emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Yurtdışında Yaşayanlar GSS Borcunu Nasıl Sildirir ?

Yurtdışında Yaşayanlar GSS Borcunu Nasıl Sildirir ?
GSS
21.11.2020

Yurtdışında yaşayanlar genel sağlık sigortası borçlarından belirli yöntemler ile kurtulabilmektedirler. Sağlık haklarından yararlanmak için uygulanan genel sağlık sigortasından ülke dışında olunduğunda yararlanmak mümkün olmadığı için sistemden çıkış sağlanabilmektedir.

Genel Sağlık Sigortasında Yurtdışında Yaşayanlar İçin Durum

Genel sağlık sigortası için temel şart Türkiye’de ikamet etmektir, bu bakımdan genel sağlık sigortası Türkiye dışındaki herhangi bir ülkede geçerli olmamaktadır. Aynı şekilde yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da bu sigortadan yararlanamadıkları için genel sağlık sigortası sisteminden çıkışı merak etmektedirler.

İkametini yurtdışına taşımış olduğu halde nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak adres değişikliği talebinde bulunmayan kimseler adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde hâlâ Türkiye’de ikamet ediyor görünmektedirler.

Bu bakımdan şayet emekli ya da dul – yetim aylığı almıyorlarsa yurtdışında geçirdikleri süreler kapsamında da genel sağlık sigortasına borçlanmaktadırlar. Bu kişilerin bir gün Türkiye’ye dönüş yapmaları halinde borçlarını ödemeleri talep edilebilecektir.

gss prim sildirme

SGK kapsamında bu kimseler için her ay GSS primi oluşmakta ve prim borçları da her ay katlanarak artış göstermektedir. Bu durum ise ileride sorunlara yol açabilmektedir. Bu bakımdan ikametlerini yurtdışına aldırmış olanlar mutlaka nüfus müdürlüklerine başvuru yapmaları ve sistemdeki adreslerini sildirmeleri gerekmektedir. Türkiye’den ayrılmış ve Türkiye’ye dönüş yapma imkânı olmayanlar ise bu işlemlerini yapmak için bulundukları ülkedeki Türkiye konsolosluğuna başvuru yaparak adres değişikliği talebinde bulunabilmektedirler.

Yurtdışında Yaşayanlar GSS Borcundan Nasıl Kurtulur?

Sigortalı olarak bir işte çalışmayan, başkaları tarafından bakılmakla yükümlü olmayan kimselere genel sağlık sigortaları re’sen yani otomatik olarak yapılmaktadır. Bu konuda SGK’nın aldığı karar kapsamında yurtdışına ikamet aldırmış kimselerin de genel sağlık sigortalılıklarının nasıl biteceğine dair ayrıntılı düzenleme bulunmaktadır.

İlgili kanun kapsamında genel sağlık sigortası yaptırmak için kişinin Türkiye’de yaşaması gerekmektedir. Bu bakımdan yurtdışında yaşamakta olan kimselerin GSS borcu ödememesi gerekmektedir. Ancak belirtildiği gibi ikametlerini yurtdışına aldırmamış olan kimseler için genel sağlık sigortası prim borçları her ay işletilmektedir.

Bu durumun farkına varan kimseler yurtdışındalarsa, Türkiye’den ne zaman ayrılmış olduklarını kanıtlayarak o tarihe yönelik olan borçların silinme işlemlerini yapabileceklerdir. GSS borcu çıkarılanlar için 18 Nisan 2014 tarihine kadar yurtdışında olduklarının kanıtlanması dahilinde, öğrenim belgesi, çalışma belgesi, pasaport ve benzeri belgeler ile yurtdışına gidişlerinin kanıtlanması halinde sigortalılıkları sona ermektedir.

Sadece yurtdışında yaşayanlar için değil, belirli süreler boyunca yurtdışında yaşamış olanlar daha sonra Türkiye’ye dönüş yapmışlarsa yine bu kimseler için de genel sağlık sigortası borçlarının yurtdışında oldukları sürelere dahil edilmemesi için başvuru yapmaları mümkün olmaktadır.

