emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emeklilik Fonlarına Yatırım Kazandırmaya Devam Ediyor

Emeklilik Fonlarına Yatırım Kazandırmaya Devam Ediyor
03.09.2020

Son zamanlardaki altın ve dövizdeki artış yüzünden emeklilik fonlarına yatırım yapanların, açıklanan verilere göre en az yüzde 13,8 oranında kâr sağladıkları belirtildi. Buna göre özellikle salgın sürecindeki talepler kapsamında bireysel emeklilik sistemine büyük bir talep oluşurken, tüm emeklilik fonlarındaki 2020’nin ilk sekiz ayındaki getiri oranları ise yüzde 15,9 seviyesine ulaştı.

Fona Yatırım Yapan Kazandı

Bireysel emeklilik sistemi içindeki fonları değerlendiren katılımcılar 2020’nin ilk sekiz ayında önemli kârlar elde ettiler. Bireysel Emeklilik Katılım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada sistem içindeki altın fonlarının özellikle bu süreç içerisinde çok fazla rağbet gördüğü belirtildi. Artış oranları göz önünde tutulduğunda geleneksel altın alıcılarının artık BES içindeki altın fonlarına rağbet ettiği görüldüğü yükselişte, faizsiz altın hesaplarında da yükselişe geçmiş durumda. 2020 Ocak ayından Ağustos ayının sonuna kadar geçen sürede ortalama yüzde 57 oranında getiri sağlayan altın fonları, faizsiz fonlar içinde ağırlığı yüzde 53 olurken, altın fonlarının konvansiyonel taraf ağırlıkları ise yüzde 15 seviyesinde bulunuyor. Buna göre getirileri faizsiz fonlar ve konvansiyonel fonlar olarak ayrıldığında faizsiz fonların getirilerinin yüzde 42 seviyesine ve konvansiyonel fonların ise yüzde 12 seviyesine ulaştığı görülüyor.

Enflasyon Artışının İki Katından Fazla Artış

Fon getirilerine Ocak 2020 tarihinden itibaren bakıldığında tüm emeklilik fonlarında artış olduğu görülüyor. Oranın yüzde 15,9 seviyesinde getiri sağladığı görülürken, yedi aylık enflasyon gerçekleşmesinin ardından da yılbaşından günümüze değin oranların yüzde 6,71 seviyesinde gerçekleştiği tespit edildi. Buna göre bu oranlar göz önünde tutulduğunda bireysel emeklilik sistemi içinde olanlar enflasyonun iki katından daha fazla değer kazanmış oldular.

Bu koşullar devam ettiği takdirde aynı şekilde bireysel emeklilik sistemi içinde olanların, yıl sonuna kadar getirilerini daha fazla arttıracakları hesaplanıyor. Buna göre bireysel emeklilik sistemindeki fonları faizsiz ya da konvansiyonel olarak sahip olanlar, fonlarını doğru bir şekilde yönettikleri takdirde getirilerini arttırabilecekler. Döviz ve altın fiyatlarındaki artış bu fonlar üzerinden değerlendirme yapan BES katılımcılarının da kazanmasına neden oluyor.

Bireysel Emeklilikte Fon Nasıl Seçiliyor?

Bireysel emeklilik sistemi temelde bir tasarruf hesabı olduğu için fonlar üzerinden getiri sağlamaktadır. Bu yüzden fonların doğru yönetilmesi halinde katılımcılar kazanç sağlayabilmektedirler. Bireysel emeklilik fonları bankalar ve katılımcılar tarafından ödenen primlerin değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Sistem içerisinde faizli ve faizsiz fon seçenekleri bulunmaktadır. Buna göre fon türleri ilgili yatırım aracına göre kamu borçlanma araçları, hisse senedi ya da mevduat ve diğerleri olacak şekilde belirlenir. Emeklilik fonları sadece BES kapsamında olanlar tarafından satın alınabilmektedir. Bu fonlara ayrıca stopaj uygulanmadığı için de uzun vadeli yatırım hedefleyenler için ideal olmaktadır.

Tercih edilen fonlarda herhangi bir asgari ya da azami sınır bulunmamaktadır. Bununla birlikte her BES katılımcısı sadece bir fona yatırım yapabilmektedir. Fonların temel yönetimi ise hedef kitledeki katılımcıların risk getiri beklentileri doğrultusunda fonun stratejisine bağlı olarak sınırlama yapılmasıdır. Her katılımcıya fon değişikliği hakkı tanınmakta ancak yıllık bazda fon değişikliği sadece en fazla 6 kez olacak şekilde sunulmaktadır. Fonlar kendi içlerinde de az riskli, orta ve çok riskli olarak ayrılmaktadır. Az riskli olan fonlar stabil halde kazancı bulunan ancak çok fazla kazanç sağlamayan fakat kaybettirme riski de çok az olan fonlardır. Çok riskli fonlar ise kazanç getirisi çok ancak kaybettirme riski de çok olan fonlardır. Fon seçimi ve yönetimi için bu kapsamda BES üyeliği bulunan kurum ve kuruluş tarafından fon uzmanı ile çalışabilir ve yıllık sınırlama kapsamında değişiklik yapabilirsiniz.

İşçi Koronavirüse Yakalanırsa İşveren Sorumlu Olur mu?

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Başvurusu ve Şartları Nelerdir?

Devlet Elektrik Desteği Para Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.