2024 Doğum Borçlanması Ne Kadar? Hesaplama Şartları
2024 doğum borçlanması miktarı, yasalara göre değişiklik gösterir. Yasalarla belirlenen süreler, çocuk sayısına göre de farklılaşır. Doğum borçlanması, kadın sigortalılara tanınan bir haktır. Kadınlar bu sayede borçlanma hakkından yararlanarak daha erken dönemde emekli olabilir.
Borçlanma hakkı sadece doğum için değil askerlik, eğitim, staj gibi durumlarda da tanınan bir haktır. Bu haktan yararlanarak eksik kalan primler sonradan yatırılır. 2024 doğum borçlanması miktarı yatırılacak ay sayısına göre belirlenir. Ne kadar çok ay için ödeme yaparsanız o kadar çok erken emekli olma şansınız doğar.
Doğum borçlanması hakkından yararlanmak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartları sağlamadığınız takdirde borçlanma hakkından yararlanmanız mümkün olmayabilir. Şartları sağladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna talepte bulunmanız da gereklidir. Böylece size tanınan bu haktan yararlanabilir ve emekliliğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Doğum Borçlanması Nedir?
Doğum borçlanması, kadın sigortalılara çocuk sahibi olmaları durumunda tanınan bir haktır. Anne olmak kadının hayatını güzelleştiren bir süreç olsa da iş hayatından uzak kalmasına da neden olur. Bu nedenle kadınlar, çalışma hayatına bir süre ara verir. Bu ara verme süresi ise emeklilik hakkının daha ileri bir tarihte kazanılmasına yol açar. Bu nedenle devlet tarafından kadınlara doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri, borçlanma hakkı getirilmiştir.
Doğum borçlanması yapmak isteyenlerin sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Ödenmesi gereken tutarlar her yıl prim oranlarındaki değişimlere göre farklılaşır. Doğum borçlanması, kadınlara tanınan bir hak olsa da kullanılması zorunlu değildir. Bazı kadınlar borçlanma için yeterli maddi güce sahip olmadıkları için bu haktan yararlanamaz.
Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması yapmak için borçlanma talep dilekçesi doldurmanız gerekir. Borçlanma talep dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne göndermelisiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden de başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu başvuruları yapmadan önce borçlanma hakkına sahip olup olmadığınızdan emin olmalısınız. Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işlemleri kurum kayıtları incelenerek gerçekleştirilir. Bu süreçte işverenden herhangi bir belge talebinde bulunulmaz.
Doğum Borçlanması Hakkı Kimlere Tanınır?
Doğum borçlanması hakkı olanlar, belirli sınırlamalara tabidir. Her şeyden önce kadının sigortalı çalışma geçmişinin olması gerekir. Sigortasız çalışanlar, iş mahkemelerine dava açarak çalıştıklarını kanıtladıkları ve mahkemeden bu konuda bir karar çıktığı takdirde doğum borçlanmasından yararlanabilir.
Doğum borçlanmasından yararlanabilecek olanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hizmet sözleşmesi altında çalışan 4/1-a’lı kadın sigortalılar
- Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışan 4/1-b’li sigortalılar
- 4/1-c kapsamında çalışan kamu görevlileri
Görüldüğü üzere hem özel sektör çalışanları hem de kamu görevlileri ve bağımsız çalışanlar doğum borçlanması hakkından yararlanabilir.
Doğum Borçlanma Süreleri Ne Kadardır?
Doğum borçlanma süreleri, doğum öncesi ve sonrasında kullanılan izin sürelerinden fazladır. Doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz haftalık süre boyunca kadına istirahat hakkı tanınır. Kadın sigortalı talep etmesi halinde doğumdan önce üç haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kullanılmayan süreler, doğum sonrasına ilave edilir.
Borçlanma süresi, izin süreleri ile beraber toplam iki yıldır. Kadın sigortalıya üç defaya kadar borçlanma hakkı tanınır. Toplam 6 yıllık süre için borçlanma yapılabilir. Borçlanma hesabında doğum sonrasına denk gelen ve primi ödenmiş olan süreler dâhil edilmez. Çocuğun ölümü halinde doğum ve ölüm arası süreler için borçlanma talep edilebilir.
Kadın sigortalının doğumları arasında iki yıldan az süre varsa iki yıllık borçlanma süresi ve iki doğum arası zaman kadar borçlanma yapılabilir. Çoğul gebelik halinde borçlanma hakkından tek çocuk doğmuş gibi yararlanılır. Bu nedenle ikiz çocuklar için de borçlanılabilecek süre iki yıldır.
2024 Doğum Borçlanması Ne Kadar?
2024 Doğum borçlanması tutarı, süreye göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki tabloda süreye göre ödenmesi gereken miktarlar verilmiştir. Bu miktarlar her yıl prim tutarlarında yapılacak artışlara göre değişiklik gösterebilir.
