Emekli Sandığı Ölüm İşlemleri
Bu yazımızda emekli sandığı ölüm işlemleri konusunu ele alacağız. Öncelikle şunu belirtelim ki sigortalı bir çalışanın ölümü halinde yatırmış olduğu sigorta primleri ve emeklilik hakları yok olmaz. Bu haklar yakınlarına devredilir. Emekli sandığı ölüm işlemleri ne şekilde işler, kişinin ölümü sonrası hangi hak ve yardımlar verilir, kimler bu haklardan faydalanır, hangi şartlar geçerlidir? vs. gibi emekli sandığı ölüm işlemleri konusu ilgilendiren tüm ayrıntıları ele alacağız.
Emekli Sandığına Kayıtlı Olan Kişinin Vefat Etmesi Halinde Yakınları Hangi Yardımları Alır?
Ölüm durumundan sonra yapılan yardımlar şunlardır:
- Ölüm aylığı bağlanması
- Ölüm toptan ödenmesi
- Evlenme ödeneği
- Cenaze ödeneği
Ölüm Aylığı
Ölüm aylığı hak kazanan kişiler en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini bildirmiş olma koşuluyla ölüm aylığı verilir. Peki kimler ölüm aylığı alabilir?
- Ölüm aylığı almaya öncelik eşe aittir(Resmi nikahlı eş olması gerekmektedir.)
- 18 yaşını doldurmamış çocuklar
- Ortaöğrenim eğitimi gören çocuklardan 20, yükseköğrenim eğitimi gören çocuklardan 25 yaşını doldurmamış olanlar
- Kurum sağlık kurulu kapsamında %60 oranda çalışamaz durumunda olan çocuklar (yaş vs. durumlara bakılmaksızın)
- Vefat eden kişinin yaş sınırı olmadan bekar olan kızları veya evlenip boşanmış dul kız çocukları
ölüm aylığı alabilmektedirler.
Ölüm Aylığı Almanın Şartları
Anne ve çocuklardan hisse kalması halinde anne ve baba da ölüm aylığı alabilir. Emekli sandığı ölüm işlemleri kapsamında ölüm aylığı alabilmek için öncelikle toplam kazançlarının asgari ücretten az olması gerekmektedir. Ayrıca diğer çocuklarından da herhangi bir gelir veya aylık almamaları başka bir şarttır. Anne ve baba eğer 65 yaşın üzerindeyse hisse kalıp kalmadığına bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için vefat eden sigortalının tüm sigorta borçlarının ödenmiş olması gerekir.
Ölüm aylığının paylaştırılması yakınlık derecesine göre farklı oranlarda gerçekleşir. Aylığın %50’si ölen sigortalının eşine; eşin aylığı olan bir çocuğu yok ise kanun kapsamında, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olması durumunda %75’i verilir. Herhangi bir sigorta ve geliri olmayan çocuklardan yukarıda belirttiğimiz ölüm aylığı almaya hak sahibi olanların her birine %25’i verilir. Eş ve çocuklardan hisse kalmış ve gerekli şartları karşılayan ya da 65 yaşını geçmemesi halinde anne babaya %25’i oranında aylık bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için hak sahiplerinin örneği kurumca hazırlanacak tahsis talep dilekçesini kuruma vermesi gerekir.
Emekli sandığı ölüm işlemleri kapsamında ölüm aylığı almak için başvuruda istenecek belgeler:
-Tahsis talep dilekçesine; 1 adet fotoğraf (15 yaşından küçük çocuklar hariç), malul çocukların durumlarını ispatlayan sağlık kurulu raporu, anne ve babalar için tebliğde belirlenen belgeler eklenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmelidir.
Ölüm Toptan Ödeme
Ölüm toptan ödeme, vefat eden sigortalının hak sahibi olduğu belirli şartları karşılaması halinde eş, çocuk ve anne babaya yapılır. Ölüm toptan ödeme ölüm aylığı bağlanma işleminin gerçekleşmemesi durumunda sigorta primlerinin toplu olarak hak sahiplerine verilmesidir. Başvuru şartları ölüm aylığı için gereken şartlarla aynıdır. Genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla yapılmaz.
Cenaze Ödeneği
Emekli sandığı ölüm işlemleri konusuna bağlı ölüm aylığı sigortasından hak sahiplerine sağlanan haklardan biri de cenaze ödeneğidir. Cenaze ödeneği yakınlık derecelerine göre öncelik olarak eşe verilir. Eşi yoksa çocuklarına, çocuğu yoksa anne babasına onlar da yoksa kardeşlerine verilir. Bu hak sahiplerinde hiç biri yoksa cenaze defin işlemlerini kişi ya da kuruma yapılır.
