emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Engelli ve Yaşlı Hasta Bezi Nasıl Alınır, Sorgulama

SGK Engelli ve Yaşlı Hasta Bezi Nasıl Alınır, Sorgulama
SGK
08.01.2021

Devletten Engelli ve yaşlı vatandaşlar için hasta bezi nasıl alınır ? SGK hasta bezi sorgu işlemi e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Hasta bezi sorgulama işlemini e-Devlet sisteminden gerçekleştirmek için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın.
  • “e-Hizmetler” bölümünden “Kurumlar” kısmını tıklayın.
  • “Tedavi Bilgileri Sorgulama” seçeneğine girin.
  • Açılan sayfayla SGK hasta bezi sorgulama işlemini tamamlamış olacaksınız.

SGK Hasta Bezi Şartları Nelerdir?

Hasta bezinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için SGK’nın belirlediği birtakım şartları karşılıyor olmak gerekmektedir.

SGK tarafından belirlenen bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Uzman doktor raporunun devlet hastanesinden alınması gerekmektedir.
  • Mesane ya da rektum kontrollerinin olmaması durumunda günlük 4 hasta bezi ya da çocuk alt bezi verilmektedir.
  • Çocukların bu yardımdan faydalanabilmesi için en az 2 yaşında olması gerekmektedir.
  • Hasta bezi ya da çocuk bezlerinin ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
  • Kişiler aldıkları reçetelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan eczanelerden bez alabilmektedir.
  • İdrar inkotinansı ve gata inkotinansı olan hastalar tarafından kullanılan bezleri SGK karşılamamaktadır.
  • Hastada sadece kolostomoli rahatsızlığı bulunuyorsa bu durumda hasta bezleri kurum tarafından karşılanabilmektedir.

SGK Hasta Bezi İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

Hasta bezlerinin SGK tarafından karşılanabilmesi için ihtiyaç duyacağınız evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin hastalığının ilgili sağlık kuruluşundaki uzman hekim tarafından açıkça belirtimiş olduğunu içeren belge ve hasta bezi raporu.
  • Hastanın kaç adet hasta bezine ihtiyacı olduğunu gösteren açık reçete. Bu reçetede ihtiyaç duyulan bez adetinin açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
  • Hastanın T.C. kimlik kartı önlü arkalı fotokopisi.
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet vesikalık.
  • Hasta bezi başvuru formu.
  • Bez almak isteyen hastaya dair engelli raporu.

Bu belgelerin hazırlanmasının akabinde kişiler hasta bezi başvurusunda bulunabilir.

SGK Hasta Bezi Sorgulama

Devletin ihtiyaç sahiplerine sağladığı hasta bezi yardımı sorgulaması için e-devlet ekranına giriş yapmanız gerekmektedir.

SGK Tarafından Kaç Adet  Bez Yardımı Yapılmaktadır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bez yardımının adeti bir ay için 120 tane olarak belirlenmiştir. Bezler iki aylık olarak verilmektedir. Başvuruda bulunan ve başvurusu onaylandıktan sonra hak sahibi olan kişiler 2 aylık olarak 240 adet bez alabilmektedir. Fakat hastanın durumuna göre üst limitlerde değişiklikler olabilmektedir.

Hasta bezi ödeneği ise geçmiş dönemlerde yapılıyor olsa da 2021 yılı itibari ile artık yapılmamaktadır. Bu maddi yardım yerine artık 2 aylık bez yardımı yapılmaktadır. Hasta bezlerinin karşılanması için başvuruda bulunulduktan sonra onay gelmesi hâlinde kişi hak sahibi olur ve Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı eczanelerden bezleri temin edebilir.

Ezcaneden Hasta Bezi Nasıl Alınır?

Bez yardımını eczaneden temin etmek için izlenmesi gereken yol aşağıdaki gibidir:

  • Kişi T.C. kimlik belgesini ve doktor tarafından verilen rapor hazır etmelidir.
  • Bu raporla ve T.C. kimik belgesiyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bir eczaneye gidilmelidir.
  • Eczanede bulunan görevli raporu incelemesinin ardından gerekli miktarda bezi kişiye teslim etmektedir.
  • Eczane bu hasta bezlerinin parasını daha sonra devletten almaktadır.

SGK Hangi Bezler İçin Ödeme Yapar?

Sosyal Güvenlik Kurumu yalnızca belirli bez türleri için ödeme yapmaktadır. Bu bezler genelde hasta bezleridir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çocuk bezleri için ödeme yapması normal şartlarda söz konusu değildir. Ancak çocuk hasta ise bu şartlar altında bez alabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı bez türleri aşağıdaki gibidir:

  • Hasta alt bezleri karşılanmaktadır.
  • Külotlu hasta alt bezleri karşılanmaktadır.
  • Çocuk hasta alt bezleri karşılanmaktadır.
  • Çocuk külotlu hasta alt bezleri karşılanmaktadır.

Çocuk Hasta Alt Bezi İçin Koşullar Nelerdir?