2024 doğum borçlanması ne kadar;
- 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren talepte bulunacaklar için ise en düşük borçlanma tutarları aşağıdaki tablodaki gibi olacaktır:
Doğum borçlanması günlük en düşük tutar | 213,36 TL |
Doğum borçlanması günlük en yüksek tutar | 1.600,20 TL |
1 Çocuk ( 720 gün borçlanma) taban tutar | 153.619,20 TL |
2 Çocuk ( 1440 gün) taban tutar | 307.238,40 TL |
3 Çocuk ( 2160 gün) taban tutar | 460.857,60 TL |
Doğum Borçlanması Şartları
Doğum borçlanması şartları arasında ilk önce sigortalılığın tescili gelir. Sigortalılığı tescil edilen adına prim yatırılan sigortalılar bu haktan yararlanabilir. 4-1/b sigortalıları için de aynı durum söz konusudur. Aynı zamanda prim borcu olmaması da bir diğer şarttır. Kadın sigortalıların borçlanma hakkından yararlanması için işe başlama tarihinin doğum öncesine denk gelmesi gerekir.
Doğum borçlanması sadece prim ödemesinin yapılmadığı dönemler için yararlanılabilen bir haktır. Aynı zamanda borçlanma talep edilen süreler içerisinde çocuğun yaşıyor olması da gerekir. İşten ayrıldıktan sonra doğum yapanlar da doğum borçlanması hakkından yararlanabilir.
Doğum Borçlanması Emeklilik Tarihini Etkiler mi?
Doğum borçlanmasının emeklilik tarihini etkilemesi mümkündür. Emeklilik tarihi prim ödeme gün sayısı ve yaş şartına bağlıdır. Prim ödeme gün sayısı şartını sağladığı halde yaş şartını bekleyenlerin doğum borçlanması yapmasının erken emekliliğe herhangi bir faydası olmaz.
2024 doğum borçlanması miktarı prim ödeme gün sayısı şartının azalmasını sağlar. Örneğin emekli olmak için 720 gün daha prim ödemeniz yani çalışmanız gerekiyorsa iki yıllık borçlanma miktarını ödeyerek emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Doğum borçlanması yapmak alacağınız emekli aylığı miktarını da artırır. Özellikle 2000 yılından önce doğum yapan kadınlar, bu süreyi borçlanırsa emekli aylıklarında artış söz konusu olur. Ancak 2000 yılından sonra yaptığınız doğumların emekli maaşına çok fazla etkisi yoktur.
Doğum Borçlanması Ne Zaman Yapılır?
Doğum borçlanması yapılma zamanı, çalışma hayatı sona erdikten sonra ya da çalışırken olabilir. Başvurunuzu yaptıktan sonra ödediğiniz tutar prim ödeme gün sayınıza dâhil edilir. Emeklilik tarihiniz geldiğindeyse toplam maaşınız borçlanma da dâhil edilerek hesaplanır.
E-Devlet Doğum Borçlanması Başvurusu
E-Devlet’ten doğum borçlanması yapmak için turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Bu adrese giriş yapmak için e-Devlet şifrenizi bilmelisiniz.
Yukarıdaki ekrandan kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girmelisiniz. Ardından “Giriş Yap” seçeneğine tıklamalısınız. Bu sayede e-Devlet sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama alanına “Doğum Borçlanması” yazmalısınız. Doğum borçlanması yazdıktan sonra karşınıza iki adet seçenek çıkar. Bunlardan biri 4A diğeri 4B doğum borçlanmasıdır. 4A kısmına tıkladığınızda çıkan ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklamalısınız.
“Yeni Başvuru” seçeneğine tıkladığınızda size kimin için başvuru yapacağınız sorulur. Kendim İçin kısmını seçerek tarihleri belirlemeli ve ardından başvurunuzu yapmaya devam etmelisiniz. Anne, baba, eş ve çocuğunuz için de borçlanma talebinde bulunabilirsiniz.
Yukarıdaki ekrandan seçiminizi yaptıktan sonra borçlanma bilgilerini girmeniz gerekir.
Başlangıç ve bitiş tarihlerini belirledikten sonra borçlanılacak tutarı seçmelisiniz. Asgari tutarda ödeme yapabileceğiniz gibi azami tutarda da ödeme yapma şansınız vardır. Bunun yerine ödeme tutarını asgari ve azami tutar arasında olacak şekilde kendiniz de belirleyebilirsiniz.
Doğum Borçlanması Dışındaki Diğer Borçlanma Süreleri Nelerdir?
Doğum borçlanması dışındaki diğer borçlanma süreleri ile kadın sigortalılar, emeklilik hakkından daha kısa sürede yararlanabilir. Bunun yanı sıra erkek sigortalılara özel bazı borçlanma hakları da vardır. Bu borçlanma hakları için de benzer başvuru prosedürleri söz konusudur.
