emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İmar Barış Affı Başvurusu E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır ?

İmar Barış Affı Başvurusu E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır ?
30.04.2019

İmar affı barışı başvurusu e-devlet üzerinden nasıl yapılır? Konutların imar durumu sorgulama nereden, nasıl yapılır? İmar affı hesaplama işleminde neler baz alınacak ve nasıl yapılacak? İmar Barışı nedir? Yapı Kayıt Belgesi ödemeleri nasıl yapılacak? imar barışı kimleri ve hangi yapıları kapsıyor? Tapusu olmayanlara belge verilecek mi? Yapılara iskan ve tapu verilecek mi? Tüm bu konuları kapsayan imar barışının detaylarını sizler için yazımızda özetledik.

İmar Barışı Nedir ?

İmar Barışı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.

Yapıların imar kurallarına uygun olup olmaları ile birlikte imara uygun inşa edilmiş yapılara sonra kaçak olarak bölümler eklenmesi ile uygunluğu bozulan yapıların resmiyet kazandırılması da imar affı kapsamındadır.. Müracaatlar e-devlet üzerinden de yapılabilecek. Bu düzenleme kapsamında 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedefleniyor.

Müracaatlar Nasıl ve Nereden Yapılacak? Son Tarih Ne Zaman?

Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak ve başvular e-devlet üzerinden takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Alo 181 Çağrı merkezi Telefonundan da ulaşmanız mümkün. Başvurular Haziran ayı içerisinde başladı ve 15 Haziran 2019 tarihine kadar devam edecektir.

Yapı Kayıt Belgesi Bedeli Nasıl Hesaplanacak?

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde 3 ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olacak şekilde hesaplanacak.

Yapı Kayıt belgesi bedeli en son 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecektir. Yine de başvuru yaptıktan sonra ödenecek tutarı yavaş yavaş paranızı toparlamanızı tavsiye ediyoruz.

İmar Barışı Hangi Binaları Kapsıyor?

İmar Barışı konutların tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3’ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek.

Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. Ancak İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve ön görünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında olacak. İmar barışından önce alınmış kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

İmarsız Yapılara Tapu Verilecek mi?

Kaçak yapılara normal bir tapu değil bir kayıt belgesi verilecek. Yapı kayıt belgesi imar bakımından ekstra bir hak sağlamaz.

İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş Olacak mı?

Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek; Yapı kayıt belgesine ödedikleri ücret kadar ilave ücret ödeyerek kat mülkiyetine geçiş işlemini yapabilecek.

Kat Mülkiyeti için Yapı Kayıt belgesi dışında;

Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje,

  • İmar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,
  • Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim plânı,
  • Yapı Kayıt Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı gerekecek.

Yapının Yaklaşık Maliyeti Nasıl Hesaplanacak?

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

  • Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare
  • 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare
  • 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare
  • 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare
  • Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare
  • Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

İmar Barışı Başvurusu E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

E-Devletten imar başvurusunda bulunmak için öncelikle e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza, Elektronik Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı ile Giriş sistemlerinden birisine sahip olmanız gerekiyor.

Dolduracağınız bu başvuru formu esas alınarak Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenecektir. İşleme alınan başvurularınıza ait ödemeniz gereken Yapı Kayıt Belgesi bedeli bu hizmet içerisinde görüntülenecektir.

