emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Sürekli Engelli Raporu ile Erken Emeklilik Şartları

Sürekli Engelli Raporu ile Erken Emeklilik Şartları
21.10.2023

Sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi olarak belirtilebilir. Gerekli şartları sağlayanlar, normalden daha kısa bir sürede emekli olma hakkı elde eder. Sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları, sigorta başlangıç zamanına göre değişiklik gösterir.

Yıllar içerisinde sigorta kanunlarında yapılan değişiklikler neticesinde engellilere yönelik uygulamalar da değişmiştir. Bu nedenle engellilerin kendi tabi oldukları şartları bilmesi gerekir.

Engel durumuna bağlı emeklilik için en az %40 engel durumu söz konusu olmalıdır. Engellilerin emekliliğinde yaş şartı aranmaz. Engel durumunun nasıl ortaya çıktığı, önemli değildir. Ancak malullük aylığında engelin ne zaman ortaya çıktığına bakılır. Sigortalı, sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücünün yüzde altmışını kaybederse malul olur.

Sigortalı olarak çalışan engelli bireyler, gerekli şartları sağladığı takdirde emeklilik hakkını kullanabilir. Emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılmalıdır.

Sürekli Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Sürekli engelli raporu almak isteyenlerin yapması gereken MHRS sistemi üzerinden randevu almaktır. Ardından yapılması gereken işlemler şöyledir:

  • Sağlık Kurulu birimlerinde başvuru dilekçesi doldurulmalıdır.
  • Kurul randevusu sırasında tüm doktor raporları, tedavi belgeleri ibraz edilmelidir.
  • Başvuru sırasında kimlik belgesinin hastaların yanında olması gerekir.
  • Rapor almak için birçok hekim tarafından muayene yapılmalıdır.
  • İşitme engelliler, yabancılar rapor işlemleri sırasında tercüman desteği talep edebilir.
  • Yatağa bağlı olan hastalar için evde sağlık biriminden destek alınabilir.
  • Muayene aşamaları tamamlandıktan sonra tüm belgeler rapor birimine ulaştırılır.
  • Rapor işlemleri sırasında sedyede, tekerlekli sandalyede olan hastalara, bebeklere öncelik tanınır.
  • Rapor hazırlandığı zaman, hastalar konu hakkında bilgilendirilir.

Engelli Raporu Alma Adımları : https://www.ssk.biz.tr/engelli-raporu/

Kimlere Sürekli Engelli Raporu Verilmez?

Sürekli engelli raporu alamayacak kişiler, engel oranı %40’ın altında olan kişilerdir. Engel oranı %40’tan daha az olanlar, süreli olarak rapor alabilir. Sürekli raporlar, kalıcı bir engel durumu olanlara verilir.

Sürekli raporların belli hallerde iptal edilmesi söz konusu olabilir. Usulüne uygun olarak alınmayan raporlar iptal edilir. Aynı zamanda şikayet üzerine raporların iptal edilmesi de mümkündür.

surekli engelli raporu sartlari
sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları 1

Çalışma gücünü, bir hastalığa bağlı olarak kaybedenler ve sürekli tedavi görenler, süresiz rapor alabilir. Tedavisi mümkün olmayan kronik hastalıklar için rapor alınabilir. Şu durumlarda olan kişiler sürekli engelli raporu alınabilir:

  • Görme engelli bireyler
  • Kronik bir hastalığa sahip olan kişiler
  • Zihinsel engelli olan bireyler
  • Uzun kaybı olan kişiler

Kişiler, engel durumunu sağlık kurulu raporu ile kanıtlar. Engelli kadrosundan işe giriş yapan kişiler, normalden daha erken bir sürede emekli olur. Emeklilik şartlarını ne zaman sağlayacağınızı, E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Sürekli Engelli Raporuyla Emeklilik

Sürekli engelli raporuyla emeklilik için belli şartlar vardır. 15.08.1991 öncesinde sigortalı olan emekliler, şu şartlarda emekli olabilir:

  • %40-%59 engel oranı varsa 3600 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.
  • %60-%79 engel oranı varsa 3600 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.
  • %80 ve üzeri engel oranı varsa 3600 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.

06.08.1991-05.08.1994 arasında sigortalı olanlar için şu şartlar uygulanır:

  • %40-%59 engel oranı varsa 3750 prim gün ve 16 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.
  • %60-%79 engel oranı varsa 3680 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.
  • %80 ve üzeri engel oranı varsa 3760 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanmalıdır.

06.08.2003-30.09.2008 arasında sigortalı olanlar şu şartları sağlamalıdır:

  • %40-%59 engel oranı varsa 4400 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi gerekir.
  • %60-%79 engel oranı varsa 4000 prim gün ve 18 yıl sigortalılık süresi gerekir.
  • %80 ve üzeri engel oranı varsa 3600 prim gün ve 15 yıl sigortalılık süresi gerekir.

Sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları, 01.01.2013-31.12.2013 arasında sigortalı olanlar için şöyledir:

  • %40-%59 engel oranı varsa 4600 prim gün ve 18 yıl sigortalılık süresi şartı sağlanmalıdır.
  • %60-%79 engel oranı varsa 3960 prim gün ve 16 yıl sigortalılık süresi şartı sağlanmalıdır.
  • %80 ve üzeri engel oranı varsa 3960 prim gün ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlanır.