GSS Tescil İşlemi Sonlandırma

GSS tescil işlemi sonlandırmak için 18 Nisan 2014 tarihinden sonrası söz konusu ise başka bir ülkede yaşayamaya başlayan kimseler için yurtdışına taşındıkları tarihin ibraz edilmesi halinde adres beyan formunda yer alan bilgiler ışığında GSS tescil işlemleri sonlandırılmaktadır.

Konuyu desteklemek için çalışma belgesi ya da konsolosluktan alınacak olan yurt dışında ikamet edilen süreyi gösterir belgelerden birisinin ibraz edilmesi veya internet üzerinden SGK personeli tarafından kişinin yurtdışında bulunduğu süreler tespit edilirse bu durumda GSS tescil işlemleri yurtdışında bulunan süre temel alınarak sonlandırılmaktadır.

Bu noktada adres beyan formu verme tarihi dikkate alınmaktadır ve işlem yapacak olanlar bu tarihe dikkat etmelidirler. Örneğin 2016 yılında yurtdışında ikamet edilmeye başlandıysa ve beyan formu 2017 yılında verildiyse aradaki geçen süreye ait olan prim borçlarının ödemesi talep edilecektir. Bu borçların ödenmesi halinde yeni borç tahakkuk etmeyecektir. Ama kişinin ikamet ettiği belgeyi resmi belgeler ile kanıtlaması halinde ise yurtdışında ikamet etmeye başladığı tarihte sigortalılığı sona erecektir.

Yurt Dışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl Emekli Olabilir?

Yurt Dışı Emeklilik Borçlanma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Yurt Dışındaki Türkler Hizmet Borçlanması Nasıl Yapar ?

Yorumlar

  1. Ali dedi ki:

    6 Eylül 1991 yılından bu yana Fransa’da ikamet etmekteyim GSS BORCU ÇIKTI borcumu nasıl silebilirim

  2. İbrahim dedi ki:

    Merhabalar ,2018-2019 yıl aralığında afrikada bir altın madeninde çalıstım ve hemen akabinde 3 yıldır kanadada yasıyorum geçen farkına vardım ki genel sağlık sigorta tescil borcu her ay adıma faizi ile işleniyor.Yurt dışındayım ve suan Türkiyeye dönme pozisyonum yok bu borcu nasıl sildirebilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    Teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Türkiye ye döndüğünüzde dilekçe ekinde pasaport fotokopileriniz verirseniz olmadığınız dönemlerin gss silinir.

  3. Arzu dedi ki:

    Selam biz kardeşim için 2013 yılindan beri 60/1 g prim ödüyoruz 7 yıl oldu çalışmıyor kendisi ne zamana kadar bu primi ödeyeceğiz ne zaman bitecek

  4. Arslan kurt dedi ki:

    14.02.2018 14.06.2019 tarihleri arasında yurtdışı seferi yapan bir gemide çalıştım. Gss borcumu nasıl sildirebilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çalıştığınız süreleri ispatlayıcı bir belge ile Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Hizmet müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz.

    2. mustafa tuncel dedi ki:

      hocam iyi aksamlar ben 2015 oğlanı evlendirdim gelininimin 2013 yılı genel sağlı sigorta borçu çıkıyor ama o sırada babası siordalı çalısıyordu babasını üzerinde olmazmı bu silinebilir mi oğlan 8 aydır işsiz babasının sigortasından faylanıyordu ama 2015 yılında evlendiginde borç çıkıyor silinebililir mi

    3. mehmet dedi ki:

      seyrü sefer belgesi. gemi adamlığı ilgi tarihler sözleşmesi. yabancı bandralı gemi ise sözleşme tercümesi . emniyet giriş çıkış belgesi e devlet yada şubeden alınan. pasaport orjinali ile ikametinize dayalı sgk ya uğrayıp işlemi yapabilirsiniz.