emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekli Sandığı Primlerini Geri Alma

Emekli Sandığı Primlerini Geri Alma

Emekli Sandığına bağlı çalışanların emekli olmadan Emekli Sandığı primlerini geri almaları mümkün müdür? Bu konu bir çok vatandaşta soru işaretleri oluşturuyor. Bu yazımızda bu konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Öncelikle şunu belirtelim ki Emekli Sandığı primlerini geri almak mümkündür.

Emekli Sandığı Primlerini Geri Alma Şartları Nelerdir?

Bu primler yaşlılık ve ölüme bağlı toptan ödeme olarak tekrar alınabilir. Tabi bunun için belirli şartların varlığı söz konusudur. Emekli Sandığına bağlı sigortalıların görevden ayrılması ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş sınırını geçtiği halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamamaları bu şartlardandır. Bu iki şart doğrultusunda ödenen primlerin toplu olarak ödemesi yapılır. Sigortalının ölümü durumunda ise Emekli Sandığı primlerini geri alma işlemin geride kalan hak sahipleri gerçekleştirir. Ölüm halinden sonra hak sahiplerine belirli nedenlerden dolayı ölüm aylığı bağlanamaması durumunda ölüme bağlı toptan ödeme yapılır. Ölüm toptan ödemesi sigortalının yakınlık derecesine göre eş, çocuklar, anne ve babaya yapılır. Bu ödemeler mevzuatta belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.

Emekli Sandığı primlerini geri alma işlemleri toptan ödeme ve kesenek iadesi şeklinde olur.

Emekli Sandığı Primlerinde Toptan Ödeme

-5434 sayılı kanun hükmüne göre yaş haddinden dolayı emekliye ayrılanlardan veya 61 yaş sınırını doldurup emekliye ayrılmak isteyenlerden, çalışma mesai gün sayısı 15 yıldan az olanlar,

-39. Maddenin e ve f fıkralarında belirtilen kişilerden; hizmet süresi 25 yılı geçmeyenler,

-Haklarında adi malullük belirtilen kişilerden hizmet süresi 15 yıldan az olanların hak sahipleri olan dul ve yetimlerine toptan ödeme yapılır. Sigortalının ölümünden sonra sağlık kulunca onaylanan raporla çalışamaz durumda olan hasta ve malul erkek çocuklarına yaş sınırına bakılmaksızın toptan ödeme sağlanır. Bu haklardan yararlanmak için 2 yıl içinde gerekli belgeler ile sandığa başvurusu yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde haklar zaman aşımına uğrar ve bu haklar başvuru yapan diğer hak sahiplerine paylaştırılır.

Emekli Sandığı Primlerinde Kesenek İadesi

Emekli olabileceği sigortalı işinden ayrılanların o zamana kadarki ödenen primleri hesaplanır ve Emekli Sandığı kanunu madde 87’de belirtilen kişilerden hizmet ettikleri süre içerisinde hizmet zamları 5 yılı doldurmamış olanlara ödeme yapılmaz. Toptan ödeme yapılıncaya kadar hak sahiplerine, başvurmaları halinde primler dul ve yetimlere avans olarak verilir. Emekli Sandığı primlerinin geri alınması işleminde ise başvuru halinde hak sahiplerine yarısı avans olarak ödenir.

Eski 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 64. maddesine göre;

Sigortalı bir işte çalışan kişinin yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen aylık almaya hak kazanamaz ise yazılı talepte bulunarak toptan ödeme halinde alabilmekteydi.

şeklinde iken 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren, yeni Kanun olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 31 inci maddesine göre;

kanun

Emekli Sandığı Primlerini Geri Alma Zaman Aşımı

5 yıl içinde hak sahiplerinin başvurusu üzerine geçmişe dönük ödemeler de yapılır. 5 yıl sonunda müracaat edenlere başvuruyu takip eden ay başında ödeme yapılmaya başlanır. Geçmişe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz.

Ölüm tarihi itibariyle aylığa veya toptan ödemeye hak kazanan dul ve yetim bulunmuyor ise bu primler emekli sandığına kalır.

1999 yılından sonra 1 mayıs 2008 tarihinden önce işe girmiş olan çalışanlar için toptan ödeme yaşı 58, erkekler için 60 yaş olmuştur. 1 mayıs 2008 tarihinden sonra ilk defa işe girenler için toptan ödeme yaşı 65’tir.

