emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çipli Pasaportlar Ne Zaman Verilecek?

Çipli Pasaportlar Ne Zaman Verilecek?
08.11.2017

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde yapma kararı aldığı yeni uygulamalardan biri de çipli pasaport uygulamasına geçme kararıdır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ile vizesiz geçiş görüşmeleri sırasında kolaylık sağlama açısından bu uygulamaya geçilme kararı alınmıştır. Önceki uygulamada kullanılan pasaportların dijital cihazlar tarafından okunamaması sebebiyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından alınan tavsiye kararı doğrultusunda çipli pasaport uygulamasına geçilmesi için düğmeye basılmıştır. Bu konuda Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihinde MOP konusunda üretim aşamasına geçmiş olmalarını istemiştir. Bu konuda ülkemizde de çalışmalara başlanmış ve çipli pasaport konusunda hazırlıklar tamamlanarak uygulamaya geçilmiştir.

Yeni çipli pasaportların içerisinde bir kişiye ait tüm bilgilerin depolandığı bir yazılım bulunmaktadır. Eski pasaportta yer alan tüm bilgilerin bu pasaportlarda da bulunması söz konusudur. Biometrik data ile parmak izi, ad-soyad, doğum yılı, yeri, tarihi, uyruk, pasaport numarası, kimlik numarası, cinsiyet gibi birçok genel ve özel bilgiler bu çipli pasaportun içerisinde bulunacaktır.

Çipli Pasaportların Güvenlik Önlemleri

Yeni çipli pasaport uygulamalarında güvenlik amacıyla birçok tedbir alınmış durumdadır. Bu konuda Türkiye’nin Schengen uyumlu yeni pasaportlar konusunda  oldukça hassas davranarak bu pasaportların üretimini yaptığı bilinmektedir. Güvenlik sistemi yenilenerek ihale ile basımı yapılan çipli pasaportlarda öncelikle parmak izinin ve diğer tüm özel bilgilerin bulunduğu yeni bir modelin uygulamaya konulması söz konusudur. Güvenlik sistemi olarak güncellenen pasaportlarda dünya çapında üst güvenlik sistemleri bizim ülkemizdeki pasaportlarda da uygulanmaya başlanmıştır. Avrupa ülkelerindeki bir ok ülkeden daha fazla güvenlik önlemine sahip bir pasaportumuz bulunmaktadır. Özel güvenlikli olarak tasarlanmış olan bu çipli pasaportların yapımı ve kişiye özel hale getirilmesi ile ilgili tüm ödemeler kişinin kendisi tarafından karşılanacaktır. Her yıl değişen miktarlarda alınan harç bedeli ve defter parasını vatandaşın kendisinin ödemesi gerekmektedir.

Ülkemizde yürürlükte bulunan çipli pasaportlar dijital cihazlarda okunabilen pasaportlar içerisinde ileri düzeyde güvenlikli olan grubuna girmektedir. Pasaportta bulunan yonga bölümü bu pasaportlarda arka kapakta veya kimlik bilgilerinin bulunduğu bölümde yer almaktadır. Bu yonga kısmı özel cihazlarla okunabilmekte ve pasaport ile ilgili yapılabilecek herhangi bir sahteciliğe karşı önlem olarak hazırlanmış bir katmandır. Bu pasaportların kimlik sayfasının alt kısmında her bir bölümü 44 karakterden oluşan iki satır halinde bir bölüm bulunmaktadır.

Ülkemiz nüfusunun sadece % 10’u pasaport sahibi olarak bilinmektedir. Bu oldukça az bir oran olarak söylenebilir. AB sürecinde vize muafiyetinin getirilmesi durumunda bu oranın artacağı tahmin edilmektedir. Özellikle yurtdışına çıkışın kolaylaşması pasaport almak için başvuracakların sayısını arttıracaktır. Bu pasaportlarla yurtdışına çıkış işlemleri çok daha hızlı yapılacak ve sınır geçişlerinde isim benzerliğinden dolayı yaşanan karışıklıklar giderilecektir. Yeni pasaport almak için ilgili birimlerden internet üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Bu randevuda verilen saatten 10 dakika öncesinde randevu verilen yerde olunması gerekmektedir. Başvuru için gelen kişinin nüfus cüzdanını ve 2 adet fotoğrafını getirmesi gerekmektedir. İşlemler bitip evrak teslimi yapılacağı sırada da parmak izi alımı yapılmaktadır. Çipli pasaport, parmak izi alındıktan sonra işlemleri Vergi Dairesi Başkanlığı’na online olarak gönderilmektedir. Burada bilgiler kişiselleştirilip hazırlanan pasaportlar kişinin adresine 3-7 iş günü içerisinde gönderilmektedir. Yaşa bakılmaksızın herkes için ayrı başvuru ve ayrı başvuru ücreti alınmaktadır.