- Askerlik Borçlanması
Askerlik borçlanması, sigortalı çalışan erkeklere sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra askere gitmeleri halinde tanınan bir haktır. Bu hak kapsamında erkek sigortalılara ödeyemedikleri prim sürelerini tamamlama hakkı sağlanır. Bu sayede erkek sigortalı, eksik primlerini tamamlayarak emeklilik tarihinde gecikme yaşanmasının önüne geçer.
Askerlik borçlanmasından yararlanma şartı, askerliğin er ya da erbaş olarak yapılmasıdır. Bunun yanı sıra sigortalı askerlik hizmetini yaparken iş yeri tarafından onun için prim ödenmemesi de bir diğer şarttır.
- Avukatlık Stajı Borçlanması
Avukatlık stajı borçlanması, avukatların zorunlu stajda geçen süreleri için yapılabilir. Borçlanma sadece staj süresi kadar olabilir. Borçlanma için avukatların kendileri ya da hak sahipleri başvurabilir.
- Hekimlerin Fahri Asistanlık Sürelerini Borçlanması
Hekimlerin fahri asistanlık süresini borçlanması mümkündür. Tıp fakültelerinde eğitim gören öğrenciler, tıpta uzmanlık eğitimleri boyunca geçen süreyi borçlanabilir. Eğitimin yurt içinde ya da yurt dışında olması önemli değildir. Tıp fakültesi öğrencileri her halükarda borçlanma hakkından yararlanabilir.
- Doktora Sürelerini Borçlanma
Doktora yapan öğrencilere, eğitim süreleri kadar borçlanma hakkı verilir. Doktora sürelerini borçlanma hakkını kullananlar, daha erken bir tarihte emekli olma hakkı elde edebilir ya da daha fazla emekli maaşı alabilir.
Erken Emekli Olmak İsteyenler Borçlanma Dışında Ne Yapabilir?
Erken emekli olmak isteyenler borçlanma dışında farklı yöntemlerden yararlanabilir. Örneğin, 15 yıl ve 3600 gün şartını sağlayanlar erken emekli olabilir. Burada kadınların 58 yaş şartını sağlaması, erkeklerin ise 60 yaş şartını sağlaması da gerekir. Aynı zamanda bu kuraldan yararlanabilmek için sigortalılık başlangıç tarihinin 9 Eylül 1999 öncesi olması gerekir. Daha sonraki tarihlerde sigortalı olanlar ise 25 yıl ve 4500 gün prim şartıyla emekli olabilir.
Bazı hastalıklara ve kazalara bağlı olarak çalışma gücünü kaybeden sigortalılara malulen emekli olma hakkı tanınmıştır. Bunun için sigortalının sigortalılık süresi en az 10 yıl olmalıdır. Prim ödeme gün sayısı ise 1800 gün olmalıdır. Bu şartların yanı sıra sigortalı, meslekte kazanma gücünü en az %60 olacak şekilde kaybetmelidir. Tüm bu şartlar bir araya geldiğinde sigortalı malulen emekli olabilir.
Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere de erken emeklilik hakkı verilir. 2008 yılından itibaren geçerli olmak üzere ağır engelli annelerine her yıl için yıpranma payı verilir. Yıpranma payı her sene için 90 gün olacak şekilde uygulanır. Engelli annesinin 20 yıl çalıştığını düşünürsek toplam yıpranma payı süresi 1800 gündür.
iki çocuk için doğum borçlanması yapılabilir. Yalnız 1. çocuk için 1. doğum ile 2. doğum arasındaki süre kadar doğum borçlanması yapabilirsiniz. Sigorta ilk giriş tarihi (01.04.1998) staj değil ise yani yaşlılık primi ödenerek sigorta girişi yapıldı ise toplamda 3.600 gün ile kısmi emeklilik şansınız bulunmaktadır. Yalnız kısmi emeklilikte yaş şartı olan 58 yaşını beklemek zorundasınız. Özetle doğum borçlanması için 1. ve 2. çocuk arasında 2 yıl süre var ise 2 çocuk için 1440 gün doğum borçlanması yapabilirsiniz. 739+1440=2179 gün olur. Bunu 3600 güne bir yerde çalışarak tamamlayabilirsiniz. Bu anlattıklarım kısmi emeklilik için geçerlidir. Yaş şartını beklemek zorundasınız. Tam emeklilikte ise 5.975 gün ve 54 yaş şartını tamamlayarak daha fazla prim ödeyerek 58 yaşını beklemeksizin emekli olma şansınız bulunmaktadır.
Ben 1,4,1998 de sigorta girişim var 739gün prim günüm var eşim çalıştırmadı şimdi doğum borçlanması yapabilir miyim emekli olabilir miyim yaşım kırkbeş iki çocuğum var ve eşimden ayrıldım babamın emekli aylığınıda alıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler ederim