Sigortalı veya hak sahipleri dilerlerse sonradan aldıkları primlerini yasal faiziyle birlikte geri ödemek suretiyle ihya edebilirler. Emekli Sandığı primlerini geri alma işlemi memurlar için veya hak sahipleri için geçerli olduğu gibi prim iadesi tüm çalışanların hakkıdır.

Türkiye’ye kesin dönüşten sonra prim iadesi hakkında da bazı merak edilen konular vardır. Kişi Almanya’da çalıştığı müddetçe hem kendisinden kesilen prim hem de işverenin verdiği prim mevcuttur. Eğer Türkiye’ye kesin dönmek isterse yalnız kendisinden kesilen primleri alma hakkına sahiptir. İşverenin vermiş olduğu primler devlete kalır. Bu husus 65 yaşını beklemeden Türkiye’ye dönmek isteyenler için geçerlidir. Eğer emekli olup 65 yaşını doldurduktan sonra geri dönüş olursa tüm primler ödenir. 18 yaşını geçmiş herkes bu prim iadelerini talep edebilir. Prim iadesi için en az 2 yıl Türkiye’de yaşanması gerekir. Aynı zamanda bu 2 sene içinde Türkiye’de başka bir işte çalışamazlar.

Yorumlar

  1. Adem dedi ki:

    05.21.2007de basladım 31.12.2015 tarihinde TSK dan ayrıldım emekli sandığı pirim iadesi alabilirmiyim.artı sigortalı olarak çalışıyorum bu durum etkilermi teşekkür ederim..

  2. Emrah dedi ki:

    Mrb kardeşim uzman çavuşluk görevini 10 ay kadar yapti toplam 30000 tl emekli sandığına kesinti yapıldı kardeşimden.kendi isteği ile meslekten istifa etti.bu pirimleri alma şansı varmı.teşekkür ederim simdiden..

    1. Emrahtr dedi ki:

      Merhaba bende aynı durumdayım kardeşimiz alabildimi bu primleri

  3. Ali Yıldırım dedi ki:

    Emekli sandığındaki 7 yıllık primimi almıştım ..tekrar primlerimi geri yatırabilirmiyim..

  4. harun can dedi ki:

    2005-2017 yılları arasında tsk da uzman jandarma çavuş olarak çalıştım .2017 mart ayında istifa ettım ve ayrıldım .şu an ssk üzerınden sigortam yatırılmakta emekli sandıgında biriken 12 yıllık tazmınatımı yada toplu ödememi ne zaman ve nasıl alabilirim yol gösterırseniz sevinirim ..

  5. Fatih dedi ki:

    Merhaba, miili eğitim bakanlığında öğretmen olarak 2001-2014 yılları arasında çalıştım. Ancak ücretsiz izinler nedeniyle sadece 114 ay maaş aldım. Yani 114 ay çalıştım. Doktora yapmamı mazeret göstererek usulüne uygun şekilde istifa ettim (geri çekildim). Kesenek iadesi alabilir miyim? Teşekkürler.

  6. Levent Gülaldı dedi ki:

    1984-1990 tarihleri arasında devlet memuru olarak görev yaptım. Bu tarihler arasında kesilen emekli sandığı kesintilerini geri alabilir miyim? nereye müracaat etmem gerekiyor?

    23.07.1958 doğumluyum, SSK emeklisiyim.

  7. Halil dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin 2016 2018 yılları arasında jandarma genel komutanlığında uzman çavuş olarak görev yaptım. Emekli sandığı primlerimi geri almam mümkün mü?

  8. Ilyas dedi ki:

    Merhaba 2009 da uzman cavus olarak gorev yaptim ve 2018 aralik ayinda biraktimm emekli sandigimdaki parami alabklirmiyim fiili hizmet surem 9 yil 9 ay tesekkur ederim saygilar

  9. Ferhat GÜZEL dedi ki:

    01/06/1989 Yılında SSK ‘lı olarak başlangıcım var. 1992 ve 1998 yılları arasında (6 yıl) TSK .da UZM. ÇVŞ olarak görev yaptım.Görevimden kendim İstifa ederek ayrıldım.Görevimden ayrıldıktan sonrada SSK’ lı olarak özel sektörde çalıştım. Halende SSK’lı olarak çalışmaktayım.SSK Primlerim doldu ancak,Emekli olmak için yaşı bekliyorum.