Evlenme Ödeneği
Emekli sandığı ölüm işlemlerine bağlı olarak sağlanan ölüm aylığına dahil haklardan biri de evlenme ödeneğidir. Ölüm aylığı alan bekar kız çocuğunun evlenmesi durumunda aylık kesilir. Hak sahibinin başvurusu üzerine evlenme ödeneği ödenir. Evlenme ödeneğinin tutarı aldığı aylığın 12 aylık toplamıdır. Peşin olarak ödenir. Bu kız çocuğu boşanmış ve tekrar aylık başvurusunda bulunursa önceki aldığı evlenme ödeneğinden dolayı 12 ay boyunca aylık alamaz.
Emekli sandığı ölüm işlemlerinden doğan vefat eden sigortalının hak sahipleri tarafından elde edilen tüm haklar hakkın kazanıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde talepte bulunmazlarsa tüm hakları zaman aşımına uğrar.
Hak Sahiplerinin Aldıkları Gelir ve Aylıkların Kesildiği Durumlar Nelerdir?
- Ölen kişinin eşi tekrar evlenirse
- Ölen sigortalının çocuklarının kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının a,b ve c bentleri hariç kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları, taraflarına gelir veya aylık bağlanması
- Öğrenim görmeyen çocuğun 18 yaşını doldurması, ortaöğrenim gören çocuğun 20 yaşını doldurması, yükseköğrenim gören çocuğun 25 yaşını doldurması ya da öğrenim hayatının sona ermesi
- Anne baba diğer çocuklardan aylık sağlar veya gelirleri asgari ücretin üzerine çıkarsa
Malullük, emeklilik veya dul-yetim aylığı için sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapıldıktan sonra kurum aylık bağlama işlemlerini yapar. İlk aylık ödemesi aylık bağlama kararını takip eden aylık ödeme tarihinde yapılır. Yani bir sonraki ayın başında ödeme yapılır. Emekli sandığı ölüm işlemlerine bağlı olarak alınan haklar için yatırılan gelir veya aylıkları Ziraat Bankası için her ayın 1’i ile 5’i arasında, diğer bankalar için ise 1’inde yapılır. Ayrıca hak sahipleri E-Devlet üzerinden kurum müdürlüklerine başvuru yaparak kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan biri olması kaydı ile gelir veya aylıklarını aldıkları bankayı değiştirme şansına sahiptirler.
7 Mayis 2020 de annem vefat etti. Ölümünü herhangi bir kuruma yazili olarak bildirmem gerekiyor mu. Yoksa sistamatik olarak bildirilmis oluyor mu.Bankasina yatan maasini iade etmemiz gerekiyor mu. cevabiniz icin simdiden tesekkürler.
Merhaba,
Vefat öncesi maaş yattı ise bu maaşı varisleri olarak kullanabilirsiniz. Sonra yattı ise parayı çekmeyin. Kurum iade işlemlerini başlatacaktır.
merhaba annem öğretmen emeklisi idi 30 unda vefat etti bununla ilgili bildirimi nereye yapacağım
1 inde maaşı yatmış geri nasıl iade edeceğim
31.05.2019 tarihinde Babam vefat etti. Kendisi bir kamu kuruluşunda hali hazırda çalışan bir memurdu ve emeklilik hakkı kazanmıştı. Maaşı üzerinde 5 adet icra dosyası bulunmaktaydı. Reddi miras yapmamız halinde emekli ikramiyesi alabilir miyiz? SGK ya sorduğumuzda icralardan dolayı kesilir alamassınız dediler fakat emekli ikramiyesinin tereyeke(mirasa) girmediği konusunda yargı kararları var.Bu konuda ivedi bir şekilde bilgi alabilir miyim?
Annem babamdan kendisine bağlanan emekli maaşını 3 aylık dilimlerde alıyorken, son maaşını 1 ocak 2019 da aldıktan sonra 30 ocak 2019 da vefat etti.. Tek yasal varisi olarak subat ve mart aylarına dair maaş iadesi için manisa ilinde SGK ya gittim. Bunu Ankara nın yaptığını, isterse faiz isletebilecegini öğrendim ve bunun üzerine iade talebimi bildiren, bu talebim gerçekleştirdiğinde faiz ödemeyi reddettigimi bildiren bir dilekçe yazdım. 28 şubat 2019 da yazdığım bu dilekçeye rağmen, ne bir cevap ne de bir iade talebi geldi.. Halen 2 aylık parayı iade edemedim, ne yapmalıyım? Asla da faiz ödemeyi reddediyorum..
