Emeklilik Dilekçesi Örneği Nasıl Doldurulur ?
Emeklilik dilekçesinde; kimlik bilgileri, kişisel bilgiler, çalışma bilgileri, bağlı olunan sigorta kolu ile ilgili bilgiler istenmektedir. Form internetten veya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan temin edilebilmektedir. Temin edilen form doldurulduktan sonra formun çıktısı alınarak kuruma teslim edilmelidir. Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden forma erişebilmek de mümkündür.
Sistemden form doldurulduktan sonra başvuru işlemi tamamlanabilmektedir. Emeklilik başvurusunda herhangi bir aksilik olmaması için formun eksiksiz doldurulması ve belgelerin eksiksiz verilmesi gerekmektedir. 15 gün ile 90 gün arasında bir sürede başvurular sonuçlanmaktadır. Emeklilik hakkı elde edildikten sonra emeklilik dilekçesi doldurulmalıdır. Emeklilik hakkının elde edileceği zaman ise sigorta başlangıç tarihlerine göre değişiklik göstermektedir.
Emeklilik Dilekçesinin Taslağına Nereden Ulaşılır?
Emeklilik başvurusu yapabilmek için doldurulması gereken dilekçeye online olarak ulaşabilmek mümkündür. E-devlet üzerinden başvuru yapacak olanlar başvuru formunu görüntüleyebilmektedirler. Ayrıca http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/form_ve_dilekceler/formlar adresine giriş yaparak da emeklilik dilekçesi indirilebilmektedir.
Emeklilik Dilekçe Örneği İNDİR
Linke tıklandığında açılan sayfada formlar ve dilekçeler bulunmaktadır. Bu formlar içerisinden emeklilik belgesi seçilmelidir. Ardından form doldurulmalıdır ve yazdır seçeneği aracılığı ile formun çıktısı alınmalıdır.
Emeklilik Dilekçesinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
Emeklilik dilekçesinde yer alması gereken bilgiler aşağıda verilmiştir:
- Hangi sigorta kolu üzerinden sigorta priminin ödendiğini yazması gerekmektedir.
- Hangi sigorta çeşidi üzerinden ödeme yapıldığı yazılmalıdır.
- Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ve kimlik bilgileri yer almalıdır.
- Başvuru sahibinin işe başlangıç yaptığı tarih bulunmalıdır.
- Kişinin toplamda çalıştığı süre yıl bazında belirtilmelidir.
- Emekliliğe hak kazanılmış olan tarih yazılmalıdır.
Emeklilik Dilekçesi Hangi Kuruma Verilmektedir?
Emeklilik dilekçesinin verilmesi gereken kurum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’dür. İkamet ettikleri bölgeye bağlı olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün ziyaret edilmesi gereklidir. Onaylanmış ve mühürlenmiş emeklilik dilekçesi ile beraber başvuru evrakları ile kuruma gidilmelidir. Evraklar kurum çalışanına teslim edildikten sonra emeklilik talebi kayıt altına alınmaktadır. Ardından inceleme ve onaylama süreci başlamaktadır.
Emeklilik Dilekçesi Nasıl Onaylatılır?
Emeklilik dilekçesini onaylatabilmek için dilekçeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne teslim etmek gereklidir. Ardından kurum inceleme sürecini başlatmaktadır. Verilen bilgilerin doğru olduğunun teyit edilmesi ile beraber dilekçe onaylanmaktadır. Aynı zamanda dilekçe mühürlenmektedir ve bu şekilde kişiye geri verilmektedir. Başvurularını şahsen kuruma giderek yapmamış olanlar; başvurunun onaylanması ile beraber ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne giderek onaylanmış dilekçelerini teslim alabilmektedirler.
Emeklilik Dilekçesinin Teslim Edilmesi Gereken Tarih Nedir?
Emeklilik dilekçesinin ne zaman verileceğini belirlerken; çalışma süresine ve yaşına bağlı olarak emekliliği hak edip etmediği hesaplanmalıdır. Emekliliğin hak edildiği, emeklilik koşullarının tam ve eksiksiz yerine getirildiği tarihten sonra emeklilik dilekçesi teslim edilmelidir. Emeklilik maaşı verilmeye başlanan tarih ise; emekliliğin hak edildiği tarihten sonraki aydır. Örnek vermek gerekir ise; 22 Temmuz tarihinde emekliliğini hak eden biri, 22 Temmuz tarihinden sonra emeklilik dilekçesi vermelidir. İlk maaşını ise ağustos ayında almaya başlamaktadır.
Emeklilik Dilekçesini Ne Zaman Vermek Faydalıdır?
