E-Devlet Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi
E-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemi ile emekli maaşına ilişkin ödeme detaylarına ulaşmak mümkün olur. E-Devlet’ten sorgulama yapmak, emeklileri SGK’ya ya da bankaya gitme zahmetinden kurtarır. E-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemi sayesinde ödemelerin yanı sıra kesintiler de görülebilir.
E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için e-Devlet şifresine sahip olmak gerekir. E-Devlet şifresi olmayanlar; internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ya da e-imza-mobil imza ile giriş yapabilir. Sisteme girdikten sonra sorgulama işlemi kolayca yapılır. Aynı zamanda giriş için e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir.
E-Devlet üzerinden emeklilik ile ilgili işlemlerin takibi de yapılır. Emeklilik başvuru işlemlerinin takibi ya da emeklilik tarihi gibi bilgilere de e-Devlet’ten ulaşılır.
Son zamanlarda emeklilik sorgulama işlemi yapanların sayısı daha da arttı. EYT ile milyonlarca kişi emekli oldu. Yeni emeklilerin aylık bağlama işlemleri devam ediyor. Yeni emekliler aylıklarının ne zaman bağlanacağını öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir.
4A Emekli Maaşı Sorgulama
4a emekli maaşı sorgulama işlemi ile emeklilik aylık bilgileri edinilebilir. Emekli aylığı ödemelerini bu şekilde takip etmek mümkün olur. Aynı zamanda aylıkla ilgili farklı bilgiler de elde edilir. 4a, SGK’lılar için kullanılan bir tabirdir.
E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra “Çalışma Hayatım” kısmından emeklilikle ilgili detaylara ulaşılabilir.
“Çalışma Hayatım” kısmından “Emekli” yazan alana tıklayarak emeklilikle ilgili bazı bilgilere erişim sağlanabilir.
Bu kısımdan 4a sigortalıları kendini bildirebilir. Aynı zamanda sosyal güvenlik kayıt belgesi sorgulama işlemi yapılır.
Maaş bilgilerine bu kısımdan erişmek mümkün değildir. Emekli olmayanlar, “Çalışma Hayatım” kısmına tıklayarak ne zaman emekli olacağını öğrenebilir. Bu kısımda toplam prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi bilgisi yer alır.
Aynı zamanda emeklilik şartlarının tamamlanmasına ne kadar kaldığı da gösterilir. Böylece sigortalı olarak çalışanlar, ne zaman emekli olacağını öğrenebilir. Çalışanlar, çalışma hayatı ile ilgili diğer bilgilere de bu kısımdan erişebilir.
Borç kısmından prim borçları öğrenilebilir. Prim borcu olanlar, yapılandırma hakkından yararlanarak borçlarını kapatabilir. Böylece emekli olmak mümkün olur. Emekli olmak isteyenlerin, borçlarının tamamını kapatması gerekir.
Yapılandırmanın yanı sıra gerekli şartların sağlanması halinde isteğe bağlı sigortadan da yararlanmak mümkün olabilir. Aynı zamanda doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi haklar da kullanılabilir.
4B Emekli Maaşı Sorgulama
4b emekli maaşı sorgulama işlemi için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama alanını kullanmak gerekir. Arama alanına “4B emekli maaşı sorgulama” yazarak ilgili alana ulaşılabilir.
Bu kısımdan 4b’liler için emekli aylık ödeme bilgilerine erişmek mümkün olur. 4b’li, BAĞ-KUR’luları ifade eden bir statüdür. Aylık bilgileri buradan takip edilebilir. Aynı zamanda kesintilere de buradan ulaşılabilir. Bilgilerine SMS ile erişmek isteyenler, telefon numarasını SGK’ya kaydetmelidir.
e-Devlet’te arama alanına “SGK Telefon” yazarak sorgulama işlemi yapılabilir. Ardından gelen ekranda belirtilen alana cep telefonu yazılmalıdır. “Güncelle” yazan alana tıklanarak kaydedilen numara onaylanmalıdır.
Yeni numara kaydı yapılarak SMS üzerinden emeklilik aylık bilgilerine erişilebilir. E-Devlet mobil uygulamasına girilerek de emeklilik ile ilgili işlemler yapılabilir.
4C Emekli Maaşı Sorgulama
4C emekli maaşı sorgulama işlemi için arama alanına “4c emekli aylık bilgisi” yazmak gerekir. Bu kısımdan 4c ile maaş alanlar emeklilik bilgilerine erişebilir. 4C, Emekli Sandığı için kullanılan bir sınıflandırmadır. Buradan Emekli Sandığı emeklileri aylık ve kesinti bilgilerine erişebilir.
4c’liler için uygulanan emeklilik sistemleri 4a ve 4b’lilerden daha farklıdır. 4c’lilerin maaşlarının hesaplanmasında katsayı, ek gösterge gibi bilgiler kullanılır.
