Emeklilik Dilekçesi Hangi Tarihte Verilmeli, Doğru Zaman Nedir
Emeklilik olmak isteyenler için emekli aylığının bağlanması konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Emekli olunduğunda alınacak olan miktar çalışma süresi ya da prime esas teşkil eden kazanca göre belirlense de özellikle emeklilik dilekçesi verme tarihine de farklılık taşıyabiliyor. Bu bakımdan emeklilik dilekçesinin doğru zamanda verilmesi önemli.
Emeklilik Aylığının Belirlenmesinde Dilekçenin Önemi
Emeklilik dilekçesi hangi zamanda verilir sorusu emekli olmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bir konu olarak öne çıkıyor. Emekli olduğunda alınacak olan aylığın tutarı kişilerin prim ödeme gün sayıları, aylık bağlama oranları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmiş olan prime esas kazançları üzerinden hesaplanmaktadır. Çalışma esnasında bildirilmiş olan kazançların emeklilik dilekçesi de verilen tarih kapsamında güncel değeri güncelleme katsayı ile belirlenmektedir. Güncelleme katsayısı ise 2008 yılından sonra söz konusu olan çalışmalar için tüketici fiyat endeksi artışının tamamı ve gayri safi yurtiçi hasılada yer alan artışın yüzde 30’u temel alınarak tespit edilmektedir.
Emekli olmak isteyenlerin bu noktada dikkatli olmaları gerekiyor, çünkü emekli aylığı bağlanmasında temel ayrıntılar bulunuyor. Bu ayrıntılar sebebiyle aynı prim günü bulunanlar ve aynı kazançla çalışmakta olan kimselerin dahi emekli aylıkları emeklilik dilekçesinin verildiği tarihe göre farklılık taşıyabiliyor. Bu bakımdan yıl sonuna doğru emekli olmak isteyenler kimseler için emekli dilekçesi doğru zamanda verilmelidir. Başlangıç aşamasında bağlanmış emekli aylığı farkı, daha sonra alınacak olan emekli aylığı tutarlarını etkileyebilmektedir.
Hangi Zaman Emekli Dilekçesi Verilmeli?
Emeklilik dilekçesi verme tarihi doğru olarak saptanması önemlidir. 2020 yılında emekli olanlar için ilk olarak 2019 yılı güncelleme kat sayısı temel alınarak hesaplama yapılmakta ve Ocak ayı emekli aylığı rakamı belirlenmektedir. Hesaplanan rakam yılın ilk yarısında dilekçe verecekler için Ocak ayındaki emekli aylıklarına yapılacak zam oranında artış göstermektedir. Yılın ikinci yarısında emekli olanlar ise buna göre Ocak ve Temmuz aylarındaki zam oranlarından etkilenmektedirler.
Bu açıdan emeklilik dilekçesinin gelecek yılın Ocak ayında verilmesi halinde emekli aylığı bağlanmasında 2020 yılı TÜFE artışı ile 2020 yılı gelişme hızı temel alınması etkili olacak. Bazı yıllarda yapılan artışlar ise yıllık güncelleme kat sayısından farklılık taşıyabilmektedir. Bu halde emeklilik dilekçesi Kasım Aralık ayında vermek çok daha avantaj sağlayabilmektedir.
Güncelleme katsayının özellikle Ocak ve Temmuz aylarındaki artışlardan yüksek bekleneceği yıllarda ise dilekçeyi Ocak ayında verilmesi daha fazla kazanç sağlayabiliyor. 2020 yılı içinde SSK ve Bağkur emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 6,50, Şubat ayında ise yüzde 5,75 olmak üzere yüzde 12,62 oranında artış sağlandı. Merkez Bankası’nın belirttiği son enflasyon raporunda ise 2020 yılı enflasyon tahmini yüzde 12,1 olarak revize edildi. Ayrıca orta vadeli program kapsamında da GSYH artışı da binde 3 olarak belirlendi. Bu rakamlar emeklilik dilekçesi için önem taşıyorlar.
Emeklilik Dilekçesi Yıl Sonunda mı Verilir?
Emeklilik dilekçesi vermek için söz konusu rakamlar göz önünde tutulduğunda, zam oranları ile güncelleme kat sayısı 2020 yılı için birbirine yakınlık taşıyorlar. Enflasyonda ise yılın son iki ayında herhangi bir artış olmazsa, güncelleme katsayısı 2020 yılı için emekli aylığı artışlarının az bir miktar altında kalabilecek. Bu yüzden 2020 yılı için emekli dilekçesinin yıl sonunda ya da 2021 yılında verilmesi büyük bir önem taşımayacak.
Ancak 2019 yılında emeklilik dilekçesi verenler enflasyon katsayısının artış göstermesinden ötürü bu yıl emekli olsalardı emekli maaşlarında kayıp yaşayabileceklerdi. Bu yüzden geçen yıl emeklilik dilekçesi verenler emekli aylıklarında daha avantajlı bir konum elde ettiler.