emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Güncel Bilgiler Işığında Yeni Lise Giriş Sınavı

Güncel Bilgiler Işığında Yeni Lise Giriş Sınavı
21.10.2017

Artık neredeyse birkaç yılda bir değişen veya güncellenen sınav sistemine ve eğitim sistemine sahip bir ülkeyiz. Eğitim gören öğrencilerin geleceklerini belirleyecek olan sistemlerin devamlı olarak değiştirilmesiyle ve sabit bir sisteme geçilmediği için öğrencilerde sınav sistemleri arasında bocalamaktadır. Değişen sınav sistemlerinin yanında doğal olarak müfredatlar da değişmektedir. Daha açık bir örnek ile ifade etmek gerekirse; var olan mevcut bir sistemde ilköğretime başlayan bir öğrenci mezun olup ortaöğretime geçene kadar gazetelerde en az 2 kez “ işte Yeni Lise Giriş Sınavı “ manşetleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bu bilgiler neticesinde bu yılda liselere giriş ve sınav sisteminin değiştiği bilgisini verelim. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortaöğretim sınav sistemi hakkında açıklamalarda bulunmuş ve bu sınavın kaldırılması yönünde gerekli talimatları verdiğini söylemişti. Bu açıklamalardan sonra hızlı bir şekilde ilerleyen süreçte Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ortaöğretime giriş sınavının kaldırıldığını ve Yeni Lise Giriş Sınavı hakkında gerekli çalışmaların yürütüldüğünü açıklamıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sınav sistemi ile ilgili çalışmalar yapılırken “merkezi sınav olmasın” diyerek çalışmaların bu yönde olmasının talimatını da vermiştir.

Yeni Lise Giriş Sınavı ve Açık Uçlu Sorular

Verilen bu talimat çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı ölçme, değerlendirme ve sınav hizmetleri genel müdürlüğünün illerin Milli Eğitim Müdürlüklerine bir yazı gönderdiği ve bu gönderilen yazıda bu yıl ilköğretim öğrencilerine uygulanacak yeni sınava ilişkin hazırlık talimatlarının yer aldığı ortaya çıkmıştır. Yeni geliştirilen bu sınav ilk kez bu yıl uygulanacak ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Yeni Lise Giriş Sınavı artık a, b, c şıkkı yerine açık uçlu sorular şeklinde olacak” açıklaması da yeni sistem çalışmaları hakkında kısa bir bilgi vermiştir.

Başbakan Binali Yıldırım’ ın sorular açık uçlu olacak şeklindeki açıklamasından sonra merak edilen bu soru sistemi hakkında da bilgi verelim.  Öncelikle açık uçlu soru demek kısa cevaplı ve cevabı bir sözcük, bir sayı veyahut bir cümle olan soru tipi demektir. 2017-2018 öğretim yılında ilk kez 8. Sınıfların 1. Döneminde uygulanacak olan merkezi ortak sınav 29-30 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yeni Lise Giriş Sınavı önceki yıllardan farklı olarak çoktan seçmeli test sorularının yanında açık uçlu sorularda yer alacak. İlk olarak Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinde uygulanacağı ve bu derslere ait 20 sorudan 18’ i çoktan seçmeli 2’si ise açık uçlu soru şeklinde olacağı Milli Eğitim Bakanlığı ölçme, değerlendirme ve sınav hizmetleri genel müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.

Yeni Lise Giriş Sınavı Yeni Adı ve Uygulanacağı Pilot İller

Ortaöğretime giriş sınavı olan ve TEOG diye bilinen sınavın kaldırılmasının ardından yeni sınav sisteminin nasıl olacağıyla beraber yeni adının da ne olacağı merak konusu oldu. TEOG sınavı yerine gelecek olan sınavın Milli İzleme Sistemi yani MİS adında olacağı MEB’ in tüm il Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği yeni pilot sınav sistemi adıyla gönderdiği yazıda ortaya çıkmıştı. Bu yeni sınav sistemi üzerinde hala çalışmalar sürdürülmektedir. Yeni Lise Giriş Sınavı ve adı da MİS olan bu sınavda hem açık uçlu sorular hem de çoktan seçmeli sorular yer alacak. Bu yeni sınav sisteminin ilk olarak 24 şehirde denenmesine karar verildi. Bakanlık 15 Büyükşehir belediyesinin yanı sıra Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersini, Konya, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon’un da yer alacağını belirtti. Bu yeni sınav sisteminin öğrencilerin stres altında kalmaktan kurtulmaları ve öğrencileri sosyal faaliyetlerine daha çok imkan vermesi amacıyla planlandığı belirtilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.