  • E-Devlet’e girdikten sonra kullanmanız gereken hizmetin adını arama sekmesinde “İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması” olarak aratın
  • E-Devletteki bu hizmete ara sayfasından direk girmek için ise; https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-imar-barisi-kayit-basvurusu-ve-sorgulamasi linkini tıklayabilirsiniz.
  • Sistemden bu hizmete girdiğinizde imar kurallarına aykırı yapılarınız için gerçekleştirdiğiniz ve işleme alınan kayıt başvurularınız da görüntülenir. Henüz başvurunuz yok ise Yeni başvuruda bulunmak için ekranda yer alan “Yeni Başvuru” düğmesine tıklayınız.
  • Yeni Başvuru” düğmesine tıkladığınızda Bilgilendirme ve Onay ekranı açılacaktır. Bu ekranda yer alan bilgilendirmeyi okumayı ihmal etmeyin. “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum.” kutucuğunu işaretlemelisiniz. Bu kutucuğu da işaretledikten sonra “Devam Et” düğmesine tıklayınız. Bu kutucuğu işaretlemeden işleme devam edemezsiniz.
  • Gelinen ekranda müracaat sahibine ait bilgiler ekranını doldurulacaktır. Aykırılığın Kapsamı alanında “Bağımsız Bölüm” veya “Yapının Tamamı” seçilmesi halinde “Yapının Tamamının Kullanım Amacı” alanı açılacaktır. Aykırılığın kapsamı bağımsız bölüm olsa bile, bu alanda yapının tamamının kullanım amacını seçmelisiniz.
  • Müracaat Sahibine Ait Bilgiler ekranında yapılan seçime göre, Yapıya Ait Bilgiler ekranındaki form değişecektir. Bu ekranda ilgili formu doldurup “Devam Et” düğmesine tıklayınız. Burada girmiş olduğunuz bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Bilgilerinizde değişiklik yapabilirsiniz Bunun için sayfanın en altında yer alan “Düzenle” düğmesine tıklayınız. “Düzenle” düğmesine tıklarsanız, “2. Müracaat Sahibine Ait Bilgiler” ekranına geri dönersiniz. Başvuru işlemini tamamlamak için de sayfanın en altında yer alan “Başvur” düğmesine tıklayınız. “Başvur” düğmesine tıkladığınızda İşlem Sonucu ekranı açılacaktır.

Ön İzleme ekranında “Başvur” düğmesine tıklandığında İşlem Sonucu ekranı açılacaktır. Bu aşamadan sonra başvurunuz sıraya alınacaktır. Başvurunuzun durumu, doğrulanmış cep telefonunuza SMS aracılığıyla gönderilecek; başvurunuz işleme alındıktan sonra “Başvurularım” sayfasında görüntülenecektir. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödeme sürecini başlatmak için Başvurularım sayfasında “Onaylama” işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. “Onaylama” işlemini yapana kadar başvurunuzu iptal edebilir veya güncelleyebilirsiniz.

  • Bu ekranda, işleme alınan imar barışı kayıt başvurularınız görüntülenir. Başvurunuzu tamamlamak ve ödeme sürecini başlatmak için ekrandaki tabloda görüntülenecek olan “Onayla” bağlantısını kullanarak “onaylama” işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. “Onaylama” işlemini yapana kadar başvurunuzu iptal edebilir veya güncelleyebilirsiniz. Tablonun İşlem alanında yer alan “Onayla” bağlantısına tıkladığınızda, Onay Ekranı açılacaktır.
  • Açılan ekranda bilgileri görüntülenen başvuruyu onaylamak için sayfanın en altında yer alan “Başvurumu Onayla” düğmesine tıklayınız. Eğer başvurunuzu onaylarsanız, beyanınız üzerine hesaplanmış olan ödeme miktarı ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilecektir. Bu aşamadan sonra, beyan ettiğiniz bilgiler üzerinde herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün olmaz.
  • Beyan ettiğiniz bilgiler ile başvuru onayı talebiniz işleme alınacak ve beyanınıza göre ödeme bilgileri ile ödemenin yapılabileceği noktalar, doğrulanmış cep telefonunuza SMS aracılığıyla iletilecektir.

Detay ekranında yazdır bölümüne tıklayarak belgenin çıktısını alabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Esin dedi ki:

    Merhabalar bizim ev dubleks ve iskanı var ayri girisi ve ayri kapisida var hic bir insaat yapilmadi bu sekilde bunu ikiye ayirmamiz mümkünmüdür ve suanda kredili kredi öduyoruz

  2. Hulya dedi ki:

    Merhabalar başvuru yaptım ama ödeme yapacak durumum yok şuan. Başvuruyu iptal edebilirmiyim

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhaba,

      Ödemenizi yapmadığınız sürece, başvurunuz aktif olmayacaktır zaten. İsterseniz E-Devlet üzerinden başvurunuzu iptal edebilirsiniz.

