emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmak için 20 Önemli Tavsiye

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmak için 20 Önemli Tavsiye
06.06.2020

[highlight color=”red”]Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için[/highlight] ebeveynler bazı uygulamalarda ve etkinliklerde bulunabilir. Bu etkinliklerle birlikte çocuklar kitap okumanın eğlenceli tarafını keşfedebilir ve her yeni kitap çocuklar için yeni bir dünya anlamına gelebilir. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için öğretmenler, uzmanlar ve çocuk psikologları tarafından verilen tavsiyeler dikkate alınabilir.

Evin Her Alanında Kitap Bulundurmak

[highlight color=”red”]Evin bütün odalarına birer kitap koymak[/highlight] çocukların merak duygusunu tetikleyebilir. Böylece çocuklar salonda, kendi odalarında, hatta banyoda, mutfakta gördüğü kitaplardan birini incelemeye ve akabinde okumaya başlaması işten bile değildir. Bu yöntemde önemli olan hususlardan biri de kitapların kapağıdır. Çocukların ilgisini çekebilecek kapaklara sahip kitapların odalara yerleştirilmesi, çocuklarınızın merak duygusunu daha çok tetikleyebilir.

Kitapların Ulaşılabilir Kısımlarda Olması

[highlight color=”red”]Kitapları çocuklarınızın erişebileceği yerlere koyun ki[/highlight] çocuklarınız kitap okumak istediği zaman kitabı sizden istemek zorunda kalmasın. Böylece çocuğunuz kitap okumak istediğinde herhangi birinize ihtiyaç duymadan, kitaplarına kolayca ulaşabilsin. Aksi takdirde çocuklarınızın aklında kitaplar ve ebeveynler arasında bir ilişki kurulabilir. Bu durumda çocuklarınız kitap okumanın ebeveyn işi olduğu düşüncesine kapılabilir.

Kitabın Görülmesini Sağlamak

[highlight color=”red”]Kitabın kendini belli etmesini sağlamak için[/highlight] raflarda duran kitaplar arasında seçtiğiniz kitabı biraz öne çıkarabilirsiniz. Böylece seçilen kitap, diğer kitaplardan daha önce duracağı için çocuğunuzun dikkatini çekebilir. Diğerlerinden daha önde duran kitabı merak eden çocuğunuz kitabı karıştırmaya ve okumaya başlayabilir.

[tie_full_img]

cocuk kitap aliskanligi 5

[/tie_full_img]

Kitap Okuma Saati

[highlight color=”red”]Kitap okuma vakitleri oluşturun.[/highlight] Bu vakitler genelde aileler için yatmadan önceki zaman dilimini kapsamaktadır. Eğer çocuğunuz belirlenen bu uyku öncesi zaman içinde memnun görünmüyorsa ve kitap okumak o saatler içerisinde çocuğunuzun dikkatini çekemiyorsa, o zaman farklı bir kitap okuma vakti üzerine düşünebilirsiniz. Örneğin çocuğunuza kahvaltı masasında sevdiği bir kitaptan kısımlar okuyabilir ya da bu etkinliği çocuğunuzun odağının en yüksek olduğu vakitte tamamlayabilirsiniz.

Kitap Okumaya Zorlamamak

[highlight color=”red”]Çocuğunuzu kitap okumaya zorlarsanız,[/highlight] bu durum ters etki yapabilir. Zira çocuklar için zorunlu yapılan eylemlerle yakın bir ilişki kurmak çoğu zaman için olanaksızdır. Çocukların zorunluluk dâhilinde yapılan eylemlerden pek haz etmediğini ve bu eylemlere karşı ilgisizlik duymaya başladığını unutmamak gerekir. Çocuklara kitap okumanın günün her saatinde mümkün olabileceğini ve kitap okumak hayal dünyamızı geliştirdiği için bu etkinliğin bizim için kaliteli vakit olduğunu anlatmaya çalışın. Çocuklarınızın kitap okumak zorunda olduğunu hissetmesi durumunda bu etkinlikten uzaklaşmak isteyebilir fakat bunun bir zorunluluk barındırmadığını, aksine kendisini iyi hissedeceği zamanlarda okumasının daha faydalı olacağını idrak ederse bu durumda çocuğunuz kitap okumaya yönelebilir.

Çizgi Roman Okumak

[highlight color=”red”]Çizgi romanlar[/highlight] çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmasındaki en büyük yardımcı etkenlerdendir. Çocuklarınızın çizgi roman okumasını sağlayın. Çizgi romanlarla birlikte çocuklarınızın hem okuyup hem de resimlere bakması, sahneleri akıllarında daha kolay canlandırabilmesini ve doğal olarak hayal güçlerinin gelişmesini sağlayacaktır.

