Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama
Garanti Bankası bireysel emeklilik başvurusu için Garanti BBVA şubelerine gidilerek başvuru yapılmalıdır. Uygun bir emeklilik planı seçilmelidir ve bireysel emeklilik sözleşmesi imzalanmalıdır. Bireysel emeklilik başvuru süreci, katkı payı ödemeleri gibi durumlar; Garanti Bankası şubesi veya dijital bankacılık hizmetleri aracılığı ile sorgulanabilmektedir.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu Yapabilecek Olanlar Kimlerdir?
Garanti BBVA bireysel emeklilik sistemine katılmak için ekstra bir şart aranmamaktadır. Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olan bireyler, sisteme katılabilmektedirler. Gönüllülük esasına dayandığı için sisteme katılım zorunlu olmamaktadır.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminde Emekli Olmanın Şartları Nelerdir?
Garanti BBVA bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olmak isteyenlerin sistemde 10 seneyi doldurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda 56 yaşlarını da doldurmalıdırlar. Bu şartları sağlamaları durumunda, birikimlerini toplu para veya maaş olarak alabilmektedirler.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusunun Avantajları Nelerdir?
Garanti BBVA bireysel emeklilik sistemine dahil olmanın sağladığı artılar aşağıda verilmiştir:
- Devlet katkısı avantajı bulunmaktadır. Bireysel emeklilik dışında bir yatırım aracının kullanılması durumunda, devlet katkısı alınabilmesi mümkün olmadığı için avantajlıdır. Devlet katkısının oranı %25 olmakla beraber her 100 TL’lik katkı payı ödemesi için 25 TL de devlet ödemektedir.
- Garanti BBVA, bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyenlere birçok plan sunmaktadır. İhtiyaç dahilinde en uygun planın seçilmesi, sisteme dahil olan kişinin elinde olan bir durumdur.
- Ödeme periyodu istenildiği gibi belirlenebilmektedir. 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarda ödeme yapılmasına imkan tanınmaktadır.
- Katkı payı ödemeleri Garanti BBVA’nın kredi kartları ile yapılabilmektedir. Böyle durumlarda özel avantajlar sunulmaktadır.
- Ödemelere istenildiği zaman ara verilmesi ve tekrar devam edilmesi mümkün olmaktadır.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Planı Nedir ve Nasıl Seçilir?
Bireysel emeklilik planı; risk getiri tercihlerine göre doğru emeklilik yatırım fonlarının bir araya getirilmesidir. Bunun için doğru bir yatırım stratejisinin uygulanması gerekmektedir.
Garanti Bankası Grup ve Bireysel Emeklilik Sisteminin Farkı Nedir?
Grup sözleşmelerinin işlem yükü maliyetleri, bireysel sözleşmelere göre daha az olmaktadır. Dolayısı ile daha düşük masraf çıkmaktadır ve yapılan kesinti tutarı da daha az olmaktadır. Bu da grup sözleşmelerinin bireysel sözleşmelere göre daha avantajlı olduğu anlamına gelmektedir.
Garanti Bankası Müşteri İletişim Merkezi Aranarak Hangi Bireysel Emeklilik İşlemleri Yapılabilir?
Garanti Bankası’nın müşteri hizmetleri numarası 444 0 336’dır. Bu numara aranarak yapılabilecek bireysel emeklilik işlemleri aşağıdaki gibidir:
- Ödeme aracı değişikliği
- Birikim özeti gönderimi
- Katkı payı değişikliği
- Ödeme evrakı gönderimi
- Ek katkı payı ödeme
- Online provizyon ve hesaptan tahsilat
- Ödemeye ara verme veya devam etme talebi
- Sözleşme cayma talebinin iletilmesi
- Tahsilat vade değişikliğinin yapılması
- Bonus aktarım başvurusu
- Fon dağılım değişikliği
- Lehtar değişikliği
- Plan değişikliği
- Ödeyen kişinin değişimi
- Kişisel bilgi güncellemesinin yapılması
- Otomatik katılımdan bireysel ödemeye geçiş
- Otomatik katılım sistemi sözleşmesinin iptal edilmesi
Garanti Bankası Emeklilik Müşteri İletişim Merkezi Her Zaman Aranabilir Mi?
Garanti BBVA’nın emeklilik konuları ile ilgilenen hat, hafta içi 08:30 ile 17:30 arasında müşteri temsilcisi ile konuşmaya imkan sağlamaktadır. Resmi tatillerde bu hat üzerinden müşteri temsilcisi ile görüşülmesi mümkün değildir. Ancak hat 7/24 ulaşılabilirdir. Sesle yönlendirme özelliği kullanılarak Garanti Bankası bireysel emeklilik hizmetlerinden müşteri temsilcisi ile görüşmeden yararlanabilmek mümkün olmaktadır.
Emekliliğe Hak Kazanmadan Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılabilmek Mümkün Müdür?
