Emekli Maaşını Artırmanın Altın Kuralları
Emekli Maaşını Artırmanın Altın Kuralları
Günümüzde her birey belirli bir çalışma süresi sonunda emekli olmanın ve emekliliğin tadını çıkarmanın hesabını yapar. Ancak içinde bulunduğu maddi koşullar kişileri emeklilikte dahi çalışmaya mecbur bırakır. İdeal bir emekli maaşı almak ve hayatını idame ettirmek için dikkat etmeniz gereken altın kurallar var. Emekliliğinizde rahat bir yaşam sürmek için bu kuralları dikkatle okumalı ve uygulamalısınız. Emekli maaşı hesabı yapılırken çalışanların çalıştıkları dönemdeki kazançların tamamı hesaplanıyor. Bu nedenle emeklilik hesaplarınızı son yıllarda aldığınız maaşlar üzerinden değil de çalıştığınız dönemi kapsayacak şekilde yapmalısınız. Emekli maaşınızı artırmak için dikkat etmeniz gereken altın kurallar şunlardır.
- Emeklilik için çalışma hayatına başladığınız tarihten itibaren hesaplar yapmalısınız. Sigorta primi olarak işveren ne kadar yatırıyor, sigorta primlerinde eksiklik var mı, giriş çıkış yapılmış mı gibi sorulara cevap vermek için primlerinizi dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz.
- Emeklilik maaşı için çalışma gün sayısı veya istenilen günden fazla çalışmış olmak yeterli değildir. Burada önemli olan etken brüt maaştır. Prim gününüz az olsa bile brüt maaşınız fazla ise prim sayısı fazla olan birinden daha fazla emekli maaşı alabilir, ekli maaşınıza daha fazla zam alabilirsiniz.
- Günümüzde her birey tek bir işte çalışarak ssk veya bağ-kur primi ödüyor. Eğer ek şiş yapıyorsa ek iş için herhangi bir sigorta primi ödemiyor. Bu durum emeklilik hesabı yapılırken maaş kaybı yaşamanıza neden oluyor. İkinci işiniz için bağ-kur primi yatırarak hesaplama sırasında aylık primleriniz toplanacak ve brüt maaşınız daha yüksek olarak sisteme girilecektir. Bu durum emekli maaşınızın daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
- Bağ-kur yerine ssk dan emekli olmayı tercih etmelisiniz. 1 Ekim 2008 yılında çıkarılan yasa ile kişinin hangi kurumdan emekli olacağı son 7 yılda 2 kurumdan birden çalışmış ise her hangi bir kurumda 1261 gün çalışmış ise o kurumdan emekli olma hakkı verildi. Bu durumda son 7 yılınızda ssklı bir işte çalışmanız emekli maaşınızın daha fazla olmasını sağlayacaktır.
- Çalışma hayatınızın son 3.5 yılında SGK ya tavan kazanç bildirmeniz durumunda emekli maaşınız tavan kazanç üzerinden hesaplanacak ve normal bir emekli maaşından 50 ile 100 TL arasında farklı bir maaş almanızı sağlayacaktır. Eğer son 3.5 yıl tavan kazanç üzerinden yatırırsanız emekli maaşınız da aylık 400 lira gibi bir fark yaratabilirsiniz.
- Çalışma hayatınız boyunca iş veren sigorta primlerinizi eksik yatırmış ve siz bunu belgeleyebiliyorsanız bir avukat yardımı alarak eksik yatırılmış günlerin telafisini isteyebilir ve emekliliğinizin hesaplanmasında eksik günleri hesaplattırarak hem emekli maaşınızı artırabilir hem de kazanmış olduğunuz hakları almış olursunuz.
- Emeklilik dilekçesinde dolduracağınız boşluklardan Tahsis Formunda yer alan bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler bölümüne eşinizi, çocuklarınızı, yakınlarınız mutlaka yazmalısınız. Bu durum katsayı olarak size avantaj sağlayacak ve emekli maaşınızın artmasını sağlayacaksınız. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler aylık oranını artıracaktır.
- Çalışma hayatınız boyunda bodronuzda gerçek ücretinizin yer almasını sağlayın. Emeklilik hesapları yapılırken tüm çalışma hayatınız hesaplanacağı için asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamalar size olumsuz olarak yansıyacaktır. Bu nedenle çalışma hayatınız boyunca bodronuzda maaşınızın gerçek maaşınız olmasını sağlamalı gerekirse işveren dava açarak bunun gerçekleşmesini sağlamalısınız.
Tüm bu kuralları doğru bir şekilde uygulayarak emekli maaşınızın normal bir emekli maaşınızın yüksek olmasını sağlayabilir hayatınızın geri kalanında mutlu ve huzurlu bir emeklilik hayatı geçirebilirsiniz. Bu 8 altın kural hayatınızın geri kalanının mükemmel olmasını sağlayacaktır.