalı olup ayda 30 günden az çalışan vatandaşlarımızın, kendi primlerini ödeyerek ödenmiş prim günü kazanmak için tanımlanan sigortadır. İsteğe bağlı sigorta nedir hakkında detaylı bilgi almak için /istege-bagli-sigorta-nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için yasa kapsamında belirlenen şartların taşınması gereklidir. Şartları sağlayan kişiler, e-Devlet’ten ya da ikamet ettikleri SGK Müdürlükleri’ne “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile birlikte müracaat edebilirler.
Sigorta başlangıç tarihi olarak SGK tarafından baz alınacak zaman dilimleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Posta ya da elden kuruma yapılan başvurularda sigorta başlangıç tarihi olarak başvuru veya bildirimin kurum evrak kaydına intikal ettiği tarih baz alınır.
- Taahhütlü ya da iadeli taahhütlü ya da PTT aracılı ile yapılan başvurularda sigorta başlangıç tarihi, bildirimin postaya veya kargoya verilme tarihi olarak kabul edilir.
2024 İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?
İsteğe bağlı sigorta primi 2024 yılı asgari ücret zammı ile güncellendi. Bilindiği üzere isteğe bağlı sigorta yaptıran vatandaşlarımızın yatıracağı prim tutarının alt limiti brüt asgari ücretin %32’si, üst limiti ise brüt asgari ücretin 7,5 katı olarak sınırlandırılmıştı.
01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında İsteğe bağlı sigorta kolları ve aylık ödenen sigorta primleri tablo halinde aşağıda verilmiştir;
Ek 5 tarım Sigortası Primi ₺6.900,86 İsteğe bağlı bağkur primi ₺6.400,80 Ev hanımı bağkur primi ₺6.400,80
4/A İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2024
4/A isteğe bağlı sigorta primi 2024 yılı için eksik günler göz önünde bulundurularak hesaplanır. İsteğe bağlı 4a sigorta primi, ay içerisinde 30 günden az çalışanların çalışmadıkları günler için yatırdıkları primdir. İsteğe bağlı sigorta ücretini öğrenmek isteyenler, ilk önce ay içerisinde kaç gün çalıştığını hesaplamalıdır. 4a sigorta primi ne kadar 2024 yılı için prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanır. 4/a isteğe bağlı sigorta başvuru işlemi de bu kazanç tutarı üzerinden yapılır.
Elden sigorta yatırma ücreti 2024 yılı için EYT’de de söz konusudur. EYT’den yararlanarak emekli olmak isteyenler, isteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir sorusunun cevabını araştırır. İsteğe bağlı sigortalılık primi, SGK’ya yapılacak başvuru ile yatırılabilir.
Dışarıdan sigorta primi ödeme yoluyla eksik kalan günler tamamlanabilir. Bu sayede emekliliğe hak kazanmak daha kolay olur. İsteğe bağlı sigorta hesaplama ile eksik günlerin sayısı tespit edilir. Böylece sigortalı dışarıdan emeklilik ödeme yaparak yaşlılık aylığı koşullarını yerine getirmeye çalışabilir.
4a isteğe bağlı sigorta nedir sorusu, primlerini 4a’lı olarak yatırmak isteyenlerin aklını kurcalar. Dışarıdan SGK prim ödeme yapanlar, eğer tüm günlerini isteğe bağlı ödeyeceklerse 4b’liler ile aynı haklara sahip olurlar. İsteğe bağlı 4a sigorta primi 2024 ise sadece eksik günlerini tamamlayanlar için söz konusudur. Dışarıdan sigorta yatırma yoluyla 4b ve 4a’nın sahip olduğu haklardan yararlanmak mümkün olur.
En ucuz isteğe bağlı sigorta primi tutarına da eksik günlerin en az kısmını ödeyerek ulaşmak mümkün olur. Yeterli bütçeniz yoksa dışardan SGK ödeme ile eksik günlerin sadece bir kısmı için ödeme yapabilirsiniz. En düşük isteğe bağlı sigorta primi 2024 için sizin belirleyeceğiniz gün sayısı üzerinden hesaplanır. İsteğe bağlı sigorta fiyatları her sene artar.