Yüzde Kaç Engelli Raporuyla Emekli Olunur?

Emekli olmak için gereken engel oranı en az %40’tır. Yüzde kırk engel oranına sahip olanlar, diğer şartları da sağladıkları takdirde emekli olabilir. Engel durumunun emekli raporunda belirtilmesi gerekir.

Engelli raporu almak isteyenler, MHRS üzerinden sağlık kurulu raporu başvurusu yapar. Yapılacak başvuru ve muayeneler sonucunda sağlık raporu hazırlanır. Engelli sağlık raporu, emeklilik başvurularında kullanılabilir. Aynı zamanda işe giriş, okul kaydı gibi işlemler sırasında da kullanılması mümkündür.

surekli engelli raporu hesaplama
sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları 2

Engelliliğe bağlı olarak emekli olmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmalıdır. Başvuru neticesinde kişinin gerekli şartları sağladığı anlaşılırsa emekliliğe hak kazanılır.

Engelliler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan emeklilik hakkının yanı sıra bireysel emeklilik sisteminden de yararlanabilir. Bu sayede yaşlılık döneminde daha fazla gelir elde edilir. Engellilerin yaptıkları emeklilik başvuruları, genellikle bir ayda neticelenir.

Sürekli Engelli Raporu Silinir mi?

Sürekli engelli raporunun silinmesi, belli durumlarda söz konusudur. Engelli raporunun usule aykırı şekilde düzenlenmesi halinde iptal edilmesi mümkündür. Engelli raporu, şikayet üzerine de iptal edilebilir. Usule aykırı olarak engelli raporu kullananları, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirebilirsiniz.

Engelli raporu sahte olan kişilerin, engelli raporuna bağlı aldıkları emekli maaşı iptal edilir. Engelli bireyler, emekli maaşlarını hak ettikleri tarihten itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruları değerlendirerek emekli aylıklarını bağlar.

Belli bir süre emekli maaşı aldıktan sonra engelli raporunun sahte olduğu tespit edilenlerden aldıkları maaşlar geri istenir. Sürekli engelli raporu, ancak kalıcı engel durumunda düzenlenir. Geçici bir engel durumu söz konusu olanlar, süreli engelli raporu alabilir.

Sürekli Engelli Raporu Kaç Yıl Geçerli?

Sürekli engelli raporunun süresi yoktur. Engelli raporu, süresiz olarak verilir. Ancak engel durumunda bir değişiklik olması halinde yenileme işleminin yapılması gerekir. Yenileme işlemi yapıldığı takdirde kişinin yeni engel durumu belirlenir. Rapordaki engel oranında değişiklik meydana gelir.

Uyku Apnesi İçin Sürekli Engelli Raporu

Uyku apnesi için sürekli engelli raporu verilmesi genellikle söz konusu olmaz. Ancak uyku apnesinin ileri seviyede olması durumunda engelli raporu verilir. Uyku apnesinde genellikle %35’e kadar oran verilebilir. Bu oran, ileri seviyede olan rahatsızlık durumunda daha da artar. Uyku apnesi halinde kronik uyku bozuklukları yaşanabilir. Aynı zamanda yorgunluk ve unutkanlık gibi problemler de ortaya çıkabilir.

Uyku rahatsızlıkları türüne göre engel oranı değişebilir. Uyku apnesi olanlar, ehliyet almadan evvel tedavi olmalıdır. Uyku apnesi nedeniyle engelli sağlık raporu almak isteyenler, ilk olarak ilgili sağlık kurumuna başvuru yapmalıdır. Sağlık kurumuna başvuru yapıldıktan sonra muayene aşamaları tamamlanır. Böylece engel oranının ne kadar olduğu tespit edilir.

Uyku apnesi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların engelli raporu almadan önce hastalığın tedavisi için gerekenleri yapmalıdır. Hastanın tedavisinin olumsuz olarak neticelenmesi halinde sürekli engelli raporuna başvurulabilir. Sürekli engelli raporu ile erken emeklilik şartları sağlanırsa hastalar, emekli olabilir.

KAYNAK;

Engelli Kanunu : TIKLAYINIZ

Yorumlar

  1. Ayşegül dedi ki:

    Merhaba bende %96 engelli bir öğretmenim engelli hakkıyla emekliliğe başvurmak istiyorum nasıl bir dilekçe ile müracaat etmem lazım ki malulen emeklilik ile karıştırılması.Ayrıca başvuru sırasında benim hangi evrakları eklemem lazım yardımcı olur musunuz

  2. Tülin Koştur dedi ki:

    Öncelikle teşekkür ediyorum.Hastaneden aldığım rapor süreli ,benim öğrenmek istediğim vergi indirim sürekli bu raporla emeklilik olurmu SSK 26 .01.2002 prim 6,260

  3. Tülin Koştur dedi ki:

    İyi akşamlar ,benim soruma cevap yazarsanız çok mutlu olacağım çünkü
    vereceğiniz cevaba ihtiyacım var teşekkür ediyorum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      sorunuz yanıtlanmıştır.

