Emekli Sandığı Çalışma Saatleri
Dilerseniz konumuza geçmeden önce kısaca Emekli Sandığı’na değinelim. Kamu kurumlarında çalışmakta olan memurlara ait işlemlerin düzenlendiği resmi sisteme Emekli Sandığı denir. Emekli Sandığı üzerinden yapılan bütün işlemler resmi nitelikte olup, Maliye Bakanlığının kontrolünde gerçekleştirilir. Sistemin amacı bütün çalışanları tek bir çatı altında toplayarak sigortalı yapmaktır. Ayrıca sigortalının emekli olması durumunda emekli maaşı alabilmesini, hastaneye gittiği zaman işlemlerini ücretsiz gerçekleştirebilmesini, ilaçlarını ödeyeceği düşük miktarlar karşılığında alabilmesini sağlamak gibi pek çok görevi bulunmaktadır. Ancak sistem işleyişini Sosyal Güvenlik Reformu yaşanana kadar bu şekilde devam ettirmiştir. Reform gelmeden önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç farklı Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmaktaydı. Reformun gelişinin ardından 20.05.2006 tarihinde uygulanmaya başlayan 5502 Sayılı Kanun(Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu) hükmünce Sosyal Güvenlik Kurumları devredilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlanmıştır. Kaldırılan bu kurumlar yerine Sosyal Güvenlik Kurumu gelmiştir. Biz de bu yazımızda Emekli Sandığı çalışma saatleri konusunu işleyeceğiz diğer bir deyişle Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) çalışma saatlerine değineceğiz.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Çalışma Saatleri
Kış saati uygulamasının iptal edileceği uzun yıllar gündemde olan bir konuydu. Gün ışığının daha verimli kullanılabilmesi hedeflenmekteydi. 26 Mart 2016 tarihi itibariyle Resmi Gazeteler tarafından bildirilen iptal kararı, “saatlerin geri alınması” ibaresini de 2016/8589 Sayılı hüküm gereğince yürürlük üzerinden tamamen kaldırdı. Karar, çalışanlar için bazı uyum sağlama sorunlarını da beraberinde geldi. Devlete bağlı olarak işlemlerini yürüten Emekli Sandığı çalışanları, işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerektiği takdirde bazı kurumlara gitmek zorunda kalabiliyorlar. Bu yüzden kurumların açılış ve kapanış saatleri önemli bir husus olmaktadır. SGK çalışma saatleri ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan bildirim üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yeniden belirlenmiştir.
Düzenlenen saatler sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları 08.00-12.00 ile 13.00-17.00 saatleri aralığında çalışmaktadır. Yazımızın devamında SGK ile ilgili diğer detayları bulabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Ne İş Yapar?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) çalışmalarını Sosyal Güvenlik Bakanlığı altında yürüten resmi bir kuruluştur. Yürütülen çalışmalar ise 5502 Sayılı kanun(3. madde) hükmünce belirtilmiş olup, kuruluş kendisine bağlı olan kişilere/tüzel kişilere gerekli hizmetleri vermekle görevlendirilmiştir.
Diğer kamu kuruluşları ve yabancı ülkelerle de Sosyal Güvenlik Alanında iş birliği halinde olan kuruluş, ülkenin kalkınmasını temel hedef alan temel politikaları uygulamaktadır. Politikalar ise süreç içerisinde zamanın getirmiş olduğu yeniliklere ayak uydurabilecek niteliklerde olup, gerektiği durumlarda yenilenmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiği politika hedeflerini uzun vadeli ve kısa vadeli olarak gruplandırır. Bu gruplandırmayı üçe ayırmak mümkündür:
- Kısa vadeli sigorta kolları: kuruluşa bağlı hak sahibi ve diğer kişilere geçici/sürekli iş görememe ödeneği bağlanması, sigortalının iş kazasında vefat etmesi üzerine yakınlarına daha doğrusu hak sahibi kişilerine gelir bağlanması, cenazeler için gelir ödeneği, çocuk sahibi olan anneler için emzirme ödeneği ile doğum borçlanması hakkı, erkeklere askerlik bağlanması gibi görevleri vardır.
- Uzun vadeli sigorta kolları: malullük/yaşlılık aylığı ödenecek kimselere ödeneklerinin/toplu ödemenin yapılması veya hak sahibi kişilere cenaze ödeneği/ölüm aylığı bağlanması, ölüm aylığını bağladığı kız çocukları için eğer evleneceklerse evlenme ödeneğinin sağlanması gibi görevleri vardır.
- Genel Sağlık Sigortası: Genel Sağlık Sigortasının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi kişiler ile alabilecekleri maddi ödeneğin sağlanması gibi görevleri vardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İşlemleri Nasıl Yapılabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumunun Reformun ardından SSK, Bağ-Kur ile Emekli Sandığını bünyesinde birleştirdiğini ve kurum çalışanlarının pek çok görevi üstlendiklerinden bahsetmiştik. Hizmet alanı bu kadar geniş olan kurum için, işlemleri gerçekleştirebilmek amacıyla mutlaka kuruma mı gidilmelidir?
Sosyal Güvenlik Kurumu, hem kuruluşlarında oluşacak kalabalığı önlemek hem de zamandan kazanç sağlayabilmek için elektronik ortamda kullanılabilecek pek çok uygulamayı hayata geçirmiştir. Bu uygulamaların başında sigortalı çalışanların emeklilik zamanlarıyla ilgili sorularını giderebilecekleri uygulamalar gelmektedir. Örnek verecek olursak emeklilik maaşı sorgulama, emeklilik yaşı hesaplama, emeklilik gününü hesaplama gibi pek çok program elektronik ortamda mevcuttur.
Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanlar İçin Emeklilik
Emeklilik söz konusu olduğunda reform öncesinde olduğu gibi çalışanları üç kategoride ele almak daha sağlıklı olacaktır.
Emekli Sandığına bağlı çalışanlar, elektronik ortam üzerinden bağlı oldukları kurumun programına erişmelidir. Emeklilik yaşını hesaplamak için bilgilerini sisteme eksiksiz olarak girmeli ve çalışmaya başladığı tarih ile çalışmasını sonlandıracağı tarihi doğru bir şekilde girdikten sonra emekli olacağı yaşı hesaplayabilir.
Bağ-Kura bağlı çalışanlar, elektronik ortam üzerinden bağlı oldukları kurumun Bağ-Kur için oluşturulmuş programına erişmelidir. Emeklilik yaşını hesaplamak için emekli olacağı türü sistem üzerinde belirttikten sonra diğer bilgilerini eksiksiz olarak girmelidir. Çalışanın yaşlılık durumu veya da malul olma durumu, ihtiyaç sahibi bir malul çocuğu söz konusuysa özel durum kısmında mutlaka durumunu bildirmelidir. Bilgilerini eksiksiz olarak bildirmeli ve çalışmaya başladığı tarih ile çalışmasını sonlandıracağı tarihi doğru bir şekilde girdikten sonra emekli olacağı yaşı hesaplayabilir.
SSK’ya bağlı çalışanlar, elektronik ortam üzerinden bağlı oldukları kurumun SSK için oluşturulmuş programına erişmelidir. Bağ-Kur’da olduğu gibi özel durum kısmında gerekli bildirimlerini yapıp emeklilik yaşını hesaplamak için bilgilerini sisteme eksiksiz olarak girmeli. Mevcut bilgilerine askerlik durumuyla ilgili bilginizi, ödenen prim ve gün sayısını, 3600 günün dolmuş olduğunu belirten çalışmanın sonlandığı tarih doğru bir şekilde girildikten sonra emekli olacağı yaşı hesaplayabilir.