emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Geriye Dönük Toplu Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır ?

Geriye Dönük Toplu Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır ?
SGK
30.08.2020

Sigortalı çalışanın vefat etmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geride kalan eşine ve çocuklarına bağlanan dul ve yetim aylığı almak için başvurularını geç yapmış olanlara toplu dul ve yetim maaşı ödemesi yapılmaktadır. Ancak bu ödemeyi talep etmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Geriye Dönük Dul ve Yetim Aylığı Ödemesi Nasıl Yapılıyor?

Dul ve yetim aylığı konusunda ödeme almak için, üzerinden aylığa hak kazanılan sigortalının ölüm tarihinde aylık alma hakkı bulunanlar için aylık alma imkânı ölümü takip eden ayın başından itibaren başlamaktadır.

Ancak bu konuda herhangi bir başvuru yapılmamışsa, aylık bağlama işlemi ayın başına yetişmemişse ya da hak sahibi çocuk ve eş henüz başvurularını tamamlamamışsa, sigortalı kişinin vefatını takip eden ayın başından ilk ödemenin yapılacağı döneme kadar birikmiş olan aylıklar, aylık almaya hak kazanılması tarihinden itibaren hak sahiplerine toplu olarak ödenmektedir.

Buna göre 4B yani Bağkur sigortalısının vefatı durumunda, şayet vefat etmiş sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunuyorsa, bu durumda hak sahiplerinin bu borcun tamamını ödemelerini takip eden ayın başından itibaren aylık almaya hak kazanılmaktadır.

Fakat sigortalının vefat tarihinde aylık alma hakkı bulunmayan, daha sonra bu hakkı elde etmiş kişiler için ise aylık alma hakkının elde edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık almaya hak kazanma durumu söz konusu olmaktadır. Bu durumdaki kişiyle ilgili aylık bağlama işlemleri de başvuruyu takip edecek ayın başına yetişmediği durumlarda, ayın başından ilk ödemenin yapılacağı döneme kadar geçecek aylıklar toplu olarak ödenecektir.

5 Yıllık Süre İçin Toplu Ödeme

5510 sayılı kanun çerçevesinde belirlenmiş yasa gereğince dul ve yetim aylıklarında geriye dönük ödemenin yapılabilmesi için süre sınırı bulunmaktadır. Bu süre de en fazla 5 yıllık süreyi kapsamaktadır. İlgili maddede husus; “Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malullük ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar,” şeklinde ifade edilmiştir.

Toplu ödeme tutarı hesaplanması için ise hak sahipleri genel olarak en son aldıkları maaşa yönelik hesaplama yaptıkları için SGK tarafından kendilerine toplu maaş ödemesi durumunda eksiklik yapıldığı sonucuna varabilmektedirler. Örnek olarak başvuru üzerine vefat eden eş üzerinden kendisine 950 lira aylık bağlanmış olan eş, son 15 aya ait ölüm aylığını toplu olarak hak kazanmış kişi bu tutarı 15 ile çarpmakta ve kendisine ödenmesi gereken tutarı da 14.250 TL olarak hesaplamaktadır. Fakat SGK tarafından yapılacak ödemeler bu şekilde hesaplanmamaktadır.

Geriye Dönük Aylıkların Hesaplanması

Geriye dönük aylıkların hesaplanması için, hak sahibi SGK’ya bu kapsamda ne zaman başvuru yapmış olursa olsun, ölüm aylığının alınmaya başladığı tarih fark etmeksizin, bağlanacak ölüm; dul aylığı, vefat üzerinden ölüm aylığı bağlanacak kişinin ölüm tarihinde geçerli olan mevzuat temel alınarak hesaplanmaktadır. Buna göre aylığın ödeneceği tarihe kadarki söz konusu olmuş artış oranları uygulama kapsamına alınarak ödenecek tutar belirlenmektedir.

