emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 İŞKUR Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği

2024 İŞKUR Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği
18.02.2024

2024 İŞKUR engelli hibe desteği miktarı 110 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bu tutarın miktarı sunulan projeye ve projenin mevcut ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. 2024 İŞKUR engelli hibe desteği miktarının yanı sıra başvuru şartları da önemlidir.

Başvuru şartlarını yerine getirenler, hibe desteğini almaya hak kazanır. Alınan destek öngörülen alanlarda kullanılabilir. Hibe desteği engellilerin yaşamlarını kendi istedikleri biçimde sürdürebilmeleri açısından önemlidir.

Engelliler, engel durumunun müsaade ettiği işlerde rahatlıkla çalışabilir. Bu sayede kendilerinin ve ailelerinin yaşamlarını sürdürmeleri daha kolay hale gelir. Hibe desteği almak isteyenlerin İŞKUR üzerinden başvurularını gerçekleştirmesi gerekir.

İŞKUR, başvurular sırasında izlenmesi gereken adımları kendi internet sitesinde yayımlar. Detaylı olarak bilgi almak için başvuru rehberi ve kılavuzu incelenebilir.

Engelli Hibe Desteği Nedir?

Engelli hibe desteği, engellilerin kendi çabaları ve gayretleri ile kendi işlerini kurmalarını amaçlar. Hibe desteği bütçesi, idari para cezaları bütçesi ile karşılanır. Engelli ve eski hükümlüler için sağlanan bu destek kapsamında mesleki eğitim ve rehabilitasyon giderleri de karşılanır. Aynı zamanda oryantasyon sürecinde de destek sağlanır.

Hibe desteğinin kaynağını 4857 Sayılı İş Kanunu oluşturur. Bu kanunda yer alan 101. Madde kapsamında işverenlerden para cezası tahsil edilir. Tahsil edilen para cezaları fonda biriktirilir. Türkiye İş Kurumu fonda biriken paraları kullanarak engellilere hibe desteği sağlar.

Proje sahipleri bazı yükümlülüklere projeleri devam ettiği sürece katlanmak zorundadır. Proje sahiplerinin yükümlülükleri şu kanunlara dayanır:

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Şartları

İŞKUR engelli hibe desteği şartlarının başında iş gücü kaybının en az %40 olması gelir. Diğer şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru sahiplerinin İŞKUR’da engelli kaydı bulunmalıdır.
  • En az %40 engelli olduğunun sağlık raporu ile kanıtlanması
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Başvuru sahiplerinin emekli olmaması gerekir.
  • İŞKUR’a borcu olanlar, hibe desteğinden yararlanamaz.
  • İş yeri sahibi olanların yardım alması mümkün değildir.
  • Proje hangi ilde gerçekleştirilecekse o ilde yaşamak
  • Girişimcilik eğitimine katılarak sertifika almak
  • Kurulacak iş ile ilgili şartları taşımak
  • Vasi ataması altında olmamak
  • İcra dosyası olmamak
  • Eğer proje büyükbaş hayvanlar ile ilgiliyse Sürü Yönetim Elemanı ya da Hayvan Yetiştiriciliği belgesi almak
  • Arıcılık ile ilgili projelerde Arıcılık belgesi alınması gerekir. Alınacak belgeler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olmalıdır. Üniversite onaylı belgeler de kabul edilir.

Kimler Engelli Hibe Desteği Alabilir?

Engelli hibe desteği alanların taşıması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlardan biri engel derecesi ile ilgilidir. Sunulan olanaklardan yararlanmak isteyenler en az %40 engel derecesine sahip olmalıdır.

Engellilerin destekten yararlanabilmek için İŞKUR kaydı olması gerekir. İŞKUR kaydı, internet üzerinden kolay bir şekilde oluşturulabilir. Bunun yanı sıra başvurucu en az 18 yaşında olmalıdır.

Emekliler yardım kapsamında sunulan hibe desteğinden yararlanma hakkına sahip değildir. Eğer başvurucu İŞKUR’a borçluysa yine yardım alması söz konusu olamaz. İş yeri sahipleri, projenin gerçekleştirileceği ilden farklı yerde ikamet edenler; hibe alamaz.

Hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin girişimcilik eğitimi alması gerekir. Eğer kurulması planlanan işin gerektirdiği şartlar varsa bunlar da sağlanmalıdır.

