emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

GSS Son Gün 02-04-2018 Kaçırmayın

GSS Son Gün 02-04-2018 Kaçırmayın
GSS
19.03.2018

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlıkla ilgili oluşan olumsuz durumlarda harcamaların karşılanmasını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir. Zorunlu olarak herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alınması 1/1/2012 tarihinde başlamıştır.

Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. Sigortalı çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan, devlet memuru olan, isteğe bağlı sigortalı olan, Kurumdan aylık ve gelir alan, 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Genel Sağlık Sigortası’na Kimler Başvurabilir?

Bununla birlikte bir de yukarıda bahsedilen kişilerin dışında, herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında olmayan yani işsiz, Kurumdan gelir ya da aylık almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kişilerde genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişiler Kurum tarafından otomatik olarak sistem üzerinden bulunup genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmektedir.

Dolayısıyla otomatik kayıt işlemi devreye girdiğinden takip edilmesi gereken bir sitemdir. Sitemize bu konu ile ilgili bir çok da soru gelmektedir.   

Genel Sağlık Sigortası’na Nasıl Başvuru Yapılabilir?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması nedeniyle GSS kapsamında resen tescil edilen kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından durumlarını belirten bir tebligat gönderilmektedir.  Gelirinin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı asgari ücretin 1/3’ünün altında olduğunu düşünenler bu tebliğden itibaren 1 ay içinde gelir testi için yerleşim yerinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)’ye müracaat etmeleri gerekmektedir.

Özürlü ve yaşlı olanlar vekili ile birlikte başvuru yapabilirler.

Gelir Tespiti

Başvuru için adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre ilgili vakfa bizzat yazılı bir başvuru yapılmalıdır. Vatandaşların gelir tespiti başvurusundan itibaren 1 ay içerisinde gelir tespiti ve işlemleri tamamlanmalıdır. Genel Sağlık Sigortası veya bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olduğu tespit edilenler bu uygulamadan yararlanamazlar. Bu kişilerin uygulamadan yararlanamayacağı yazılı bir şekilde kişiye bildirilir.

Gelir Tespitinin Kapsamı

  1. Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının üçte birinde az olan vatandaşların primi devlet tarafından ödenecektir.
  2. Sigorta sistemi dışında olup bir geliri olması nedeniyle aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan vatandaşlar primlerini kendileri ödeyeceklerdir.
  3. Zorunlu sigortası sona erenler 10 gün içinde yeniden sigortalı olmazsa gelir tespiti kapsamına girmiş sayılacaktır.

01/04/2017 Tarihinde Ne Değişti ?

01/04/2017 tarihinde çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, sağlık hizmetinden yararlanma şartları değişti. 01/04/2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olmayanlar gelirlerine göre GSS için aylık prim ödeyerek hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetinden yararlanılması sağlanıyordu. Bu primler de her yıl asgari ücrete göre değişiyordu. 1 Nisan 2017’de yapılan düzenleme ile genel sağlık sigortasında tek prim sistemine geçildi; gelir testi zorunluluğu kaldırıldı ve geçmiş prim borçlarının da yapılandırılması sağlandı. Buna göre de; sosyal güvencesi olmayanlar 2017 yılında aylık 53.33 lira yatırarak sağlık hizmetinden yararlanmaya başladı.

02/04/2018 Tarihi Neden Önemli ?

1 Nisan 2017 tarihi öncesi ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borcu olan yaklaşık 4 milyon kişinin de geçmişten gelen yaklaşık 12 milyar TL lik borcu yeniden yapılandırıldı. Bununla birlikte sosyal güvenci olmayanlarında da gelir testi yaptırmaları zorunlu hale getirildi. Bu süre için de bir yıl belirlendi. Buna göre de 01/04/2017 – 02/04/2018 tarihleri arası başvuru için geçerli süre oldu, Bu noktada yazımızın asıl konusu olan 2 Nisan 2018 tarihinin önemi ortaya çıkmış oluyor. Dolayısıyla geçmiş yıllarda GSS’ye prim borcunuz varsa 2 Nisan’a kadar bu borcu yapılandırmanız ve bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadıysanız da bu tarihe kadar yaptırmanız gerekiyor.

Geçmiş GSS Borçları Siliniyor Mu?

Adı üstünde hak yapılandırma olarak verilmiş, dolayısıyla geçmiş borçların silinmesi söz konusu değil. Ancak gecikme faizi ile cezası siliniyor. En önemlisi de geçmiş  borçlar, aylık 53.3 lira üzerinden hesaplanıyor. buna göre ödenmeyen tüm ayları 53,3 TL den ödeyerek, geçmiş tüm borçlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Yapılandırılan borçların ödeme vadesi ise 30 Nisan 2018

Önemli Not: Hem genel sağlık sigortası borçlarını yapılandıracaklar hem de gelir testi yaptıracaklar için son gün, 2 Nisan. Bu tarihi kaçıranlar devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayacak. Bizden Söylemesi Sakın Bu tarihi Kaçırmayın. Gerekirse sürekli görebileceğiniz yere not edin ve son günlere kalmayın. Malum halkımızın hastalığıdır, işleri son güne bırakmak.

Yorumlar

  1. Mustafa Akkoyun dedi ki:

    oğlum 24.10.1993 doğumlu yurt dışında mastır yapıyor. türkiye geldiginde hastenelerde muayene olabilirmi

  2. İSMAİL KEMAL GÜLER dedi ki:

    GSS PRİMİ EN SON NEZAMAN YATIRILABİLİR?
    MESELA MART 2018 DE YATIRILAN ÖDEME HANGİ AYI KAPSAR.