Bu yüzden hak sahibine toplu halde ödenecek maaşın da son alınan aylık tutarı üzerinde değil, hak sahibinin asıl maaşı almaya hak kazandığı tarihten itibaren ödenmesi gereken tutarlar üzerinden hesaplaması yapılmaktadır. Bu bakımdan önceden almış olacağı tutarlar ne kadarsa, başvuru yapıldığı tarih itibaren de bu aylara yönelik hesaplama yapılmakta ve geriye dönük dul ve yetim aylığı alanların toplu halde alacakları tutar belirlenmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Düzenli Ödenmezse Ne Olur ?

SGK İş Kazası Hastalığı ve Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı

SGK Borcu Yoktur Belgesi (Yazısı), Nereden ve Nasıl Alınır?

Yorumlar

  1. Zeynep Çelebi dedi ki:

    Merhaba,
    Babam güvenlik korucusuydu. 2009 öldü. ancak ben 2022 böyle bir aylık olduğunu öğrendim. bu yüzden de ilk aylığı doğrudan 2022 aldım. İlk aylığı aldığımda lisansa devam ediyordum. Ancak bu temmuzda mezun oldum ve kesildi. Ben geriye dönük aylıkları almak için başvuru yaptım. Bu durumda bana ödeme yaparları mı? sizden ricam destek olmanızdır. En azından bu durumda öderler mi onu merak ediyorum. Bir de ödeme yapılırsa 5 yıllık en fazla olduğu için 2022’den başlayarak mı ödeme yapılır?

  2. Su Akgün dedi ki:

    Merhaba, babam 29.02.2012 de vefat etti,annem dul maaşını almaya o dönemde basladi, ,yetim maaşına hic başvurmadan,Ben tek kizim ,2014-2018 tarihleri arasında çalışıyordum, 2018 de isten ayrıldım ve hala calismiyorum ve bekarım,babamdan ben de maas alabiliyor muyum? Alabiliyorsam geçmişe dönük maaslari alabilir miyim? Annemin babamdan aldığı maaşta bir düşüş olacak mi?bir de e devlette intibak aylik bağlama orani 85.00 , ve hisse orani 2/4 olarak görünmektedir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Başvurabilirsiniz maaş alma hakkınız var.5 ylı geçmediği için 2018 tarihinden beri maaş alabilirsiniz. Annenizin maaşı % 25 civarında kesintiye urayabilir.

  3. Şenay dedi ki:

    Merhabalar benim babam 79 senesinde vefat etti ben askerlik borçlanması ile babamı emekli ettim ve ölüm aylığına başvuruda bulundum bu şekilde geriye dönük ödeme alabilirmiyim sgk da olan görevli arkadaş ala bileceğimi söyledi ama sistem nasıl işliyor bilmiyorum beni aydınlatırsanız mutlu olurum şimdiden teşekkürler

  4. Ayhan dedi ki:

    Dedem 2006 uılında vefat etri. Bagkur Maaş ananeme baglandı ve annanen 2022 temmuz ayında vefat etti. Annem ise 2017 de vefat eden eşinden 4c dul maaşı aşmktadı. Sorum annem dedemden yetim aylığına hak kazandığı tarih nedir? Geriye dönük yetim aylığı talebi olurmu.

  5. Elen GÜZEL dedi ki:

    Merhabalar babam geçen sene nisan ayında vefat etti. Annem babamdan emekli maasini alıyor %75olarak. Dul maaşı almaya hakkı bulunabilir mi , geriye dönük alabilir miyiz acaba?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Dul maaşı diye kastedilen maaş zaten mevcutta aldığı maaştır. Toplu ödeme alma gibi bir durum söz konusu değil.

  6. Zeki dedi ki:

    Merhaba babam 12 nisanda vefat etti kendisi memurdu. Annemin babasi yanı dedem 2016da vefat etti oda memur emeklisiydi annemin dedemden yetim maaşı ve geriye dönük toplu para alma durumu varmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İkisi de emekli sandığı emeklisi ise babadan maaş alamaz.

