Evde İş Yapıp Para Kazananlar İçin Vergi Yapılandırma Muafiyeti
Özellikle salgın yüzünden evden satış yapanların sayısında artış yaşanıyor. Geçen Kasım ayında yürürlüğe girmiş olan 7256 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırması hakkında kanun kapsamında evden satış yapanlara vergi muafiyeti imkânı sağlandı.
Evden Satışta Vergi Avantajı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pek çok iş sektörünü olumsuz açıdan etkiledi ve bu bakımdan maddi kazanç elde etmek zorlaştı. Evde kalma sürelerinin de bu dönemde artması ile birlikte internetten satış oranlarında büyük bir artış görülüyor. Özellikle internetten alışveriş yapmak daha önce hiç olmadığı kadar artış gösterdi. Türkiye’de ise genelde internetten satış yapmak kayıt dışı olarak adlandırılıyor ve yapılan düzenlemeler ile kayıt altına alınması hedefleniyor.
Gelir Vergisi Kanunu 9’uncu maddesi bu kapsamda hem internetten satış yapmaya bir düzenleme getiriyor hem de önemli bir avantaj sağlıyor. İlgili kanun maddesine eklenen 10 numaralı bent kapsamında ayrı bir işyeri açmadan ve sanayi tipi ya da seri üretim yapacak alet veya makine kullanmadan evlerde imal edilen malların internet ve benzeri mecralarda satışlarını yapanlar gelir vergisinden muaf tutuluyor.Buna göre ikamet ettikleri evde çorap, havlu, kilim, örgü, dantel, nakış, turistik eşya, hasır sepet, yapay çiçek, boncuk işleme, tığ işleri, tarhana, erişte, mantı, salça gibi ürünleri üretenler gelir vergisi muafiyetinden yararlanıyorlar ve vergi ödemeleri gerekmiyor.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alınması Gerekiyor
Gelir vergisi muafiyetinden yararlanmak için bu kapsamda olacak kimselerin zirai, ticari ya da meslekli kazançları yüzünden gerçek usulde gelir vergisinde dahil olmaları ya da faaliyetlerinin gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık taşıyacak şekilde yapılmaması gerekiyor. İlgili maddede yapılmış olan yeni düzenleme kapsamında esnaf muafiyetinden yararlanmak için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması da zorunlu tutuluyor. Aynı zamanda Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda ticari hesap açılması ve tüm gelirlerin de bu hesaba yatırılması ve yine bu hesap üzerinden tahsil edilmesi zorunlu tutuldu.
Bankalar da bu bent dahilinde açılacak olan ticari hesaplara aktarılmış olan tutarlar üzerinden aktarım tarihi temel alınarak yüzde 4 oranında gelir vergisi tahsili yapmakla yükümlüler. Bu oran ise en az bir işçinin çalıştığı halde ise yüzde 2’ye düşüyor. Fakat istihdama bağlı olarak indirim oranın uygulanması için ise ilgili ay kapsamında bir işçinin en az on günlük süre kapsamında çalıştırılması gerekiyor. İlgili hasılat tutarı üzerinden de ayrıca 94’üncü madde dahilinde tahsilat yapılmıyor.
220 Bin TL’yi Geçerse Vergi Alınıyor
Vergi muafiyeti için dikkat edilmesi gereken nokta ise yıllık bazda gelirin 220 bin TL’yi geçmesi oluyor. Esas olarak 2019 yılının başında 7162 numaralı kanunda düzenleme yapılmış ve oturdukları evlerde imal ettikleri adı geçen ürünleri internet üzerinden satan kimselere esnaf muafiyetinden yararlanmaları mümkün kılınmıştı. Ancak geçen yıl yapılan düzenleme yıllık olarak 35 bin TL ile sınırlı tutulmuştu. Başka bir deyişle geçen yılki düzenlemede yıllık olarak 35 bin TL’ye kadar yapılan satışlardan vergi talep edilmiyordu.
Ancak yeni düzenleme kapsamında 35 bin TL’lik olan tutar 220 bin TL’ye çıkarıldı. Buna göre önemli ölçüde yıllık hasılat tutarı yükseltilmiş oldu ve evden satış yapanlar için ciddi bir avantaj sağlanmış oldu. Bu kapsamda gelir elde etmekte olanlar gelir vergisi tarifesi temel alınarak ayrı vergi ödemek zorunda kalmıyorlar. Bunun yanında hasılat koşulu dışında diğer şartların ihlal edilmesi halinde ise vergi muafiyetinden yararlanmak mümkün olmayacak ve zamanında alınmamış vergiler için yasal faiz uygulaması yapılacak.