Emeklilik dilekçesi ne kadar erken verilir ise; başvuru sahibi için o kadar iyi olmaktadır. Emeklilik işlemleri ne kadar sürerse sürsün, emeklilik başvurusu yapıldıktan sonraki ay itibari ile maaş verilmeye başlanmaktadır ve süreçte verilmeyen maaşlar da toplu olarak ödenmektedir. Ancak emekli olunan aya öre avantaj kazanabilmek mümkündür. Ocak ve temmuz aylarında maaşlara zam yapılmaktadır. Bu yüzden ocak ayında emekli olan birinin maaşına yıl içerisinde iki kere zam yapılmaktadır. Ancak mart ayında emekli olan biri yıl içerisinde sadece bir kere maaşlarına zam alabilmektedirler.
Emekli Sandığından Emekli Olacak Olanlardan Hangi Belgeler İstenir?
Emekli sandığı sigorta kolu üzerinden emekli olmak isteyenlerin başvuruda sunmaları gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir:
- Kimlik belgesi fotokopisi istenmektedir.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği talep edilmektedir.
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş, güncel, 3 adet vesikalık fotoğraf talep edilmektedir.
- Üzerinde fotoğraf bulunan, mühür içeren ve onaylanmış olan bir emeklilik belgesi gerekmektedir.
- Emekli olmak isteyen erkeklerin askerlikle ilgili herhangi bir durumlarının olmadığına dair askerlik terhis belgesi istenmektedir. Askerlik borçlanması yapanların ise bu borçlanmayı belgelemesi gerekmektedir. Ödeme belgesi sunulabilmektedir.
- Eğitim hayatı boyunca mezun olunan okullardan alınan tasdikli diploma gerekmektedir. Memur olarak çalışmaya başlanan tarihten önceki de sonraki de eğitimler dahildir.
- Çalışılan iş yerine ait resmi kimlik belgesi talep edilmektedir.
- İkametgah belgesi istenmektedir.
- Memuriyet haricinde sigortalı bir hizmet olması durumunda, bu hizmet belgelenmelidir.
SSK’dan Emekli Olacaklardan İstenen Belgeler Nelerdir?
SSK üzerinden emekli olmak isteyenler için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- Başvuru sahibinin işten ayrıldığına dair bir belge sunması gerekmektedir.
- Gelir belgesinden muaf olduğunu gösteren bir evrak ile başvuru yapılması gerekmektedir.
- Gerekli şartları sağlayarak emeklilik hakkı elde ettiğine dair belge istenmektedir.
Bağ-Kurlular Hangi Belgeler İle Emeklilik Başvurusu Yapmalılardır?
Bağ-Kurlu olup da emeklilik dilekçesi verecek olanlardan sadece tahsis ve talep belgesi istenmektedir. Bu belge dışında ekstra bir belge sunmalarına gerek kalmamaktadır.
E-Devlet Üzerinden Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemi üzerinden emeklilik dilekçesinin gönderilebilmesi için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:
- https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
- E-devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfanın sağ üst köşesindeki giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
- Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılarak sisteme giriş sağlanabilmektedir. Kimlik doğrulaması yapabilmek için ise 5 farklı giriş yöntemi sunulmaktadır. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni e-devlet şifresi ile giriştir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL ödenerek alınabilmektedir.
- E-hizmetler menüsüne girilmelidir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek olan işlemler içerisinden 4A Emeklilik Kaydı seçilmelidir.
- Açılan sayfadaki form doldurulmalıdır. T.C: kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, yaş ve cinsiyet bilgileri girildikten sonra ilerle butonuna tıklanmalıdır.
- Dilekçede istenen işe başlangıç ve işten ayrılış tarihi, emekliliğin hak edildiği tarih gibi kısımlar doldurulmalıdır.
- Form eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra gönder butonuna tıklanmalıdır.
Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Emeklilik başvurusunun tamamlanma süresi; başvuru yapılan kurumun yoğunluğuna, çalışılan kurum sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kişinin çalıştığı kurum sayısının fazla olması durumunda; her kurumda çalıştığı sürenin prim günleri toplanmaktadır. Dolayısı ile bu da süreyi uzatabilmektedir. Tek bir kurum ile çalışmış olan bir kişinin emeklilik işlemleri ortalama 15 gün içerisinde onaylanmaktadır. Birden fazla kurumda çalışanların başvuruları ise 20 gün ile 80 gün arasında bir sürede sonuçlanmaktadır. Başvurunun onaylanması ile beraber, onaylanan tarihten bir sonraki ayda emekli maaşı ödemesi yapılmaya başlanmaktadır.
Emeklilik Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Emeklilik dilekçesi ile emeklilik başvurusu yapanların başvurularını sorgulayabilmeleri mümkündür. Bunun için dilekçeleri ile beraber başvuru yapmak için gittikleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidebilmektedirler. Kuruma giderek başvuru durumu hakkında bilgi alabilmektedirler. Ayrıca Alo 170 hattı aranarak, emeklilik başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı ile ilgili bilgi alabilmek mümkündür. E-devlet sistemi aracılığı ile de başvuru sorgulaması yapılabilmektedir.