    TSK. de görev yaptığım sürede Emekli sandığına kesilen primlerim olmadanda SSK PRİMLERİM EMEKLİ olma şartını dolduruyor. Emekli sandığındaki paramı çekebilirmiyim.

  10. Yusuf dedi ki:

    İyi günler 2011-2017 yılları arasında memur olarak çalıştım. Bu yıllarda yapılan emekli sandığı kesenek kerimi geri alabilir iyim.

  11. murat dedi ki:

    meraba ben 26.09.2008 girişliyim. 08.07.2018 çıkışlıyım alabileceğimi söylediler ama bir kaç ağızdan da pirimlerimi geri alabilmem için ayrıldıktan sonra başka bir yerde sigortalı çalışmamam gerektiğinini duydum. bende emekli sandığından çıktıktan sonra 6 ay normal sgk lı çalıştım alabilir miyim var mı öyle bir durum. kanunda yazmıyor ?

  12. nurdan akyos dedi ki:

    ev kadını olarak başlatılan bağkur prim ödemelerinin ,emeklilikten vazgeçilmesi halinde geri almak mümkün müdür ? Koşulları nelerdir ?

  13. hatice dedi ki:

    merhaba

    13.05.1966 doğumlu bayanım sigorta girişim 01.07.1987 650 gün ssk primim var bunların ödemesini geri alabilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigorta başlangıç tarihinize göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1987 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 44 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5225’dir.

      Siz yaş şartını sağlamışsınız. Bu nedenle prim iade talebinizi yapabilirsiniz.

  14. fırat aksoy dedi ki:

    Merhabalar babam 1996 yılında memur oldu 2010 yılında iş den çıkarıldı. mustafi olarak emekli kesenegi alabilir mi sigortalı olarak da 760 günü var toplam da emekli olamıyor herhangi bir ücrette alamıyor hiç bir yer den keseneği alması için ne yapması gerekir. 51 yaşında şuan ilk sigortalı girişi 1984 yılı cevaplarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

  15. Ali dedi ki:

    Merhaba
    2010 – 2018 yılları arasında tsk da görev yaptım. SGK ya emekli sandığı kesenek iadesi için başvuru yaptım ama bana 5510 sayılı kanuna göre ödeme yapılamayacağı yönünde cevap verdiler.5434 sayılı kanuna göre acaba Ekim 2008 den önce memur olanlar için mi kesenek iadesi yapılıyor mu

  16. hasan şahintürk dedi ki:

    merhaba.
    24.12.2018 tarihinde başvuru yaparak ssk dan emekli oldum, maaşım bağlandı.
    10 yıldan fazla bir süre de emekli sandığı primi ödemiştim.
    işlemlerim sırasında, maaşım bağlandıktan sonra bir dilekçe ile emekli sandığı için yapılan kesintilerin geri ödenmesi için başvuru yapmam söylendi. bununla ilgili bir dilekçe örneği bulamadım, nasıl bir başvuru yapmalıyım?

  17. kadir dedi ki:

    merhaba. ben 2007 yılında memur oldum. 2019 yılında istifa ettim. primlerimi alabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kamu görevi Kanunun 87. maddesinde sayılan nedenlerden birine (87. maddenin (a), (b), ( c), (d), (e), (g), (h), (i), (j) ve (m) bentleri) bağlı olarak sona ermiş olmakla birlikte, hizmet süresi 5 yıldan az olanlar ile 10 yıl ve daha fazla olanlara kesenek iadesi yapılmaz.

      Bu bağlamda, 2007 2019 yılları arasında hizmet süreniz 10 yılı geçtiğinden emekli keseneklerini geri alması mümkün değil.

  18. Ali dedi ki:

    Merhaba 2010-2018 yılları arasında TSK da görev yaptım. Çalıştığım yıllarda yapılan emekli sandığı kesene iadesi için SGK ya dilekçe ile başvuru yaptım. Gelen cevapta 5510 sayılı kanuna göre iade yapılamayacağı yazıyor. 5434 sayılı kanunun 87.maddesi 2008 Ekim den önce memur olanlar için geçerli yoksa sonraki yıllarıda kapsıyor mu?

