emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E- Devlet E- Bildirge

E- Devlet E- Bildirge
18.04.2017

Günümüzde internet teknolojilerinin hızla yaygınlaşması ve bilgi çağına giriş ile beraber ülkemizde teknolojik kavramlar da hızla büyümektedir. E-devlet ise bu yeni kavramlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. E- devlet kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pek çok uygulamadan yararlanabilirler. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlerini de yine E- devlet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirler. E- bildirgenin ne olduğu, E- bildirge üzerinden başka hangi bilgilerin öğrenilebileceği ve E- devlet E- bildirge alma işlemleri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

E- Bildirge Nedir?

E- bildirge tıpkı E- devlet gibi ülkemizde henüz yeni yeni ortaya çıkan kavramlardan bir tanesidir. E- bildirge, işveren olarak nitelendirilen kişilerin iş yerlerinde ya da fabrikalarında çalışan işçilerinin sigorta primlerinin internet üzerinden ödenmesidir diyebiliriz. E- bildirge sistemi aslında işverenlerin henüz alıştığı bir kavram değildir. Fakat bakıldığında E- bildirge sistemi, klasik sistem olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek işverenlerin işçilerinin sigorta primlerini yatırmasından çok daha hızlı ve pratik bir uygulamadır. İşverenler E- bildirge uygulamasından internet bankacılığı aracılığı ile otomatik ödeme talimatı şartıyla yararlanabilirler. Aynı zamanda E- bildirge ekranı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulduğu için herhangi bir risk durumu da yaratmamaktadır.

İşverenler E- bildirge kavramını öğrendiklerinde bu sistemin zorunlu olup olmadığını merak etmektedirler. Ülkemizde bilgi çağına ve internet teknolojilerine ayak uydurmak ve çağı yakalamak adına bazı zorunluluklar kanun yolu ile getirilmektedir. Eğer bir iş yerinde ya da fabrikada üç ya da daha fazla sigortalı işçi çalışıyorsa işverenlerin E- bildirge sistemini kullanmaları zorunludur. 29.04.2015 tarihinden önce böyle bir zorunluluk bulunmuyordu. Fakat yeni getirilen kanun hükmünde kararname ile hem özel hem de devlet iş yerleri ya da fabrikaları bu uygulamaya zorunlu tutuldu.

Tüm bunların yanı sıra eğer bir iş yerinde ya da fabrikada üçten daha az sigortalı işçi çalışıyor ise işverenler kendi istekleri doğrultusunda E- bildirge uygulamasından yararlanabilirler. Fakat onlar için bu uygulama herhangi bir zorunluluk teşkil etmemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta yer almaktadır. Eğer bir iş yerinde ya da fabrikada üç ya da daha fazla sigortalı işçi çalışıyor ve işveren E- bildirge uygulamasını gerçekleştirmiyor ise bu noktada kanundaki uygun hükümlere bağlı olarak idari para cezası uygulanır. Bu nedenle işverenlerin bu hususa azami seviyede dikkat etmeleri gerekir.

E- Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?

E- devlet E- bildirgenin ne olduğunu ve E- bildirge uygulamasının işverenler açısından öneminden bahsettikten sonra E- devlet E- bildirge şifrelerinin nasıl alındığı konusuna da değinmekte fayda vardır. Öncelikle E- bildirge başvuruları henüz internet aracılığı ile yapılmamaktadır. Bu nedenle E- bildirge uygulamasından yararlanmak için E- bildirge ile ilgili şifre evraklarının ve iş yeri belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırılması gerekir. Fakat E- bildirge şifresi için internet üzerinden yapılan bir işlem bulunmaktadır. İş yeri tescil işlemi internet üzerinden yapılabilmektedir. Dolayısıyla E- bildirge şifre işlemleri için işverenlerin yapması gereken şey öncelikle yazımızın sonunda yer alan adresten iş yeri tescil işlemini gerçekleştirmektir. Daha sonrasında ise az önce bahsedilen E- bildirge ile ilgili şifre evraklarının ve iş yeri belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırılması gerekir. Bu evrak ve belgelerin ilgili kuruma en geç bir hafta içinde verilmesi gerekmektedir.

E- Bildirge İle Yapılabilecek Diğer İşlemler

E- bildirge yalnızca işverenlerin iş yerlerinde ya da fabrikalarında sigortalı olarak çalıştırdıkları kişilerin sigorta primlerini otomatik ödeme talimatı ile ve internet bankacılığı yolu ile ödeme işlemi hizmeti sağlamamaktadır. Bunun yanı sıra E- bildirge uygulaması ile pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin işverenler kendilerinin emir ve talimatları altında çalışan kişilerin aylık olarak yatırılmış prim ve hizmet belgelerini E- bildirge aracılığı ile sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

Tüm bu işlemlerin yanı sıra E- bildirge ile başka işlemler de yapılabilmektedir. Örneğin, sigortalı olarak çalışan kişi tekrar eden bir durumdan dolayı işe giriş bildirgesini almak ister ise E- bildirge sistemi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilir. Bunun haricinde işverenlerin bazı mali durumlardan kaynaklanan nedenler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olmadığına dair belge almaları gerektiğinde yine aynı şekilde E- bildirge uygulaması bu hizmeti sağlamaktadır. E- bildirge uygulamasının sağladığı hizmetler bununla sınırlı değildir.

E- Bildirge Şifresi İçin Gereken Evraklar

E- bildirge şifresi için önemli olan ayrım işverenin gerçek veya tüzel kişi olmasından kaynaklanan ayrımdır. Eğer E- bildirge şifresi almak isteyen işveren gerçek kişi ise E- bildirge şifresi için yapılacak olan başvuru işverenin kendisi tarafından yapılabilmektedir. Eğer işveren bu işlemi kendisi yapmak istemiyorsa bir kişiye vekalet verebilir. Bu durumda işveren vekili olarak adlandırılan bu kişi E- bildirge şifresi almak için Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurabilir. Diğer nokta işverenin tüzel kişi olmasıdır. Eğer E- bildirge şifresi almak isteyen işveren tüzel kişi ise imza yetkisi kimde ise E- bildirge şifresini o kişinin alması gerekir.

İş Yeri Tescil İşlemleri İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.