Merhabalar,
E-Devlet yurtdışı borçlanma başvurusu yaptım ve ekranda bana bu bilgileri veriyor: “Kurumun elektronik veri tabanında aylık bağlanması için yeterli gün sayınız bulunmadığından, e-devlet üzerinden aylık bağlama talebinde bulunamazsınız.”
Ayrica 4A Emeklilik Kaydı tikladim ve ekranda bana bu bilgileri veriyor: “Sisteme kayıtlı 4A Emeklilik bilginiz bulunmuyor.”
Ben bayan 75 doğumluyum, bekar, Almanya’da 2001 senesinden beri serbest çalışıyorum ve Almanya’da 1990 – 2000 e kadar sigortalı çalıştım.
2033 yılında, yani 58 yaşında olduğumda Türkiye’ye kesin dönüş yapacağım.
Türk vatandaşlığım var, fakat hiçbir zaman Türkiye’de çalışmadım ve Türkiye’de adresim yok.
Sorular:
a) Nasıl başvuru yapabilirim?
b) Şayet şahsen başvuru yapmam gerekiyorsa hangi belgeler gerekiyor? Almanya Sosyal Sigorta kurumundan bana her yıl hesap bilgileri geliyor. Bundan hariç bir belge daha var:. Ltd. Şirket sahibi olduğum için bilanço kendim yapıyorum. Elimde bilanço var ve vergi dairesinden Vergi Beyanı var.
Bunlardan hariç hiçbir belgem yok.
Türkiye’ye 2033 yılında kesin dönüş sebebim Almanya’da özel hastalık sigortası her yıl yükseldiği için, ödememek durumunda kalmam. Örnek: Şu an hesaplamaya göre 230 € Almanya’dan emeklilik maaşı alıcam, fakat hastalık sigortam emeklilik yaşımda 780 € tutacak.
c) Türkiye’ye kesin dönüş yapmam için aylık maaş sınırı varmı? Bu arada annem Türkiye’den SSK emekli, sanırım onun maaşınıda bir payını alabiliyorum.
Teşekkürler
merhaba
01.06.1968 dogumluyum
01.04.1985 ssk lı olarak başladım 311 gün
14.10.1991 de memur olarak başladım hale calışmaktayım askerlik boşlanmasını yaptım
28.11.1988 tarihli ne zaman emekli olurum
teşekürler
Marhaba ben 06.02.71 doğumluyum
1992 sigorta girişliyim 5600 günüm
Doldu emekli olabilirmiyim . Dilekçemi
Verebilir miyim teşekkür ediyorum
selam eşim yurt dişında 1980ile 1984 yıllarında bulundu.bu sure zarfında 6 ay çalışmışlıgı bulunmaktadır.kesın dönüşyaptıkdan sonra 2006 yılından bu güne bagkurlu olarak kendi şirketimizin,ortagı bulunmaktadır. Yurdışında bulunma suresini bagkur a ödeme yaptık.eşim 10/12/1962 doğumludur.emekli olmasında her hangi bir sakınca varmıdır. yurt dişını başlangıc olarak göre bilirmiyiz.Cevaplarsanız seviniriz.
Emekliligim fiilen calismadi sebebinden 360 gunluk pirimle iptal edildi ve tekrar müracat ettim 360 gunluk yurtdışı borclanmasi yaparak emekliligi hak kazandim. Ben zamaninda ve simdi tahdis talep formunda bakmakla yukumlu oldugum bir kizim var. Ama işaretledigimi hatirlamiyorum be yapabilirim. Emeklilik kagidimda bi kac günden gelir.
Emeklilikte yaşı bekliyorum.Ekim’in başını.Benim durumumda emeklilik müracatında istenen evraklar neler?Bu işlemi online yapabiliyorsam, hangi link’i kullanmam gerekir?
Selamlar,
Emeklilik şartlarımı 32 yıl ve 9055 gün olarak sağladım yaş şartım ise 30 Eylül 2018 tarihinde doluyor. 30 Eylül tarihi hem ayın son günü hem de pazar gününe denk geliyor. SGK dan emekliliğe hak kazanmıştır kağıdı alamıyorum, işveren bu kağıt olmadan çıkışımı yapmıyor dolayısıyla emeklilik başvurusu yapamıyorum.Ekim ayı itibariyle emekliliğe hak kazanabilmem için benim şartlarımda nasıl bir yol izlemeliyim.
Merhaba ben 47 yaşındayım 1.4 89 ssk girisliyim 9070 günüm var 1971 doğumluyum yaş bekleyen yasa çıkarsa emekli olabilirmiyim nekadar maaş baglanir 29 yıl oldu calismisligim
Merhaba,
1990 giriş öncesine yaş ile ilgili yasa çıkacağı duyumları alıyoruz. Bu yasa çıkarsa emekli olabileceksiniz. Mevcut durumda ise;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1988 ile 23.11.1989 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 51 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5450’dir.