      Merhaba,

      Sürekli raporunuz var ve sigorta başlangıcınıza göre gerekli şartları sağlarsanız engelli emekli olabilirsiniz.

  4. Tülin Koştur dedi ki:

    Merhaba bir sorum olacaktı çalışan işçinin engelli raporu süreli olursa emekli olamaz olursa da riskli olur peki vergi indirimin de sürekli yazarsa o zaman emekli olabilirmi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sürekli raporunuz var ve sigorta başlangıcınıza göre gerekli şartları sağlarsanız engelli emekli olabilirsiniz.

  5. samicakar dedi ki:

    Engenli indiriminden emekli oldum diyelim raporum 2 yıl süreli 2 yıl sonra tekrar muayene olmak için nereye başvuracağım ”çalıştığınız iş yerinden dilekçe diyor” emekliyim çalışmıyorum ki Başka aklıma takılan mesala örnek diyabet hastalığına %20 veriyorlar bu ilerde değişir se %10 a düşerse ozaman haliyle %40 alan bir kişinin raporu düşecek ne olacak teşekkürler

  6. Tango dedi ki:

    Soruyu eksik sordum sanırım şartları tamamladıktan sonra erken emekli olabilmek için çalışıyor şartı varmı?prim ve çalışma yılı tamamlandıktan sonra çalışmıyor olsakta başvuru yapabiliyormuyuz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      evet raporunuz sürekli ise çalışmadan süreyi bekleyebilirsiniz. Ancak engelli emeklilik için vergi indirim belgesi şart olduğundan çalışıyorken almanız gerekir.

  7. Tango dedi ki:

    Merhaba engelli emekli şartları tamamlandıktan sonra çalışma zorunluluğu varmıdır?

  8. Hasan dedi ki:

    Merhaba, ben 1999 yılında %40 oranında sürekli engelli raporuyla engelli kontenjanından memurluğa başladım. Bu zamana kadar vergi indiriminden faydalanmadım. Şimdi oranlar düşmüş,1999 yılında aldığım sürekli engelli raporumla, tekrar rapor almadan, nasıl emekli olabilirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sürekli engelli raporu olduğu için yenilemeniz gerekmez.

  9. Süleyman dedi ki:

    Selam 01 25 1989 sigorta girişim 3520 prim günüm %49 engelli raporum var emekli olabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      3600 günü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

  10. Ihsan koyuncu dedi ki:

    Iyi calismalar….01.06.1988 bagkur girisim ve 5500 gun odemisligim var…%48 suresiz engelli raporum saglik bakanligi tarafindan onaylandi..emekli olmak icin basvuru yaptim..fakat yine hastaneye rapor icin yonlendirdiler…saglik bakanligi onayli engelli raporu gecersizmi…niye boyle bi prosedur uyguladilar…beni aydinlatirmisiniz

  11. Niyazi dedi ki:

    MEHRABALAR KOLAY GELSİN BENİM;
    Sgk İlk İşe Giriş Tarihi:29.04.2008.ANKARA dan da vergi indirim belgem gelmiştir.
    Benim engelli raporum ise % 58 oranında
    Ben ne zaman engelli emeklisi ne zaman emekli olabilirim.?.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre 4240 gün prim 20 yıl hizmete tabisiniz.

  12. sadi dedi ki:

    Yüzde. 40 engellı. raporla. Yaştan. Yada. Malulen. Emeklı. Olabılırmıyım

  13. şadi dedi ki:

    Yüzde 40 engellı. raporu. Engellı emeklılık. Kaç. Yıl. Olması lazım. Sıgorta. Gırışım. 13. 10. 1999

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre 4080 gün prim ve 18 yıl hizmete tabisiniz.

  14. sadı dedi ki:

    2256. Günüm var. Engelli. Yüzde. 40. raporum. Var. Engellı. emeklı. Olmam. ıçın. Engelli. Olarak. mı çalışmam. lazım. Yoksa. Normal. Çalışmam. lazım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Engelli olarak çalışmanız şart değil Ancak prim dolduğunda işyeri vasıtası ile vergi indirim belgesi almanız gerekiyor.

  15. Timur özkan dedi ki:

    1997 işe giriş târihim yüzde 40 engelli raporun var yenilemek gerekliymiş 2001 yılın da aldım şu anda yaşım 42 7300 pirim ödemem var ben nasıl emekli olabilirim bir yardımcı olabilir mısınız bir iletişim numarası varmı yardımcı olabilir misiniz acaba çok caresizim cozemedim

  16. nk dedi ki:

    benim işe giriş tah 01/02/1981 yüzde 42 engeliyim 3306 günmü var 18 ay askerli boçlamasın yaparsam emekil olabilirmiyim yaş 1968

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigorta başlangıç tarihinize göre 15 yıl ve 3600 gün hizmete tabisiniz. Askerlik borçlanması yaparak emekli olabilirsiniz. Yanız vergi indirim belgenizi de almanız şart.

  17. özkan dedi ki:

    merhaba. bu 3.mesajım cevap alamadım. 2003 temmuz sigorta başlangıç 4/a . 2017 den beri 4/c yüzde 40 engelli memur olarak ikisi toplam 3200 prim günüm var. ne zaman emekli olabilirim .