Memur babamın vefatı dolayısıyla Annem dul maaşı almaktaydı. Geçen hafta annem de vefat etti. Ben oğlu olarak annemin maaşını almaya devam edermiyim.
Merhaba, annem emekli öğretmen olan anneannemden yetim maaşı alıyordu. 3 Ocak 2019’da vefat etti. Emekli aylığını 3 ayda bir aldığından 1 Ocak’ta Ocak-Şubat- Mart maaşı yatırılmıştı Ziraat Bankasındaki maaş hesabına. Maaşın kesilmesi ve yapılan ödemenin geri alınması için ne yapmam gerekiyor?
merhaba annem emekli öğretmendi ayın 30 unda vefat etti
1 inde 3 aylık maaşı yatmıştı vasisi olduğum için hesabı ben yönetiyorum bu parayı nasıl iade edeceğiz
ayrıca ölümü ile ilgili bir bildirim yapmamız gerekiyor mu
Kolay gelsin abim 29 yıllık polis memuru (çalışırken) iken vefat etti .Eşi ve 18 den küçük 2 çocuğu var.Anne ve baba ise ssk lı olan iş kazasında daha önce kaybettiğimiz abimiz den dolayı maaş alıyorlar ve ayrıca bakım aylığı alıyorlar ve doğal olarak yaslarida 65 in üzerinde ancak biz polis abimden haklar için basvurmadik ama SGK abimin eş ve çocuklarına düşen tazminatı hemde maaşı eksik yatırmış anne babanın hakları saklı tutuluyor diye bizde anne baba adına feragat dilekçesi gönderdik Ankara ya emeklilik daire başkanlığına sorun çözülür mü yoksa başka birşeyler yapmamız gerekir mi yardımcı olursanız sevinirim
murat bey parayı geri alabildiniz mi?
Merhaba
Babam 87 yılında emekli olmadan vefat etti .devlet kurumunda çalışıyordu. Şu ana kadar sigortalı ve evli olduğum için hiçbir başvuru yapılmadı. Eşim yeni vefat etti.babamdan yetim ayligi almam mumkunmu dur.
Merhaba abim 03.06.2018 tarihinde vefat etti. Emekli sandığından maaş alıyordu. Geride maaşı bağlanacak varisi yoktur. Ölümü emekli sandığına bildirmedik. Bildirmemiz gerekiyor mu . Saygılarımla,
Merhaba,
Ölüm kağıtları tüm sistemlerde gözükür. sistem otomatikman maaşı durdurur. Eğer maaş yatmış ise de kullanmayın.
EŞLERİN HER İKİSİDE SSK’DA EMEKLİDİR.BİRİ ÖLDÜĞÜNDE DİĞERİNE ÖLENİN MAAŞI BAĞLANA BİLİR Mİ?
Babamızdan maaş alan ablam Viyanada vefat etti. Ne işlem yapmalıyız.?
babasından emekli aylığı alan ablam viyana da vefat etti. Nereye bilgi vermeliyim??
Merhaba,
Babam emekli sandığından emekliydi, Şubat ayında 80 yaşında vefat etti. Annem emekli öğretmen. Ben ve kızkardeşim 25 yaş üstü bekarız ve çalışıyoruz, maaşlarımız asgari ücretin üstünde, ikimiz de SGK’lıyız.