[tie_full_img]

cocuk kitap aliskanligi 2

[/tie_full_img]

Yazısız Kitaplar Okumak

Çocukların yazı olmayan ve içerisinde sadece resimler bulunan kitapları okuması çocuklarınızın yaratıcılıklarını, yorumlamalarını ve düşünce güçlerini geliştirmeye yarayacaktır. Bu hususta okumayı yeni öğrenen çocuklarınıza yazısız ve resimlerle hikâye anlatan kitaplar almanız çocuklarınızı hem düşünmeyi öğrenmeye hem fotoğraf yorumlamaya hem de kitap okuma alışkanlığı kazanmaya itebilir.

Çocuklar için Kitap Önerileri

[highlight color=”red”]Çocuk kitabı önerileri sunan yayınları,[/highlight] sosyal medya organlarını ve kişileri araştırın. Bu organlar aracılığı ile sunulan çocuk kitabı önerilerini dikkate alın. Böylece çocuklarınız için farklı türlerde ve farklı yazarlar tarafından yazılmış çocuk kitaplarını okumasını sağlayabilirsiniz. Bu da çocuklarınızın hayal dünyasını genişletmekle birlikte çocuklarınıza yeni bakış açıları sunacaktır. Tabii ki çocukların farklı bakış açılarını keşfedebilmeleri için ebeveynlerin de farklı bakış açılarını keşfetmeye meyilli olması önemli bir husustur.

Kitap Alışverişleri

[highlight color=”red”]Kitap alışverişini[/highlight] çocuklarınızla birlikte yapın ve çocuklarınızı bu alışveriş içinde kısıtlamamaya çalışın. Çocukların kitapları incelemesini ve almak istediği kitabı kendilerinin seçmesini sağlayın. Böylece çocuk kendi seçtiği kitaba kendisini daha yakın hissedebilir. Seçtiği kitabın parasını kasada kendisinin ödemesine fırsat verirseniz bu durumda çocuk hem özgüven kazanmış olacak hem de kendi seçtiği ve kendi satın aldığı kitaba karşı daha büyük bir aidiyet hissedecektir.

Aynı Kitabı Birkaç Kez Okumak

[highlight color=”red”]Çocuklarınızın aynı kitabı defalarca okumasının[/highlight] önüne geçmeye çalışın. Çocuklar yapmaktan keyif duyduğu eylemleri yinelemeye meyillidir. Bu durumda sevdiği bir kitabı tekrar ve tekrar okumak isteyebilir ya da sevdiği bir çizgi film, gitmekten keyif duyduğu bir mekân, oynamaktan hoşlandığı bir oyun için de bu durum geçerli olabilir. Çocuklarınızın aynı kitabı pek çok kez okumasına kısıtlama getirmeye ve çocuklarınızı yeni kitaplar keşfetmeye yöneltin. Böylece çocuklarınızın başka bakış açıları kazanmasını ve kendini geliştirmeye meyilli biri olmasının ilk adımlarını atmış olabilirsiniz.

Kitap Okuma Etkinliği

[highlight color=”red”]Aile içinde kitap okuma vakitleri düzenleyin.[/highlight] Bazı aralıklarda bütün aile bireylerinin toplanması, hepsinin bir kitaptan bir bölümü sesli okuması ve bu etkinlikte çocuklara da yer verilmesi çocukların bu etkinliği benimsemesini ve ailesiyle keyifli vakit geçireceği için tekrar etmek istemesini sağlayabilir. Ayrıca ebeveynlerin bu etkinlikte sesli kitap okuması, çocukların hikâyeyi dinlerken zihninde canlandırmasını sağlayabilir. Bu da çocuklarınızın hayal gücünü geliştirmeye faydalı olabilir.

[tie_full_img]

cocuk kitap aliskanligi 3

[/tie_full_img]

e-Kitaplar Okumak

[highlight color=”red”]e-kitaplar,[/highlight] yeni neslin sıkça kullandığı tablet, cep telefonu ve bilgisayarlar üzerinden rahatlıkla okunabilir. Yeni neslin tabletlere ve cep telefonlarına olan ilgisi ele alındığında çocuklarınızı illa bir kitabı kâğıt olarak okumasını sağlamak yerine tabletler ya da cep telefonları üzerinden e-kitap biçiminde okuması da oldukça faydalıdır. Bu durumda çocuklarınızı kitap araştırmalarına daha çok yöneltebilirsiniz. e-kitaplar dışında sesli kitap uygulamaları da kullanılabilir. Sesli kitap uygulamaları da çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmasında önemli bir yer tutmaktadır.