  18. İyk dedi ki:

    İyi günler ilk olarak 01.08.2005 tarihinde ssk li olarak çalışmaya başladım 1754 gün primim var 2010 ekpss ile memur oldun 2190 gün prim ödemesi yapıldı. %78 engelli raporum var toplam 3944 prim günüm oluyor ne zaman emekli olabilirim acaba teşekkür ederim

  19. Hüseyin dedi ki:

    Merhabalar, Eylül 2000 yılı SSk girişim var, Yüzde 71 sürekli engelli raporluyum. Şu an devlet memuruyum ama bundan önce SSk ve Bagkur primlerim var ve Emekli sandığı ile beraber toplam 5847 günüm var. Sadece emekli sandığı 1970 gün ve 5,5 yıl hizmet sürem var. bu şartlar da emekli sandığından emekli olabilirmiyim? teşekkür ederim.

  20. 1gayserili dedi ki:

    1992 SSK girişim var ve şuan 6118 pirimim var .yüzde 53 süresiz engelli raporu aldım emekli olabilir miyim ne yapmam lazım emekli olursam 1377 ₺ maaş mı alacam teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Öncelikle çalıştığınız kurumdan vergi indirim belgesi almak için müracaat evrağı alınız. Vergi indirim belgesi almadan erken emekli olamazsınız.

  21. Hasan dedi ki:

    Merhaba , papiller karsinom nedeniyle tiroidlerim alındı , 2 kez radyo iyot tedavisi aldım
    Ayrıca , koroner arterlerde 2 ana damarda %90 darlık nedeniyle anjiyo ve 2 stent takıldı
    Tansiyon , kan sulandırıcı ve tiroit hormonu levotiron kullanıyorum
    Obezite nedeniyle mide by-pass ameliyatı oldum
    Engelli oranı ne civarda çıkabilir , emekliliğe hak kazandırır mı
    Cevaplayabilirseniz şimdiden teşekkür ederim

  22. Samim yılmaz dedi ki:

    Engelli vergi indirimini de yapmış oşan arkadaşlar tam emekliliği geldiğinde raporunu kaybettiyse ne gibi bir yol izlemesi gerekiyor, o an yeni rapor alsa yeterlimi yoksa eski rapor şartmı saygılar

  23. Beşir Fidan dedi ki:

    Merhaba 1976 doğumluyum 1994 sigorta baslangicim var 6200 gunum var yüzde 88 oranında engelliyim vergiden muaf emekli olmak istiyorum bu şartlar altında emekli olsam nekadar emekli maaşı alırım teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ uygulamada bilgilerinizi girerek emekli maaşınızı görüntüyebilirsiniz.

  24. Beşir Fidan dedi ki:

    Merhaba benim 1994 başlangıç ve 6200 günüm var aynı zamanda yüzde seksen sekiz raporum var emekli olmak zorundayım acaba emekli olsam ne kadar aylık alırım teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ uygulamadan hesaplama yapabilirsiniz.

  25. ilyas dedi ki:

    %61 engelli raporu aldım ve vergi dairesine vergi indirimi dilekçesi verdim. bu başvurunun sonuçlanması 8-9 ay sürüyormuş. bu süreçte işten ayrılmam sıkıntı yaratır mı. işten ayrılırsam vergi indirimi kabul edildikten sonra emeklilik başvurusu yapmadan önce tekrar sgk giriş çıkışı yaptırmam gerekir mi.

  26. sinan dedi ki:

    İyi Günler ben % 45 ruhsal duygusal bozukluk raporum var bağkur yatırıyodum 2015 ten 2019 a kadar yatırdım sonra isteğe bağlı bağkura geçtim toplam 5, 5 buçuk yıllk primim var ne zaman emekli olurum yaşım 35 şuan isteğe bağlıdan yada bağkurdan emekli olsam maaş farkı olur mu..

  27. İstanbul dedi ki:

    Merhaba,
    İlk işe giriş tarihim 27.05.2009 bağkur şirket ortağı olarak.
    4a prim günüm 1281
    4b prim günüm 2769 devam ediyor.
    Toplam gün sayım 4050 gün.Ayrıca%49 engelli raporum ve aynı oranda maliyeden vergi indirimim vardır.Sorum şu bu şartlar altında ayrı olarak hem4adan ve hemde4bden nasıl ve kaç gün primle engelli emeklisi olurum?not:askerlikten muafım.
    Saygılarımla,iyi çalışmalar dilerim.

  28. Yağmur dedi ki:

    İyi günler benim soruma görüş alabilirmiyim teşekkürler.

  29. Yağmur dedi ki:

    Yüzde 53 vergi indirimim var emekli olmama 5 ay kaldı pirim günüm 120 gün eksik engelli olarak bir iş bulamadım bir akrabanın yanına işe girdim sigortam normal yatıyor bu sıkıntı olurmu bide bir yerde okudum son 4 ay sigortalı olmammı gerekiyor.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Prim gününü tamamlamanız yeterli. son 4 ay diye bir şart yok. Sigortanızın normal ödenmesi de bir engel değil. Primi doldurarak sürenizi bekleyebilirsiniz.

