İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından Ayrılmak (İstifa Etmek)
İŞKUR İşbaşı eğitim programını bırakmak isteyen kursiyerler, kendilerine uygulanacak yaptırımlar hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bilindiği üzere İŞKUR aracılığı ile kuruma kayıtlı işverenlerce düzenlenen eğitimlere katılan İŞKUR’a kayıtlı işsizlere, değişen sürelerde açılan meslek edindirme kurs süresi boyunca günlük para verilmekteydi. Düzenlenen kurslarda devam zorunluluğu olup İŞKUR işbaşı eğitim programı katılımcı devam çizelgesi tutulmaktadır.
İŞKUR tarafından katılımcılara verilen devam hakkı, sözleşmenin feshini gerektirecek haller, cezai yaptırıma konu olan kursu bırakma sebepleri ve cezai yaptırım yapılmayacak kursu bırakma halleri detaylı bir şekilde belirlenmiştir. Bu yazımızda İşbaşı Eğitim Programından ayrılmak da dahil olmak üzere program ile ilgili tüm detaylara yazımızda yer vereceğiz.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına Katılım Şartları
İŞKUR’a kayıtlı 18 ila 29 yaş arasında bulunan işsizleri meslek sahibi yaparak istihdam edilmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen İşbaşı Eğitim Programına katılım şartları,
İŞKUR tarafından yayınlanan yönetmeliğin 52. Maddesine göre;
- İŞKUR’a kayıtlı işsiz olunması,
- 15 yaşının doldurulmuş olması,
- Kursu düzenleyen işverenin birinci veya ikinci dereceden kan akrabası olunmaması,
- İşverenin eşi olunmaması,
- Emekli olunmaması,
- İşbaşı Eğitim Programı başlangıç tarihinden önceki 3 aylık periyotta, kursu verecek olan işverenin çalışanı olunmaması,
- Açık öğretim eğitim kurumları haricinde öğrenci olunmaması,
- Son 1 ayda sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışmamış olması
Olarak belirlenmiştir. Şartları taşıyan adaylar, şartları taşıdıklarına dair yazılı beyanname verdikten sonra İşbaşı Eğitim Programına katılma hakkı kazanacaklardır. Başvurusu kabul edilen kişiler, işveren ile sözleşme imzalayarak İşbaşı Eğitim Programına katılabilecektir.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programını Uygulayacak İşyeri Şartları Nelerdir?
İşbaşı Eğitim Programına katılacak adaylar için İŞKUR tarafından talep edilen şartlar bulunduğu gibi programı düzenleyecek işyerleri için de bir takım şartlar yönetmelikçe belirlenmiştir.
İşbaşı Eğitim Programları;
- Siber Güvenlik,
- Yenilebilir Enerji,
- Bulut Bilişim,
- Kodlama
Meslek alanlarına yönelik olarak açılacaktır. Belirlenen iş kollarında açılacak İşbaşı Eğitim Programını uygulayacak işletmelerin;
- En az 2 tane sigortalı çalışanı bulunması,
- Özel sektörde ortaklığı bulunan kamu kurumları dahil İŞKUR’a kayıtlı olması,
- Açılacak programın kurumca onaylanması
Talep edilmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı Nasıl Uygulanır?
Programın uygulama şartları ve yöntemi hakkında İŞKUR tarafından belirlenen şartlar ve prosedürler bulunmaktadır.
Belirlenen bu kurallar çerçevesinde uygulanacak programlara onay verilecektir.
- Program en faz 240 gün olacak şekilde düzenlenir.
- Günde uygulanacak kurs saati minimum 5, maksimum 8 saattir.
- Haftalık 45 saatten ve 6 günden fazla kurs uygulanamamaktadır.
- Katılımcılara günlük 211,55 TL İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı maaş tutarı ödenir.
- 10 çalışandan fazla çalışana sahip işletmelerin program kapsamında talep edeceği kursiyer sayısı, çalışan sayısının yüzde 10’u olacak şekilde belirlenir.
- Sahip olunan kontenjanın tümünü tek seferde talep etme zorunluluğu bulunmamaktadır. İşletmelerin 1 ay boyunca 3 kere İŞKUR’a talepte bulunma hakkı bulunmaktadır.
