İşe İade Davası Nasıl Açılır, Kimler Bu Davayı Açabilir ?
İşe iade davası açmak isteyen işçilerin, haksız yere iş sözleşmelerinin iptal edilmesi gerekir. İşe iade davası başvuruları esnasında, işçilerin haklılık payları dikkate alınmaktadır. İşe iade davası başvurularında, İş Kanununun 20. maddesi dikkate alınmaktadır. İşe iade davasından faydalanılarak, işçilerin çalışma ve iş hakkı güvencesi oluşturulmaktadır. İşe iade davası başvuruları esnasında, işçilerin temel hak ve sorumlulukları dikkate alınmaktadır. Haksız yere iş sözleşmesi sonlandırılan işçiler, iş verenine dava açarak işe dönme ve tazminat alma hakkı kazanmaktadır. İşe iade davasının olumlu sonuçlanması durumunda, davacı işçilere işe geri dönme hakkı tanınacaktır. İşe iade davasının süreci ve sonuçları hakkında detaylı bilgi almak için yazı içerisindeki başlıklar incelenmelidir.
İşe İade Davasının Özellikleri Nelerdir?
İşe iade davası, İş Kanunu kapsamında çalışanların iş güvencesini sağlamak amacıyla açılmaktadır. İş sözleşmesi bulunan sigortalı çalışanlar, işe iade davası güvencesiyle işlerini kaybetme riskini ortadan kaldırmaktadır. İşçilerin iş sözleşmesinin, haksız ya da sebepsiz yere feshedilmesi durumunda, çalışanların iş hakları güvence altına alınmaktadır. Haksız yere işten çıkarılan işçiler, almak istedikleri tazminat hakkını kazanmak ve işe geri dönmek için işe iade davası açabilirler. İşe iade davasının açılması durumunda, çalışanların haklılık payları detaylı şekilde araştırılmaktadır. İş verene karşı açılan işe iade davası, iş sözleşmesinin fesih sebebinin geçersiz olduğunu kanıtlamaktadır. İşe iade davasının haklı sonuçlanması durumunda, çalışanlar eski görevlerine dönmekte ve işten çıkarılma tazminatı almaktadır.
İşe İade Davası Açma Şartları Nelerdir?
[highlight color=”red”]İşe iade davasının açılması ve davanın haklı şekilde sonuçlanması için gerekli görülen şartlar, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:[/highlight]
- İşe iade davasının açılması için İş Kanununun 17. maddesinde yer alan hükümler kullanılmalıdır.
- İşe iade davası açılmak istenen işletmenin, en az 30 ve üzeri personel çalıştırması gerekir. Daha küçük çaplı işletmeler adına, işe iade davası açılması söz konusu değildir.
- Tek bir işveren adına, birden fazla işletme kayıtlı olduğunda, davacı çalışanın hangi işletmede görev yaptığı tespit edilmekte ve o işletmenin kriterleri üzerinden değerlendirme yapılmalıdır.
- Davacı çalışanların dahil olduğu iş sözleşmesinin, İş Kanunu ya da Basın İş Kanununa tabi olması zorunlu tutulmuştur.
- Dava açmak isteyen çalışanın, en az 6 ay boyunca aynı işletmede hizmet vermesi gerekir.
- Çalışanların süresiz iş sözleşmesi bulunmalıdır. İş sözleşmesinin belirli sürelere tabi olması ve bu süreler içerisinde işten çıkarılma yapılması durumunda, işe iade davası açılması söz konusu değildir.
- İş sözleşmesinin feshedilmesine gerekçe olacak, herhangi bir kusurun bulunmaması gerekir. İş sözleşmesinin kusurlu olarak iptal edilmesi durumunda, çalışanlara işe iade davası açma hakkı tanınmayacaktır.
- İş sözleşmesinin iptal edilmesine karşın, geçersiz bir sebep gösterilmesi ve bu sebebin gerçeğe aykırı olması gerekir. İş sözleşmesinin iptali, herhangi bir sebebe bağlanmadan da gerçekleştirilebilir.
Yukarıda sıralanan şartlara uyum sağlanması durumunda, işverene karşı işe iade davası açılabilir. İşe iade davası açıldıktan sonra, çalışan ve işverenin haklılık dereceleri ölçülerek, detaylı bir kovuşturma süreci başlatılacaktır.
Kimler İşe İade Davası Açabilir?
İşe iade davası açmak isteyen kişilerin, çıkarılan işte en az 6 aylık kıdemi bulunmalıdır. Çalışma süresi 6 aydan fazla olan işçiler, işyeri tarafından işten çıkarıldıktan sonra, İş Kanunu ve Basın İş Kanunu kapsamındaki sözleşmeye tabi olmalıdır. İş Kanununa göre, 30 ve üzerinde eleman çalıştıran tüm işletmelere karşı, sigortalı işçilerin işe iade davası açmasına izin verilmektedir. İşçilerin işe iade davası açabilmesi için iş sözleşmelerinin iş veren tarafından, haksız yere feshedilmesi gerekmektedir.