Engel durumu nedeniyle vasi denetiminde olanlar, 2024 İŞKUR engelli hibe desteği miktarını alamaz. Hakkında icra davası açılanlar da hibe olanaklarından yararlanamaz.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Kaydı Oluşturma

İŞKUR engelli hibe desteği kaydı oluşturma işlemleri, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. Başvuru için ilk önce belirtilen tarihler arasında turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. E-Devlet girişi yapabilmek için şifre edinmeli ya da e-imza gibi yöntemler kullanmalısınız.

iskur engelli hibe1

E-Devlet’e girdikten sonra arama alanına “Engelli Hibe Desteği” yazılmalıdır. Ardından gelen listede “Engelli Hibe Desteği Başvurusu” seçeneğine tıklanmalıdır.

iskur engelli hibe2

Yukarıdaki ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklanmalıdır.

iskur engelli hibe3

Gelen ekranda İŞKUR’da kayıtlı olan bilgileriniz görünür. Bu bilgilerde hata olması halinde İŞKUR üyelik sayfasından gerekli düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

iskur engelli hibe4

Başvuru ekranında size emekli olup olmadığınız sorulur. Aynı zamanda üzerinizde iş yeri olup olmadığı da sorulan sorular arasındadır. Bu bilgileri girdikten sonra kişisel verilerin korunmasına ilişkin metni onaylamalısınız.

iskur engelli hibe5

Engelli Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli hibe desteği başvurusu yapmak için başvuru formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır.

iskur engelli hibe6

İlk etapta size proje adı sorulur. Proje adı, yapmayı planladığınız işi net bir şekilde ifade etmelidir. Başlık, problemi net bir ifadeyle yansıtmalıdır.

iskur engelli hibe7

Yukarıdaki alanda projenin gerçekleştirileceği sektör seçilmelidir. Ardından faaliyet alanı da açılan listeden seçilir. Tüm seçimlerin doğru yapılmasına dikkat edilmelidir.

iskur engelli hibe8

Faaliyet alanı kısmında yapılmak istenen işe ilişkin detaylar açıklanmalıdır. Yapılacak işe göre açıklamada tüm bilgiler yer almalıdır.

iskur engelli hibe9

Projenin amaçları en fazla 5000 karakter olacak şekilde açıklanmalıdır. Açıklamanın maddeler halinde yapılması gerekir. Devamında gelen ekranda şu bilgiler girilmelidir:

  • Projeden beklenen amaçlar
  • Proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler
  • Hibe desteği sona erdikten sonra projenin ne şekilde devam ettirileceği gibi sorular açık ve net şekilde doldurulmalıdır.

E-Devlet Engelli Hibe Desteği Başvurusu

E-Devlet engelli hibe desteği başvurusu ile sunulan hibe desteklerinden kolayca yararlanmak mümkün olur. Engelli hibe desteği almak için şifrenizle turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Ardından arama çubuğuna engelli hibe desteği yazarak ilgili kısma ulaşabilirsiniz.

Başvuru formunda size şu sorular da sorulur:

  • Proje kapsamında çalıştırılacak kişi sayısı
  • Çalıştıracağınız kişiler arasında engelli olup olmadığı
  • Proje için ön araştırma yapılıp yapılmadığı
  • Yapılan araştırma konuları
  • Proje konusunda sahip olunan tecrübe
  • Hangi kurumlarla iş birliği yapılacağı
  • İşe ilişkin gereken bir belge olup olmadığı

Yukarıdaki konular hakkında sorulan soruları doğru şekilde doldurduktan sonra “Kaydet ve İlerle” butonuna tıklamalısınız.

2024 İŞKUR Engelli Hibe Desteği Ne Kadar?

2024 İŞKUR engelli hibe desteği miktarı 110 bin TL bulabilir. Başvuru formunda ihtiyaçlarınızı ve projenizi detaylı şekilde anlatarak yüksek miktarda destek alabilirsiniz. Başvuru sırasında bazı belgeleri sizden sisteme yüklemeniz istenir:

  • Eğer sektör olarak tarım, hayvancılık seçildiyse tarımsal işletme belgesi
  • Tarımsal işletme belgesi olmayanlar, bu belgenin bulunmadığına dair yazı yüklemelidir.
  • Pasif bir işletmesi olanlar, son bir yıllık hayvan hareketleri raporunu yüklemelidir.
  • İlgili sektörlerde arıcılık ve hayvancılık sertifikaları yüklenmelidir.
  • İşle ilgili gerekli belgeler yüklenmelidir.
  • Girişimcilik, vergi mükellefiyet, emekli olmadığına dair belge adli sicil kaydı; sisteme yüklenmesi gereken diğer evraklardır.

2024 Neler Desteklenecek?

2024 yılında engelli ve eski hükümlü olan vatandaşların alacağı tutarlar şöyle;

  • Kuruluş işlemler desteği : 10.000 TL
  • İşletme gideri desteği : 15.000 – 30.000 TL arasında değişmekte
  • Kuruluş (demirbaş) desteği : 90.000 TL – 110.000 TL arasında değişmekte

Engelli Hibe Desteği İle Hangi İşler Yapılır?

