emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İlk Defa Atanan Öğretmen Hazırlık Ödeneği

İlk Defa Atanan Öğretmen Hazırlık Ödeneği

Bizler okula başlamadan önce yalnızca ailemizi bilir, onların sözünü dinleriz. Ancak okula başlamamızla birlikte artık örnek alacağımız, bizim için ikinci birer anne baba olan öğretmenlerimizle tanışırız. İnsanların yaşamında büyük etkiler bırakabilen, söz konusu okuldan mezun olduktan yıllar yıllar sonra bile öğrencilerin kendilerini ziyaret ettiği öğretmenler öğrencilerinin baş tacıdır. Ancak gerek atanmanın zorluğu, gerek de maddi sıkıntılar yüzünden meslekleri boyunca rahat bir nefes alamamış onlarca öğretmen var. Milli Eğitim Bakanlığı ise eğitim öğretim yılı başlamadan önce öğretmenlere Bakanlar Kurulunun belirlediği tutarda maddi yardımda bulunuyor. Halk arasında “kırtasiye yardımı” olarak da bilinen eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği aslında belirli bir harcama alanıyla kısıtlı değil. Yani öğretmenlerin bu yardımı kırtasiyeye harcamak gibi bir yükümlülükleri yok, kendilerine verilen bu ödeneği nereye harcadıklarını belgelemek gibi bir zorunluluk içerisinde de değiller. Biz de bu yazımızda ilk defa atanan öğretmen hazırlık ödeneği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Eğitim Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Nedir?

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği, her eğitim öğretim yılının başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere verilen karşılıksız yardımdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 32. Maddesi kapsamında verilen bu ödeneğin verileceği kişiler yasa tarafından “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan ve öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olarak fiili bir şekilde öğretmenlik yapanlar (yönetici, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, ilköğretim ve okul müdürleri ve yardımcıları, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil)” şeklinde belirlenmiştir. Yani bu kapsamın dışında kalan hizmetliler, memurlar vs. yine bir okulda çalışıyor olsalar bile bu ödenekten yararlanamazlar.

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tutarı her sene Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve okulların eğitim öğretime başladığı eylül ayında öğretmenlere ödenir. Örneğin bu tutar 2014-2015 eğitim öğretim yılında 850 TL iken 2015-2016’da 950 TL’ye çıkarılmış; geçtiğimiz Eylül ayında ise 1000 TL olarak öğretmenlere verilmiştir. 2017 yılında ise bu tutar 1.050 TL’ye çıkmıştır. Ödemelerin yapıldığı eylül ayında doğum izni, askerlik vb. geçerli ve belgelenebilir bir sebepten dolayı görevde olamayan öğretmenler ise bu ödemeyi yıl içinde talep edebilirler. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu durumda ödeneğin %25’inden kesinti yapma hakkına sahiptir.

Her ne kadar bu ödenek halk arasında “kırtasiye yardımı” olarak bilinse de öğretmenlerin kendilerine verilen bu parayı öğrencileri için harcama gibi bir zorunlulukları yok. Aksine, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin asıl amacının yaz tatillerinde maaşı düştüğü için mağdur olan öğretmenlere yardımcı olmaktır. Zaten bu ödenek karşılıksız olmakla birlikte, öğretmenlerin emekli olması durumunda geri talep edilemeyeceği 1998 yılındaki Sayıştay kararı ile kesinleşmiştir.

İlk Defa Atanan Öğretmenlere Verilen Eğitim Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

Ülkemizde öğretmen atamaları 1.dönemden önce ve 2.dönemden önce olmak üzere iki kere yapılmaktadır. Hal böyle olunca yeni atanan öğretmenlerimizin alacakları eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği hakkında kafaları karışabiliyor. 1. dönemin başlamasından önce atanan öğretmenler söz konusu eğitim öğretim yılının başlangıcı olan Eylül ayında işbaşı yapmış olacakları için hazırlık ödeneğinden tamamen faydalanabilecekler, kendilerine tüm ödeme yapılacak. Ancak 2.dönemden önce atanan öğretmenler yılın ilk yarısında desteğe ihtiyaç duymadıkları varsayılarak yalnızca ödeneğin yarısını alacaklar. Örnek vermek gerekirse, 15 Şubat 2016’da ataması yapılan öğretmenlerin çoğu 15 Mart 2016’dan önce göreve başlayıp 2015-2016 yılı için belirlenen eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin yarısı olan 471 TL’yi aldılar. Kısaca özetlemek gerekirse, hazırlık ödeneğinin verilmesi hususunda öğretmenlerin daha önceki çalışma süreleri hiçbir önem arz etmiyor. Öğretmenlerin atandığı zamandan ziyade o yıl için görev başında oldukları süre dikkate alınıp eğitim öğretime hazırlık ödenekleri buna göre ödeniyor.

Yorumlar

  1. Burcu dedi ki:

    19 eylül 2019 da ilk kez atandığım okulda göreve başladım. Acaba ilk atanan öğretmenlerin kırtasiye ödemesi ne zaman yapılır?