Çocuk İşçi Çalıştırma Koşulları Değişiyor, Yeni Düzenleme Yapılıyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk işçi çalıştırma koşullarında değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda çocuk işçi çalıştıran işletmeler bu koşullara dikkat etmek zorunda kalacaklar. Çocuk işçilerin özellikle tarım sektöründe daha az yer almaları sağlanacak.
Çocuk İşçi Çalıştırma Koşulları Neler?
Çocuk işçi çalıştırma koşulları işletmelerin dikkat etmeleri gereken konular arasında yer alıyor. Özellikle 18 yaş altında işçi çalıştırmak özellikle küçük esnaf ve tarım sektöründe çok yaygın olduğu için işletme sahiplerinin bu noktalara dikkat etmemeleri halinde çeşitli sorunların yaşanması gündeme gelmektedir. Çocuk işçi olarak adlandırılan çocuklar 14 yaşını bitirmiş ve 15 yaşını doldurmamış şartı ile çalıştırılabiliyor. Bu bakımdan 15 yaşından küçük çocuklar herhangi bir işte çalıştırılmıyor. Ancak 15 yaş ve üzerinde olanlar çocuk işçi statüsünde kendilerine uygun olacak işlerde görev alabiliyorlar.
Çocukların işte çalıştırılması için işletmelerin ise birtakım sorumlulukları bulunuyor. Buna göre çocuk işçilerin olduğu işletmelerde mutlaka işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanseri bulunmalı, bunların bulunmaması halinde ise aile sağlığı merkezlerinde çocuk işçilerin muayeneleri düzenli olarak yaptırılmalıdır. Çocuk işçiler bu kanallar vasıtası ile 18 yaşını dolduruncaya kadar her ay sağlık kontrolünden geçirilmeleri gerekiyor. Bu durumun aksatılması halinde ise işletme sahiplerine idari para cezaları ön görülüyor.
Çocuk İşçi Çalıştırma Şartları Nedir?
Çocuk işçi çalıştırma şartları iş kanunu çerçevesinde belirlenmiş ve çocukların görev alabileceği meslek tanımları da belirlenmiştir. Buna göre en önemli şart çocuk işçinin çalışacağı işletme sahibinin yüz kızartıcı ya da çocuklara karşı işlenmiş olan suçlardan affa uğrasa bile hüküm giymemesidir. Aynı zamanda çocuk işçiler okul yaşamlarına etki etmeyecek şekilde çalıştırılabilmektedirler. Buna göre kendi fiziksel durumları da göz önünde tutularak görev alabilecekleri iş kolları şu şekilde tanımlanmıştır;
- Toprağın pişirilmesi ile yapılan kiremit, tuğla, boru, künk benzeri malzeme imalatı,
- Çanak, çömlek, fayans, porselen imalatına dönük işler,
- Cam, şişe, optik benzeri malzemelerin imalatı,
- Kurutma işleri, yapıştırma işleri, yonga yapımı ve tahta imalatına dayanan işler,
- Bitkisel ve hayvansal yağların üretimi ve bunlardan yapılan ürünlerin üretilmesine dayanan işler,
- Kuş ve hayvan tüylerinin temizlenmesi, ayıklanması ve buna benzer işler,
- Plastik maddelerin imalatı,
- Kozmetik ürünlerinin satışının yapılmasına yönelik işler,
- Berber ve benzeri alanlardaki işler,
- Hafif uğraş gerektiren otomotiv tamir işleri
- Konfeksiyon ve trikoya dönük işler,
- Her türlü iplik ve dokuma işleri,
- Kağıt ve kağıttan üretilen malzemelere dönük işler,
- Gıda ürünlerinin yapılması ve satılmasına dönük işler,
- Tutkal, jelatin ve kola imalatı işlerde çalışabilmektedirler.
Bakanlık Çocuk İşçi Koşullarında Değişiklik Yapıyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocuk işçilerin çalışma alanlarında risklerin azaltılmasına yönelik yakın zamanda yeni bir proje yaşama geçirilecek. Bu kapsamda çocuk işçi statüsünde olan çocuklara eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Böylece çocukların iş yaşamında daha az vakit geçirmeleri ve eğitimlerine odaklanmaları amaçlanacak. Özellikle geçici tarım alanlarında çocuk işçi çalıştırmanın önlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında belirlenmiş olan illerde çocuk işçi çalıştıran işletmelerin de bu eğitimlere çocuk işçilerin katılması için izin vermeleri gerekecek.
Özellikle tarımsal alanda çalıştırılan çocuklara konuyla ilgili mevzuat eğitimleri de verilecek ve çocuk işçi çalıştırmak SGK kuralları kapsamında yapılandırılacak. Buna göre gerekli şartları sağlamayan ya da kaçak olarak çalıştırılan çocuk işçilerin çalıştırıldığı işletmeler için de önemli cezalar ve yaptırımlar söz konusu olacak. Buna göre uygun koşulları sağlamayan işletmelerin çocuk işçi çalıştırmaları halinde işletme sahibine ya da sorumlulara hapis cezası uygulanacak.