  30. LEVENT AYDIN dedi ki:

    Merhaba,
    2003 yılından itibaren tansiyon ve şeker hastasıyım, 2004 yılında sigortam başladı, %63 engelli raporun ve 2.derece vergi indirimi aldım.
    emekli olmam için kaç yılı doldurmam gerekli, teşekkürler,

    1. Elvan dedi ki:

      Öncelik merhaba ben %100 engel raporum var 5100gün var ssk bu raporla vergi indirimden emekli ola bilirim malulen olmak istemiyorum

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Engelli raporu oranı ile malullük işgücü kaybı farklı ölçümlerdir. Raporda % 10 altında işgücü kaybı varsa veya işgücü kaybı yok ise engelli emekli olabilirsiniz.

  31. Mustafa Akgün dedi ki:

    erhaba 12.04.1981 dogumlu 3.derece
    %46 engelliyim engelli indiriminden faydalanıyorum sigorta başlangıcı 30.05.2003 540 gün askerlik borçlanması yaptım borçlanmadan sonra ki tarih 30.11.2001e alındı borçlanmayla birlikte 6418 gün primim var bu durumda ne zaman emekli olurum

  32. volkan dedi ki:

    Merhabalar.. Yaşım 45, 1994 ten sigortalıyım ve 5164 güm primim var. 2018 yılında kalp krizi geçirdim bir adet stend takıldı. Aterosklerotik kalp hastası, hiper tansiyon ve hiper kolesterol tanısı kondu. erken emeklilik için müracaat edebilirmiyim ve alacağım oranlar bunun .ç.n yeterli olurmu?

  33. Yaşar yılmazoğlu dedi ki:

    Merhabalar 3 dereceden vergi indirim emeklilik başvurusunu 28 5 2020 günü başvurdum tekrar işyerinde sigortalı çalışmak istiyorum sigortalı olursam emekli maaşım kesilir mi nasıl bir yol izlemeliyim teşekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Malulen emeklilik dışında diğer emekliliklerde çalışsanız da maaşınız kesilmez. Sizin durumunda da kesilmeyecektir.

  34. İhsan dedi ki:

    Benim %47 senelik engelli raporum var vergi indirimi de %47 olarak geldi ama vergi indiriminden iş yarım muaf olduğumu söyledi yani net anlaşmalıyız vergi indiriminden yararlanamazsın dedi sigorta giriş tarihim 12.08.2010 engelli emekli olabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      engelli çalıştığın her yerden vergi indirimi alabilirsin. engelli çalışma şartı olması gerekmiyor. 12/08/2010 sigorta başlangıcına göre emeklilik şartlarınız; 4300 prim günü ve 18 yıllık hizmet süresidir. Prim gününüzü doldurarak 2028 yılında emekli olabilirsiniz.

  35. Kaya dedi ki:

    03/02/2001 işe başladıktan sonra kanser hastalığı sebebiyle iki yıl geçerli %68 sonrasında , 2021 ocakta %48 e düşecek şekilde(doktorum soyledi) devlet hastanesinden alınmış engel raporum var SGK ya sorduğumda prim yıl ve gün sayım dolmuş şuanda aktif çalışıyorum fakat engelli vergi indirim veya şirkette engelli kadrosuna geçmek için başvurum olmadı erken emeklilikten faydalanmam mumkunmu yoksa malulen mi emekli olmam gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler ve sağlıklı günler dilerim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Malulen emeklilik için de erken emeklilik içinde vergi indirimi evrağının çıkması lazım. Bu talepte bulunmalısınız.

  36. HASAN DURAN dedi ki:

    Ben 2001 sigorta baslangicli 4700 gun pirimim var gecirdigim bazi rahatsizliklardan dolayi 03.03.2020 tarihinde %59 oran aldim erken emekli olabilirmiyim

  37. şükrü şadi köycü dedi ki:

    1994 te işçi olarak işe başladım çalıştığım dönemde geçirdiğim rahatsızlık sonucu %75 engelli raporum var. ne zaman emekli olabilirim

  38. Kadir dedi ki:

    Merhaba %63 vergi indirim raporum var. Kulaklarımdan özürlüyüm cihaz kullanıyorum. Prim günüm 2845.ilk işe giriş 13.05.2011.Ne zaman emekli olurum .yada emekli olmayı hak ediyor muyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      3960 gün prim ve 15 yıl hizmet süresine tabisiniz. Priminizi tamamlayarak 2026 yılında emekli olabilirsiniz.

    2. Muharrem dedi ki:

      4c liyim 28yil hizmetim var nisan2019 ameliyat oldum 44raporum var vergi indirimi aldım erken emekli olurmuyum

  39. Ayhan dedi ki:

    Merhaba engelli erken emeklilik için illaki çalışıyor olmak mı gerekir.

  40. Mehmet dedi ki:

    Merhaba engelli maaşı alabilmek için yaş sınırlaması varmıdır? Sigorta girişi 1996 prim günü 4.500 engelli oranı % 50 teşekkürler.

