emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilik Şartları

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilik Şartları
14.08.2019

Hem Türkiye hem de yurtdışından emekli maaşı alınabilir. Ayrıca yurtdışında çalışıp emekli olamayan kişiler de Türkiye’de emekli olabilir. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında emeklilik isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru ile yurtdışı borçlanması yapmaları gerekir. Yurtdışı borçlanması ile çalıştıkları ya da yurtdışında kaldıkları durumları, gerekli şartları sağladıkları hallerde, emekli olmak için saydırabilirler. Gerekli şartları sağlayan ve yurtdışı borçlanması ödeyenler Türkiye’den emekli olarak, maaş almaya başlayabilirler.

Hem Türkiye’de Hem de Yurtdışında Emeklilikten Kimler Yararlanabilir?

Hem Türkiye’den hem de yurtdışından emekli olabilmek için ilk şart Türk vatandaşlığıdır. Ayrıca çifte vatandaşlıkları bulunanlarda bu haktan yararlanabilir. 18 yaşından büyük olan dönemler emeklilik için Türkiye’de saydırılabilir. Erkekler 18 yaşından büyük çalıştıkları süreleri ve 1 yıldan fazla olmayan işsizlik sürelerini borçlanarak Türkiye’de emekliliğe saydırabilirler.

Kadınlar ise 18 yaşından sonra çalışsalar da çalışmasalarda yurtdışında geçirdikleri süreyi emeklilik için saydırabilirler. Türk vatandaşlığı kazanılmadı süreler için borçlanma yapılamaktadır. Yani hem 18 yaşından büyük hem de Türk vatandaşı olunan süreler emeklilik için saydırılabilir. Genel olarak yurtdışında çalışı emekli olaakları iki gruba ayırabilirz.

Birincisi; Türkiye’de sigortası bulunup, sonradan yurtdışına gidip çalışanlar ya da e hanımı olanlar. İkincisi; Türkiye’de hiçbir sigortası olmadan yurtdışına gidip çalışan ya da emekli olanlar. Her iki gurupta bulunanlar da hem yurtdışından hem de Türkiye’den emekli olabilirler. Yurtdışında çalışan Türk vatandaşları bunun için yurtdışı borçlanması yapmalıdır.

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurtdışı hizmet borçlanması, yurtdışında geçirilen sürelerin Türkiye’de sigorta süresine sayılması için yapılan borçlanma türüdür. 3201 sayılı “Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun” ile yurtdışı borçlanmasına dair nitelikler belirlenmiştir. Bu nitelikler kapsamında Türk vatandaşları, yurtdışında geçirdikleri süreleri sigorta primlerine saydırarak sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olabilirler.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler İçin Borçlanma Yapılabilir?

Yurtdışında geçirilen sürelerin emekliliğe sayılabilmesi için Türk vatandaşı olunması gerekir. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler 18 yaşından sonraki süreçte;

  • Sigortalı olarak çalıştıkları zamanı,
  • Sigortalılık araları ya da sonunda ki her biri 1 yıla kadar olan süreleri,
  • Yurtdışında ev hanımı olarak geçen zamanı yurtdışı borçlanması ile emekliliğe saydırabilir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Şartlar Nelerdir?

Yurtdışı borçlanması yapmanın koşulları başında Türk vatandaşı olunması gelir. Türk vatandaşı olanlar ya da doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kabedenler Türkiye’de emeklilik için yurtdışı borçlanması yapabilirler. Borçlanma emeklilik, moalullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde geçimiş hizmet değerlendirmesi için yapılabilir.

Yurtdışı borçlanması için başvuru yapacak kişilerin hem borçlanma için gösterecekleri tarihlerde hem de başvuruyu yaptıkları tarihte Türk vatandaşı olmaları gerekir. Yapılacak olan borçlanma için yazılı dillekçe ile başvuru yapma şartı bulunur. Bu şartları taşıyanlar yurtdışında çalıştıkları ya da ev hanımı oldukları süreleri borçlanma ile ödeyerek Türkiye’den emekli olabilirler.

Yurtdışı Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurtdışı hizmet borçlanması başvurusu yapacak kişilerin yazılı bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracat etmeleri gerekir. Yurtdışı borçlanma için dilekçe Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebilir. Bu dilekçe dışında yazılı olarak hazırlanan dilekçelerde başvuru için kullanılabilir. Eğer hazırlanan dilekçede yer alan bilgiler eksik ya da yetersiz ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi” doldurulması istenir. İsterseniz hem Türkiye’de hem de yurtdışından emeklilik ile ilgili örnek dilekçeleri http://www.sgk.gov.tr adresinden indirebilirsiniz.