4/B İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2024
4b isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusuna en az tutar üzerinden cevap vermek mümkündür. İsteğe bağlı BAĞ-KUR primi alt sınırdan ödendiği takdirde 6.400,80 TL yatırılması gerekir. Elden sigorta yatırma ücretini daha yüksek bir tutardan da ödemek mümkündür. Ev hanımları sigorta prim ücreti yatırmak istediğinde isteğe bağlı olarak sigorta kapsamına girebilir. Aynı şekilde çeşitli nedenlerle çalışmayanlar da dışardan SSK yatırma işlemi yapabilir.
Kendi sigortamı yatırmak istiyorum diyenlerin bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. İsteğe bağlı sigorta şartları arasında primlerin tam ve eksiksiz ödenmesi vardır. Kendi sigorta primini yatırma işlemini zamanında yapmayanların yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalarından yararlanması güçleşir.
Elden sigorta ödeme sürecinde eğer primleri ödeyemez hale gelirseniz sistemden çıkabilirsiniz. Sigorta primini kendin ödeme sürecinde primlerinizi internet bankacılığı ya da mobil bankacılık aracılığıyla kolayca yatırabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primi nasıl yatırılır sorusuna yanıt arayanlar için bir diğer çözüm yolu da SGK’ya bizzat giderek primleri yatırmaktır.
SGK isteğe bağlı sigorta ödemeleri aylık olarak yapılır. Bir aya ait isteğe bağlı BAĞ-KUR prim tutarını 12 ay içerisinde ödemeniz gerekir.
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2024
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusuna asgari 6.400,80 TL şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primi ile emeklilik, ölüm sigortası gibi haklardan yararlanabilir.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Öderken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İsteğe bağlı sigorta primi öderken eksiksiz bir şekilde ödeme yapmaya dikkat etmek gerekir. Borç ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ayda ödenmezse ödeme olanağı kaybedilir. Prim borcunun yatırılmadığı ay için sigortalıların sunulan hak ve hizmetlerden yararlanması mümkün olmaz.
İsteğe Bağlı Sigorta Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?
İsteğe bağlı sigorta prim hesaplama için kişinin SGK’ya ne kadar kazanç beyanında bulunduğunu bilmek gerekir. İsteğe bağlı sigorta primi 2024 hesaplama işlemleri sırasında prime esas kazancın alt sınır ve üst sınır arasında kalması gerekir. Üst sınırdan ödeme yapılırsa işçi bağlı sigorta primi 2024 hesaplama tutarı, 20 binin üzerine çıkar. İşçi bağlı sigorta primi hesaplama noktasında alt sınırdan ödeme yapmak isteyenler için belirlenen tutar 6.400,80 TL’dir. İşçi bağlı sigorta 2024 için daha düşük bir ödeme yapılması mümkün değildir.
İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir?
İsteğe bağlı sigortada şartlar yasa kapsamında belirlenmiştir ve kimlerin bu kapsamda sigorta olabileceği ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Yasaya göre isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişilerin şu şartları sağlamaları gereklidir:
- 18 yaşı doldurmuş olmak,
- Türkiye’de ikamet etmek (Türkiye ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerde iş üstlenen Türk firmalarının Türkiye’den götürdükleri işçiler bu kuraldan muaftır.)
- 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı olma zorunluluğu bulunan meslek kollarında çalışmıyor olmak,
- 4A sigorta kolunda çalışılıyorsa tam gün çalışmamak ya da 30 günden az çalışmak,
- Sigortalılığı nedeniyle bağlanmış bir aylığa sahip olmamak,
- İsteğe bağlı sigorta başvurusunu Kuruma gerçekleştirmek.
İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir?