    2. Özlem dedi ki:

      Merhaba annem babamdan boşandı nisan2022 ayından itibaren dedim maaşına başvurdu yüzde 75 hak kazandı dedem 2016 yılında vefat etti annem geriye dönük toplu maas a baş vurabilirdi

  7. Seher dedi ki:

    Merhaba babamı 1990 yılında kaybettim babam bağkurluydu ama emekli değildi öldüğünde 2009 yılında bağkur dan maaşını almak için başvuru yaptım 2010 ocak ayında maaşım bağladı.kontrol ettiğimde maaşım bağlanma yılı 2008 gözüküyordu ve ilk maaşımdan 5600 gibi bir ödeme aldım bu ödemenin 5 yıl öncesinden başlaması gerekiyor eksik aldın diyorlar şu an bunu talep edebilirmiyim

  8. Yasemin koroglu dedi ki:

    Benim eşim 2015yilinda vefat etti babamın maasinida açabileceğinden habrsizdim2022birinci ayindan beri yetim maasi eliyorum babam emekli sandviçindeydi geriye dönük toplu ödeme alabilirmiyim

  9. FATMA dedi ki:

    Eşim 2015 yılında vefat etti vefatından 4 ay önce emekli oldu son 3.5 yılı sigortalı olarak sigortadan emekli oldu diğer yıllar bağkurlu 6250 gün ile emekli oldu 3 yıl sigortası sahte diye iptal edildi.
    Bu durumda ne olur
    Tekrardan başvuru yapılarak geriye dönük kaç yıl eşimden bağkur emekli maaşı alabilir mi sigorta günleri iptal olduğu için bağkur diyorum
    Ve 1988 de vefat eden babamdan da geriye dönük kaç yıl sigorta emekli aylığı alabilir miyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşiniz vefat ettiği için bağkurdan da emekli olabilir. Yani bağkur primi yeterli. Babanızdan emekli maaşı alamazsınız.

    2. Emine dedi ki:

      Merhabalar benim babam 2017 senesinde vefat etti babam vefat ederken annem zati emekliydi ve beş ay öncede annem vefat etti ve maaşı bana bağlandı boşanmış olduğum için ve ben şimdi geriye dönük babamın parasını alabilirmiyim

  10. Gürol dedi ki:

    Merhaba, dayım(erkek)%89 engelli raporu var. Ölen babasından yetim aylığı alması için başvuru yaptık maaş bağlanacak ancak geriye dönük toplu ödeme alma imkanı mız var mı? varsa nasıl bir yol izlemeliyiz?.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babasının vefatının üzerinden 5 yıl geçmedi ise ve bu sürelerde yine engel oranına sahip ise geriye dönük maaş alabileceğini düşünüyorum.

    2. GÜLCAN dedi ki:

      Merhaba babam 2015 yılında vefat etti vefatından 4 ay önce emekli oldu 6250 gün ile son 3.5 yılı sigortalıydı diğer yıllar bağkurlu
      Sahte sigortalı diye 3 yıl sigortası iptal edildi.
      Bu durumda ne olur ?
      Tekrar başvurması halinde babamdan anneme bağkur ölüm maaşı bağlanır mı geriye dönük maaşları kaç yıl alabilir vefatında başvuru yapmıştı o emekliliği iptal oldu bağkur ölüm maaşı bağlamak için Tekrar başvuru yapması lazım mı ?
      Ve de annemin babası 1988 yılında vefat etti sigortadan emekli olarak bu durumda babasından yetim emekli aylığınıda beraberinde alabilir mi geriye dönük ne kadar süre alabilir ?

