emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İptali ve Cayma İşlemi

İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İptali ve Cayma İşlemi
15.10.2019

İş Bankası bireysel emeklilik hizmeti, pek çok İş Bankası müşterisi tarafından tercih edilmektedir. Bireysel emeklilik hizmetinden bihaber olan vatandaşlar, öncelikle İş Bankası ile iletişime geçerek, bu sistem hakkında bilgi edinmelidir.

Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde genel anlamda ihmal edilen bir sistemdir. Aslında oldukça elzem olan ve uzun vadede kişiye pek çok alanda konfor sağlayan bu sistem, özellikle güvenilir bir kurum ile yapıldığında muhakkak olumlu bir geri dönüş sağlamaktadır.

Bunun için vatandaşların, birçok bireysel emeklilik hizmeti sağlayan firma ile irtibat kurması ve öncelikle bireysel emeklilik nedir gibi sorulara cevap vermesi gerekmektedir. Daha sonra bu kişiler, kendisine en uygun hizmeti veren kurum ile yoluna devam edebilmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, uzun bir çalışma hayatını geride bırakan bireylerin, emekli oldukları dönemde maddi açıdan çok daha rahat yaşamalarını sağlayan bir sistemdir. Bireysel emeklilik kapsamında, emekli vatandaşlar, geçmiş dönemlerde edindikleri ek gelirleri bu dönemde kullanarak tüm kamu güvenlik sistemlerinden ve tamamlayıcı ögelerden yararlanabilirler.

Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde çoğu insan tarafından ihmal edilen bir durumdur. Bu sistemin ana amacı, emekli bireylerin, kendi birikimleri doğrultusunda uzun vadede ek gelir sağlamaktır. Bu sayede bireyler, yaşlılık döneminde finansal bir sıkıntı çekmek zorunda kalmaz. Bu özelliği nedeniyle bireysel emeklilik sistemi, son derece işlevsel ve önemli bir sistemdir.

İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi Ayrıcalıkları Nelerdir?

Günümüzde, çalışan vatandaşlara bireysel emeklilik sistemi hizmeti veren pek çok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Vatandaşlar, bu hizmeti veren şirketler içerisinde en avantajlı teklifi yapan şirket ile irtibat kurarak çok daha nitelikli bir hizmete sahip olabilir. Bu alanda hizmet veren her şirketin, farklı özellikleri bulunmaktadır. İş Bankası, müşterilerine sağladığı bireysel emeklilik sistemi hizmet ile sıkça tercih edilen kurumlardan biridir.

İş Bankası, diğer kurumların aksine, müşterilerinin uzun vadede gelir elde etmesini sağlarken, bu sistemi devlet katkısı ile desteklemektedir. Bu sayede,  vatandaşlar tasarruf yaparken zor durumda kalmak veya az bir miktar ile bu sistemin devamlılığını sağlamak zorunda kalmamaktadır.

Çeşitli araştırmalar neticesinde bu hizmetten memnun kalmayacağına kanaat getiren müşteriler, İş Bankası bireysel emeklilik iptal formunu doldurarak, bu hizmeti almaktan vazgeçebilirler.

Kimler İş Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminden Yararlanabilir?

İş Bankası’nın bireysel emeklilik sisteminden yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle İş Bankası ile iletişime geçmesi ve bu sistem hakkında detaylı bilgi alması gerekmektedir. Bu emeklilik hizmetinden yararlanabilen kişilerin özellikleri, İş Bankası tarafından:

  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı kazanabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmış olmak,
  • 56 yaşını tamamlamış olmak

Şartları belirlenmiştir. Bu şartları yerine getiren her İş Bankası müşterisi, bireysel emeklilik sistemi hizmetinden yararlanabilmektedir. Ancak bu adımların dışında İş Bankası, müşteri bazında farklı şartlar da talep edebilmektedir.

Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Nedir?

İş Bankası bireysel emeklilik sistemi otomatik katılım, 45 yaşını doldurmamış olan ve Sosyal Sigortalar Kurumu veya Emekli Sandığı’ na bağlı çalışmakta olan ve yeni çalışmaya başlayan vatandaşların, çalıştıkları kurum ile otomatik olarak İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemine katılmasına olanak sağlayan bir sistemdir.

Otomatik katılım sayesinde, bu vatandaşlar, bireysel emeklilik hizmeti almak için ekstra bir çaba harcamak zorunda değildir. Bu nedenle otomatik katılım, son derece pratik bir hizmettir. Otomatik katılımdan yararlanabilen vatandaşlar, İş Bankası tarafından:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • 45 yaşından küçük olmak
  • Sosyal Sigortalar Kurumu veya Emekli Sandığı’na bağlı bir çalışan olmak

Bu hizmetten yararlanma sırasında, kişinin kazancının %3’ü katkı payı olarak ödenmektedir. Otomatik katılım adı altında %25 devlet katkısı ve çalışanlara, sisteme girmek için 1000 Türk Lirası tutarında ilave devlet katkısı sağlanacaktır.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Nedir?