Garanti BBVA, sisteme dahil olan kişilerin istedikleri zaman sistemden ayrılabilmelerine olanak tanımaktadır. Fakat sistemden çıkmaları durumunda, emeklilik avantajlarından yararlanmaları mümkün olmamaktadır. Birikimlerini alabilmeleri mümkünken birikimleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmış şekilde iade edilmektedir.
Sistemden çıkılan zamana göre gelir vergisi kesinti oranı aşağıdaki gibidir:
- 10 yılı doldurmadan sistemden çıkmak isteyenlerin birikimlerinden %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.
- 10 yılı doldurmuş olup 56 ya şartını karşılamayanların birikimlerinden %10 oranında kesinti olmaktadır.
- Hem 10 yıl hem de 56 yaş şartını sağlayıp sistemden çıkmak isteyenler, %5 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra kalan birikimlerini alarak sistemden çıkış yapabilmektedirler.
Bireysel Emeklilik Sistemindekilerin Hakları Nasıl Korunuyor?
Emeklilik şirketleri, Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlendiği için güvenilirdir. SPK, bağımsız aktüeryal denetçi, bağımsız dış denetim, şirket iç denetçisi olmak üzere birçok farklı denetim yapılmaktadır. Bu denetimler esnasında eğer bireysel emeklilik sistemindekilerin hak ve menfaatlerine ters düşecek bir durum tespit edilir ise; önlem amaçlı, şirketin yönetim kurulundan aşağıdakiler istenebilmektedir:
- Şirketin sermayesinin arttırılması, ödenmemiş bölümünün ödenmesi, ortakların sermayeye mahsuben ödeme yapmalarının istenmesi, kar dağıtımının durdurulması talep edilebilmektedir.
- İştiraklerin ve sabit değerlerin elden çıkartılması ya da elden çıkartılmasının durdurulması, yeni iştirak ve sabit değerlerin edinilmemesi istenebilmektedir.
- Şirket sahiplerinin serbest varlıklarının bankada gösterilmesi ve bloke edilmesi, ayrıca izinsiz tasarruf edilmesinin yasaklanması mümkündür.
- Şirketin kötüye giden mali durumunu düzeltmesi için gerekli tedbirleri alması talep edilebilmektedir.
Emeklilik şirketinin yukarıdaki tedbirleri uygulamaması durumunda; Hazine Müsteşarlığı tarafından fonların ve katılımcı sözleşmelerinin başka bir emeklilik şirketine aktarılması istenebilmektedir. Yatırım fonları ise; Takasbank’ta saklanmaktadır.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi Ödeme Tutarı Ne Kadardır?
Garanti BBVA’nın bireysel emeklilik sistemine dahil olanların ödemeleri gereken katkı payı tutarı, kendileri tarafından belirlenmektedir. Hem bütçelerini hem de gelecekte almak istedikleri emekli maaşını ya da toplu parayı göz önünde bulundurarak buna göre bir ödeme tutarı belirleyebilmektedirler. Ancak belirli bir asgari katkı payı tutarı olduğu için bu tutarın altında ödeme yapılması mümkün değildir. İstenildiği zaman ödemenin arttırılması, ödemeye ara verilmesi, son kalınan yerden ödemeye devam edilmesi gibi durumlar mümkündür. Tıpkı ödeme miktarları gibi ödeme periyotlarını da kendileri belirlemektedirler.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Katkı Payı Ödemesi Nasıl Yapılır?
Garanti BBVA katkı payı ödemesi yapmak isteyenler; kredi kartı ile veya banka hesaplarından aktaracakları para ile katkı payı ödemesi yapabilmektedirler. Banka hesaplarından katkı payı ödemesinin otomatik çekilmesi, EFT veya havale yapılması mümkündür. Buna ek olarak nakit ödemeler de yapılabilmektedir.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi Birikiminin Takibi Nereden Yapılır?
Garanti BBVA bireysel emeklilik sistemine dahil olanların ödemelerini ve birikimlerini dijital bankacılık yöntemleri ile takip edebilmeleri mümkündür. Buna ek olarak bireysel emeklilik sözleşmesinin maddelerini de dijital olarak takip edebilmektedirler. İnternet ve mobil bankacılık üzerinden detaylı bilgi sahibi olunabilmektedir. Banka şubesine gidildiğinde de BES birikiminin takibi yapılabilmektedir.
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Garanti Bankası bireysel emeklilik sistemine dahil olanlar, sistemde bulundukları süreye göre devlet katkısı alabilmektedirler. Bu devlet katkısını sorgulamak için ise; https://www.turkiye.gov.tr adresine girmeleri gerekmektedir. E-hizmetler listesinden Emeklilik Gözetim Merkezi kurumunu seçmeleri gerekmektedir.
Bu kurum aracılığı ile yapılabilecek işlemler içerisinden Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama seçilmelidir. Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra devlet katkısı öğrenilebilmektedir.
SGK emeklilik çocuk ve yabancı borçlanmasına kredi almak için neler gerekir