İsteğe bağlı sigorta süresi hesaplanırken, bireylerin emeklilik hakkını ne zaman elde edecekleri belirleyici olmaktadır. Yaş haddinden emekli olunabilmesi için yeni sigortalı olacak kişilerin en az 5400 gün, en fazla 9000 gün prim ödemeleri halinde isteğe bağlı sigortalılıktan emekli olabilmektedirler. Verilen prim gün sayılarından hesaplama yapıldığında, 15 ile 25 yıl arasında isteğe bağlı sigorta primi ödenerek emekli olunabileceği hesaplanmaktadır.
İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Ay Ödenmezse İptal Olur?
İsteğe bağlı sigorta primleri ödenmediğinde yasal faiz yolu ile borcun ödenmesinin yolu açıktır. Ödenmeyen prim süresi için SGK tarafından süre sınırlaması getirilmiştir. Yasaya göre sigortalı, ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde SGK’ya ödemelidir. 12 ay içinde prim borcunun ödenmemesi halinde, o aya ait primleri ödeme imkanı olmamaktadır.
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl İptal Edilir?
İsteğe bağlı sigorta iptali içim üç şart aranmaktadır. Belirlenen isteğe bağlı sigorta primleri için ödenmeme anlamına gelen sigorta iptali için belirlenmiş üç şart şu şekildedir:
- İsteğe bağlı sigortalının mevcut sigortalılığı sona erdirmesine yönelik talebini SGK’ya iletmesi,
- Sigortalının vefat etmesi,
- İsteğe bağlı emeklilik hakkı kullanılarak aylık bağlanması.
Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?
İsteğe bağlı sigortalı olabilecek kişiler çalışmayanlardır. İsteğe Bağlı Sigorta Nedir hakkında detaylı bilgi almak için /istege-bagli-sigortali-olabilir yazımızı okuyabilirsiniz.
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için SGK’ya başvurulmalıdır. İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır hakkında bilgi almak için /istege-bagli-sigorta-nasil-yapilir yazımızı okuyabilirsiniz.
İsteğe bağlı emeklilik toplu ödeme ne kadar?
İsteğe bağlı emeklilikte toplu ödeme olanağı yoktur.
İsteğe bağlı sigorta peşin ödenir mi?
İsteğe bağlı sigorta peşin ödenemez.
İsteğe bağlı sigorta primleri geri alınabilir mi?
Emeklilik için gerekli şartları sağlayamayanlar, SGK’ya başvurarak ödedikleri primleri talep edebilir.
İsteğe bağlı sigorta en fazla kaç gün ödenir?
İsteğe bağlı sigorta aylık en fazla 30 gün olarak ödenebilir.
Merhabalar lutfen bana bır cevap gonderın sımdıden teşekkür ederim .şimdi benim durumum şu , 08 Şubat 1999 sıgorta girişim var ve 2015 gün ödenmiş prim var , …? Ben yurt dışında amerıkada yaşıyorum . EYT den yararlanabılıyorum ama gerı kalan gün borçlarımı toplu olarak ödeyebilirmıyım , emekli olabılırmıyım , ve toplamda kaç gün daha ödemem gerekıyor ve günlük kaç lira ödemem gerekıyor., sanırım 25 yıl şartı benım 2024 de doluyor zannedıyorum .. lutfen benı bu sorularıma bilgilendırırmısınız çok kafam karıştı … teşekkür ederim
İsteqe baqlı siqorta ödeyen 600 qün öderse ışsizlik parası alabilirmi
Merhaba 3 mayıs 1966 doğumluyum
İlk sigorta girişi 7 ekim 1988 isteğe bağlı 4b bağkur
Bağkurdan 3413 iş günü var şu an çalışıyorum 4a dan 105 iş günüm var 2003 doğumlu bir çocuğum var doğum borçlanmasınıda saydırırsam hangi sigortadan kaç yaşında ve kaç iş günü ile hangi yollardan emekli olurum
merhabalar 01-10-1998 tarihinde 4a sigorta girişim ve ödenmiş 201 günüm bulunmaktadır nasıl emekli olabilirim . prim gün sayımı dışarıdan ödeyerek yani 3600 güne tamamlayarak emekli olabilir miyim. konu ile bilgi vermenizi rica ederim.