Bireysel emeklilikte devlet katkısı, bu sistemi çok daha faydalı bit hale getirmektedir. Bu avantajdan yararlanmak isteyen vatandaşlar, öncelikle müşterisi olduğu kurumun, devlet katkısı hizmeti olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Anlaştığı kurum tarafından böyle bir hizmet alma ihtimali olan vatandaşlar, daha sonra gerekli hesaplamaları yapmak için harekete geçebilir.

Devlet katkısı temel olarak, bireysel emeklilik sistemi için düzenli olarak ödediğiniz katkı payına, devlet tarafından eklenen %25’lik tutar anlamına gelmektedir. Bu oranları öğrenmek, bireysel emeklilik maaş hesaplaması yapmayı çok daha kolay bir hale getirmektedir. Bu katkı payı sayesinde ise, biriktirmek istediğiniz paraya çok daha kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Bu katkı payı, yıllık asgari ücretin %25’ine karşılık gelmekle beraber, bir üst sınırla güvence altına alınmıştır.

Bireysel Emeklilik Sistemlerinde Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Bireysel emeklilik sistemini, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlayan pek çok devlet özel kuruluş bulunmaktadır. Bu şirketlerin çoğu, birbirinden farklı niteliklerde bireysel emeklilik hizmeti vermektedir. Ancak tüm bu bireysel emeklilik sistemi hizmetlerinin tek ortak noktası, bu sistemin aslına ve amacına uygun hareket etmeyi sağlayan güvenliği sağlamasıdır. Bu sayede vatandaşlar, çok daha sağlıklı bir şekilde dilediği emeklilik hizmetini alabilir.

Bireysel emeklilik şirketleri ve İş Bankası tarafından gerçekleştirilen bu faaliyetler ve emeklilik yatırımları:

  • Türkiye Cumhuriyeti Emekli Müsteşarlığı,
  • Emeklilik Gözetim Merkezi
  • Sermaye Piyasası Kurulu
  • Aktüeryal Denetim
  • Bağısız Dış Denetim
  • Şirket İç Denetim Unsurları

Adlı kurumlar tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Bu sayede, yatırdığınız bireysel emeklilik tutarları ve eklenen devlet katkısı düzenli olarak gözden geçirilmektedir. Bu durumda, emeklilik sonrası kaynağınız, güvenli bir şekilde hesabınızda beklemektedir.

Grup Emeklilik Nedir?

Grup emeklilik, işlev olarak bireysel emeklilik sisteminden farklı özellikler barındırmaktadır. Grup emeklilik sistemi, gruba bağlı bireysel emeklilik veya işveren grup emeklilik sözleşmesi olarak etkisini gösterebilmektedir. Bu emeklilik sisteminde, bir grup emeklilik planına bağlı kalınarak düzenlenen ve ilgili şirketin katılımcılarının yer aldığı bir emeklilik sözleşmesidir.

İşveren grup sözleşmesi ise, temel olarak bir istihdam sözleşmesine dayalı olarak ve müşterilerin kazancı doğrultusunda bir sponsor kuruluş ile şirket arasında imzalanan ve katkı payının bu sponsor kuruluş tarafından ödendiği emeklilik çeşididir.

Bireysel Emeklilikle İlgili Sorgulamalar Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik sistemi kapsamında aldığı hizmetleri düzenli olarak takip etmek isteyen vatandaşlar, İş Bankası Bireysel Emeklilik birikim sorgulamaları için aşağıdaki internet sitelerinden yararlanabilir. Bunlar:

  • Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği
  • Emeklilik Gözetim Merkezi
  • Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı
  • Sermaye Piyasası Kurulu
  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
  • Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı
  • Borsa İstanbul
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigortacılık Müdürlüğü’dür.

Vatandaşlar, bu kurumların internet siteleri aracılığı ile bireysel emeklilik sorgulamaları yapabilir. Bu sayede İş Bankası bireysel emeklilik sorgulamanızı kısa sürede yaparak olası aksaklıkların önüne geçebilirsiniz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi İptal İşlem Süreci Nasıldır?