Başucu Lambası Kullanmak

[highlight color=”red”]Yatağının kenarına başucu okuma lambası koymak[/highlight] çocuklarınızın hoşuna gidecek bir detay olabilir. Koyulacak başucu lambasını çocuğunuzun seçmesini sağlayın. Böylece çocuğunuz başucu lambasıyla daha yakın bir bağ kurabilir ve onu kullanmaya meyilli olabilir. Başucu lambasının hangi sebeple kullanılacağını anlatmak bu konuda önemli bir durumdur. Zira çocuğunuz başucu lambasının geceleyin kitap okumak için olduğunu idrak ederse, başucu lambasıyla kurduğu yakınlık sebebiyle onu çalıştırmaya meyilli olacak ve onu çalıştırdığında da kitap okumak isteyecektir.

Kitap Okuma Alanı

[highlight color=”red”]Çocuklarınız için kitap okuma kısımları[/highlight] dizayn edebilirsiniz. Bu alana çocuklarınızın sevdiği dekorları yerleştirebilir, hatta kitap okuma alanının tasarısını çocuğunuzla birlikte tasarlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz o alanda bulunmak isteyecektir. Çocuklarınıza bu alanın kitap okuma alanı olduğunu aktarmanız önemlidir. Çocuklarınız o alanı kendisi tasarladığı için o alanda bulunmak isteyecektir. O alanın kitap okuma alanı olduğu aklında yer etmişse, o alanda bulunmak için kitap okuyacaktır.

[tie_full_img]

cocuk kitap aliskanligi 1

[/tie_full_img]

Kitap ve İnternet

[highlight color=”red”]Çocuklarınızın kitap okuma ve internet aktivitelerini[/highlight] birleştirmesini sağlayın. Mesela çocuğunuzun bir kitabı beğenmesi durumunda o kitaba ve o kitabın yazarına dair araştırma yapması için çocuğunuzu internete yönlendirin. Böylece çocuğunuzun interneti daha sağlıklı kullanmasını da sağlayabilirsiniz.

Arkadaşlarıyla Etkinlikleri

[highlight color=”red”]Çocuklarınızın evde arkadaşlarıyla oyun oynadığı[/highlight] alan içerisine kitaplar yerleştirin. Kitaplar da çocuklarınız ve arkadaşları için oyuncaklar kadar yakın bir konumda olsun. Böylece çocuklarınızın kitaplarla duygusal bağ kurmaları sağlanabilir.

[tie_full_img]

cocuklarin kitap aliskanligi 6

[/tie_full_img]

Kitapların Göz Hizasında Olması

[highlight color=”red”]Alınan çocuk kitaplarının çocuğunuzun göz seviyesinde[/highlight] bulundurulması önemlidir. Alınan kitaplar nereye konursa konsun, çocukların bakış hizasında bulunması, çocuklarınızın ona ulaşılabilirliğini kolaylaştıracak ve çocuğunuz bu konuda bir yabancılaşma sürecine girmeyecektir.

Ebeveynlerin Kitap Okuması

[highlight color=”red”]Ailenin de kitap okuması[/highlight]çocuklar için önemlidir. Çocuğunuzun sizin kitap okuduğunuzu görmesi, ebeveynleriyle aynı etkinlikleri gerçekleştirdiğini düşündürebilir ve çocuğunuzun kitap okuma arzusunu tetikleyebilir.

Günlük Yazmak

Çocuklarınızı günlük tutmaya teşvik edin. Zira okumak kadar yazmak da çocukların gelişimi için mühim bir meseledir. Hem okumanın ve yazmanın birbirini tamamlayan etkinlikler olduğu da unutulmamalıdır.

Çocuk Dergileri

[highlight color=”red”]Çocuk dergilerine abone olun[/highlight]. Çocuk dergileri içeriğindeki boyama, okuma ve diğer etkinlikleriyle çocukların ilgisini çekebilir. Ayrıca bazı çocuk dergilerinin ödüllü bulmacaları bulunmaktadır. Çocuğunuzun bu ödüllü bulmacalar üzerinde uğraşmasını sağlayabilirsiniz. Bulmacanın tamamlanması akabinde sonucu dergiyle paylaşabilir, dergiden ödül niyetinde bir geribildirim alabilirsiniz. Çocuğunuz bu geribildirimden mutluluk duyabilir. Böylece çocuklarınızın dergiye olan ilgisi artabilir ve bu dergilerle çocuklarınız okuma alışkanlığı kazanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.