  19. Ali dedi ki:

    Merhaba ben 2010-2018 yılları arasında TSK da görev yaptım. Çalıştığım yıllarda yapılan emekli sandığı kesenek iadesi için SGK ya dilekçe ile başvurdum. Gelen cevapta 5510 sayılı kanuna göre iade yapılamayacağı yönünde idi. Acaba 5434 sayılı kanunun 87. maddesi 2008 Ekim den önce memur olanlar için geçerli yoksa sonraki yıllarıda kapsıyor mu?

  20. Ali dedi ki:

    Merhaba 2010-2018 yılları arasında TSK da görev yaptım. SGK ya emekli sandığı kesenek iadesi için dilekçe verdim ama gelen cevapta 5510 sayılı kanuna göre iade yapılamayacağı yazıyordu. Acaba 5434 sayılı kanunun 87. maddesi 2008 Ekim’den önce memur olanlar için mi geçerli yoksa sonraki yılları kapsıyor mu?

  21. Ali dedi ki:

    2010-2018 yılları arasında TSK da görev yaptım.Emekli sandığı kesenek iadesi için SGK ya dilekçe ile başvurdum. Gönderdikleri cevapta 5510 sayılı kanuna göre iade yapılamayacağını belirttiler. Acaba 5434 sayılı kanunun 87. maddesi Ekim 2008 den önce memur olanlar için geçerli yoksa diğer yılları da kapsıyor mu?

  22. Ali dedi ki:

    2010 – 2018 yılları arasında tsk da görev yaptım. SGK ya emekli sandığı kesenek iadesi için başvuru yaptım ama bana 5510 sayılı kanuna göre ödeme yapılamayacağı yönünde cevap verdiler.5434 sayılı kanuna göre acaba Ekim 2008 den önce memur olanlar için mi kesenek iadesi yapılıyor?

  23. Ali Murat turk dedi ki:

    Emekli sandığından 25 yılını doldurarak emekli oldum memuriyetten önce 8 yıl SSK li çalıştım bana ne emeklilik süreme nede maaşına katkısı olmadı bu pirinçleri geri alabilirmiyim

    1. Ercan dedi ki:

      Merhaba. 2010 2015 yılları arasında TSK da uzm çvş olarak görev yaptım kendi isteğimle ayrıldım. Emekli sandığı dakika kesilen ödenekleri geri alabilirmiyim.

  24. Şirin Ateş dedi ki:

    sgk primlerini geri alnak için gerekli iş ve işlemleri ve başvurulatı yaptık bunun takibini nerden yapabiliriz

  25. Mustafa çuha dedi ki:

    Ben 2006 ve2008 yılları arasında 2 yıl garanti bankasında görev yaptım.ilisigim kesildi.emekli sandigindaki primlerini geri almak istiyorum alabilirmiyim bana bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.su an çalışmıyorum.acil ihtiyacım var.nasil bir yol önerirsiniz.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Primlerinizin emeklilik ile ilgili ödenen kısmını iade alabilmek için Yaş ve süre şartını doldurmanıza rağmen prim gününü sağlama imkanı kalmayanlara yapılmaktadır. Bu şartları sağlamıyorsanız iade işlemi yapılmaz.

  26. GÖKHAN dedi ki:

    2000-2008yillari arasında uzman erbaş olarak görev yaptım mesleği bırakınca 2yilda yıpranma verdiler.10yillik emekli sandığında primlerin var sigortaya aktarmadim bu primleri toplu halde alabilir miyim

  27. zekeriya eroglu dedi ki:

    Ben 1987 yılında memur olarak göreve başladım 2007 yılında ilisik kesildi 1983 de ssk olarak iş başlangıç var ssk gün sayım 1337 gün ben 01.01.1966 doğumluyum ne zaman emekli olurum ve emekli sandigindan birikmiş 20 yıllık ikramiyesi alabilirmiyim

  28. Aydın dedi ki:

    Ben 1999 Şubat ayı işe başladım Nisan 2017 tarihine kadar emekli sandığı primlerim yattı Nisan 2017 de işten ilisigim kesildi kesilen emekli sandığı primlerimi geri alabilirmiyim

