emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?
SSK
10.10.2020

Ev kadınları başta olmak üzere herhangi bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primi ödenerek emekli olma hakkı elde edebilmektedirler. Bu konuda özellikle dul ve yetim aylığı alanların emekli olabilmeleri de merak edilmektedir.

İsteğe Bağlı Emekli Olma İmkânı

Herhangi bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primleri ödeyerek emekli olma hakkı elde etmektedirler. Sigortalı çalışma süreleri eksik olanlar da yine eksik prim günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilmektedirler. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerinde Türkiye’de 15 yaş üzerinde 61 milyon 507 bin kişi bulunuyor. Bu rakamın 31 milyon 117 binini ise kadınlar oluşturuyor. Sadece 9 milyonluk kesimi ise çalışıyor. Dolayısıyla üç kadından birisi iş yaşamında yer alıyor.

Bu bakımdan özellikle kadınların emeklilik durumunda önemli sorunlar bulunuyor. Bu durumda ise isteğe bağlı sigortalılık büyük önem taşıyor. Kadınlar başta olmak üzere herhangi bir işte çalışmayanlar ya da ayda 30 günden az çalışan veya farklı sebeplerden ötürü prim günü emeklilikleri için yetersiz olanlar için isteğe bağlı sigortalı olmak büyük bir avantaj yaratıyor. 2008 yılı öncesinde isteğe bağlı sigortalılık hangi statü kapsamında çalışılmışsa o statüde kabul edilmekteydi. Başka bir deyişle SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı dahilinde isteğe bağlı sigorta olunabiliyordu.

2008 yılında yapılan düzenleme kapsamında ise sadece isteğe bağlı sigortalılık 4B yani Bağkur kapsamında yaptırılıyor. İsteğe bağlı sigorta primlerini 4A kapsamında ödeyenler ise hem emekli aylığını daha yüksek alma hem de daha erken yaşta emekli olma haklarına sahiptiler. İsteğe bağlı sigorta günümüzde 4B kapsamına alındığın için görece daha zor şartlar taşıyor. Buna göre daha fazla prim ödemesi yapılıyor ve daha geç yaşta emekli olunabiliyor. Yine de isteğe bağlı sigortalılık çalışmayanlar için emekli olabilmeleri için tek yol olarak beliriyor. Aynı zamanda isteğe bağlı sigorta ile başlayarak daha sonra çalışma yaşamına geçenlerin prim günleri de sayılıyor.

İsteğe Bağlı Sigortayı Kimler Yaptırabilir?

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için belirli şartları taşımak gerekiyor. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve aynı zamanda Türkiye’de ikamet etmek gerekiyor. Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay bazında 30 günden daha az çalışanlar ya da tam gün çalışmayanlar da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyorlar.

İsteğe bağlı sigorta prim tutarları da kişilerin kendisine göre belirlenebiliyor. Buna göre prim brüt asgari ücret ile bu tutarın 7,5 katı arasında belirlenen yüzde 32 oranında ödeniyor. Ödenecek prim tutarları söz konusu limitler tarafından asgari ve azami tutar üzerinden kişilere sunuluyor. Daha yüksek prim ödeyenler emekli olduklarında daha yüksek emekli aylığı alabiliyorlar.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Emekli Olabilir mi?

Dul ve yetim aylığı alanlar için isteğe bağlı sigortalılık kapsamında emekli olabilmek mümkün. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için kendi sigortası nedeniyle malul aylığı ya da yaşlılık aylığı almamak gerekiyor. Vefat eden eşinden ya da anne babasından ötürü dul ve yetim aylığı alanlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler. Örnek olarak bir kadın aynı anda dul ve yetim aylığı alıp hem de isteğe bağlı sigortası primlerini ödeyebilir. Özellikle bu durumda olanlar için isteğe bağlı sigortalılık büyük bir avantaj sağlıyor.

Kadınlar için sunulan bir diğer fırsat da ev içinde havlu, oya, çarşaf, çorap, halı, kilim gibi üretim yapan isteğe bağlı ev hanımları daha az prim tutarları ödeyerek emekli olma imkânı bulabiliyorlar. Bunun için vergi tutarları daha düşük seviyeden belirleniyor.

Yorumlar

  1. ozlem cetin dedi ki:

    ben vefat eden babamdan yetim maasi aliyorum istege bagli sigortali olmam durumunda kendim emekli olursam hem babamin hemde kendi maasimi alabilirmiyim

  2. MY dedi ki:

    Merhabalar, ben 2007den bu yana babamdan yetim aylığı alıyorum. Yaşım 21. Ön lisans okuyorum. Yaz tatilinde işyerinde çalışmak istiyorum. Benden sigortamın olup olmadığını söylememi istediler. Ben de tam bilmiyorum. Şimdi benim işyerinde çalışmam için sağlık sigortam var mıdır yoksa isteğe bağlı sigorta mı yaptırmam gerekiyor? Kolay gelsin.

  3. Gül dedi ki:

    Merhaba
    05.03.1995 tarihinde işe giriş tarihim şuanda 3762 günüm var. Babamdan yetim aylığı alıyorum. Şuan da çalışamıyorum. İsteğe bağlı sigorta yaptırırsam 5000 gün ile emekli olabilir miyim? Yetim aylığım isteğe bağlı sigorta yaptırırsam kesilir mi?Emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İsteğe bağlı sigorta ödemesi yetim maaşınızı kesmez. İsteğe bağlı ödeyebilirsiniz.

  4. cyborg dedi ki:

    sigorta başlangıcım 1.9. 86 ve toplam 3160 gnüm var daha sonra kendim isteğe bağlı primlerimi 3600 günden emekli olursam şu anda ölen annemden ssk dan yetim maaşım kesilir mi?

  5. Azra Masal dedi ki:

    Merhaba,
    şuan 47 yaşındayım. 01.03.1998 tarihinde sigorta başlangıcım oldu. 1952 gün sigortam yattı. 3600 günden 58 yaşında emekli olabilirim demişlerdi. Mevcut durumda babam(sgk dan emekliydi) vefat ettikten sonra 8 de 1 oranında dul yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigorta yapılınca sgk dan mı emekli olunuyor? babamdan dolayı aldığım para kesilir mi? İsteğe bağlı sigortadan emekli olunca günümüzde ortalama ne kadar aylık bağlanıyor?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İsteğe bağlı sigorta yaptırdığınızda aldığınız emekli maaşı kesilmez. Ancak isteğe bağlı sigorta ödemesi 4/b yani bağkur kapsamındadır. 3600 günü doldurmak için 1648 gününüz var bunun en az 400 günü 4a yani bir yerde çalışarak doldurmalısınız. Kalan günler isteğe bağlı da olsa 3600 dan emekli olabilirsiniz.

  6. Hakime dedi ki:

    Babamdan dul maasi almak istiyorum ancan diğer ablam alıyor bende almak istiyorum alırsam ablamın maasi edilirmi acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eğer tek başına alıyor ise % 50 oranda alır. İkiniz alırsanız % 40 a düşer bu nedenle çok bir düşüş olmaz.