  11. Selda fortacı dedi ki:

    Merhaba annem 2005 yılı bağkur emeklisi olarak vefat etti. Üvey babam ve kız kardeşim ile maaş alıyorduk. Ancak üvey babam annemin vefatından bir yıl sonra evlendi. Kızkardeşim ise avukat oldu ve kendi bürosunda mesleğini yapıyor. Bu durumda ölüm aylığını tek alacak kişi ben oluyorum. İşsizim ve boşandım. Bu durumda aylık hisse oranım %50 olması gerekmiyor mu halen %25 olarak almaktayım.
    Bilgi için yardımcı olur musunuz lütfen

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SGK maaş bağlanma yönetmeliğine göre Tek yetim maaş alma oranı % 50 dir. % 25 oranda yatıyor ise ikametgahınızın bağlı bulunduğu sgm emeklilik servisine dilekçe ile başvurunuz. dilekçe ye cevap vermek zorundalar.

  12. Sibel kaya dedi ki:

    Merhaba babam 2002 yılında vefat etti annem sigorta olduğu bilmiyor Du 2010 yılında sigortası baglandı geriye dönuk parasını alabilirim o zamanlar biiz cocuklarda 18 yasından kücüktuk bizde alabilirmiyiz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kazanılan hakkın zaman aşımı süresi 5 yıldır 2007 ye kadar başvursaydınız geriye dönük maaş alabilirdiniz. Ancak şimdi zaman aşımına uğramış gözüküyor.

  13. OLCAY dedi ki:

    Merhaba, ben babamı 13.02.2017 tarihinde kaybettim. Annem dul maaşı almaya başladı ve Kasım 2021 yılından itibaren dul maaşından feragat edip yetim maaşına bağlandı. Dedem ve anneannem 1993 yılında vefat ettiler. Yetim maaşı almaya hak kazandığı tarihten itibaren şuan geriye dönük maaş almak istiyoruz fakat ilçemizde bulunan SGK da geriye dönük maaş verilemeyeceğini belirtiyorlar ve dilekçemizi almıyorlar. Şuan bizim ne yapmamız gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim. İyi günler iyi çalışmalar diliyorum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Annenizin yetim maaşı alabilmesi için babanızdan ayrı olması gerekirdi. Bu nedenle 1993 ten itibaren maaş alma imkanı yok. 2017 vefattan sonra da eşinden aldığı için yine babadan veya anneden maaş alamaz. Bu nedenlerle müracaatınız usule uygun olmadığı için dilekçeniz kabul edilmemiş olabilir. Israrlı bir talebiniz var ise dilekçeyi iadeli taahhütlü olarak posta yolu ile gönderebilirsiniz. Bu durumda dilekçeyi kayda almak zorunda kalınacaktır.

  14. Mustafa koca dedi ki:

    merhaba babam 2005 te yilinda vefat etti .Annem ve iki kız kardeşim 2021 Mart ayında para yatırıp dul ve yetim maaşına baglandi.
    Dedem ise 2005 yılında vefat etti annem yetim maaşıni 2005 yılında hak etmiş ama bilgimiz yoktu yeni öğrendik.Annem dedem üzerinden maaş alcak ilk be tek kişi .bu bilgilere göre Annem babamın maaşını iptal edip dedemin maaşını alsa dedemden geriye dönük 5 yıllık toplu maaş alabilir mi ?lütfen cevap veiriseniz çok sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hak edilen tarihten sonraki 5 yıl içinde başvuru yapılmaz ise bu haktan yararlanılamaz. En geç 2010 a kadar başvurmalıydı. Feragat edip başvurması halinde başvurduğu tarihten itibaren maaş almayı hak eder.

  15. Rukiye efe dedi ki:

    2013 te esimden ayrildim bazi sebeplerden dolayi babamin masina bas vurmadim 2021de bas vurdum 23 binlira toplu odenemin oldunu annemin borcundan dolayi ona kesildi söylendi ben bu parayi nasil alanilirim bu mumkunmu birde annem nasil borclu olabilirki

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SGK hak sahipliğinde 5 yıl içinde başvurulmaz ise sadece geriye dönük 5 yılın maaşı alınabilir. Annenize neden borç geldiğiniz kurumdan öğrenebilirsiniz.