Engelli hibe desteği ile birçok iş yapmak mümkündür. Ancak bu işler ayrıntılarıyla başvuru formunda belirtilmelidir. Başvuru formunun Bütçe kısmına tüm kalemler eklenmelidir. Bütçe kısmında; ekipman, malzeme, makine, mobilya ve diğer kategorileri yer alır.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Proje Örneği

İŞKUR engelli hibe desteği proje örneği arayanlar, başvuru kılavuzunda yer alan detayları incelemelidir. Ardından ne iş yapabileceğine karar vermelidir.

Engelliler aldıkları hibe destekleri ile tarım, hayvancılık, arıcılık ve daha pek çok alanda çalışabilir. İŞKUR engelli hibe desteği miktarının yanı sıra ekstra sermaye ile büyük yatırımlar yapılabilir.

Eski Hükümlü Hibe Desteği Şartları

Kişiler eski hükümlü hibe desteği başvurularında belirli kriterleri sağlıyor olmaları halinde estek alma hakkı kazanırlar. Şartları yerine getirmeyen kişilerin başvuruları geçersiz sayılır.

Eski hükümlü hibe desteği şartları şunlardır:

  • İŞKUR’a eski hükümlü kaydının yaptırılmış olması
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kişinin kendine ait bir işletmesinin olmaması
  • İş yeri kurmak istenen bölge sınırlarında ikamet edilmesi
  • İşyerini kurma noktasında yeterli bilgi ve sertifikaya sahip olmak gibi şartların yerine getirilmesi halinde eski hükümlü hibe desteği alınabilir.

Eski Hükümlüler Hibe Desteğini Nasıl Alabilir?

Hibe desteği alma şartları kurum tarafından kamuoyuna ilan edilir. Bu belgede yer alan kriterler sonrasında başvuru dosyası hazırlanarak işlem yapılır.

Eski hükümlü hibe desteği alma aşaması şöyledir:

  • Eski hükümlülere verilen hibei hakkı için öncelikli ilgili şartların sağlanıyor olması gerekir. Bu şartların uygunluğu halinde kişi online başvuru ile desteği alabilir.
  • E-devlet üzerinden sisteme giriş yapılarak karşınıza çıkan formda ilgili alanların doldurulması ile form gönderilerek başvuru oluşturulur.
  • formun değerlendirilmesi ardından uygunluğunuza karar verilirse desteği alma hakkına sahip olabilirsiniz.

Eski Hükümlüler İçin Devlet Destekleri Nelerdir?

Devlet hibeleri çeşitli oranlarda oluşturulur. Engelli ve eski hükümlüler için devlet desteği tutarı şu şekildedir:

  • İş kurmak amacıyla verilen devlet hibesi Denetimli Serbestlik ya da Koruma Kurulları üzerinden değerlendirmeye alınır. Değerlendirmenin onaylanması halinde vergiler dahil edilerek hesaplanan tutar asgari ücretin 15 katı kadardır.
  • İlgili oran kuruluş desteği olarak eski hükümlüye takdim edilir ve istihdamı sağlanır.

Eski Hükümlüler Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alabilir?

Girişimcilik sertifikasına sahip olmayan kişilerin başvuruları geçersiz sayılır. Eski hükümlü girişimcilik sertifikası almak için bilgilendirme şöyledir:

  • www.lms.kosgeb.gov.tr adresine giriş yapınız.
  • Ekranın sağ üst bölümünde yer alan “giriş yap” butonu üzerinden sisteme giriş yapınız. Bu adımda e-devlet ile giriş seçeneğini kullanabilirsiniz.
  • Uzaktan eğitim sistemine erişim sağlanması ardından ekranın alt kısmında yer alan “öne çıkan eğitimler” bölümü yer alır. O kısımdan “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” bölümüne geçilmesi gerekir. Seçim ardından “Eğitime Başla” butonu üzerinden karşınıza gelen videoların baştan sona izlenmesi gerekir.
  • İşlem ardından testlerin de yapılması ile “Sertifika Al” butonuna erişim sağlanır. Buton üzerinden sertifikaya sahip olabilirsiniz.

Eski Hükümlü Desteği Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Kişilerin eski hükümlü desteğinden yararlanabilmesi için ilgili kriterleri sağlıyor olması gerekir. Eski hükümlü desteği başvuru evrakları şöyledir:

  • İŞKUR kaydı
  • Kimlik bilgilerinin dökümü
  • İkametgah adres bilgisi
  • Herhangi bir iş sahibi olunmadığına dair kanıtlı belge
  • Emekli olunmadığını gösteren belge
  • Girişimcilik sertifikası gibi belgelerin temini ardından başvuru yapılabilir.

KAYNAK;

2024 Yılı 1. Dönem Engelli Hibe Desteği Proje Başvuru Rehberi,
Engelli Hibe Desteği Projesi Başvuru Kılavuzu,
Beş Proje Türü İçin Proje Başvuru Rehberi,

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.