Noter ve SGK işlemlerimizi yaptırdık. Bu arada benim iş değişikliğim oldu, 1 Mart tarihinde yeni işimde göreve başladım.İki işim arasında boş gün yok. 4A’ya tabiyim.Dün eczaneye gittiğimde ilaçlarımı alamadım, eczacı müstehaklık sorgusunda ” 4C Ölüm Aylığı Alanlar (Çocuk) ” göründüğümü söyledi. Babamın aylığının anneme bağlanmasını istemiştik. Ben zaten çalışıyorum, bir yanlışlık olmuş olabilir mi? Konuyla ilgili olarak SGK memurları birbiriyle çelişen bilgiler veriyor. Bir memur çalışıyor da olsak bize de maaş yatacağını, tamamını annemize yatırtamayacağımızı söyledi. Bir memur bize maaş yatmayacağını, annemize de babamın emekli maaşının sadece yarısının yatacağını söyledi. Annem babamın emekli aylığının ne kadarını alabilir? Bizim yapmamız gereken başka işlemler mi var? Benim SGK kaydımdaki sorunun sebebi nedir? Cenaze masrafı kime yatacak? Bizi ayrıntılı bir şekilde aydınlatmanızı rica ediyoruz. Teşekkürler…
4 kardeşiz2si bekar,2si evli.bekar olan hiç evlenmedi ve hiç çocuğu yok.emekli olmaya hak kazandığı halde hiç maaş almadan emekli olmasına 1 ay kala vefat etti..varisleri olarak ödenmiş haklarını toplu ödeme olarak almak istiyoruz saygılar
4 kardeşiz2si bekar,2si evli.bekar olan hiç evlenmedi ve hiç çocuğu yok.emekli olmaya hak kazandığı halde hiç maaş almadan emekli olmasına 1 ay kala vefat etti..varisleri olarak ödenmiş haklarını yoplu ödeme olarak almak istiyoruz saygılar
Emekli sandığından maaş alan babam öldükten sonra annem dul maaşı almaya başladı. Geçen hafta annem de vefat etti. Emekli sandığına öldüğüne dair bilgi verecek miyim. Yoksa nüfus dairesi otomatik olarak size mi bildiriyor? Mezarlık parasını makbuz karşılığı yatırdım. Emekli sandığından alırsınız dediler. Ayrıca ölüm yardımı veriliyor mu? Yahut sadece ölüm yardımı mı veriliyor? Bunun için nasıl işlem yapılacak.
Merhaba,
Cenaze ödeneği sigortalının vefatında diğer hak sahiplerine ödenir yani asıl emekliliği hak eden sigortalı için ödenir anneniz için ödeme yapılmaz.
emekli sandığından emekli maaşı alan annem 24.12.2017 tarihinde vefat etti. aybaşında 3 aylık emekli maaşını peşin olarak çekmişti geri ödemesi için nereye ve nası müraat etmemiz gerekiyor. teşekkürler
Sgk dan dul maaşı alan hak sahibinin õlümü halinde sgk ya bildirim yapmaya gerek varmı cevabınız için tesekürler.
sayın yetkili
Ben devlet memuru olarak görev yapmaktayım Mart-2009 yılında emekli sandığına tabi babamı kasım-2017 yılında bağkur emeklisi annemi kaybettim dulum ve bir kız çocuğu annesiyim yetim aylığı alabilirmiyim ?. Saygılarımla arz ederim.
merhabalar,
annem ,babamdan emekli sandığından ve kendi ssk dan emekli maaşı alıyordu.annem 06/12/2017 tarihinde vefat etti. bunu kurumlara bildirmeli miyiz.yoksa otomatik devlet hallediyor mu.
babamın emekli maaşınından bende alıyorum. annem vefat ettiği için maaş bağlanma oran değişikliği için dilekçe vermem gerekiyor.
teşekkürler.
Eski eşim emekli sandığı çalışanı iken ikramiyesini alamadan vefat etti ikinci eşi 48000 tl ikramiye aldı kızım 24000 tl oğlum 26 yaşında ikramiyeden pay alamado sgk müracaat yaptığı halde eski eşimin banka borçları var oğluma sen ödeyeceksin diyor ikinci eşi öncelikle öğrenmek istediğim emekli olmadan ölen babanın 32 yıllık ikramiyesi yaş şartı aranmaksızın miras değilmidir 26 yaşında erkek çocuk aylık alamaz biliyorum ikramiyede mirasçı değilmidir mirasçılık belgesinde adı var
Merhaba,
Oğlunuzun da miras hakkı mevcut. İkramiye için hakkı var. Dediğiniz gibi maaş alma hakkı bulunmuyor. Ama ikramiyeden faydalanır. Konuyu bir iş hukuku avukatına danışarak dava açabilirsiniz.
babam emekli sandığından emekli idi …. 3 ayda bir maaş alırdı ..babam maaşına 5 gun kala vefat etti . 4.700. tl 3 ayda aldığı para bankadan çeken olmadığı için emekli sandığına geri gitmiş ? 4 kardeşiz hepimiz 45.50.yaşlarındayız babamın son geri giden maaşını alabilirmiyiz ??? almak için öneriniz varmı… + bir erkek kardeşim 45 yaşında hiç bir sosyal guvencesi yok artı akli nengesi yok mababın emekli maaşını yada bakım parası olarak erkek kardeşimede bağlata bilirmiyiz ???+ ölum yardımı alabilirmiyiz ????