  3. Ö.Taner HAZNEDAROĞLU dedi ki:

    48 villalı bir kooperatifde bir konut sahibiyim konut natamam.Diğer konut sahiplerinden azınlık bir gurup dairelerini yaptırıp oturmaya başladılar bu arada konutlarına ek ilavelerde yaptılar.Sorum evlerini ve proje dışına çıkıp yaptıranlar ile aynı şartlarla mı İmar barışına gireceğiz?Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evlerini proje dışına çıkıp yaptıranların ödemesi sizinkinden farklı olacak. Her dairenin tüm özelliklerine göre ödenecek tutar belirlenmektedir.

  4. reşat dedi ki:

    formu dolduruyorum,son aşamaya geldiğimde gönder butonuna bastığımda önümde kimliğinizi doğrulamadınız diye ekran çıkıyor ,bu ekrandan doğruluyorum .tekrar ilk sayfaya dönüyor,acaba başvuru yapamıyormuyum.

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      E-Devlet platformuna giriş yaptıktan sonra, hesap bilgilerinizi SMS yada Mail ile doğrulama yapmanız gerekiyor. Doğrulamayı yaptıktan sonra imar affı başvuru adımlarını tekrar devam ettirip, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

  5. Coskun dedi ki:

    Merhaba ben başvurumu bulunduğum belediyeye yaptım gerekli ödemeleri filan cikti fakat nereye yatıracağım hakkında bilgi verilmedi e devlet üzerinden kayit yaptırmadım sadece belediye binasında yaptırdım e devlet üzerinden yapacakmiyim

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      İmar barış affı başvurusunu direk belediyeye yaptıysanız, tekrar edevlet üzerinden başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ödemeleri ister gidip belediyeden yapabilirsiniz, isterseniz de belediyenin e-belediyecilik sistemine giriş yaparak borçlarınızı görüp kredi kartınız ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

  6. Erkan dedi ki:

    Yapı kayıt parası ödedik bir mesaj gelmedi ne zaman gelir

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      Başvurunuzu E-devlet üzerinden yaptıysanız, başvurularım kısmından başvuru süreçlerini görebilirsiniz. Eğer başvurunuzu belediyeye gidip yaptıysanız inceleme sonunda size geri dönüş sağlanacaktır. Belediyeden yaptığınız başvuruları da E-Devlet platformundan görebilirsiniz.

  7. Murat dedi ki:

    Tapudaki beyan yanlış.,Belediyeden aldığımız beyan yanlış.(metrekare vs) bu ölçüm işleriyle ilgili vatandaştan binlerce lira alıyorlar özel kişiler yaparsa.Devlet dairesi yokmu bu işlerle ilgilenen? Yada belediye yapı denetim kadastro?? İlgilenmiyor mu?

  8. Hüseyin dedi ki:

    İnşaat esnasında işçilerin sigortası yatırılmadığı için iskan ruhsatı yok yakĺaşık 20 yıllık bir bina dublex in hemen
    altındaki daireme iskan ruhsatı almak istiyorum.elektrik ve su abonem var.nasıl bir yol izlemeliyim.

  9. Ramazan yaşar dedi ki:

    İmarlı ve ifrazlı olmayan yapıya yapı kayıt belgesi verilmiş tek katlı betonarme yapı için yapı kayıt belgesi tapu yerine geçermi yani tapu sayılırmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kayıt belgesi tapu yerine geçmiyor. Yapıyı kaçak yapı olmaktan kurtarıp abonelik işlemlerinin yapılmasını sağlıyor. Kaçak olarak tespit edilen yerlerin kayıt altına alınmasını sağlayacak. Ancak kayıt belgesinden sonra iskan işlemleri ve daha sonrada tapu işlemlerini yapmanızı sağlayacak.