  29. Eyüp dedi ki:

    Merhaba,
    1992 ile 1999 yılları emekli sandığında kesintim olmuştur. Ançak isteğim dışı memuriyetten ilişkim kesilmiştir.
    1999 yılında Emekli Sandiğinda kesilen anapara ve faizlerini tamamını aldım.
    7 yıla yakın bir sürenin pirimlerini ödeyerek geri almam mümkünmüdur?
    Eğer mümkünse şartları nedir.
    Teşekkürler.
    Saygılarımla

  30. Selma Avcar dedi ki:

    Bende 2009 da memur oldum ama 16 ay hizmet birlestirmesi yaptim.Su an 10 yil 11 ay gozukuyor hizmet surem.hizmet birlestirmesi keseneklerimi geri almak istedigimde hizmet sureme dahil oldugundan alamiyormuyum.Birde Eger alabiliyorsam 1 ay sonra 1 yillik ucretsiz izin kullsnip kesenek yatirmiycam.bu surede dahil oluyormu

  31. ali karakaya dedi ki:

    merhaba kardeşim 2006-2008 yılları arasında 25 ay öğretmen olarak çalıştı. bu süreçte rahatsızlandı ve asil memurluğu onaylanmadan vefat etti. evli değil. annem ve babam için ölüm aylığı talep ettim ama prim gün sayısı yetersiz olduğu için kabul edilmedi. keseneklerin iadesini istedik kabul edilmedi. bu durumda ne yapabilirim?

  32. ENGİN KAPLAN dedi ki:

    Merhaba ben 04/05/2001 yılından04/05/2015 tarihleri arasında tsk da uzm çavuş olarak görev yaptın bu sürede emekli sandıgına ödenen pirimlerimi geri alma hakkım varmı

  33. Karakartal dedi ki:

    Mrb …2004 girişli askeri personelim ….97-99 arasinda sivilde okuduğum universiteyi borçlanma olatak ödedim…Suan e devlette borçlanma 2 gorünüyor ve işe giriş tarihi 09.08.1997 görünüyor…maaşlı ve maaşsız emeklilik tarihim nedir ?

  34. Ahmet dedi ki:

    Babam mart 2018de vefat etti 5000 günden fazla emekli sandığı kaydı var ve memuriyetten ayrıldı son olarak 2008yılında 30gün kadar sigorta girişi bulunmakta ölüm aylığı alabilecek bir tek kız kardeşimiz var o da sigortalı olarak çalışmakta toplu ödeme alabilir miyiz ilginize şimdiden teşekkürler

  35. Suat dedi ki:

    Merhabalar
    1996/2000 yıllar i arasında garanti bankasinda çalıştım.. geçen yıl bankadaki gunlerimi birleştirme yaparak emekli oldum.. SGK dan gelen bildiride banka ismi yazarak da bı tutar gözükmekte ama bankadan her hangi bir ödeme hala yok.. bunun için ne yapmalıyım..
    Yada sandıkta biriken geliri nasıl alabilirim.
    Teşekkürler

  36. Fatih dedi ki:

    Emekli sandığı girişi 2010 işten ayrılma tarihi 2018 bu tarihler arasında ödenmiş olan tüm aidatı toplu bir şekilde almak istiyorum bildiğim kadarıyla 10 yılı geçmeyen hizmetlerde ödeme yapılıyordu teşekkür ederim

  37. asaleddin dedi ki:

    23 yıllık kamu personeliyim.Emekli Sandığından avans alabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Böyle bir çalışma var ancak henüz yürürlüğe girmedi.

  38. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba,
    2011 yılı Kasım ayında bir devlet üniversitesinde yrd. doç. olarak işe başladım ve 2017 Nisan ayında işten ayrıldım. Kesinti sürem beş yılın üzerinde. Emekliği sandığı keseneklerini geri alabilirmiyim?
    Teşekkürler

  39. HAKAN dedi ki:

    MERHABA BEN 2002-2012 YILLARI ARASINDA TSK’DA UZMAN ÇAVUL OLARAK GÖREV YAPTIM HALEN SİGORTALI OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM ÖZEL BİR ŞİRKETTE BEN EMEKLİ SANDIĞI İÇİN KESİLEN PRİMLERİMİ GERİ ALABİLİRMİYİM 16.05.1976 DOĞUMLUYUM SAYGILARIMLA