Yurtdışı Borçlanması Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yutdışı hizmet borçlanması için gerekli belgeler ile birlikte hazırlanan Yırtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile başvuru yapılmalıdır. Yurtdışında geçen sürenin de borçlanma için belgelenmesi gerekir. Dilekçeye ek olarak yurtdışı çalışmalarını gösterir hizmet belgeleri de istenir.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerden istenen diğer belgeler;

  • Çalışılan ülkedeki sigorta kurumundan alınan hizmet cetveli ya da sigorta kartı,
  • Bağlı olunan vergi dairesi ya da meslek kuruluşu tarafından verilne hizmet belgesi,
  • Bulunan ülkedeki Türk temsilciliklerinden alınan ve yurtdışı hizmet borçalnması için kullanılacağı belirtilen hizmdtin niteliğine uygun belge ile başvuru yapılmalıdır.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden istenen diğer belgeler;

  • Bulununulan ülkedeki Türk konsolosluklarından alınacak, borçlanma için kullanılacak hizmet belgeleri,
  • Yurtdışında çalıştıkları yerlerden alacakları bonservisleri ve pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri le başvurmalıdırlar.

Yurtdışında Yaşayan Ev Hanımları Türkiye’de Emekli Olabilir Mi?

Yurtdışında yaşan ev hanımları Türkiye’de emekli olabilir. Bu haktan yararlanmak için ev hanımlarının daha önce bir işte çalışmasına veya sigorta kaydının olmasına gerek yoktur. Yurtdışında ikamet ettiği süreyi yurtdışı emeklilik içerisinde ödeyerek bu imkandan yararlanır. Yurtdışı emekli borçlanması ile emekli olmak isteyen ev hanımları için belirlenen kriterler şu şekildedir;

  • 18 yaşını doldurmak
  • Yurtdışında sigortalı bir işte çalışmıyor olmak veya 30 günden az çalışmış olmak
  • Kendi sigortası ile başka bir yerden emekli maaşı almamış olmak
  • Başvuru yapan bireyin Türkiye’ de yaşaması
  • Türkiye Cumhuriyeti bireyi olarak yabancı ülkede yaşadığı süreleri belgelemek

Yurtdışı Borçlanması Süresi Nasıl Değerlendirilir?

Yurtdışı emeklilik başvurusunda süre tespiti kişinin içerisinde bulunduğu duruma göre değişmektedir. Başvuru için kullanılan yurtdışı borçlanma tespit dilekçesinde borçlanmak istenilen süre yazıldıysa eğer bu süre, belirtilmemişse kişide bulunan yazılı kaynaklarda ki gün hesaplanarak kişinin ödeyeceği süre hesaplanır.

Eğer borçlanma başvurusu yapan kişinin SGK kaydı varsa yurtdışında geçirdikleri süreler daha önceki prim günlerine eklenir. Kişinin sigorta öncesi yurtdışı ikameti varsa sigorta başlangıcı ikamet ettiği günün başlangıcı yapılır. Kişinin daha önce SGK kaydı bulunmuyorsa borcun ödendiği günden ne kadarlık bir süre için ödeme yapıldıysa o kadar geri götürülerek kişinin sigorta kaydı belirlenir.

Yurtdışı Borçlanması Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı hizmet borçlanması ödemesi Türk Lirası olarak yapılır. Ödeme tebliğ tarihi itibari ile 3 ay içerisinde toplu olarak yapılmalıdır. 3 ay içerisinde eğer ödeme yapılmazsa başvuru iptal edilir. Ancak iptal edilen başvuru sonrası kişiler Türkiye’den emeklilik haklarını kaybetmezler. Sadece bir daha başvuru yapmaları gerekir. Ancak borçlanma yapıldığı tarihteki asgari ücret baz alındığından, en son yapılan arihteki asgari ücrete göre borçlanma hesaplanarak artış gösterecektir.

Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Anlaşması Yaptığı Ülkeler

Türkiye sosyal güvenlik anlaşmalı ülke sayısı 23’tür. Bunlar; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, K.K.TC., Kanada, Kebek, Libya, Lüksemburg, Makeonya, Norveç, Romanya, Sırbistan’dır. Sosyal güvenlik anlaşmalı olunan ülkelerde işe başlama tarihi ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.

Böylece yurtdışında çalışan kişilerin erken emekliliklerinin yolu açılmış olur. Yani anlaşmalı olan ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının ilk işe başladıkları tarih Türkiye’de de ilk işe başlama tarihi olarak sayılmaktadır. Özellikle Türkiye’de hiç sigortası olmayan, yurtdışında çalışan kişiler bundan olumlu olarak etkilenecektir. Ya da Türkiye’de sigortası olmasına rağmen yurtdışında sigorta tarihi daha erken olanlar da bundan pozitif şekilde yararlanabilir. Böylelikle hem Türkiye’de hem de yurtdışında emeklilik için prim gün sayısı düşmüş olur ve de yaş şartı geriye çekilir.

Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar ?

BABADAN EMEKLİ MAAŞI ALMA KOŞULLARI

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Yorumlar

  1. Alpaslan dedi ki:

    Selam sayın ilgili, benim sorunum; ben 2020 den beri Türkiye’den emekliyim. Türkiye de yaşıyorum.%45 engelli raporuyla erken emekli oldum. Başka hastalıklar nüksedince engelilik oranı %91 oldu. Almanya’da 10 yıldan daha fazla çalışmışlığım olduğu için malulen emeklilik için başvurdum. Hastalık durumundan tam malûl kabul ettiler. Ancak Alman yasasına göre başvurudan önceki son 5 yılın 3 yılının sosyal sigortalar priminin ödenmesi gerekiyormuş. Ben çalışırken emekli oldum. Alman emekli sandığı derki,”sizin son 5 yıl içinde 3 yıl prim ödemeniz yoktur. Bu yüzden sizi emekli yapamayız” Ben yaklaşık 5 yıldır hastayım son 2,5 yılı kanserle uğraşıyorum. Çalışıp prim ödemem mümkün değil çünkü hem emekliyim hemde hastayım. Sorum; bu durumda itiraz hakkımı kullanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
    Doğum yılım 1970

  2. Tülay dinc dedi ki:

    Merhaba Annem ilk kez Emekli maasi Almanyadan Türkiye, Banka hesabini verdik gönderilmis,Türkiyede bu paraya almak icin herhangi bir yere müracaat yapmasi gerekiyormu?Saygilar

  3. Barış dedi ki:

    Merhaba Türkiye’den memurluktan malulen emekli olmuş biriyim. Yakın zamanda Romanya vatandaşı olucam. Romanya’dan da malulen emekli olabilir miyim?

  4. Mustafa dedi ki:

    Selam benim sorum
    Sigorta başlangıcı 2001 ssk
    2005 yılında yurt dışına gittim
    Yurt dışında 10 yıllık sigortalılık sürem var
    2021 kesin dönüş yaptım 2 sene sonra malüllük tesbit edildi bu durumda hem Türkiye den hem yurt dışından malülen emekli olabilirmiyim yurt dişinden emekli olabilmem için nereye başvurmalıyım

  5. Ayhan Çolakoğlu dedi ki:

    Selam ben 1972 doğumluyum 1.6.1992 sigorta girişim var 3810 gün yatan pirimim var şu an halen KKTC de çalışmaktayım orada da 3900 günüm var hizmet birleştirmesi yapabilir miyim.. Hizmet birleştirme yaparsam Kıbrıs’tan da emekli olmak için tekrar hizmet birleştirmesi oluyor mu

  6. Şenol dedi ki:

    Merhabalar,
    Eşimin (Çifte vatandaş – Alman & Türk) ilk sigortalılık başlangıcı 1992 olup, 2018 tarihine kadar toplam 5614 gün malullük, yaşlılık ve Ölüm sigortasına tabi çalışmalarının tespit edilerek 49 yaşını doldurduktan sonra yaşlılık aylığına hak kazandığı tespit edilmiştir.
    Bu Sene (2023) , Kasım ayında Emeklilik Maaşı bağlanacaktır.

    Ben Eşi olarak tek Alman Vatandaşıyım. Aynı zamanda Türkiye Mavi Kart sahibiyim. Eşimin Ölümünde, Dul Aylığı alma hakkım varmı? Bu konuda belirli şartlar yerine getirilmesi gerekiyor mu?

    Cevaplarınız ve bizlere verdiğiniz emekleriniz için çok teşekkür edip, hayırlı işler dilerim!
    Saygılar

  7. Soner keskin dedi ki:

    Merhaba ben emekliliyi sorgulamak icin randevu almak istiyorum

  8. Halil dedi ki:

    Iyi günler,
    5-6 yil önce Türkiyeden borclandim ve 1 yil sonra emeklilik aylik almaya hak kazandim. Calistigim ve daha sonrada issizlik yardigi aldgim icin Türkiyeden simdiye kadar hic aylik almadim.
    simdi almanyadan 2030a kadar malulen emekli oldum 2030 dan ihtibaren Yasdan normal emeklilige geciyorum.

    Sorum Türkiyedeki emeklilik ayligini aktivlestirmek icin nasil bir yol izlemeliyim.

