İşsizlik Maaşına Hak Kazanmak İçin Son 120 Güne Dikkat
İşsizlik maaşı almak için özellikle son 120 gün içerisinde kesintisiz çalışma koşulu bulunuyor. Özellikle koronavirüs salgını yüzünden uzun bir zamandır işbaşı yapamayan çalışanlar ise işten çıkarma yasağının kalkması sonrasında işlerinden çıkarılmaları halinde işsizlik maaşından nasıl yararlanacaklarını merak ediyorlar.
İşten Çıkarma Yasağı Sonrasında Endişe Duyuluyor
Koronavirüs salgının ve aynı zamanda dövizin yükselmesi ile birlikte küçülme yaşayan ekonomik sorunların önlenmesi amacıyla salgının yayıldığı günden itibaren işten çıkarma yasağı uygulanıyor. İşten çıkarma yasağının sene sonuna kadar uzatılması bekleniyor. Bu durumda olan işletmeler, salgın sebebiyle haklı nedenler olmadıkça işçilerini işten çıkaramıyorlar ancak ücretsiz izne çıkarıyorlar. Ücretsiz izin kapsamında çalışanların prim ödemeleri yapılmadığı için aynı zamanda da çalışmıyor görünüyorlar. Bu durum ise işten çıkarma yasağının bitmesinin ardından işten çıkarılacak kimseler için özellikle işsizlik maaşı alabilmek için büyük risk taşıyor. Çünkü işsizlik maaşı alabilmek için son 120 günde kesintisiz olarak çalışmak gerekiyor.
[tie_full_img]
[/tie_full_img]
Ücretsiz izinde olanların aynı zamanda prim ödemleri yapılmadığı için bu durum emeklilik sürelerinin de artmasına neden olurken, pek çok firma ekonomik zorluklar yüzünden ekonomik küçülmeye gidiyor. Ancak ekonomik küçülme kapsamında işten çıkarma yasağı olduğu için işletmeler çalışanları işten çıkaramıyorlar. İşten çıkarma yasağının bitmesi sonucunda ise çalışanları büyük sorunlar bekliyor.
İşsizlik Maaşı İçin 120 Gün Şartı
2019 yılında yapılan değişiklik ile işsizlik maaşı şartları içinde öne çıkan en önemli nokta hizmet sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 günde sözleşmenin devam etmesi olarak değiştirildi. Ancak ücretsiz izin uygulaması kapsamında sözleşmeye askıya alınıyor ve prim ödemeleri yapılmıyor. Geçen yıl yapılan değişiklik ise işsizlik maaşı almak için muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde çalışanların isimlerinin kayıtlı olmasının yeterli olacağını, son 120 gün içinde de 120 prim gününün olması gerekiyor. Başka bir deyişle sigortasının işlerlik kazanması gerekiyor.
[tie_full_img]
[/tie_full_img]
Son 120 gün içinde çalışanın aynı işyerinde sigorta çıkış ya da girişleri olabilmekte veya çalışan birden fazla işyerinde çalışmış olması da yapılan değişiklik ile işsizlik maaşı için kabul ediliyor. Ancak bu sigorta giriş çıkışları arasında hiç boşluk olmaması, çalışanın işyerinden sigorta çıkışının yapıldığı günden sonraki gün geçerli olacak şekilde başka işyerinden tekrar sigorta girişi yapılmış ise bu durumda 120 gün şartı yine bozulmuş sayılmaktadır. Aynı zamanda sigortalı adına bildirilmiş olan çalışma gün sayılarında eksiklik olması, bir ya da birkaç ayda çalışanın çalışma gün sayısının SGK’ya 30 günden az bildirilmiş olması da 120 gün şartının bozulmasına neden olmuyor. Buna rağmen çalışanın son 120 gün içerisinde 120 gün prim günü olsun ya da olmasın işten çıkış ve işe giriş sebebiyle boşluk meydana gelmişse, yani işçinin işten çıkışının verilmesinden sonra hemen ertesi gün tekrar sigorta girişi yapılmamışsa, aradan bir gün dahi geçmiş olsa yani 1 günlük boşluk olmasına karşılık hizmet akdi kesintiye uğrayacağı için 120 gün şartı da bozulmuş oluyor.
İşsizlik Maaşında 120 Günü Etkilemeyen Durumlar
Öte yandan ilgili mevzuat kapsamında işsizlik sigortası kapsamında maaş alabilmek için geçerli sayılmayan durumlar bulunuyor. Mevzuata göre son 120 güne dahil edilmeyen haller; disiplin cezası, bireysel hastalık, tutukluluk hali, gözaltına alınma, lokavt, doğal afet ve grev gibi konuları içeriyor. Ancak şimdilik listede salgın hastalıklar bulunmuyor. Listede her ne kadar ücretsiz izin yer alsa da mevzuattaki ücretsiz izin sadece kısıtlı süreleri kapsıyor. Salgın hastalıklar listeye eklenirse bu durumda ücretsiz izinde olan çalışanların işsizlik maaşı hakları geçerli olabilecek.