emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Deneme Süresi Ne Kadardır?

Deneme Süresi Ne Kadardır?
SGK
23.08.2017

İşverenlerin işe alım sürecinde işçi ile yaptığı deneme süresi anlaşması işe yetkin kişiyi işe alma/işçinin verilen görevden memnun olup olmaması hususundan karşılıklı sözleşmelere dayanarak belirlenen süreye deneme süresi denir. İki tarafında tazminat yükümlülüğünü ortadan kaldıran bu sürede her iki taraf içinde sözleşmeyi fesih etme hakları mevcuttur.

Başlangıç süresinde yapılacak olan bu anlaşma yasal olarak iki ayı geçmez; işçiye sigorta yapma süresi diye bir süreç yoktur işe alım yapıldığı gün itibari ile sosyal güvenlik kurumuna giriş bildirgesi yollanması mecburidir ; sosyal güvenlik kurumunun deneme süresi diye bir zaman dilimi mevcut değildir. Bu sebeple deneme süresinde işveren çalışanını sigortalı çalıştırmak durumundadır.

deneme suresinde para alir miyim

Deneme Süresinde Maaş Verilir Mi?

Evet, deneme süresinde anlaşılan maaş üzerinden maaş ödemesi yapılması zorunluluktur. İstisnai olarak bazı işverenler deneme süresinde düşük maaş ve asgariden SGK primi ödemeyi anlaşmalarına eklerler. Bu kabul edilebilir bir uygulamadır; fakat ücretsiz ve sosyal güvenliksiz bir deneme süresi kabul edilemez ve yasalara aykırıdır.

İşveren böyle bir teklifle sözleşme yaparak sizi işe alıyorsa yasal haklarınızı kullanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayette bulunabilirsiniz , böyle bir uygulamada işveren sigorta girişi yapmadığı için cezaya çarptırılarak hem sigortasız işçi çalıştırmak adına ceza ödemekle yükümlü hem de devlet teşviki olan sigorta prim indiriminden yararlanamaz (1 yıl süre ile).

2017 calisan deneme suresi

Haklarınızı bilerek iş başlangıç sözleşmesi ve deneme süresi akdini kabul etmeniz gerekir. Özel sektörde bazı işverenler deneme süresini dört aya çekmek, düşük maaş ödemek isteyebilirler. Bu karşılıklı anlaşma ile mümkün olabilir; ama süre yasal değildir.

2 ay deneme süresi istifa işçi iki aylık deneme süresi dolmadan istifa etme hakkına sahiptir.

İşverenle yapılan anlaşmada bahsi geçen iş koluna uygun bir görev verilmedi ise veya yetkinliğinin bu iş kolu için uygun olmadığına kanaat getirdiyse ya da iş ortamı çalışabileceği düzen ve eleman barındırmıyorsa bu hakkını yasal olarak ve rahatlıkla kullanabilir. Aynı haklar işveren içinde geçerlidir. İşçide aradığı yetkinliğe uygunluk ve iş ortamına uyum sorunu varsa tazminatsız olarak iş akdini fesih edebilir.

calisan deneme suresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.