Kimler İşe İade Davası Açamaz?
İşe iade davası açamayan kişiler, İş Kanunu kapsamında belirtilen 6 aylık kıdem sürecini tamamlamamıştır. İşçilerin kendi istekleriyle işten ayrılması durumunda, işe iade davası açılamayacaktır. İşe iade davası açmak için işçilerin geçerli bir sebep karşılığında işten ayrılmayı talep etmesi gerekir. İşe iade davası, sadece iş sözleşmesi kapsamında sigortalı olarak çalışan elemanların, işe iade davası açma hakları bulunmamaktadır. İşyerinin geçerli bir kusur sebebiyle işten çıkardığı personeller de işe iade davası açamazlar.
İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İşe iade davası açma süreci içerisinde, çalışanların iş mahkemesine başvuru yapması gerekir. İşten sebepsiz yere çıkarıldığını kanıtlayan kişiler gerekli belgeleri hazırlayarak ikamet ettikleri adreslerin adliyelerine gitmelidir. İşe iade davası başvurusu öncesinde, yeni dönemde yürürlüğe giren, zorunlu arabuluculuk sisteminden faydalanılması gerekir. Mahkeme öncesinde başvuru yapılması gereken arabuluculuk sistemiyle, çalışan ve iş veren arasındaki anlaşmazlıklar giderilmeye çalışılır.
[button color=”red” size=”medium” link=”https://www.turkiye.gov.tr/yargitay-dava-sureci-sorgulama” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]İşe İade Davası Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ[/button]
İş sözleşmesinin geçersiz bir sebebe bağlı olarak iptal edildiğini belirten personeller, ilk olarak arabulucuya başvurmalı ve sorunun çözülmesi için gerekli takibi başlatmalıdır. Arabulucu tarafından yapılacak araştırma ve çalışmalar sonucunda, işveren ve personel arasındaki sorunlar giderilmeye çalışılır. İki taraf arasındaki soruna bir çözüm bulunamazsa, işe iade davasının açılımı için İş Mahkemesine başvuru yapılır. İş sözleşmesinin yapıldığı il sınırları ya da çalışanın ikamet ettiği adresten sorumlu olan adliye üzerinden, iş mahkemesine başvuru yapılabilir. https://www.turkiye.gov.tr/yargitay-dava-sureci-sorgulama bağlantı adresi üzerinden işer iade dava sonucunun sorgulaması yapılabilir.
İşe İade Davası Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
İşe iade davasının olumlu ve olumsuz sonuçlanmasına bağlı olarak, farklı kararlar alınmaktadır. İşe iade davası olumsuz olarak sonuçlanır ya da başvurudan itibaren, mahkeme tarafından ret cevabı alırsa, işçilerin işe iadesi ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. İşe iade davasının reddedilmesi için iş sözleşmesinin haklı yere feshedilmesi ya da çalışanın işten atılmaya sebep olacak bir kusurunun tespit edilmesi gerekir. İşe iade davası olumlu olarak karşılanırsa, çalışanların işe iade talebi oluşturma hakkı ortaya çıkacaktır. İşe iade hakkı kazanan personeller, 10 gün içerisinde eski işlerine geri dönebilir.
Bu süreç için işverenin mahkeme kararının çalışana tebliğ edilmesinin ardından, çalışanların işverene başvurması ve işe iade kararını bildirmesi gerekir. 10 gün geçtikten sonra yapılan başvurular, hak düşürücü olarak nitelendirilir ve çalışanların işe geri dönme hakları ortadan kalkar. Tüm şartlara uyulmasına rağmen, 30 gün içerisinde çalışanı işe başlatmayan işverenlerin, işçinin çalışmadığı süre için 4 aylık maaşını ve 8 aylık çalışma getirisini toplayarak, işçiye tazminat ödenmesi gerekmektedir.
Ne Zaman İşe İade Davası Açılmalıdır?
İşe iade davasının açılma süreci, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren, maksimum 30 gün olarak belirlenmiştir. İş sözleşmesinin fesih edildiğini belirten tarih itibariyle, çalışanların 30 gün içerisinde işe iade davasını başlatması gerekir. Belirtilen süre içerisinde işe iade davası açılmadığında, çalışanların işe iade davası açma hakları sona erecektir.
İşe İade Davasının Süresi Ne Kadardır?
İşe iade davası sürecinde, mahkemenin neticeye kavuşması için 2 aylık maksimum süre belirlenmiştir. Çalışanların sosyal haklarını güvence altına almayı hedefleyen işe iade davası sürecinde, üst mahkemeye temyiz başvurusu yapılırsa, bu mahkemenin de en fazla 30 gün içerisinde sonuçlanması şart koşulmuştur. İşe iade davasının süresi uzatılmadığından, çalışanların sosyal haklarının kaybedilme riski ortadan kalkmaktadır. Kabul edilen davalarda, çalışanın yaşadığı sosyal hak kayıpları ve maaş kayıpları da işveren tarafından tazminat şeklinde ödenmelidir.