  41. Ela35 dedi ki:

    Iyi gunler kadrolu kamu personeliyim ise 2006 da basladim yuzde 53 engelli raporum var raporum süresiz ve ise girdikten sonra aldim ne zaman emekli olabilirim

  42. Ela35 dedi ki:

    Engelli raporumu ise basladiktan sonra aldim süresiz rapor

  43. mithat dedi ki:

    01.06.2000 sgk gırıs 5500 gunum var ½96 engelli vergı ındırımım var emeklılık hakkı kazandım 10 gundur calısıyorum istifa edecem calıstıgım yerden emeklılık basvurusu ıcın hangı evraklar gereklı.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çalıştığınız yerin personel birimi bu konuda size yardımcı olacaktır. Önceikle sigorta çıkışınız yapılacak ve standart evraklar ile müracatınınız işyerinin bağlı bulunduğu sgm ye yapabileceksiniz.

  44. Cesur sakar dedi ki:

    1976 dogumluyum 1995 sigorta girişi 4465 günün var raporum ise %58 süreli engelli maaşı baglanirmi şimdiden tesekkurler

  45. Hakan Şenol dedi ki:

    Merhaba bir yıl önce by-pass ameliyatı oldum hiper tansiyon ve tip 2 diyabet hastasıyım devlet hastanesi % 68 engelli raporum var ssk ya vergi indiriminden ve malulen emekli olmak için iki kez başvurdum reddedildi 1967 doğumluyum 6016 gün ssk dan 1290 gün bağkurdan prim gün sayım var bugün prim günlerimin birleştirmesi ve bağkurdan emekli edilmem için sakarya bağkura başvurdum dilekçemle birlikte engelli raporumun aslını verdim ssk daki dosyamla birlikte Ankara’ya göndereceklerini söylediler ben bu şekilde emekli olabilirmiyim
    Teşekkür ediyorum

    1. Ali dedi ki:

      1994 sigorta girisim pirim 1500 gün %64 engelli raporum var ne zaman emekli olurum

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      15 yıl hizmet ve 3600 gün prime tabisiniz. Primlerinizi doldurduktan sonra emekli olabilirsiniz.

  46. sabri usta dedi ki:

    13,09,1985 doğum tarihim. 2005 yılında sigortalı olarak 2014 yılına kadar asgari ücretle çalıştım. 3150 gün. Doğuştan Cilt hastası olmama rağmen( engelli olduğumu bilmediğimden) 2013 yılında engelli raporu aldım.%60 engelli raporum. Askere elverişsiz olduğumdan askere gitmedim. 2015 yılında EKPSS sınavıyla engelli kadrosuyla devlet memuru oldum. 2016 yılında vergi indiriminden de yararlandım. halen devlet dairesinde 7 derecenin 3. kadrosunda bilgisayar işletmeni olarak çalışmaktayım. sorularım :
    1- ben malülen emekli olabilirmiyim yoksa vergi indirimiylemi emekli olabilirim.
    2- En erken ne zaman emekli olabilirim?
    3- emekli olunca emekli maaşım tahminen ne kadar olur?
    eğer bilgilendirirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler

  47. namık kemal dedi ki:

    merhaba engelli emeklilik için %50 raporum var sigorta ya gidip emeklilik işlemlerini başlatmam için neler gerekli

  48. Eyüp dedi ki:

    Merhaba 1.10.2000 ilk işe giriş tarihim 4430 prim günüm var %73 engelli raporu aldım emeklilik hakkım mı varmı saygilar

  49. Mehmet dedi ki:

    E 2 Ben 2007 sigorta başlangıcı olan yanlız 2009 beşinci ayın 21 e kadar hiç pirim yatmadı sanırım 2009 baz alınarak hesaplanır neyse yüzde 54 ortopedik raporum var doğuştan gelen bir engel raporum süreklidir bu raporla yüzde 48 oranında vergiden muaf oldum bir ay önce ssg ya nezaman emekli olurum diye dilekçe verdim gelen cevap 2008 yılından sonra vergi indirimi ile emekli olma fırsatı bulunmaktadır anca emekli olmanız için hastaneye müracaat edip 16 yıl dolduktan sonra emekli olabilirsiniz yazıyo yani artık vergi indirimi değil özür oranı geçerli demek bu peki benden yeni rapor isterlermi en son yüzde 54 rapor aldığım yeni son oran 2011 di bu arada 2018 Aralık ayında kamu daimi işçi kadrosunda işe başladım engelli olarak kurra ve kpss ile girdim sizce benim durum ne olur rica etsem birileri yardımcı olsa

  50. Hüsniye CANTAŞ dedi ki:

    Merhaba;
    1-Eylül 2002 tarihinde çiftçi kuruluşu ziraat odasına üye oldum. Üyeliğim halen devam etmektedir.
    2-14/07/2005 tarihinde TMO’ya ürün sattım. Kesilen Bağkur primi TMO tarafından bir liste ekinde BAĞKUR’a yatırılmış, fakat Bağkur üyesi olmadığım için para kurum hesabında askıda beklemektedir.(şahıs hesabına) aktarılmamıştır.
    3-15/12/2006 tarihinde isteğe Bağkur a kaydoldum. Bir ara ara verdim, bilahare yapılandırma ile tekrar başladım. Sonra çiftçi bağkuruna geçiş yaptım.
    4- Kanser nedeniyle göğsümün birisi alındı (2006)
    Ben nasıl ve ne zaman erken emekli olabilirim

  51. Edmma dedi ki:

    Merhaba 21.11.2001 SSK girisım var 55 oranında 2 yıllık gecıcı raporum var emekli olabılıyormuyum ne yapmam gerekiyor rapor sureli ama hastalık devamlı yardımcı olabilir isiniz..

