emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Doğum Borçlanması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum Borçlanması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
SGK
07.06.2021

Doğum borçlanma talep evraklarının Sosyal Sigorta Kurumu, Bağ kur ve Emekli sandığı çalışanları tarafından temin edilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir. 11.09.2014 tarihi öncesinde sadece SSK çalışan kadınlarına verilen doğum borçlanma hakkı 6552 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 4A, 4B ve 4C çalışan kadınlarını kapsamına almıştır.

Çıkarılan yasa ile belirtilen tarih sonrasında yaşanan eşitsizlik son bularak bağ kur ve emekli sandığı çalışan anneleri doğum borçlanması hakkından yararlanmaktadır. Doğum borçlanması yapmak isteyen annelerin gerekli koşullara uyum sağlayarak doğum borçlanması talebinde bulunmaları için tamamlamaları gereken evraklar;

  • Borçlanma talep dilekçesi ve
  • Kimlik belgesi fotokopisi olmaktadır.

Doğum borçlanması talebinde bulunarak erken emekliye ayrılma şansına sahip olan hak sahiplerinin dilekçelerini doldurarak kimlik belgeleri ile müracaatları yeterli olmaktadır. Doğum borçlanması yapmak isteyen hak sahiplerinden başka herhangi bir evrak istenmemektedir.

Doğum Borçlanması Başvurusu

Borçlanma başvurusu işlemini başlatmak için talep dilekçesinin kuruma teslimi gerekmektedir. 4A, 4B ve 4C kapsamında hizmet vermiş olan annelerin yapacakları başvuruları nereye yapacakları konusuna verilecek yanıt şu şekildedir;

  • 4A kapsamında çalışan kadınların yapacakları doğum borçlanmaları için müracaat etmeleri gereken kurum son hizmet yerlerinde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olmaktadır.
  • 4B kapsamında çalışan kadınların yapacakları doğum borçlanmaları için müracaat etmeleri gereken kurum bağ kur dosyalarının tescilli ve bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olmaktadır.
  • 4C kapsamında çalışan kadınların yapacakları doğum borçlanmaları için müracaat etmeleri gereken kurum SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı; Mithat Paşa Caddesi No: 7 Sıhhiye/ANKARA olmaktadır.

Doğum borçlanması için yapılacak başvurularda herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Hak sahipleri diledikleri zaman başvuruda bulunabilmektedir.

Doğum Borçlanması Koşulları

Doğum borçlanma şartı ve koşuluna uyum sağlayan annelerin doğum borçlanmasından yararlanması için taşıması gereken özellikler şunlardır;

  • Kadın sigortalının talepte bulunma hakkına sahip olması için doğumundan önceki dönemde çalışma sürecinin bulunması gereklidir.
  • Doğumundan sonraki sürelerde ise adına herhangi bir prim ödemesi yapılmamış olması gerekir.
  • Doğum borçlanmasının yapılacağı süre içerisinde çocuğun hayatta olması gerekir.

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması çalışan annenin çocuk sahibi olduğu tarihleri kapsayan dönemlerde yapılır ve annelere emeklilik tarihini erkene çeken fırsat sağlamaktadır. Sigortalı işe başlangıç tarihinden sonra çocuk sahibi olan kadınların sahip oldukları 3 çocuk için doğum borçlanması yapma hakları bulunur.

Her çocuk için 2 yıllık borçlanma hakkı bulunan anneler şartlara uyum sağlamaları durumunda sahip oldukları 3 çocuk için 2160 güne kadar doğum borçlanması yaparak emekliliklerine daha erken kavuşabilirler. Doğum borçlanma süresi her bir çocuk için 720 günü kapsamaktadır.

Doğum borçlanması yaparak hizmet eksiklerini tamamlama fırsatına sahip olan anneler eksik günlerine ait prim ödemelerini gerçekleştirme avantajı ile daha erken emekliye ayrılmaktadır.

E-Devlet Doğum Borçlanma Başvurusu

SGK doğum borçlanma başvurusu E-devlet üzerinden online olarak yapılabilir. E-devlet sistemini kullanarak başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin yapması gereken işlemler şunlardır;

  • www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Açılan sayfa üzerinden kimlik numarası ya da e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.
  • Şifresi olmayan kişilerin PTT şubelerinden e-devlet şifresi temin etmeleri gerekmektedir.
  • Mobil uygulama ile sisteme giriş yapılabilir.
  • Sisteme giriş sağlandıktan sonra ‘SGK Borçlanma Hizmetleri’ menüsü seçilmelidir.
  • Sosyal Sigorta Kurumu sigortalılarının 4A doğum borçlanması başvurusu menüsüne giriş yapmaları gerekir.
  • Bağ kur sigortalılarının 4B doğum borçlanması menüsüne giriş yapmaları gerekir.
  • İlgili menülere giriş yapan hak sahipleri borçlanma başvuru işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilir.
dogum borclanma basvuru ekrani ilk adim

Doğum borçlanması sorgulamaları için uygulanan online bir sistem bulunmamaktadır. Doğum borçlanması yaparak ödemesin gerçekleştiren hak sahiplerinin ödemelerinin hizmetlerine işlenme durumunu sorgulamak için e-devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasından yararlanma imkanları bulunur. E-devlet üzerinden online olarak sadece hizmet dökümlerinin işlenmiş ya da işlenmemiş olduğunu ait sorgulama yapılabilir.

İkiz Çocuklara Doğum Yardımı Şartları Nelerdir
Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl ve Nereden Alınır?
Yorumlar

  1. Fatma dedi ki:

    Yaptığım dogum borçlanması için tebligat 2 ayı geçti tarafıma gelmedi. Nasıl ögrenecegim

  2. Mehmet Başarslan dedi ki:

    13.06.2006 tarihinde doğum yapılmış. İlk sigorta girişi 01.01.2014. 13.06.2006 tarihindeki çocuk için doğum borçlanması yapılabilir mi.