- Kursa 30 gün ara verilme hakkı bulunmaktadır.
- Kursa katılan katılımcıların en az yüzde 20’sinin kursu veren işletmeden veya aynı meslek kolunda faaliyet gösteren başka bir işletmede, en az 60 gün istihdam edilmesi gerekmektedir.
İşbaşı Eğitim Programına Başvuru Belgeleri
Kursa başvuruda bulunacak işveren ve kursiyerlerden başvuru sırasında İŞKUR tarafından evrak istenmektedir. İşverenlerin;
- Talep dilekçesi,
- Taahhütname,
- Ön Talep Formu,
- Vergi levhası Fotokopisi,
- Oda Kayıt Belgesi,
- Son 3 aya ait sigortalı çalışan listesi,
- Noter Onaylı İmza Sirküleri,
- Ticari Faaliyet Belgesi,
- Ticari Sicil Gazetesi,
- Yetkili kişi kimlik fotokopisi,
Belgeleri ile birlikte başvuruda bulunması istenmektedir. Kursiyerlerin ise;
- Kimlik fotokopisi,
- Diploma / Öğrenci Belgesi Aslı ve Fotokopisi,
- Vesikalık Fotoğraf,
- Program kapsamında gerekmesi halinde ağır işte çalışabilir raporu,
- SGK Hizmet Dökümü
Belgeleri ile birlikte İŞKUR’a müracaat etmesi gerekmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı Sonlandığında Katılımcılar Neler Elde Edecektir?
Katılımcılara meslek edindirerek onların edindikleri meslek kollarında istihdam edilmeleri amacıyla İŞKUR destekli olarak düzenlenen İşbaşı Eğitim Programı bitince ne olacak sorusu, programa katılmayı düşünen ve halihazırda programa devam eden kursiyerlerin merak ettiği soruların başında yer almaktadır. İŞKUR tarafından yayınlanan yönetmeliği 51. Maddesine göre programa katılan katılımcıların program bitiminden sonra en az yüzde 20’sinin;
- İşbaşı Eğitim Programını düzenleyen işletme bünyesinde,
- Aynı meslek kolunda faaliyet gösteren farklı bir işletmede
60 gün süre ile istihdam edilmesi gerekmektedir. Bu şartın yerine getirilmemesi halinde programı düzenleyen işveren yeni bir İşbaşı Eğitim Programı düzenleyemeyecektir. İşverenlere herhangi bir maddi yaptırım uygulanmamakta, sadece verilen İşbaşı Eğitim Programı düzenleme hakkı elinden alınmaktadır.
İşbaşı Eğitim Programında Talep Edilen Devam Zorunluluğu Nedir?
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı için düzenlendiğinde, katılan kursiyerler için uygulanacak devam zorunluluğu ilgili yönetmeliği 54. Maddesinde belirlenmiştir.
Yönetmeliğe göre;
- İşbaşı Eğitim Programına katılan kursiyerlerin katılım gerçekleştirmedikleri süre, program süresinin yüzde 10’u aşamaz.
- Verilen süreye ilave olarak doktor raporu ile ispat edilebilen 5 günlük sağlık izni hakkı bulunmaktadır.
Verilen sağlık izni süresi maksimum süre olup, günü aşması halinde aşan süre programın yüzde 10’una tekabül eden devamsızlık hakkından düşülecektir. Kursa devam gerçekleştirilmeyen süre zarfında verilen kurs ücretinden mahrum kalınacaktır.
Hangi Hallerde İşbaşı Eğitim Programı Sözleşmesi Feshedilir?
İşbaşı Eğitim Programının tüm detayları, ilgili yönetmelikçe büyük bir titizlik içerisinde belirlenerek uygulanmaya konulmuştur. Kursa katılan kursiyerlerin İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı sözleşme feshi gerektiren durumlar da ilgili yönetmelikçe detaylıca belirtilerek tebliğ edilmiştir.