  40. Toros dedi ki:

    3454 sayılı kanunun 15. Maddesinin e) fıkrasında;
    Fakülte,yüksek okul veya meslek yüksek okullarında kendi hesabına okuduktan sonra muvazzaf subay veya astsubay nasbedilen veya askerlik hizmetini takiben muvazzaf subay veya astsubaylığa geçirilen ve bir yıllık deneme süresini başarı ile tamamlayarak Türk Silâhlı Kuvvetleri kadrolarına asil olarak atananların yüksek öğrenim süresinin fiilî hizmetlerinden sayılması nedeniyle doğacak borçlanmaya ait borç miktarı, göreve başladıkları tarihteki rütbeleri aylığının emekli keseneğine ait unsurları ve borçlanmanın yapıldığı tarihteki katsayı rakamı esas alınarak hesaplanır. Borç miktarına ait kesenek ilgilinin aylığından kesilerek, karşılığı da kurumlarınca verilmek suretiyle, tebliğ tarihinden itibaren üç yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına ödenir.
    Ancak, yüksek öğrenim süresinin fiilî hizmetlerinden sayılması nedeniyle yapılacak borçlanma tahakkukunun bir yıllık deneme süresinin bitiminden itibaren altı ay içinde yapılması şarttır. Tahakkukun altı aylık sürenin bitiminden sonra yapılması durumunda, borç tahakkuku, tahakkukun yapıldığı tarihteki hükümler dikkate alınarak yukarıda belirtilen esaslar dahilinde yapılır. Deneme süresi içerisinde veya bitiminde, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilen kişiler, yüksek öğrenim süresini borçlanamaz. Sivil öğrencilik borçlanmam, görevden önce 1 yıl 8 ay. Askeri öğrenciliğim 6 ay. Ve görev sürem 9 yıl. Hava kuv. Sözleşmeli astsb. Keseneklerimi alabilir miyim. Görüşlerinize ihtiyacım var. Teşekkürler

  41. Toros dedi ki:

    Fiili hizmet sürem dokuz buçuk yıl. Fiili hizmet süremize göremi emekli sandığı keseneklerimizi alıyoruz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      evet fiili hizmet süresine göre primler iade edilmektidir.

  42. Toros dedi ki:

    Merhabalar. Ben 2006 marttan 2015 eylüle kadar dokuz buçuk (9,5) yıl kamuda devlet memuru olarak görev yaptım.ve 2015 ten bu yana herhangi bir yerde çalışmadım. Kamuda göreve başlamadan önce 2 yıl üniversitede meslek yüksek okulunu bitirmiştim ve görevdeyken 5434 sayılı kanunun 15. maddesinin (e) fıkrası gereğince sivil öğrencilik borçlanmasını yatırdım (1 yıl, 7 ay, 23 gün) Böylelikle 11 yıl 2 ay primim oluyor sanırım. Sorum şu; Bu durumda emekli sandığından keseneklerimi yani primlerimi alabilir miyim ? Yani sivil öğrencilik borçlanması memuriyetimdeki süreye işleniyor mu? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  43. ahmet dedi ki:

    merhaba..ben mayıs 2015-mayıs 2016 yılları arasında yedek subay olarak askerlik görevimi yerine getirdim..Ancak teskere aldıktan sonra bana maaş ödemesi devam etti. Ben gerekli bilgileri verdim askeri birliğime ancak 15 temmuz dolayısıyla baya bi gecikme oldu ve benim adıma mayıs 2016- ağustos 2017 ayları arasında prim ödemesi yapıldı. Şimdi benden bu prim iadelerini geri ödememi istiyorlar. Ben ödemeyi bitirmek üzereyim. Benim adıma yatırılan bu primleri kurumdan alabilir miyim?