  52. ışıl dedi ki:

    Selamlar, sorularımız görülmüyor mu? Yoğunluktan mı cevap verilmiyor.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      sorunuz yanıtlanmıştır.

    2. Ali dedi ki:

      2001 sgk girişimvar %44 raporum 2650 gün pirimim var babada bir cevap vermisiniz

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2001 sigorta başlangıcı ve % 44 raporunuza göre; 19 yıl hizmet süresi ve 4240 gün prime tabisiniz. Buna göre; 1590 prim günü ve 1 yıl hizmet süreniz kalmış

  53. zeliha dedi ki:

    merhaba 1992 ssk girişimvar 3993 günüm iki yıl süreliyüzde 88 engelli raporum var emekli olduktan sonra rapor yenilemem lazımmı teşekkürler.

  54. ank engelli dedi ki:

    Merhaba,

    1996 yılında SGK girişliyim. Toplam 6500 gün prim ödemem bulunmakta. Hala çalışmaktayım. 2 ayrı hastalıktan dolayı %68 engelli raporu aldım. vergi indirimi yazısı alınca başvuru yaparsam emekli olabilir miyim ? Emekli olursam bu engelli kadrosundan dolayı mı yoksa malulen emeklilik mi olur ?

  55. AYDIN dedi ki:

    %60(MUSKÜLER DİSTROFİ KAS)ENGELLİ 2009 RAPOR SÜREKLİ
    İLK İŞE GİRİŞ TARİHİ 19.10.2004
    15.07.2013/12.09.2019 AKTİF DURUMDAYIM
    VERGİ İNDİRİM BAŞLANGICI 2017

    BİLGİLERE DAYANARAK NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM.
    SAYGILARIMLA BİLGİNİZE ARZ EDERİM.

  56. YOJİ dedi ki:

    merhaba 03/04/2012 girişim var 6708 gün primim var %52 raporum var nezaman emekli olabilirim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      03/04/2012 tarihli sigorta başlangıcınıza göre ; 4100 gün prime ve 16 yıllık hizmet süresine tabiisiniz. Ancak 2012 yılı başlangıç ile nasıl 6708 prim gününğüz oluyor. anlayamadık.

  57. Recep dedi ki:

    merhaba benim %50 engelli oğlum var2010 yılında çalıştığı yer normal sigorta yapılmış sonra düzetilsin diye dilekçe verdim kabul etmediler 7 ay sigortası vardı 2016 yılında başka yerde çalıştı 9 ay sigortası var şimdi çalışmıyor acaba isteğe bağlı sigorta yaptırsak kaç para yatırması gerekir hizmete sayılırmı iyi günler.

  58. Okan dedi ki:

    Merhaba /59 maliye onaylı raporum mevcuttur 2014 yılında aldım maliye vergi indirimine dahildir.11.10.2013 SSK GİRİŞ tarihimdir.Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim.

    Saygılar

  59. Sinan dedi ki:

    Merhabalar efendim ismim sinan 2006 ve 2010 yılların da geçirmiş olduğum beyin tümörü ameliyatı sonrasında %80 sürekli olarak verdikleri rapor sonunda malul aylığım bağlandı 2 yıl sonra kontrol muayenesi istendi ve bir yıl daha uzatıldı 3.yılın sonunda malul aylığım durduldu ve ben bir işe başladım tekrar vergi indiriminden yararlanarak tekrar maaşım bağlandı Şu an 3yıldır her yıl heyete giriyorum bunun bir sonu yokmu epilepsi hastasıyım %62 rapor çıkıyor heryıl 1997 sigorta başlangıç 4000 prim gün ne yapmam gerekiyor yaşım 40 cevap bekliyorum saygılar

  60. Şenel dedi ki:

    Merhaba yüzde de 68 raporum var 2.dereceden 2 yıllık vergi indirimi de alırsam nelerden yararlanılır.bagkur gırışim .(2003 ) SGK girişimde 2006 askerlik borçlanmasında yatırırsam ne zaman emekli olabilirim.kalp kapağı hastasıyım baypas oldum.saygılar

  61. Muhammed dedi ki:

    Ben 35 yaşında %50 engelliyim 2006 11ayinda ise başladım. Asgari ücret sgk sına tabiyim 14 yıl 3350 günüm var. Ve evrakları vergi indirimi için içeri verdim. Engel rapor 2019 da aldım erken emekli nezaman olabilirim

  62. BARIŞ BİLGİN BARIŞ dedi ki:

    slm hocam samsun eğitim arş hast heyete girdim e devlette engelli rapor sorgulamamda % 53 yazıyor rapor süresi 12 ay ağır engel durumu değerlendirmedi süreklilik hayır diyor anlayamadım nedemek istediğini bu şekil onaylanırmı ankara değiştire bilirmi süreyi 12 ay cok az geldi bana

  63. aydın dedi ki:

    merhaba %40 engel raporum ve vergi indirim belgem var.1996 sigorta girişim mevcut. 2008 ile 2013 haziran ayları arası işyeri olduğu için bağkurlu oldum. geçen yıl afdan yararlanıp bağkur borcumu ödedim toplamda 4100 gün prim var . bağkur da ise 1370 gün var . başvuru yaptım ve bana son 7 yıl da bağkur fazla çıktığı için ssk yapmanız gerek dediler . ne yapmam gerek. teşekkür ederim

  64. yasir dedi ki:

    Merhabalar, ben 1983 doğumluyum. ilk raporum, işe girmek için %40 engelli raporum var. Vergi İndirimi için başvuruda bulundum. %18 aldım.
    01.04.2006 sgk girişliyim. 3240 sgk var. ve 2 yıl 2 ay özel sandıktan sigortan var. benim emekli olma şartlarım nelerdir., teşekkürler şimdiden. iyi çalışmalar.