Çocuk hasta alt bezi almak için sağlanması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Uzman hekim raporu ile mesane veya rektum kontrolü olmaması ve raporda idrar ya da gaita inkontinansına neden olan primer tanının belirtilmemesi kaydıyla iki yaşını tamamlamamış çocuklar için çocuk hasta alt bezi kullanılması gerekli görüldüğü takdirde günde 4 adet olarak en fazla iki aylık miktarlarda, rapor dâhilinde hekimlerce reçetelendirilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • Hastaların boy, kilo veya bel çevresi ölçülerinin çocuk hasta bezine uyum sağlamadığı durumlarda bu durumun sağlık raporunda belirtilmesi ve “A10049 SUT” kodlu “Hasta Alt Bezi” alan tanımlı malzemenin öngörülmesi halinde “A10049 SUT” kodlu malzeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • İdrar inkontinansı ve gaita inkontinansı olan hastalara çocuk hasta alt bezi ve hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda, fatura edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • Sadece idrar inkontinansı olan çocuk hasta alt bezi kullanan hastalara hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda fatura edilmesi durumunda hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaz.
  • Sağlık raporunda; kolostomili hastalarda idrar inkontinansı, ürostomili hastalarda gaita inkontinansı olduğunun belirtilmesi durumunda ise çocuk hasta alt bezi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

Çocuk Külotlu Hasta Alt Bezi İçin Koşullar Nelerdir?

Çocuk külotlu hasta alt bezi almak için sağlanması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Uzman hekim raporu ile mesane veya rektum kontrolü olmaması ve raporda idrar ya da gaita inkontinansına neden olan primer tanının belirtilmemesi kaydıyla iki yaşını tamamlamamış çocuklar için çocuk külotlu hasta alt bezi kullanılması gerekli görüldüğü takdirde günde 4 adet olarak en fazla iki aylık miktarlarda, rapor dâhilinde hekimlerce reçetelendirilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • Hastaların boy, kilo veya bel çevresi ölçülerinin çocuk külotlu hasta bezine uyum sağlamadığı durumlarda bu durumun sağlık raporunda belirtilmesi ve “A10049 SUT” kodlu “Hasta Alt Bezi” alan tanımlı malzemenin öngörülmesi halinde “A10049 SUT” kodlu malzeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • İdrar inkontinansı ve gaita inkontinansı olan hastalara çocuk külotlu hasta alt bezi ve hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda, fatura edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
  • Sadece idrar inkontinansı olan çocuk külotlu hasta alt bezi kullanan hastalara hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda fatura edilmesi durumunda hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaz.
  • Sağlık raporunda; kolostomili hastalarda idrar inkontinansı, ürostomili hastalarda gaita inkontinansı olduğunun belirtilmesi durumunda ise çocuk külotlu hasta alt bezi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

Bez Raporu Nasıl Çıkarılır?

Bez raporu almak için devlet hastanelerinden randevu talebi oluşturduktan sonra randevu tarihi geldiğinde sağlık raporu almak gerekmektedir. Hastanın yatalak olması durumunda doktora gitme imkânı yoksa 444 38 33 numaralı çağrı merkezi aranabilir. Bu hattı arayan vatandaşlar evden hizmet alma hakkına sahiptir.

Başvuru talebi oluşturulurken mutlaka hasta bezi raporunun teslim edilmesi gerekmektedir. Hasta bezi raporu teslim edilmediği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bez yardımı yapılmamaktadır. Diğer bir yandan ise reçete gerekmektedir. Reçetede aylık 120 ya da iki aylık 240 adet hasta bezi verileceği ifadesi bulunmalıdır. Bez için olan yardımlar maddi değil, direkt bez olarak yapılmaktadır.

240 Adet Hasta Bezi Yetiyor mu ?

SGK’nın 2 aylık olarak verdiği 240 adet bez ihtiyaç sahiplerinin tam ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Vatandaşlarımızın 2 aylık talebi en az 500 adet hasta bezi verilmesidir.

GÜNCEL Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Yeşil Kart Nedir, Nasıl Alırım, Sorgulama Nasıl Yapılır?

İş Göremezlik Ödeneği Nedir, Ne Zaman Yatar?

Yorumlar

  1. Mevlüt KALKAY dedi ki:

    2 aylık 240 adet bez bittikten sonra tekrar bez alabilmek için aynı yıl içinde tekrar rapor çıkarmakmı gerekiyor.

  2. nizamettin Demir dedi ki:

    daha ucuz bez aldığımız zamanda medikaller yine devletin verdiği parayimi alır mesela şu anda 200 tl ödeniyor. benim aldığım bez 170 tl. normalde 170 tl fatura etmesi lazım değilmi. yoksa 200tl lik bez gibi gosterebilirmi.faturaya marka yazan zorunlulugu yokmu. bu haksız kazancı değilmi.benim aldığım marka bimde satılan 22 tl lik jenny &willy 4 Maxi 6 paket tutarı 200 tl deniyor.