Çipli Pasaport Ücretleri Ne kadardır ve Uygulanma Süreci Nasıldır?

Çipli pasaport kişiye mahsustur. Yaş özelliğine bakılmaksızın herkese ayrı pasaport alınması gerekmektedir. Pasaport için alınması gereken ücretler her yıl yeniden olmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 2017 yılında pasaport ücretlerine yapılacak zam 2016 Ekim ayı Yi-ÜFE oranındadır ve bir önceki yıla göre bu oran %3,83’dür. Bu ücretlerde ortak olan pasaport defter ücreti 94 TL’dir. 2017 pasaport harç ücretleri ise 6 aylık pasaport ücreti 214,10 TL, 1 yıllık pasaport ücreti 269,50 TL, 2 yıllık pasaport ücreti 380,40 TL, 3 yıllık pasaport ücreti 500,70 TL, 4 yıldan 10 yıla kadar olan pasaport ücretleri ise 667,10 TL olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin pasaport işlemlerinde ise 25 yaş altı öğrenciler için pasaport harç ücreti alınmamaktadır. Bu konuda yanlarında öğrenci olduklarını gösteren bir belde bulundurmaları zorunludur.

Ülkemizde çipli pasaport uygulamasına 1 Haziran 2010 tarihinde geçilmiştir. Eski pasaportların geçerlilik süresi devam ederken ülkemizin de üye ülkeler arasında yerini aldığı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca 24 Kasım 2015 tarihine kadar eski pasaportların kullanımına devam edilmiştir. Çipli pasaport almak için başvuranların yanlarında şu evrakları da bulundurması gerekmektedir:

  • Nüfus cüzdanı(aslı-TC kimlik numarası olacak ve 15 yaşından büyüklerde fotoğraf bulunacak)
  • Son altı ay içinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf(fonu beyaz olacak)
  • 18 yaşından küçüklerde anne ve babanın muvafakatnamesi
  • 18 yaşından büyük olup kısıtlı(mahcur) olan kişilerde vasisinin kendisine ait veya muvafakatnamesi
  • Yeni pasaport alacaklar dışında diğerleri için eski pasaportun getirilmesi
  • İlgili temsilciliklerden alınan Pasaport cüzdan, harç ve posta bedeli dekontu
  • Öğrenim için yurtdışına gidecek olanların öğrenci olduklarını kanıtlar belge
  • Form dilekçe
  • Hazırlanan dilekçenin imza bölümünde ise 12 yaşını doldurup 13 yaşına girenlerin imza atması gerekmektedir. 12 yaşından küçüklerde imza zorunluluğu yoktur. Mahcurlar imza atmaz. 12 yaşını dolduran engelliler imza atmaktadırlar.

Bu belgeleri hazırlayarak çipli pasaport almak üzere ilgili makamlara başvuranların pasaport işlemleri tamamlanarak yeni model bir pasaport adreslerine gönderilecektir.

Çipli Pasaport İle İlgili Diğer Konularımız :

Çipli Pasaport Nasıl Alınır ?

Yorumlar

  1. Ekrem Temel dedi ki:

    İyi günler.
    2010 dan beri verilen çipli pasaportlar degilde bu yıl çıkan (2017) yeni çipli birasaportlar ne zaman dagıtılmaya başlanıcak.
    Cevap ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Ekrem Bey merhaba,

      2017 yılı çipli pasaportların test üretimine başlandı ancak yürürlüğe nezaman gireceği henüz açıklanmadı.