Emekliler TOKİ’den Müjde Üstüne Müjde Alıyor
Ekonomik anlamda en çok tıkanan kesimlerden birisi olarak kabul edilen emekliler için; TOKİ’den ucuz ev alma imkanını ifade etmek adına emeklilere TOKİ müjdesi sloganı son zamanlarda en çok rastlanılan sloganlardan bir tanesidir. TOKİ başvuruları 2018 yılı için de geçerli olup başvuru şartlarını sağlayan tüm emekliler; TOKİ’lerden dilediği gibi ev alma imkânına sahip olacak ve geçen yıllarda da uygulanan bu işlemin 2018 yılında çok daha fazla rağbet göreceği ve bu nedenle de ilgili kurumların daha fazla TOKİ yapılması için gerekli talimatları verdiği ifade edilmektedir. Verilecek olan TOKİ evleri belirli bir kuranın sonucunda, hak sahibi olan kişilerin istenilen belgeleri sözleşme imzalama aşamasında ibraz etmeleri ile birlikte emeklilere teslim edilmiş olacak. 2018 yılında emeklilere TOKİ ne zaman başlayacak sorusu ev sahibi olmak isteyen ancak bir türlü parasını denkleştirmeyen emeklilerin en çok aklını kurcalayan sorulardan bir tanesi olmaktadır.
Peki TOKİ başvuru için herhangi bir bedel veya ücret ödeniyor mu?
Diğer tüm başvurularda olduğu gibi TOKİ başvurularında da belge oluşturma ve memurların çalışması gibi nedenlerden dolayı TOKİ başvuru Bedeli alınmaktadır. Bu rakam TOKİ’den ev almak isteyen alt gelir grubu projelerinde değişmekle birlikte, ağırlıklı olarak 500 TL civarlarında olmaktadır. Yani 500 TL ile birlikte bankaya giderek TOKİ kurası için başvuruda bulunmak istediğinizi ifade etmeniz yeterlidir. Bankadaki yetkili kişi sizi kura çekimlerine kayıt ederek gerekli işlemlerinizi tamamlamak için ilgili birimlere belgelerinizi aktaracaktır. Ancak TOKİ bedeli için alınan 500 TL her gelir grubu için değişmekle birlikte, genellikle sizlerin alt gelir grubunda olup olmadığınıza göre şekillenmektedir. Eğer üst gelir gruplarına göre bir TOKİ yapılıyorsa, bu Fiyat 1500 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
TOKİ kuraları sonucunda ev almaya hak kazanamayanlar iade alıyor mu?
Dar gelirli olarak görülebilecek olan emekliler için alınan; alt gelir grubu TOKİ başvurusu 500 TL’lik ücretler bile onları ekonomik olarak zor duruma sürüklemeye yettiği için TOKİ kuraları sonrasında konut almaya hak kazanamayan emeklilerin başvuru bedelleri olduğu gibi de iade edilmektedir. TOKİ başvuru bedeli iadesi almak isteyen emekliler, bankaya giderek durumu belirtip TOKİ başvuru bedellerini geri almak istediklerini ifade etmeleri yeterlidir. TOKİ kura çekimi için para yatıran emeklilerin kafalarında en çok soru işaretine neden olan bir diğer konu ise, TOKİ başvuru bedeli iadesi ne zaman sorusudur. Takip eden süreçte yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde bedel iadesi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Ancak TOKİ başvuru bedeli geri alma için bankaya doğru ve kullanılabilir bir hesap numarası vermeniz gerekmektedir
Emekliler tarafından merak edilen TOKİ başvuru belgeleri nelerdir?
Emekliler için büyük bir müjde olarak geçen haberlerden bir tanesi olarak bilinen emekliler için TOKİ haberleri, beraberinde de birçok soru işaretini getirmiştir. Bunlardan bir tanesi olan TOKİ başvuru belgeleri hangileri sorusu birçok alt gelir vatandaş ve emeklinin merak ettiği konulardandır. TOKİ’nin kendi web sitesinden açıklama yapmış olduğu başvuru için gerekli olan belgeleri kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:
- Kimliğinizin net görünecek şekilde fotokopisi
- Harp, vazife malulleri, şehit aileleri ve dul ve yetimler için Emekli Sandığı’ndan alacakları hak sahipliği belgesinin aslı
- Eğer engelliyse veya yaşlı ise tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık heyet raporu en az %40 engelli olduğuna dair ibarenin yer alması
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak olan emekli kimlik belgesi veya henüz çıkmamış ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazılı dokümanı
Vermeleri gerekmektedir.