  44. Mehmet GÖNÜLTAŞ dedi ki:

    Merhaba Ben 1971 Doğumluyum.15.08.1992 Yılından 14.08.1998 Tarihine Kadar T.S.K’da Uzman Çavuş Olarak Görev Yaptım.Yıpranma Payı İle Birlikte 2700 Gün Pirimim Olduğunu Söylediler Emekli Sandığından.Şu Anda Nakit İhtiyacım Var.Birikmiş Olan Pirimlerimi Emekli Sandığından Nasıl Alabilirim.Ankarada Aradığım Emekli Sandığına Ait Personel Alamazsın Deyip Kestirip Attı…Daha Öncesinde de Başka Bir Bayanla Görüşmüştüm Alabilirsiniz Demişti Hatta Dilekçe Verin Demişti.Emekli Sandığındaki Birikimlerimi Nasıl Alırım Yardımcı Olursanız Memnun Olurum.
    Sgk İlk Sigorta Tarihim 05.05.1990 Şu Anda Halen SGK lı Olarak Çalışmaktayım.Emeklilik İçin Olan Pirimimi Tamamladım.Yaş Bekliyorum .Emeklilik Yaşınız 52 Dediler. SGK Toplam Pirimim de Ocak Ayı Dahil 6150 Gün…

  45. Sedat dedi ki:

    Merhaba , 2011 yılında Polis memuru olarak göreve başladım. 2018 yılında istifa edip ilişik kestim. Henüz sigortalı bir işe girmedim , geriye dönük 6,5 yıllık emekli sandığı keseneğini alabiliyor muyum? Şayet mümkünse nasıl bir yol izleyeceğim.

    Bu parayı aldığımız takdirde bazı arkadaşlar çalışmamış sayılacağımızı belirtti. Doğru mu?

    Teşekkürler.

  46. Ercan ÖZBEY dedi ki:

    Ben 2000-2009 yılları arasında uzman çavuş olarak görev yaptım.sağlik nedenlerinden sözleşmem fesh edildi ama malulen emekli olamadım.emekli sandığı keseneklerimi geri alabilirmiyim acaba

    1. Mehmet GÖNÜLTAŞ dedi ki:

      Merhaba Ben 15.08.1992/14.08.1998 Tarihleri Arasında T.S.K’da Uzman Erbaş Olarak Görev Yaptım.Kadrosuzluk Nedeniyle Görevimden Ayrıldım…Toplam 2700 Gün Olan Prim Günümün Tarafıma Ödenmesi İçin Ne Yapmam Gerekiyor…Şu Anda SGK’da Güvenlik Olarak Emeklilik Pirimimi Doldurdum.Yaşı Bekliyorum.Hatta Pirimlerim S.G.K’da 6180 Gün Oldu.Emeklilik İçin 52 Yaş Dediler.O Yaşa Kadar Pirimlerim 10.000 Günü Geçecek..Primler Yükseldikçe Emekli Maaşımın da Azalacağını Söylediler.Emekli Sandığını Aradığımda Farklı Farklı Yönlendirenler Oldu.Bazısı Alabilirsin,Bazısı da Alamazsın Dediler.Ama Nereye Nasıl Müracaat Edeceğimi Neler Yapmam Gerektiği Konusunda Bilgilendirmediler.Oysa ki Benimle Birlikte Görev Yapmış Olan Diğer Uzman Erbaş Arkadaşlarım Emekli Sandığından Ayrıldıklarında Geriye Almışlar Primlerini.Emekli Sandığındaki Pirimlerimin Tarafıma Toplu Olarak Ödenmesini İstiyorum.Bana Yardımcı Olursanız Memnun Olurum.

  47. Sabri maden dedi ki:

    Kesenek iadesi icin dilekce verdim 2009 yilinda goreve basladim 2016 yilinda isifa ettim 5510 a gore almazsin diyor ordaki memur dogrumu bu 5434 olanlar iade alabiliyormus dogrumu bu

  48. Sabri maden dedi ki:

    Kesenek iadesi icin dilekce verdim 2009 yilinda goreve basladim 2016 yilinda isifa ettim 5510 a gore almazsin diykr ordaki memur dogrumu bu

  49. Sabri maden dedi ki:

    2009 yilinda memur oldum 2016 yilinda kendi irademle istifa ettim emekli sandigindaki keseneklerimin iadesini alabilirmiyim cevap verirseniz sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Sabri Bey merhaba,

      emekli sandığı prim kesenekleri 5+10 yıl arasında olanlar iade alabilmektedir. Talep etmeniz halinde iade alma hakkınız var.

