Emeklilerin Alım Gücü Düştüğü İçin Maaşlarına Seyyane Zam İstendi
Türkiye Emekliler Derneği tarafından özellikle koronavirüs salgını yüzünden ortaya çıkan ek masraflar ve enflasyonun da eklenmesi ile birlikte gelirleri oldukça düşen emekliler için seyyanen zam talebi yapıldı.
Emeklilerin Alım Gücü Düştü
Türkiye Emekliler Derneği tarafından yapılan açıklamada emeklilerin aldıkları aylıklar konusunda acil bir çözüm getirilmesi talep edildi. Yapılan açıklamada koronavirüs salgını ve yüksek enflasyon nedeniyle emeklilerin alım gücünün çok fazla düştüğü ve aldıkları aylıkların bir dahaki aya yetmediğini, pek çok emeklinin büyük zorluklar yaşadığı belirtildi. Türkiye’de bozulan ekonomi ve bu konuda hiçbir önlem alınamamasına yönelik olarak düşük ve dar gelirli olan kesimler büyük kayıplar yaşıyorlar. Almış oldukları aylıkların sabit olması ya da artmamasına rağmen enflasyon nedeniyle pek çok ürünün fiyatının artması görülüyor ve bu durum ise alım gücünü düşürüyor. En düşük emekli aylığı 1500 lira olduğu göz önünde tutulduğunda bu tutar ile bir ayı geçirmek neredeyse imkânsıza yakın görünüyor.
Aynı zamanda yapılan zamların etkisi ile birlikte gıda, elektrik, yakıt, su, internet ve temizlik giderlerinin de payı artmış oldu. Salgın yüzünden maske, siperlik ve takviye vitaminler gibi emekli olanların daha sık kullandıkları araçlarda da artış yaşanınca emeklilerin ay sonucu getirmeleri oldukça zor bir hale geldi. Özellikle market fiyatlarına da yansıyan artışlar emeklilerin ciddi oranda aldıkları aylığı eritmiş oldu. Geçim koşullarının zorlaşması nedeniyle seyyanen zam talebi yapıldı.
Emekliye Zam Yeterli Gelmiyor
Dernek tarafından emekli aylıklarına zam talebinde bulunulması emekli aylıklarının alım karşısında son derece düşük kalmasına dayandırıldı. İşçi emekli aylıklarına bilindiği gibi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki altı aylık dönemin enflasyon oranları temel alınarak zam yapılıyor. Memur emeklisi olanlara ise toplu sözleşmedeki oran ve enflasyon farkı baz alınarak zam yapılıyor. TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE oranlarına göre Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 artış görüldü. Bu durumda Temmuz ve Kasım dönemini kapsayan TÜFE oranının da yüzde 7,2 olarak açıklanması bekleniyor. Bu orana Aralık ayının TÜFE oranı da eklendiğinde yeni yılda emekli aylıklarına yapılacak olan zam miktarı da ortaya çıkıyor.
Buna göre Aralık ayındaki TÜFE artışı yüzde 1 olarak belirlendiğinde TÜFE’de altı aylık süreç bazında yüzde 8,09’luk bir oran söz konusu olacak. Emekli, dul ve yetimlerin aylık ve gelirlerine 2021 ilk zammı olarak 2000 yılından emekli olanlar için en düşük işçi emeklisi aylığı 2 bin 232 TL’den 2 bin 413 TL’ye denk gelecektir. Bu durum ise 181 lira zam yapılmasını yani günlük 6 lira zam yapılmasını içeriyor. Böylesi bir zam oranının ise emeklilere yeterli gelmeyeceği vurgulanıyor.
Açlık Sınırının Altında Kalıyor
Yapılacak olan yeni emekli zammı ile birlikte ortalama olarak işçi emekli aylıklarına 180 – 200 TL arasında zam gelmiş olacak ancak bu zamla bile en düşük emekli aylığı açlık sınırı olan 2 bin 516 liranın altında kalmış olacak. Emekliler arasında aylık eşitsizliğini ortadan kaldırmak için teklif edilen seyyanen zam tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamı taşıyor. Başka bir deyişle belirli bir çalışan grubuna yönelik yüzdelik zam değil, eşit zam alınmasını içeriyor. Yüzdelik zam yapıldığında herkes maaşlarına göre farklı zam almaktayken seyyanen zamda ise örnek olarak zam 100 TL ise herkesin maaşı da o kadar artış gösterir. Bu sayede özellikle düşük aylık alanlar için seyyanen zam yapılması daha avantajlı olmaktadır.