Yukarıdaki belgeler tamamıyla alt gelir ve emekliler için olup; TOKİ orta gelir veya üst gelir gruplar için TOKİ kurasına katılım şartları daha farklı olmaktadır. Ancak TOKİ’nin bu fırsatları daha çok TOKİ emeklilere özel bir kampanya olarak geçmektedir.
TOKİ başvuru sayısı 2018 yılı için kaç kişiden oluşmuştur?
Bugünün sunmuş olduğu bu imkanları oldukça cazip olması ve yoksul vatandaş sayısının çok fazla olmasından dolayı TOKİ başvuru sayısı 2018 yılında da 264.000 sayısına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bunun nedeni ise yükselen emlak fiyatları ve bununla birlikte mal varlığının erimesi gibi faktörler olarak görülmektedir. Yalnızca Adana için 16.694 başvuru olurken, Ankara için ise bu oran 32.146 olmuştur. Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü iş birliği ile de gerçekleştirilen bu projeler kapsamında genellikle evler 45 metrekare büyüklüğünde, bir oda bir salon nitelikte İnşa ettirilmektedir.
TOKİ’lerden ucuz ev bulmak mümkün mü?
Son dönemlerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na olan başvuruların ciddi oranlarda artması; Türkiye’de yoksulluk oranının gittikçe arttığını göstermekte ve bu da TOKİ gibi başvuruları 264.000 civarlarına kadar da yansımasına neden olmaktadır. TOKİ ucuz ev sloganıyla uzun bir dönemden beri yoksul ve orta kesim aileler için ev inşa etmekte ve bu evler genellikle bir oda bir salon tarzda olmaktadır. TOKİ ucuz evler almak isteyenler haziran ayı sonlarına kadar başvurularını tamamlamaları gerekmekte ve yukarıda sayılan belgelerle birlikte TOKİ başvuru bedelini bankalarına yatırmaları şarttır.
TOKİ 2018 projesine göre dar gelirli ve emekliler için ne tür gelişmeler olacak?
Türkiye’deki tüm dar gelirli ve emekli ailelerin ev sahibi yapılması için uzun yıllardan beri ciddi çabalar harcayan TOKİ, 2018 yılında illere göre projeler kapsamında Toki projesi 2018 uygulamasını bu yılbaşında başlatmıştır. Dünyanın önde gelen bağımsız marka ölçümleme programı olan Superbrans’ın 2016-2017 Türkiye araştırmasında süper marka olarak seçilen TOKİ, var olan 4988 marka arasından birinciliği elde etmeyi başarmıştır. Özellikle İstanbul’daki çarpık kentleşmeyi önleme açısından 150.000 konut yapılması, 15 milyonluk bu şehir, adeta can suyu gibi yetişmiştir. 2018 yılında TOKİ’nin yoksul ve emeklilerin ev sahibi olamayanlarından oluşan büyük bir grubu ev sahibi yapma imkanının olduğu öngörülmektedir.
Peki İstanbul için TOKİ’nin yaptığı planlamalar var mı?
Yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın en çok değer verdiği şehirlerden bir tanesi olarak görülen İstanbul, TOKİ projelerinin de merkezindeki şehirlerden bir tanesi olmayı başarmıştır. TOKİ başvuru 2018 İstanbul verileri değerlendirildiğinde burası için ayrılmış olan 150.000 konut olduğu ve kentsel dönüşümle birlikte bu konutların İstanbul’un emlak yükünü ciddi oranlarda azaltabileceği düşünülmektedir. TOKİ tüm alt gelirliler ve emeklilere, Aylık 185 TL gibi oldukça düşük miktarlarla ev sahibi olabilmekte ve böylece ekonomileri hiç sarsılmadan ev sahibi olma imkanını sizin için de sunmaktadır. Emekli maaşının 800 TL civarlarında olduğu düşünüldüğünde; 185 TL ile TOKİ ödeme kampanyası oldukça cazip görülmektedir.
TOKİ başvuruları için ekstra bir detaya ihtiyacı var mı?
TOKİ’nin kendi web sitesinden TOKİ duyurular kısmı aracılığı ile, istediği belgelerle birlikte bankaya uğramanız ve TOKİ kurasında katılım için ücretinizi yatırmanız yeterli olmaktadır. Bunlar dışında hiçbir şekilde TOKİ çekilişi için ekstra bir işlem yapmanıza veya ücret ödemenize gerek yoktur. konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve işlemleri kusursuz bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız TOKİ kuruluşunun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
önümüzdeki toki başvuru ne zaman yapılır
Merhaba,
2020 yılı için İstanbulda 10.000 adet daha ucuz konut yapılması düşünülüyor. Diğer iller için bir açıklama yapılmadı.
Tokinin izmir için projesi var mı ?