    2. Mehmet GÖNÜLTAŞ dedi ki:

      Danışma Birimi Size İki Ayrı Yazı Yazdım Ama Cevaplamadınız?Şubatta da Göndermiştim.Martta Gönderenlere Cevap Yazmışsınız….Benim Sorumu da Cevaplarsanız Sevinirim…

  50. İbrahim Gezerer dedi ki:

    1993 mezunu Uzman Jandarmayım 2003 yılında 10 yılı doldurup ayrıldım, ve 2003 te E. S. dan pirim imi aldım 2 sene 6 ay yıpranma var şu an 4a lı çalışanım primi geri ödememi mümkünmü ? ,primin hepsinimi yoksa bana yeterli olan kadarını ödeyebilirmiyim ? yıpranma emeklilik yaşımı etkilermi?
    Not: emeklilik için prim şartım 5375 SGK 4a primim 2600

  51. Gökhan KARADUMAN dedi ki:

    Merhabalar,
    2006 senesine askeri personel olarak göreve başladım. 2330 sayılı kanun kapsamında yaralandım ve 30.03.2014 tarihinde SGK tarafından emekliye sevk edilerek 8 yıl üzerinden emekli ikramiyesi aldım. Ancak dilekçe ile müracaat ederek kurumumda çalışmaya devam etmek istediğimi belirttim ve aynı tarihte SGK tarafından yeni bir sicil numarası verilerek hem emekli maaşımı almaya devam ettim hemde kurumumdan aylığımı almaya başladım. 01 Ekim 2017 tarihinde kurumumdan istifa ederek ayrıldım.
    Sorum şu şekilde;
    2014 Nisan ayından itibaren kurumum tarafından yapılan maaş ödemelerinden alınan emekli sandığı kesintilerini geri alabilir miyim?
    Saygılarımla…

  52. jupiter dedi ki:

    Merhaba,
    Benim sorum şu: Memuriyetinden şahsi sebeplerle istifa etmiş bulunuyorum ve henüz bir işe girmiş değilim. Memuriyette 7 yıl 8 ay kadar bir hizmetim bulunuyor. Başvurduğum takdirde, emekli keseneğimi geri alabilir miyim?

    Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Memuriyette çalıştığınız sürelerin emekli keseneğini alabilmek için 1999 öncesi başlangıcını olup 15 yıllık süreyi doldurmanız gerekli. Mecut durumda ancak diğer sigorta kollarından emekli olduğunuz takdir de memuriyette çalışmış olduğunuz sürelerin de emeklilik ikramiyesini alabileceksiniz.

  53. DAVUT ALTINDAĞ dedi ki:

    8 yıl emekli sandığı hizmetim var. 2000 yılında Istifa ettim
    Hizmet birleştirmesi yaparak 03.05.2017 tarihinde Ssk dan 4/a dan emekli oldum. Maaşım yeni baglandı. Emekli sandığında gecen surelerime ait haklarımı almak istiyorum. Bu konuda ne yapmam lazım. Bilgi verirseniz memnun olurum. davutaltindag@yandex.com 05437677366

  54. fatih dedi ki:

    Ben 1999 yılında ziraat bankasında işe başladım bazı olaylardan dolayi 2007 yılında isten atıldım bu arada kalan 8 yıl süre boyunca emekli sandıgına taabi olarak calistım su anda ise 4c li olarak sigortalı bir iste calısmaktayım ortalama 1500 günüm var sigortalı olarak naıl bir yol izlemem lazım emekli olacagım zaman birlestirmeyi benimmi yapmam gerekiyorbu birlestirme icin bekleyeyim mi tesekkürlker

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      Hizmet birleştirmesini emekli olacağınız zaman yapılmaktadır. Şuanda başvuru yapmanıza gerek yok.

  55. mürsel dedi ki:

    ben 1999 yılnda asteğmen olarak emekli sandığına yaklaşık 1 yıl prim yatırıldı. şimdi 18 yıllık 4a sigortam bulunuyor. 1 yıllık sigortam hizmet dökümünde görünmüyor. bu süredeki primimi alabilirmiyim veya 4 A aktarabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Okuldan sonraki 9 ay emekli sandığı sigortalısı sayılıyorsunuz. Emekli olacağınızı zaman kurum birleştirmesi yapabilirsiniz. 4c hizmet dökümünde de göremiyor musunuz?

    2. mürsel dedi ki:

      evet göremiyorum