İş Bankası  bireysel emeklilik sistemi iptal süreci adımları şunlardır:

  • Kişinin öncelikle bireysel emeklilik sistemine dahil olduğu bireysel emeklilik şirketine, sistemden ayrılmak istediğini bildirmesi gereklidir. Kişi bu bildirimi telefon, faks, e-mail veya posta yolu ile tercihine bağlı olarak yapabilmektedir.
  • İlgili bireysel emeklilik şirketi; kişinin iptal talebinin üzerine kişiye ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formu ve hesap özeti gibi belgeleri göndermektedir. Bu gönderim işlemi 5 iş günü içerisinde yapılmaktadır.
  • Kişi kendisine gönderilen belgeler içerisinden ayrılma talep formunu doldurmalıdır ve ardından formu imzalaması gereklidir.
  • Kişinin doldurup, imzaladığı ayrılma talep formunu; tekrardan bireysel emeklilik sistemine dahil olduğu şirkete göndermesi gereklidir.
  • Bireysel emeklilik şirketinin; imzalı olan ayrılma talep formu kendisine geldiğinde, 20 iş günlük bir süresi bulunmaktadır. Bireysel emeklilik şirketinin bu süre içerisinde kişinin otomatik bireysel emeklilik sistemi hesabında biriken parasını ve devlet katkısı hesabında bulunan tutarı almasını sağlamalıdır.

Telefon İle İş Bankası BES İptali Nasıl Yapılır ?

İş bankası zorunlu BES iptalini telefon aracılığı ile yapmak isteyen vatandaşların, 0850 724 55 00 numarayı aramaları gerekmektedir. Arama sonrasında, sizden kişisel bilgilerinizi ve hangi işlemi yapmak istediğiniz sorulacaktır. BES iptali sürecini başlatmak istediğinizi söyleyerek süreci başlatabilirsiniz.

Halk Bank Bireysel Emeklilik İptali ve Cayma İşlemi

Garanti Bankası Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Yorumlar

  1. ERTAŞ DEMİR dedi ki:

    merhaba;
    2 çocuğum için bes yaptım 5 ay ödeyebildim ve iptal ettim.
    BES başvururkende eksik bilgi verdiler iptal ederkende eksik bilgi verdiler.
    BEN devlet katkısından ve fonlardan gelen parayı istemedim ana paramın geri ödenmesini istedim ödemiş olduğum ana parada yandı diyorlar geri ödeme olmayacak diyorlar 5 yıl dolmadan ayrıldığım için.
    bu resmen dolandırıcılık hırsızlık .benim 6 aylık çocuğumun hakkı haram zehir zıkkım olsun.

  2. İsmail dedi ki:

    Bireysel emekliliği iş bankasını giderek iptal edebilirmiyim.

  3. Mehmet Coşkun dedi ki:

    Bireyler emeklilik cayma hakkımı kullanmak istiyorum arz talep ediyorum 747024298067 poliçe numaram Bilginize arz ederim

  4. Mehmet Coşkun dedi ki:

    Bireysel emeklilik cayma hakkımı kullanmak istiyorum Arz ve talep ediyorum

  5. Remziye dedi ki:

    Besi iptal ettiğim halde bende bu ay yine kesinti oldu iş bankası müşteri temsilcilerine ulaşamıyorum hiçbir şekilde bu durumu nasıl düzelteceksiniz

  6. Hakan yıldız dedi ki:

    Caymak istiyom bireysel emeklikten

  7. Hatice dedi ki:

    Merhaba,bes iptali için numarayı arıyorum ama kaydınız bulunmamakta diyor .nasıl iptale debilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      0850 724 0 724 nolu numarayı arayabilirsiniz.

  8. fatma dedi ki:

    bireysel emeklilik formu

  9. Burhan akgül dedi ki:

    Cayma hakkımı kullanmak istiyorum iptalini rica ediyorum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      0850 724 0 724 numaralı Telefonu arayarak yardım alabilirsiniz.

  10. Şerife Dinçer dedi ki:

    Kızlarım için bireysel hesap açmıştım iki ay ödeme yaptım şuan işsizim cayma hakkımı kullanmak istiyorum iptalini istiyorum

  11. Murat Varis dedi ki:

    Bess nasıl iptal ede bilirim

  12. Ayten kara dedi ki:

    Haziran 2018 de işten ayrıldım.şu an çalışmıyorum.bes ödemesini geri alabilir miyim

  13. Musa dedi ki:

    Bireysel emeklilik ücreti aylık olarakmı kesiliyor ücret nekadar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Zorunlu Bes te Her ay brüt ücretinizin % 3 ü olarak emeklilik hesabınız yatırılmaktadır.

  14. Mehmet dedi ki:

    İş yerinden 2 ay bireysel emeklilik için kesinti oldu simtemde gözükmüyor nasıl paramı geri alabilirim

  15. ayşe dedi ki:

    bireysel emeklilik özel sağlık sigortası hizmeti sunar mı örneğin özel hastanelerde sağlık hizmeti alınabilir mi?

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      Bireysel emeklilik (Özel Sağlık Sigortası) hizmeti veren her firmanın anlaşmalı olduğu kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Anlaşmalı olduğunuz kurumu arayarak sözleşme detaylarınızı öğrenmeniz gerekmektedir. Anadolu hayat, Allianz emeklilik, Avivasa gibi kuruluşların özel hastaneler ile anlaşmaları bulunmaktadır.