EYT’lilerin Alacağı Ortalama Maaş Tutarları Belli Oldu
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve pek çok kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili kanun teklifinin yürürlüğe girmesinin ardından EYT’lilerin alacağı aylık maaşın ortalama 8 bin 733 lira olacağı açıklandı.
Cumhur İttifakı milletvekillerinin imzasını taşıyan EYT ile ilgili teklif, toplamda dört maddeden oluşuyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık ya da emekli aylığından yararlanacak. Bu hüküm doğrultusunda geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları durumunda çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin fesh edilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
EYT’liler Ne Kadar Maaş Alacaklar?
Teklifin sahibi olması nedeniyle milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT konusunda “Ortalama aylık tutarı; SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması ise 8 bin 733 lira” şeklinde bilgi verdi. EYT’den yararlanan BAĞKUR, SSK ve Emekli Sandığı emeklileri farklı tutarlarda ödeme alacakken bu aylık tutarların ortalaması 8 bin 733 TL olacak.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, EYT düzenlemesinin özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu personeli için büyük bir idari yük getireceğine dikkat çekerek hak sahiplerinin başvurularını dijital ortam aracılığıyla yapmalarını önererek SGK personelinin bu yükün hafifletilmesi bakımından dijital ortamda başvuru yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca başvuruların hızlı olması açısından da dijital ortamdan yapılmasını söyledi.
07.05.1998 4 a SSK girişim var şu an 3600 pirim iş günüm var %96 engelliyim emekli olabilirmiyim