    1. yasir dedi ki:

      Selam, benim soruma bakabildiniz mi?
      Bir görüşünüz var mı?
      cevap verebilirseniz memnun olurum, iyi çalışmalaar

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      04/2006 tarihli sigorta başlangıcınıza göre 20 yıl hizmet ve 4240 gün prime tabisiniz. ancak vergi indiriminde oranınız düşülmüş. bu şartlarda engelli erken emekli olabilme hakkınız bulunmuyor.

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      04/2006 tarihli sigorta başlangıcınıza göre 20 yıl hizmet ve 4240 gün prime tabisiniz. ancak vergi indiriminde oranınız düşülmüş. bu şartlarda engelli erken emekli olabilme hakkınız bulunmuyor.

  65. ercan dedi ki:

    merhaba benım 2002 yuzde58 vergınındırımlı raporumvar 2011de emeklıoldum sımdı rapor yenılıcem ama raporu normel alıcam oran 40dan asagı gelırse emeklılıgımı etkılermı ıptal olurmu tesekkurler

  66. Boğaç dedi ki:

    Temmuz 2013 tarihinde 4a olarak sigortalı başlangıcım var 197 gün.
    Ayrıca Ocak 2016 tarihinden bu yana 1290 gün kamuda kadrolu memur olarak EKPSS ile atandıktan sonra sigortam var engelli raporum yüzde 63. Kaç yıl ve kaç gün prim gerekli?

  67. ercan dedi ki:

    merhaba benım 2002de alınmısyuzde 58 vergı ındımlı raporum var raporumda sureklı ıbaresıde var ayrıca basbakanlık sureklı engellı katımda varresmı kurumlar buraporu kabul etmıyorlar yenılenmesını ıstıyorlar bu raporu kullanımyormıyız bunun ıcın napmam gerek hangı yolu ızlemem gerek tesekkurler

  68. ercan dedi ki:

    merhaba benım bır sorum olacak benım 2002 tarıhlı yuzde 58 vergı ındımlı raporum var ayrıca 2011 emeklıoldum raporu aldıgım hastane raporu yenılememı ıstemekte ben basvurdum yenılıcem raporu normal alıcam vergıındırımlıdegıl 40 veya uzerı alamassam emeklılıgıme zarar verırmı iptalolurmu tesekkurler

  69. okan dedi ki:

    merhaba 01/04/2006 girişim var 3550 gün primim var %58 raporum var nezaman emekli olabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      01/04/2006 tarihli sigorta başlangıcına göre 4240 gün prim ve 20 yıllık hizmet süresine tabisiniz. Buna göre ; Sigortalık sürenizin dolmasına yaklaşık 7 yıl, prim ise 690 gün eksiktir.

  70. Vedat dedi ki:

    05.04.2002 ssk başlangıcım
    % 50 raporum başvuru yerim vergi dairesi
    Ssk pirimim 4700 gün
    Şuan ssk lıyım yani halen çalışıyorum
    Emekli olabilirmiyim veya ne lazım?

  71. mustafa dedi ki:

    Merhaba ben işciyim.22 yıldır çalışıyorum.8000 gün sigortam var%89 engelliyim.Raporum sürekli değil süreli yine de emekli olabilirmiyim.Şimdiden Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maliyeden vergi indirimi alabilirseniz erken emekli olabilirsiniz.

  72. Deniz dedi ki:

    Merhaba 03/07/2000 yılında memuriyete başladım. 27/05/2014 tarihinde kanser teşhisi konuldu. Emekli olabileceğim tarihi öğrenebilir miyim?

  73. elif kerpiçci dedi ki:

    merhaba ben işe girmeden önce çocukken /60 engelli raporum var 08/06/2005 senesinde ilk sigortam oldu vergi indirimim /60 şuan 3814 günüm var ne zaman emekli olabilirim saygılarımla

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      08/06/2005 tarihli sigorta başlangıcına göre 3920 gün pim ve 14 yıl sigortalık süresine tabisiniz. buna göre 106 gün priminiz eksik ve 4 yıl hizmet gerekiyor.

  74. okan dedi ki:

    merhaba
    02/10/ 1998 ssk başlagıcım var 4270 prim gün sayım ve %43 engelli raporum var ne zaman emekli olabilirim

  75. cem zencir dedi ki:

    1998 mart ssk girişliyim.4480 gün primim var %51 özür oranım bulunuyor.Ancak 15.07.2019 tarihinde işssiz kaldım..Emeklilik hakkım ölüyor mu?