    Cevabiniz icin simdiden tesekkür ederim

  9. Nuh onat dedi ki:

    1993 te Türkiye’de sigorta başlangıcı var ve suan Türkiye’den ssk emeklilik hakkım var.2020 de Fransa’ya gittim suan siğortalı calışıyırum.eytden emekli olursam maaşım kesilir mi?sigortamı kestirmem gerekirmi. Bu arada Fransa’dan da emekli olabilirmşyim

  10. Ugur Uzun dedi ki:

    Merhaba,
    Türkiye’de emeklilik şartlarımı yerine getirdim. Şu anda KKTC de çalışıyorum. Herhangi bir şekilde yurtdışı borçlanmasına vs ihtiyacım yok. Emekli olduktan sonra KKTC de çalışmaya devam edersem emekli aylığım kesilir mi?

    Teşekkürler…

    1. Yeliz demirbas dedi ki:

      Merhaba, 16.05.1998 tarihli ssk 4a girisim var. Su an itibariyle 4A dan 4539 gun prim odemem var. Bunun 780 gunu analik borclanmasi. 2015 yilinda yaptigim doguma istinaden. 2013 ve 2018 yillarinda eşimin ogretmen olarak resmi gorevlendirilmesi sebebiyle Fransa da 1560 gun ev hanimi olarak ikamet gunum bulunmakta. Benim sorum 5975 gunu tamamlamak adina yurtdisi borclanmasi yaparsam bu da 1436 gune denk geliyor, benim emekliligim 4 b kapsaminda mi degerlendirilecek? Ssk dan emekli olma hakkim gidecek mi? Eşim ikinci kez Fransa da gorevlendirildi biz yine burada yasamaya basladik. Ben Emekli maasimi alabilecek miyim yurtdisinda oldugum icin kesilecek mi? Cvp verme sansiniz olursa cok sevinirim tskrl…

  11. Dmr dedi ki:

    İyi günler Benim 2002 ocak fransada işe başlangıcım var2000 Ekim ayında fransaya girişim var 2019 temmuzda emeklilik borçlanması yaptım 1998 de askerliğimi yaptım Ekim 2000 benim sigorta başlangıcım sayılır mı askerlikte borclanınca eytli olabilirmiyim

  12. fatih dedi ki:

    Merhaba,
    Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 1993, 4A tescile göre diye geçiyor. 4B tescile göre işe giriş tarihim 1995 ama toplam gün sayısı sıfır, ardından 4C sicile göre tescil başlangıcı 2000 ve 4C’ye göre 4096 gün görünüyor. Toplam 4C prim ödeme sayısı 4434 gün görünüyor. Ardından 2010 yılında yurt dışında çalışmaya başladım ve halen daha sosyal sigorta anlaşmamız olan yurtdışı ülkede çalışıyorum.
    1. Yurtdışında çalıştığım sürelerin saydırılması sırasında, sürenin yanı sıra burada yatan primler de Türkiye’ye aktarılır mı?
    2. Primler aktarılmıyor ise Türkiye’de emekli olabilmem için (EYT kapsamında) Türkiye’ye ne kadar borçlanma ödemesi yapmam gerekecektir? Yurtdışında primlerim en üst seviyeden yatmakta, Türkiye’ye yapacağım borçlanma miktarına göre emekli maaşımda değişiklik olur mu?
    3. Eğer aktarım yapılıyorsa, o durumda yurt dışındaki ülkedeki emeklilik haklarım sıfırlanacaktır diye tahmin ediyorum. EYT kanununun çıkması durumunda, yurtdışı emeklilik şartlarımı henüz sağlamamış olmama rağmen Türkiye’deki şartları sağlamam durumunda Türkiye’de maaş bağlanır mı?
    Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

  13. i.PALABIYIK dedi ki:

    Merhabalar 1997 isteğe bağlı 3 yıl bagkur ödedim 99 şubatta askere gittim 550 gun 18 ay askerlik yaptım 2001 yılı sonunda hollanda ya gittim ve halen yurt dışında serbest meslek olarak çalışıyorum bende EYT emekliliğinden yararlanabilirmiyim ve bende emekli maaşı alabilirmiyim saygilar

  14. Niyazi dedi ki:

    Ben Türkiye de emekli olduktan sonra yurtdışında çalışmaya başlayarak o ülkeden de emekli olabilir miyim? Ve o ülke için türkiyede yerleşik olarak çalışıyor olmamın mahsuru var mı?

  15. Cahit dedi ki:

    Selam ,
    Yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olduktan sonra maaş almam için işyerinde veya ödenek almamam gerekliliğini okudum. Kendi is yerim var bir işyeri de veya ödenek almıyorum ,aacaba ben emekli maaşı alabilir miyim ?

  16. kenan dedi ki:

    Merhaba, ben şu an almanyada yaşıyorum ve yaklaşık olarak 11 yıldan beri Almanya’da sigortalı işte çalışıyorum. Türkiye’de 1997 girişim ve 1974 gün SGK var. Türkiye’de emekli olabilir miyim ve daha sonra Almanyadan da emekli olabilir miyim