E-Devlet Emekli Maaşı Sorgulama
E-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemlerine erişebilmek için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Bunun yerine mobil uygulama kullanılarak da emekli maaşı bilgisine erişilebilir. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra ilk olarak “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama alanına “Emekli maaşı” yazılmalıdır. Bu kısımdan emeklilik statüsüne göre göre tercih yapılmalıdır:
- SSK’lılar 4a emekli aylık bilgisi seçeneğini tercih etmelidir.
- BAĞKUR’lular 4b emekli aylık bilgisi seçeneğini tercih etmelidir.
- Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar ise 4c emekli aylık bilgisi seçeneğini tercih etmelidir.
Sorgulama sonrası farklı seçenekler karşınıza çıkar. Emekli aylık, emekli ödeme ve emekli aylığı kesintileri seçeneklerinden uygun olan seçilmelidir.
T.C ile Emekli Maaşı Sorgulama
T.C. ile emekli maaşı sorgulama işlemlerinin yapılması mümkün değildir. T.C. kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresine de ihtiyaç vardır. Bu şekilde e-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemi yapılabilir.
Aylık ödeme bilgilerinin yanı sıra günlük ödeme sorgulama işlemi de yapılabilir. Bunun için “Sosyal Güvenlik Kurumu/Emekli Günlük Ödeme Sorgulama” kısmına tıklanmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, 12 ay hareketsiz kalan emekli maaşlarını geri alır. Bankalar 12 ayın sonunda SGK’ya iade yapar. “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama” kısmından bu maaşların durumu öğrenilebilir.
Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama
Birikmiş emekli maaşı sorgulama işlemi, bankalar üzerinden yapılmalıdır. Ancak bir detaya dikkat etmek gerekir. Bankalar, 12 ay boyunca hareketsiz kalan hesaplara bloke koyarak SGK’ya iade yapar. Bu nedenle maaştaki paranın belirli aralıklarla başka hesaba aktarılması ya da çekilmesi gerekir.
Emekli maaşını PTT’den alanlar için de iade süresine dikkat etmek gerekir. İade süresine dikkat edilmediği takdirde para SGK’ya iade edilir. İade edilen parayı tekrar almak için SGK’ya dilekçe yazarak başvurmak gerekir.
Birikmiş emekli maaşı sorgulaması için : https://www.ssk.biz.tr/birikmis-emekli-maasi-sorgulama-nereden-nasil-yapilir/
Ziraat Bankası Emekli Maaşı Sorgulama
Ziraat Bankası emekli maaşı sorgulama işlemi için ziraatbank.com.tr adresine girilmesi gerekir. Ardından “İnternet Şubesi” yazan kısma tıklamak gerekir.
“İnternet Şubesi” yazan kısma tıkladıktan sonra “Bireysel” yazan alana tıklanmalıdır.
Buradan T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. Ardından “Devam” yazan kısma tıklanmalıdır. Şifresi olmayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alana tıklayarak yeni şifre belirleyebilir.
Aynı işlemler, Ziraat Bankası mobil uygulaması üzerinden de yapılabilir. Ziraat Bankası şubelerine giderek de emeklilik maaşı sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Yetkililere kimlik numarası verilerek sorgulama başlatılabilir.
PTT Emekli Maaşı Sorgulama
PTT emekli maaşı sorgulama işlemi için pttbank.ptt.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Bireysel” yazan kısımdan giriş yapılmalıdır. İlk olarak kimlik numarası ya da müşteri numarası girilmelidir. Ardından şifre girilmesi gerekir.
İstenilen bilgiler girildikten sonra “Devam” yazan alana tıklanmalıdır. Şifresi olmayanlar, “Yeni Şifre Al” yazan alana tıklayarak şifre alabilir. PTT şubelerine giderek de sorgulama yapılabilir. Bunun için PTT yetkilisine kimlik numarası verilmelidir.
Yurt Dışı Emekli Maaşı Sorgulama Yapılır mı?
Yurt dışı emekli maaşı sorgulama işlemi bazı ülkeler için mümkündür. Almanya ve Bulgaristan için sorgulama yapılabilir. E-Devlet arama alanına “Almanya/Bulgaristan Emekli Ödemeleri” yazarak sorgulama yapılabilir.
Almanya ve Bulgaristan dışında kalan ülkeler için e-Devlet emekli maaşı sorgulama işleminin yapılması mümkün değildir.
Merhaba Ben 1996 -1997-1998 yıllarında Turhal Makine ve Şeker fabrikasında stajlar yaptım. e devlette bu staj çalışma girişlerini göremiyorum, Bu staj çalışmalarının sitemde gözükmesi için girişleri yapılacak mı acaba?
Teşekkürler,
Saygılarımla,