Yönetmeliğe göre;
- Programa yapılan devamsızlık süresi, kurs süresinin yüzde 10’unu aştığında,
- Kursiyerin programdan sebepsiz olarak ayrılması durumunda,
- Katılımcının sözleşmenin maddelerine uymaması gerekçesi ile işverenin duruma müdahale etmesi durumunda,
Sözleşmesinin feshedileceği gibi cezai yaptırımla da karşılaşacaktır. Sözleşmesi feshedilen kursiyerler;
- 12 ay süre boyunca yeni bir İşbaşı Eğitim Programına katılım gerçekleştiremeyecektir.
- Fesih tarihine kadar aldıkları kurs ücretini, yasal faizi ile birlikte İŞKUR’a geri ödeyeceklerdir.
İşbaşı Eğitim Programından İstifa Edilebilir Mi?
İşbaşı eğitim programından istifa etmek isteyen katılımcıların önünde cezai yaptırım engeli bulunmaktadır. Cezai yaptırıma maruz kalmadan programdan istifa etmek isteyen kursiyerler;
- Programın 4’te 1’inin aşılmaması halinde işverenle karşılıklı olarak sözleşmeleri feshedebilirler.
- Programa devam edilmesini engelleyecek haller nedeni ile sözleşme feshedilebilir.
Yukarıda belirtilen şartlarda sözleşmeyi fesheden katılımcılar herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmazlar. Sözleşmenin feshinin onaylanması için sözleşmeyi fesheden taraf, aynı gün içerisinde durumu yazılı olarak İŞKUR İl Müdürlüğü’ne bildirerek onay alması gerekmektedir.
Onay alınmaması halinde sözleşme feshedilmemektedir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için programdan istifa etmek isteyen kursiyerlerin, kursa devam etmelerini engelleyen durumları açıklamakta fayda vardır. İŞKUR İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletilecek talepte;
- Askerlik,
- Hamilelik,
- Doğum,
- Tutukluluk,
- Uzun süreli sağlık problemleri,
- İşe giriş,
- İkametgah değişikliği
Gibi geçerli mazeretlere sahip olunması gerekmektedir.
İşverenlerin Sözleşme Feshinde Doğan Sorumlulukları Nelerdir?
İşverenlerin, düzenledikleri programda yer alan kursiyerlerin sözleşmesini feshetme yetkisi bulunmaktadır. Yapacakları fesih işlemleri, kursiyerin sözleşmesinin feshedilmesini gerektirecek hallerde yer almaması durumunda 12 ay yeni bir İşbaşı Eğitim Programı düzenleyemeyeceklerdir.
Kursiyerlerin sözleşme kurallarına uymaması, devamsızlık sınırlarını aşması ve program kapsamında kullanılan ekipmanlara zarar vermesi halinde tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilen işverenler, bu işlemden dolayı herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacaktır.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı İsrifa Dilekçe Örneği
İŞKUR tarafından düzenlenen, işbaşı eğitim programına katılmış ve daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı eğitimden istifa etmek isteyenler İSTİFA DİLEKÇE ÖRNEĞİ‘ni indirerek doldurabilirler.
Merhaba 20.09.2024 tarihinde işkur (iep) üzerinden bir çağrı merkezinde çalışmaya başladım 10 günlük bir eğitim programımız olacağını söylediler annemin sağlık tedavisinden ötürü ikamet değiştirip farklı bir şehire gideceğiz çağrı merkezinin eğitim sürecinde işkur ile iletişim kurup dilekçe vererek programdan ayrılmak istediğimi bildireceğim herhangi bir yaptırımı olur bu işin ?
Ben iskurun bir kursuna katıldım ve ceza almamak için 1 ay dolmadan çıkabilirsiniz denildi buna 10 gün devamsızlık dahil mi ve ayrıca aldığım 1 aylık maaşı geri ödeme durumu var mı
Lütfen cevap verin ben 2021 yılında 9 ayın 25 çıkmak zorunda kaldım kızım küçüktü okula gidecekti bakacak kimse olmadığı için 102 gün çalışıp çıktım şimdi başka yerde iskur üzeri alacaklar cezam 12 ay mı 24 ay mi
Merhaba ben iskur programiyla Antalyada bir otelde ise girdim ve bir ayimin dolmasina iki gun var ve ben bu isten cikmak istiyorum bu durumda karsilasacagim dezavantajlar nelerdir?