Fatma demir 17-11-1977 doğumluyum
Selam sigorta girişim 26.05.1993 d.t 1971 primim eksik emeklilik şartlarını öğrenmek istiyorum
1978 doğumluyum SSK girişim 1995 e devletemde öyle görünüyor fakat daha önce aradığım da bana 2006 olarak geçerlidir kaç güne kaç yaş ta emekli olurum 3253 gün pirim var askerliğimi de yatirabilirmiyyim saygılar
Merhaba
3350 gün 4a primim var, işten ayrıldım. 1960 doğumluyum. 10 yıl üzerinden emekli olabiliyorum.
4b (bağkur) üzerinden isteğe bağlı ödüyorum, sorun çıkarır mı?
Prim günleri 4b isteğe bağlı ile dolduğu ay emekli olunabilir mi?
Hizmet birleştirmesi denen bir durum varmış ve 6 ay sürüyormuş.
4a dan primleri olan kişiye, 4b (bağkur) üzerinden isteğe bağlı ödeme yaptırılıyor.
Prim günü tamamlandığında, 6 ay hizmet birleştime için beklememiz mi gerekiyor?
Selam.
Engelli kadrosundan hizmetliyim.Ayrıca 1997 sigorta girişliyim.1997 yılında emeklilik 10 yıldı.
Bu gün engelli kadrosundan emekmi olmak içinde 10 yıl gerekiyor.Son 2 yılımı dışarıdan toplu ödeme yaparsam.hemen emekli olurmuyum,
Ayrıca,4c sigorta prim ödemesi ne kadardır.
benim sigota girişim 1998 şuanda 1529 günüm var.askerlik borlanmasını daha yatırmadım.3600 den emekli olurmuyum.bu arada isteğe bağlı yatırabilirmiyim 3600 ü tamamlamak için
Merhaba,
2008 den önce sigorta olanlarda emeklilikte son 7 yıla bakılıyor hangisi fazla ise o sigortadan emekli olunur. Askelrik borçlanmasından hariç iteğe bağlı primi 1260 günü geçmemesi gerekir yani 3 sene kadar isteğe bağlı yatırabilirsiniz. sonra ssk lı olmanız geekir
Merhabalar,
1979 Bulgaristan doğumluyum.
2010’da Eğitim için Türkiyeye geldim ve
2011’de Türk vatandaşı ile evlendim.
2012’de ilk doğumumu yaptım ve ilk çocuğum 18 aylık iken
2014’de ikinci doğumumu yaptım ve ikinci çocuğum 20 aylık iken de
2015’te Türk vatandaşlığı alıp isteğe bağlı sigortalı (4b) oldum.
Bu durumda:
1. Türk vatandaşı olmadan önce doğum yaptığım için iki doğum için toplam 38 ay borçlanabilirmiyim (ilk çocuk için 18 ay + 20 ay ikinci çocuk için?
2. BAĞ-KUR’lu (kısmi) emekli olmam için 5400 gün (15 yıl) prim ve 63 yaşa mı ihtiyacım var? Yani en erken 2042 yılında kısmi emekli olabileceğim?
3. SSK’lı (normal) emekli olmam için 7200 gün (20yıl) prim ve 60 yaşa mı ihtiyacım var? Yanı en erken 2039 yılında normal emekli olabileceğim? Yani burada şart bu 20 yıl primden en az 3,5 yılı 4a sıgortalı olarak çalışmış olmam mı? Geri kalan 16,5 yıl 4b isteğe bağlı sigprtalı olmam yeterli mi? Ve bu 3,5 yıl en son yıllarda mı olması gerekiyor, yoksa bu 20 yılın ortalarında da olabilir mi?
4. 2015’te Türk vatandaşı olmadan önce Bulgaristan’da 1996-2010 yılları arasında 10 yıldan fazla sigortalı çalışmam var. Bu yıllar için borçlanabilirmiyim? Ve 1996’da Bulgaristanda sigorta girişli olmamdan dolayı sadece 3600 gün prim benim için yeterli olur mu?
Cevabınız için önceden çok teşekkür ederim!