Merhabalar eşim 23 Mart 2023 tarihinde iskur aracılığı ile Samsun Atakum ilçesinde bulunan Nişantaşı şubesi A 101 e girdi anlık olarak günümüz 08. Nisan 2023 tarihinde bırakmasını istiyorum çünkü her gün eve ağlayarak geliyor , mola yok denecek kadar az sözde mağaza sorumlusu ve yardımcısı arkadaşlar , daha ilk günden kasaya geçirdiler , ve hemen hemen her gün açık çıkartıyorlar bu da eşim para bozmaya vs gittiğinde kasaya mağaza sorumlusu vatandaşlar geçiyor , bu vatandaşların yaptığından şüpheleniyorum çünkü onlarda hiç açık yok, hakaret içermeyen fakat sert şekilde emri vaki konuşmalar saymıyorum bile . Eşim buradan çıkarsa kaybı ne olur , çalıştığı gün kadar iskur parası yatarmi, oruçlu oruçlu part time olarak girdiği yerde hep ful time çalıştırdılar yazıklar olsun a101 e
Merhaba ben işbaşı eğitim programına başladım ama öğrenciyim okullarım açılması durumda çıkmam gerekecek ayrılırsam aldığım ücretleri geri ödeme gibi bi durum var mı ?
Bana çok ağır geldi belim çok agiriyor dayanamıyorum karşılıklı olarak anlaşarak ayrılsam işkur üzerinden başka bir işe girebilirmiyim
İş kur süremiz bittikten sonra farklı bir kurstan yararlanabiliyor muyuz yine iş kur üzerinden
Işkur aracılığı ile bir işe başlıyorum ama aynı zamanda üniversitesi hastanesinden sözleşmeli personel alımına başvuruda bulundum . Eğer sözleşmeli personel için seçilirsem. İŞKURdan işe girmiş olmam durumu etkiler mi ya da tazminat ödemek zorunda kalır miyim
merhaba işe başladığımda 18 haftalık gebeydim işveren bunu biliyordu. kursiyerliğimiz 31 mart 2023 de sona erecek ancak ben şubatın başında doğum yapacağım ve kursu bitirmemiş olacağım. bu durumda ne yapabilirim. hiç bir hakkım olmadığını öğrendim analık parası doğum izni maaş hiçbirinden yararlanamayacağım bu durumda ben ne yapabilirim. işveren beni kursiyer olarak başlattığında da gidip kendilerine kurs bitmeden doğum olacağını söylediğim halde beni dikkate almadılar gerekeni yapacaklarını söylediler ama şuan yapılan hiç bir şey yok ben ne yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim. lütfen cevap verin şuan 35 haftalık gebeyim hala bu halde ne olacağım bilmiyorum.
Merhaba,
İşbaşı eğitim proğramında uzun vadeli sigorta ödenmediği için bahsettiğiniz haklarınız bulunmamaktadır.
merhablar ben 6aylık programdan 52 gün çalışıp ayrıldım ne herhangi bir şey çıkar mı?
Merhaba cumartesi günü çıkış saati 12 olmasına rağmen akşam 18:15 de çıktım akşam 10a kadar mesai var dediler isim olduğu için kalmak istemedim iş verende çıkışımı vereceğini söyledi 5aydir da çalışıyorum Aralık 15de işkur sürem doluyor yaptırımla karşılaşır mıyım
Merhaba ben işbaşı eğitim programıyla özel hastahaneye başladım fakat çok yorucu ve yoğun tempoda çalışıyorum işten ayrılmak istiyorum yaklaşık 1 buçuk ay çalıştım. İşten ayrıldığım takdirde yaptırımları nelerdir.
Merhaba iep kapsamında 3 aylık programım başladı . Ben programın 23.günündeyim ve üniversitedeki derslerime, sınavlarıma girişimi etkilediği için istifamı vermek istiyorum. Bu durumda maaş kesintisi olur mu?
Merhaba,
Maaş kesintisi olmaz. 1 yıl süre ile tekrara yararlanamazsınız.